Friday, May 10Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Sighisoara obiective turistice – Top 30 locuri de vizitat

Sighisoara obiective turistice – Top 30 locuri de vizitat in Sighisoara

Intemeiata de colonistii sasi in secolul al XII-lea, Sighisoara este cea mai veche aseazare medievala locuita din Romania. Supranumita si perla Transilvaniei, Sighisoara este unul din cele mai atractive orase de vizitat de pe teritoriul tarii noastre si beneficiaza de o multime de obiective turistice importante.

Arhitectura medievala, farmecul si importanta istorica a orasului, face din Sighisoara una dintre destinatiile turistice de top, indiferent de sezon.
Astazi va prezentam o scurta lista a celor mai importante locuri de vizitat in Sighisoara, cu mentiunea ca orice casa din interiorul vechii Cetati a Sighisoarei este un monument istoric. Multe dintre aceste case au destinatie de locuinta, restaurant sau pensiune, muzee sau hoteluri.

O parte dintre aceste case sunt construite peste zidurile vechii cetati. De mentionat ca din totalul de 163 de case vechi de peste 300 de ani, noi vom prezenta doar cateva, caci este aproape imposibil sa le includem pe toate intr-un singur articol.

Va invitam sa descoperiti la pas, toate aceste case vechi de secole, pe stradutele inguste, pavate cu piatra cubica, din vechea Cetate a Sighisoarei.

Sighisoara obiective turistice – Fortificatiile Cetatii

Pornind de la Turnul cu ceas, reperul Sighisoarei, vom povesti pentru inceput despre fortificatiile orasului medieval, care s-au pastrat pana in zilele noastre. La un moment dat, orasul avea 14 turnuri, dintre care se mai pastreaza astazi noua.

Turnul cu ceas

Cu siguranta Turnul cu ceas este cea mai reprezentativa constructie a orasului, datorita frumusetii sale si a inaltimii de la care vegheaza asupra pietelor din Orasele de Sus si de Jos.

Cu o inaltime de peste 64 de metri, Turnul cu ceas a fost sediu al Sfatului Orasenesc si este singurul turn care nu a apartinut nici unei bresle.

Turnul a fost construit in secolul al XIV-lea cu scopul de a proteja poarta principala a orasului.
Ceasul cu statuete dateaza din secolul al XVII-lea, in timp ce mecanismul a fost executat mult mai recent, in 1906, de catre o firma elvetiana.
Turnul a fost reconstruit in 1677 in stil baroc, iar in 1874 a avut loc un amplu proces de renovare.
In prezent, turnul gazduieste Muzeul de Istorie, singurul muzeu de acest fel, dispus pe verticala.

Simbol al orasului inca din timpuri medievale, Turnul cu ceas poate fi considerat unul din cele mai importante locuri de vizitat in Sighisoara.

Turnul Cositorarilor

Situat pe latura de sud-este a cetatii, Turnul Cositorarilor este o prezenta atat atipica cat si enigmatica. Nu se cunoaste cu exactitate data cand a fost construit, cert este ca la 1583 exista, fiind mentionata o reparatie, pe o inscriptie de la baza turnului, disparuta astazi.

Bine pozitionat, cu o inaltime de 25 de metri si 4 etaje, Turnul Cositorarilor nu a putut fi cucerit niciodata.

Turnul Cositorarilor - Fortificatiile Cetatii Sighisoarei - Locuri de vizitat

Turnul Macelarilor

Situat pe latura de vest a cetatii, Turnul Macelarilor apara Poarta Torle. Asa cum numele sugereaza, a apartinut Breslei Macelarilor, si a fost construit in secolul al XV-lea.
In fata turnului a fost ridicat ulterior si un bastion de aparare, fiind in prezent unul din cele doua bastioane pastrate.

