Saturday, March 23Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Sinaia. Top obiective turistice.

Locuri de vizitat in Sinaia. Top obiective turistice

Orasul Sinaia este o destinatie de top in Romania, ce are multe de oferit in orice sezon. Pe langa castele, palate, muzee si biserici, pe care le puteti vizita oricand, vara puteti aborda unul din multele trasee de drumetie in Muntii Bucegi sau Baiului. Iarna statiunea freamata de turistii care vin sa practice sporturi de iarna pe domeniul schiabil Sinaia.

Toata lumea stie despre Castelul Peles, cu siguranta cel mai important obiectiv turistic din Sinaia, insa noi va invitam sa descoperiti Sinaia, dincolo de faima fostei resedinte regale.

Castelul Peles

Pe primul loc in top locuri de vizitat in Sinaia este Castelul Peles, acesta atragand zeci de mii de turisti anual, atat din Romania cat si din strainatate. Construirea resedintei regale de vara a inceput in 1873 si a fost realizata pe etape ce s-au intins pe mai multi ani.

Terenul pe care a fost construit Domeniul Peles apartinea Eforiei Spitalelor si a fost achizitionat de Regele Carol I in 1971.
Printre arhitectii si antreprenorii care au contribuit la construirea Castelului Peles, ii mentionam pe Wilhelm von Doderer, Johannes Schultz, Emil Andre Lecomte du Nouy, Karel Liman sau Jean Ernest.
Incepand cu 1953, castelul devine Muzeu National si se deschide pentru publicul larg.
In 2007 castelul a fost reintrat in posesia Regelui Mihai I, fiind in continuare administrat de catre statul roman.

Castelul Peles, primul castel complet electrificat din Europa

Cazinoul din Sinaia.

Construit la inceputul secolului XX pentru a oferi un loc de intalnire si divertisment personalitatilor marcante din inalta societate a inceputului de secol, Cazinoul Sinaia a avut parte de o inaugurare cel putin spectaculoasa: “Autoritatile vremii au cerut concursul lui Alexandru Davilla, personalitate marcanta in domeniu, sa prezinte, pe marea scena, un spectacol de inalta tinuta, la care au asistat familia regala si Titu Maiorescu, pe atunci prim ministru al tarii. Memorabila seara a continuat cu un concert sensibil sustinut de George Enescu si s-a incheiat cu focuri de artificii”.

Principalul actionar al Cazinoului din Sinaia a fost, pentru o lunga perioada, pe baronul de Marçay, care era totodata si actionar al Cazinoului din Monte Carlo, motiv pentru care s-a speculat ca bijuteria inaltata pe locul unde se afla candva Vila Ghica, ar fi copia fidela a edificiului francez. Mai multe despre istoricul Cazinoului, AICI.

Cu Sala Oglinzilor, Sala de Teatru, Sala Baccara, Sala Nicolae Grigorescu, Sala Printul Dimitrie Ghica si colectiile de arta din Sala Carol I, Sala Ferdinand si Cabinetul Regina Maria, Micutul Cazino de inspiratie franceza este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Sinaia.

Parcul Dimitrie Ghica

Parcul Dimitrie Ghica gazduieste o multime de lucruri foarte interesante de vazut in Sinaia: Cazinoul Sinaia, Hotelurile Caraiman si Palace, cu un restaurant la fel de vechi ca si Cazinoul si o cofetarie care te intoarce in timp cu macar 100 de ani si serveste cele mai bune macarons pe care le-am incercat, dar si Cafeneaua Parcului (Kalimtzakis), o afacere de familie de mai bine de 100 de ani pregatita sa te ia prin surprindere cu zeci de sortimente de cafele, ceaiuri exotice si gustari dulci care or sa te faca sa plutesti.