Turnul Franghierilor

Turnul Franghierilor este unul dintre cele mai vechi turnuri de aparare ale Cetatii Sighisoarei. Ridicat pe zidurile vechii cetati, a fost distrus in 1241 si refacut in 1305. Situat in varful dealului, langa Biserica din Deal, este singurul turn care este locuit in prezent. Cercetarile arheologice efectuate la acest turn au aratat ca s-a ridicat peste meterezele vechii asezari presasesti. In varful dealului a existat o cetatuie dacica, cu mult inainte de colonizarea sasilor.

Turnul Tabacarilor

Construit intre secolelel XIII-XIV, Turnul Tabacarilor are un plan patrat, cu dimensiuni reduse, comparativ cu vecinul sau, Turnul Cositorarilor, cu care este conectat prin Galerie Arcasilor. Acest turn avea rolul de a apara curtile interioare ale Turnului cu Ceas, fiind pozitionat in spatele zidului de aparare.
Este posibil ca acest turn sa fie nu doar printre cele mai vechi, si chiar primul turn al orasului.

Turnul Croitorilor

Croitorii, una dintre cele mai bogate bresle ale Sighisoarei Medievale, au ridicat acest turn intre secolele XIV-XV, pentru a proteja cea de-a doua intrare in cetate, Poarta din Spate.
Initial, acest turn era identic cu Turnul cu ceas, insa in urma incendiului din 1676, a fost distrus si refacut in forma actuala.
Turnul Croitorilor a suferit printre cele mai mari distrugeri in urma incendiului, din cauza depozitelor de praf de pusca adapostite aici.
A fost reconstruit in 1679, data cand s-a inchis unul din cele doua ganguri. In urma restaurarii din 1935, gangul a fost redeschis.

Turnul Croitorilor - Sighisoara obiective turistice

Turnul Cizmarilor

Pozitionat in coltul de N-V al cetatii, Turnul Cizmarilor a fost construit in secolul al XIV-lea, initial cu dimensiuni reduse, de catre breasla cizmarilor. Spre sfarsitul secolului al XVI-lea a fost demolat si refacut, mai mare si mai eficient, folosindu-se ruinele vechiului turn.
Ca multe constructii din cetate, si acest turn a fost afectat de marele incendiu din 1676 dar si de cutremurul din 1681. A fost modificat dupa aceste doua dezastre primind in mare masura, forma si structura pe care le afiseaza astazi.

Turnul Cizmarilor - Fortificatiile Cetatii Sighisoara
Foto: turismsighisoara.ro

Turnul Fierarilor

Turnul Fierarilor a fost ridicat pe fundatiile vechiului Turn al Barbierilor in 1631. Incendiul devastator din 1676 a distrus turnul si a fost necesara refacerea acestuia.

Turnul a fost ridicat pe latura de N-E, la initiativa primarului M. Eisenburger, in prima jumatate a secolului al XVII-lea. Acest turn avea rol de flancare si era lipit de vechiul zid al cetatii, insa si-a pierdut din importanta odata cu evolutia tehnicii militare, devenind post de pompieri incepand cu 1974.

Obiective turistice in Cetatea Sighisoarei - Turnul Fierarilor
Foto: sighisoaraonline.ro

Turnul Cojocarilor

Cunoscut si cu numele de Turnul Blanarilor, acesta a fost construit pentru a apara Poarta Torle, unde se facea impartirea turmelor in epoca medievala. Era unul din cele doua turnuri de aparare ale portii, alaturi de Turnul Macelarilor.

Turnul Cojocarilor - Obiective turistice in Sighisoara
Foto: radiovacanta.ro

Zidul Cetatii

Zidul cetatii nu mai exista in intregime, insa bucati din acesta pot fi gasite pe fiecare latura a cetatii. Multe portiuni de ziduri au fost inglobate in case care mai exista si astazi. Unele dintre acestea sunt astazi pensiuni si puteti avea ocazia sa dormiti intr-o camera prin care trece o bucata a vechiului zid de aparare.

Obiective turistice Sighisoara - Zidul Cetatii
Foto: rjontour.com

Galeria Arcasilor

Galeria Arcasilor leaga Turnurile Cositorarilor si Tabacarilor, si a reprezentat un important punct de aparare a partii de S-V a Cetatii Sighisoarei.

Galeria Arcasilor - Cetatea Sighisoarei
Foto: rjontour.com

Piata Cetatii

Piata Cetatii este sufletul orasului Sighisoara, locul preferat de intalnire si una dintre cele mai animate zone ale cetatii.

In trecut, Piata Cetatii era un puternic spatiu comercial, dar si un loc ce adapostea stalpul infamiei si tribuna pe care se judecau procesele capitale.
Astazi locul este animat de restaurante dar si de atelierele care comercializeaza obiecte de artizanat.
Casele din Piata Cetatii au fost si ele afectate de marele incendiu din 1676 fiind ulterior reparate si modificate. Cu siguranta aceasta piata este in top 3 obiective turistice din Sighisoara.

Piata Cetatii - Sighisoara obiective turistice

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie din Sighisoara se afla in Turnul cu Ceas, turn care constituie un adevarat simbol al orasului Sighisoara, fiind cel mai reprezentativ monument al orasului. Cu o inaltime de 64 de metri, turnul este dispus pe 6 nivele si are 110 trepte.

Pana in 1556 in turn a functionat primaria orasului, ulterior avand alte destinatii, pana in secolul al XIX-lea cand a fost instalat aici muzeul sighisorean.
Muzeul a fost deschis in 1899 datoritamedicului sighisorean Hosef Bacon, un mare colectionar. Acesta a fost si primul custode al muzeului.

Colectiile muzeului cuprin piese de arheoogie, obiecte ale breslelor, icoane pe lemn si sticla, si alte obiecte ce tin de cultura sasilor transilvaneni.

Sighisoara obiective turistice - Turnul cu ceas - Muzeul de Istorie
Foto: rjontour.com

Casa Breslelor

Casa Breslelor se afla pe Strada Turnului, la doi pasi de Turnul cu Ceas, si gazduieste o colectie impresionanta de unelte, echipamente si masinarii utilizate de breslele mestesugaresti din Sighisoara. Obiectele expuse sunt autentice, restaurate si prezentate intr-un cadru autentic medieval. Muzeul este deschis de luni pana duminica intre 10 si 17. Verificati site-ul casa-breslelor.ro pentru schimbari de program sau alte detalii.

Sighisoara obiective turistice - Casa breslelor
Foto: facebook.com/casabreslelor.sighisoara

Catedrala Romano-Catolica Sf. Iosif

Biserica romano-catolica a fost construita in stil eclectic, de catre arhitectul sighisorean Letz in 1894, pe locul unde a existat o biserica mai veche, ce a apartinut surorilor dominicane, apoi fratilor franciscani. A fost afecatat de incendiul din 1983, iar in perioada 2005-2007 a trecut printr-un amplu proces de restaurare.

Aceasta biserica se afla pe Strada Zidul Cetatii, in partea de N-V a cetatii, in dreptul Turnului Cizmarilor.

Sighisoara obiective turistice - Catedrala Romano-Catolica
Foto: tripadvisor.com

Scara acoperita

Este cea mai faimoasa scara a vechii cetati datorita numarului impresionant de trepte si unul din cele mai vizitate locuri din Sighisoara.

Construita in 1654, avea la acea vreme 300 de trepte si era acoperita cu sindrila. A fost modificata in 1842, suferind schimbari de structura dar si o micsorare a numarului de trepte, la 178.

Scara Acoperita se afla in capatul sudic al Strazii Scolii si urca pana in varful Dealului Cetatii, unde se afla actualul liceu. Rolul scarii era de a facilita accesul elevilor atunci cand vremea era potrivnica.

Astazi, toti turistii vor sa urce aceste scari, fiind considerate un obiectiv turistic destul de faimos in Sighisoara.