Obiective turistice in Sinaia - Parcul Dimitrie Ghica
Nu stii ce sa vezi in Sinaia mai intai? Prima oprire ar trebui sa fie, obligatoriu, parcul Dimitrie Ghica. Gazda Cazinoului, celor doua hoteluri si a cofetariei Palace este cel mai bun loc in care poti sa te bucuri de magia unei statiuni de acum 150 de ani.

Centrul de informatii turistice si harta orasului.

Pe langa toate astea, la iesire din parc gasesti centrul de informatii turistice al orasului, dotat cu ghiduri, brosuri, carti de vizita ale businessurilor locale, si minunata harta pentru plimbari pe jos. Ca de obicei, am luat nu o harta de acest tip, ci trei. Obisnuiesc sa iau cate o harta turistica din fiecare oras in care merg, ca sa ma asigur ca nu ratez nimic.

Rar mi-a fost dat sa fiu atat de mandra de promovarea turistica a unui oras, mai ales ca autoritatile de la noi par la inceput de drum in ceea ce priveste investitiile in marketing si cultura in general, asa ca o sa atasez harta, ca sa va minunati si voi: exista idei de trasee turistice “la pas”, cu bicicleta, drumetii montane in masivul Bucegi, un website care promoveaza afacerile locale si contine inclusiv idei de cazare, nu prea ai ce sa reprosezi Primariei cu privire la felul cum au grija de un turist de ocazie.

Nu stii ce sa faci in Sinaia? Daca dai un click pe harta sau pe link-ul de mai sus, gasesti atat de multe de vizitat in Sinaia incat o sa simti nevoia sa iti rezervi macar un weekend prelungit.

Manastirea Sinaia.

Daca tot ai ajuns la Cazinoul din Sinaia, este si pacat sa nu vizitezi si micuta Manastire Sinaia, care se afla la cateva sute de metri de parc si are o poveste de spus atat pentru pasionatii de istorie cat si pentru cei cere vor sa se bucure de linistea pe care ti-o aduce o manastire veche de aproape 350 de ani.

Manastirea cu Hramul Adormirii Maicii Domnului este prima manastire din regiune. Construirea ei a durat cinci ani, din 1690 pana in 1695 si a fost ctitorita de Spatarul Mihail Cantacuzino. Azi, vizitatorul poate admira Biserica Veche, Paraclisul Schimbarea la Fata si Biserica Sfanta Treime (construită intre anii 1842-1846) dar si un Muzeu  cu numeroase exponate.

De vizitat in Sinaia - Manastirea Sinaia
Manastirea Sinaia intra cu siguranta in top 5 obiective de vizitat in Sinaia.
Sursa foto: http://manastireasinaia.ro/

Biserica Sf. Ilie

Piatra de temelie a bisericii a fost asezata in 1933, in prezenta Regelui Carol al II-lea si a alaiului regal, impreuna cu Patriarhul Miron Cristea.
Construita din piatra de Moroieni, biserica are elemente bizantine si romanesti si a fost inaugurata in 1939.

Foto: atratur.ro

Muzeul orasului Sinaia – Castelul Stirbey.

Castelul Stirbey din Sinaia aduce la pachet Muzeul Orasului, cea mai aristocrata cafenea din toate timpurile si 6 camere decorate in stil Art-Deco unde poti sa iti petreci noaptea in stil regal.

Resedinta de vara a Alinei Stirbey si a generalului Emanuel Florescu ramane cunoscuta astazi drept cea mai veche cladire civila din orasul Sinaia, ea a luat nastere la doleantele ficei domnitorului Barbu Bibescu-Stirbey. Sub semnatura arhitectului olandez Josef Jacob Schieffleers, este un castel intre ale carui ziduri se pastreaza si astazi secretele , tradarile si marile iubiri ale familiei marelui domnitor.

Astazi, Castelul Stirbey gazduieste Muzeul Orasului Sinaia, care este alcatuit din 13 sali tematice ce te invita sa descoperi tainele orasului.

Castelul Stirbey este una dintre cele mai elegante cladiri de vizitat in Sinaia.
Sursa foto: http://castelulstirbey.ro

Casa Memoriala Nicolae Iorga

Construita in stil romanesc, dupa planurile arhitectului Bortonovski, in 1918, casa se afla la intersectia strazilor Calea Codrului si Gheorghe Doja, din cartierul Furnica.
Casa a fost construita intr-un stil similar cu resedinta de la Valenii de Munte.

Aceasa a fost casa de vacanta a marelui istoric si om politic, in care s-a refugiat dupa cutremurul din zona Valeni. Aici a scris ultimele pagini inainte de asasinarea sa, in noiembrie 1940.
Casa nu a fost niciodata muzeu si nu poate fi vizitata la interior, insa este permis accesul in curte pentru a fi admirata la exterior.
In prezent, din cate cunosatem, casa se afla in proprietatea urmasilor lui Nicolae Iorga.

Foto: case-frumoase.ro

Centrul Cultural Carmen Sylva

Pe Strada Mihail Kogalniceanu se afla Centrul Cultural Carmen Silva, o cladirea cu o istorie bogata, construita pentru a servi drept cazarma societatii care se ocupa de paza Castelului Peles.
Cladirea a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea si dupa mutarea cazarmii, a indeplinit mai multe roluri, aici functionand si o scoala primara ce purta numele “Carmen Sylva”.


Centrul Cultural a fost deschis in 2008, dupa un amplu proces de restaurare si este deschis vizitatorilor, care pot admira expozitii diverse. Centrul cultural Carmen Sylva are o biblioteca cu peste 45000 de carti, din literatura romana, universala, sau de specialitate. In interior exista piese de mobilier vechi, restaurate, ce au apartinut Casei de Cultura George Enescu.

Programul este de marti pana duminica intre orele 9 si 15.

Locuri de vizitat in Sinaia - Casa de cultura Carmen Sylva
Foto:infopensiuni.ro

Capela Stirbey

Capela domeniului Stirbey este un monument istoric situat mai sus de Castelul Stirbey si a fost construita pe la 1870 in stil neoclasic. In 1878 a fost pictata de Gheorghe Tattarescu si cu toate eforturile de restaurare pictura nu a putut fi salvata, fiind aproape distrusa.
Capela mai este cunoscuta si cu denumirea Capela Emanoil Florescu, de la numele generalului, fost ministru de razboi, sotul Alinei Stirbei.

Foto: buceginatura2000.com

Vila Take Ionescu

Vila a fost construita in 1985, dupa planurile arhitectului elvetian Henri Susskind, in stilul renasterii germane, acelasi arhitect care avea sa administreze proiectele realizarii Hotelului Palace si Cazionului din Sinaia. Impunatoarea casa detinuta de Take Ionescu a fost nationalizata in 1950, la 28 de ani de la moartea marelui om de stat. Ulterior a fost casa de copii iar dupa 1990 este retrocedata mostenitorilor lui Take Ionescu.

Casa se afla pe Aleea Take Ionescu nr.2, la cateva stradute mai sus de Parcul Dimitrie Ghica, in cochetul cartier Furnica.

Foto: sothebysrealty.ro

Expozitia de trenulete din Gara Regala Sinaia.

Daca tot am recomandat o excursie cu trenul pana la Sinaia, in special pentru cei care calatoresc din Bucuresti, n-ar strica, macar la plecare, sa iti rezervi o ora pentru a vedea expozitia de trenulete in miniatura din Gara Sinaia, mai ales daca vii cu copilul – Alaturi de Peles si Parcul Dimitrie Ghica, este printre putinele obiective kid-friendly – ii poate tine pe micuti atenti, spre deosebire de alte obiective, este interactiv si distractiv atat pentru ei cat si pentru parinti.

Muzeul Trenuletelor se afla chiar pe peronul Garii din Sinaia. Gazduieste o colectie de minitrenulete, locomotive vechi, ceasuri, telefoane si alte obiecte din patrimoniul CFR. Cea mai importanta piesa cu care se mandreste muzeul este o limuzina Mercedes care merge pe sine.

Machetele au cateva gari, tunele, depouri, viaducte, pasarele, traverseaza pajisti, trec printre arbori si munti. Pe peroane oamenii asteapta cu valizele, altii se indreapta spre tren, pe o partie din apropiere sunt cativa schiori rostogoliti, pe soselele paralele cu liniile ferate sunt accidente, intr-un alt coltisor muncitori lucreaza de zor, sunt cativa pompieri in actiune, ambuscade, semafoare, felinare, un patinuar, un mire cu mireasa in brate, pana si animale la pascut putem vedea in miniatura. Si pentru ca este vorba despre o expozitie in cladirea vechii Gari Regale, din colectia de miniaturi nu putea sa lipseasca Celebrul Orient Expres.

Resedinta de vara a regilor Romaniei, Castelul Peles a fost construit la dorinta Regelui Carol I si platit integral de acesta. A fost primul castel electrificat in totalitate din Europa si are incalzire centrala inca din 1883. O capodopera a stilului neo-renascentist german, stil replicat ulterior de casele din intreaga statiune mai mult sau mai putin inspirat, dupa decesul Majestatii Sale a fost transmis Regelui Ferdinand I, care l-a lasat mostenire directa Regelui Mihai, potrivit Familiei Regale.

Retrocedat Familiei Regale dupa un proces indelungat, alaturi de Domeniul Savarsin, Castelul Peles a ramas in circuitul turistic alaturi de Castelul Pelisor si este inchiriat ocazional inclusiv pentru diverse productii cinematografice. Este al doilea cel mai vizitat castel din tara, dupa cel de la Bran.

Castelul Pelisor

Resedinta de vara construita din banii personali ai Regelui Carol I, care a evitat sa foloseasca bani publici, cadou pentru principii mostenitori Ferdinand si Maria, Castelul Pelisor a fost numit si “Casa de vis”. Castelul imbina elemente germane cu stilul neo-romanesc si ilustreaza gusturile Reginei Maria, care s-a ocupat personal de amenajarea acestuia.

Cu 99 de incaperi, fata de cele 160 ale Castelului Peles, Pelisor are un hol de onoare lambrisat cu lemn de stejar, iar Dormitorul de aur este decorat dupa planurile si desenele reginei cu mobila sculptata in lemn de tei aurit. Tot dupa planurile si desenele Reginei a fost decorat biroul acesteia, iar peretii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de ciulini, motiv drag reginei fiind emblema Scotiei, locul sau natal.

Locuri de vizitat in Sinaia - Castelul Pelisor
Foto: descopera.ro

Palatul Foisor. Singurul castel din Domeniul Sinaia care nu s-a putut vizita niciodata

Finalizat inainte de Castelul Peles, cabana de vanatoare Foisor a fost folosit de prima Familie Regala a Romaniei inainte de mutarea cuplului in cel din tai. Preferat de Regina Elisabeta pentru ca era ceva mai ziolat, a ramas nelocuit o buna perioada, dupa moartea acesteia, fiind luat in folosinta de principele mostenitor Carol al IIa si sotia sa Elena. Aici s-a nascut, la 25 octombrie 1921, viitorul rege Mihai I.

Sursa foto: https://www.capital.ro/cum-arata-castelele-regelui-mihai-l-galerie-foto.html

În timpul domniei lui Carol al II-lea, Foișorul a fost folosit de acesta și de principele moștenitor Mihai. A fost locuit și de regele Mihai și mama sa regina mama, Elena, pana in decembrie 1947, aici petrecandu-si familia regala sarbatorile de iarna cand Petru Groza i-a chemat la Bucuresti pentru a discuta o „chestiune de familie”