Locuri de vizitat in Sighisoara - Scara acoperita
Foto; zigzagprinromania.com

Casa lui Vlad Dracul

In interiorul Cetatii Sighisoara, la cativa pasi de Turnul cu ceas, se afla una dintre cele mai vechi constructii civile din oras, Casa lui Vlad Dracul. Vlad Dracul, unul din fii lui Mircea cel Batran, cunoscut si ca Vlad al II-lea, a fost domnitor al Tarii Romanesti, in mai multe randuri. Supranumele de “dracul” i-a fost atribuit datorita apartenentei sale la Ordinul Dragonului.

In aceasta casa a copilarit si Vlad Tepes, unul din fii lui Vlad Dracul, si unul dintre cei mai cunoscuti si de temut domnitori valahi.

Casa este monument istoric si gazduieste un restaurant, destul de faimos datorita cladirii in care se afla. Pentru istoria romanilor aceasta casa reprezinta un reper important, putine fiind locurile ce pot fi legate de Vlad Dracul sau de fiul sau Vlad Tepes.

Locuri de vizitat in Sighisoara  - Casa Vlad Dracul
Foto: casavladdracul.ro

Biserica Sf. Nicolae, din Deal

Pe platoul din varful Dealului Cetatii se afla a patra biserica gotica, ca marime, din Transilvania. Este una dintre principalele atractii ale orasului. Biserica evanghelica Sf. Nicolae a fost construita pe ruinele unei alte biserici datata din secolele XII-XIII.

In interior se afla picturi murale cu o vechime de peste 500 de ani si o cripta aflata sub cor.

Biserica Manastirii

Biserica Dominicana este atestata documentar inca din 1298 fiind poate cea mai veche cladire cunoscuta din oras. De aceasta biserica se leaga si prima mentiune documentara a orasului. Este construita in stil gotic, cu balcoane decorate si sculpturi impresionante specifice stilului baroc. Din zestrea bisericii fac parte cateva zeci de covoare din secolele XVI-XVII, o cristelnita din 1440 si alte obiecte de mare importanta, printre care si orga.

Foto: traveleuropa.ro

Biserica Intrarea Maicii Domnului în Biserica

Biserica Intrarea Maicii Domnului in Biserica a fost ridicata intre 1788 si 1797, pe locul unei biserici din lemn. Este construita in stil neoclasic, adaptata cerintelor cultului ortodox.
Aceasta se afla in partea de N-V a orasului, in Cartierul Cornesti, pe Strada Exaterina Varga nr.22 si este considerata prima biserica a comunitatii crestine romane din oras.

Foto: virtualtravelguide.ro

Biserica Reformata

Biserica Reformata este situata la poalele cetatii, dar dincolo de ziduri, pe celalalt mal al Raului Tarnava Mare si a fost construita in jurul anului 1888 de catre comunitatea maghiara de cult calvin.

Biserici in Sighisoara - Biserica Reformata
Foto: sighisoaraonline.com

Cladirea Primariei Sighisoara

Cladirea in care se afla astazi Primaria Sighisoara a fost construita intre 1887 si 1888 in stil baroc, cu elemente renascentiste si clasice. A fost inca de la inceput ridicata pentru a gazdui primaria orasului.

La etaja exista o sala in stil baroc, loc in care se organizeaza concerte si Festivalul de Muzica Academica. Cladirea impunatoare poate fi vizitata pe Strada Piata Muzeului nr7, in partea de Nord a Bisericii Manastirii.

Foto: dianora.ro

Casa Armelor si Hartilor

Situata pe Strada Zidul Cetatii nr.3, Casa Armelor si Hartilor reuneste si valorifica un numar impresionant de harti, gravuri, desene, litografii, precum si una dintre cele mai mari colectii de carte veche din Transilvania si din tara, incepand cu secolul al XVI si pana la inceputul secolului al XX-lea. Colectia cuprinde de asemenea un numar impresionant de arme, armuri si piese de numismatica de pe intregul mapamond incepand cu perioada preistorica pana in zilele noastre.

Casa Armelor si hartilor - Obiective turistice in Sighisoara
Foto: facebook.com/visualsoftheodor/

Galeria Catacombe si Casa de pe stanca

In Piata Cetatii la nr.8, se afla “Casa de pe stanca” sau “House on the rock”, o cladire emblematica a Sighisoarei, construita dupa marele incendiu din 1676.

In subsolurile acestei case se gaseste o galerie de arta traditionala, cu o reputatie foarte buna, datorita modului de prezentare si organizare.

Obiective turistice Sighisoara - House on the Rock si Galeria Catacombe

Central Underground Museum

In pivnita boltita a cladirii in care se afla astazi Central Park Hotel, se afla un muzeu iesit din tipare, Central Undegroud Museum. Aici este prezentata perioada comunista prin documente, imagini, video si audio, obiecte de imbracaminte tipice perioadei, reviste si carti cat si diferite obiecte contemporane.

Sighisoara obiective turistice - Central Underground Museum
Foto: Hotelguru.ro

Liceul Teoretic Joseph Haltrich Sighisoara

Cladirea liceului a fost construita in 1790, si avea initial un singur etaj. In 1901 intra in proces de renovare si este supraetajata. La primul etaj s-a pastrat inscriptia veche ” Patriae filis virtuti palladique sese voventibus sacrum” tradusa prin” Fiilor patriei care se dedica virtutii si intelepciunii sa le fie un lacas sacru”

Sighisoara obiective turistice - Scoala din deal
Foto: rjontour.com

Casa Venetiana

Cunoscuta si cu denumirea de Casa Mann, aici a fost resedinta primarului Stephanus Mann, in secolul al XVII-lea. Casa Venetiana dateaza de fapt din secolul al XV-lea.
La sfarsitul secolului al XIX-lea casa a fost refacuta, obtinandu-se aspectul actual. Datorita ancadramentelor de piatre de la ferestre, specifice stilului gotic, cladirea a primit numele Casa Venetiana.

Sighisoara obiective turistice - Casa venetiana
Foto: https://www.facebook.com/profile.php?id=100068311482710&tn=-UC*F

Casa Primarului

Inainte de cel de-al Doilea Razboi Mondial, această cladire era resedinta primarului orasului, insa acum este o arhiva de documente istorice. Casa are două arcade prin care se poate trece si care unesc Piata Cetatii cu partea nordica a cetatii.

Casa Rosenthal

Casa in care a locuit primarul Johann Schuller von Rosenthal se afla in Piata Hermann Oberth nr.34 si este astazi o unitate de cazare. Cladirea prezinta un blazon ce reprezinta un brat si un buchet format din trei trandafiri, cu deviza “Per spinas ad rosas”.

Rosenthal a fost unul dintre primarii secolului al XVII-lea ai Sighisoarei si a lucrat pentru Principele Apafi dar si ca translator al Sultanului Imperiului Otoman.

A fost un personaj controversat, ce a fost prins falsificand monede in propria casa, fiind intr-un final condamnat la moarte, si decapitat in curtea fostei Manastiri Dominicane, in 1703.

Foto: Țetcu Mircea Rareș – Wikipedia

Casa cu cerb

Casa cu Cerb este un alt simbol al orasului Sighisoara, si isi datoreaza numele picturii murale exterioare, reprezentand un cerb in marime naturala, cu capul si trofeul montate pe zid. Casa a avut destinatie de locuit si a fost ridicata pe locul unei case din lemn ce data din secolul XIII, fiind ulterior modificata, succesiv, pana in secolul XVII cand se definitiveaza aspectul actual.

Afost restaurata de catre Fundatia Messerschmitt din Munchendin in perioada 1997-2001 si in prezent functioneaza aici Centrul Cultural Romano-German, o pensiune si un restaurant.

Locuri de vizitat in Sighisoara - Casa cu cerb
Foto: tripadvisor.com

Pentru articolul nostru cu locuri de vizitat in Sighisoara am folosit urmatoarele surse:

casa-breslelor.ro

turismsighisoara.ro

sighisoaraonline.com

Daca ti-a placut articolul Sighisoara obiective turistice – Top 30 locuri de vizitat iti recomandam si urmatoarele: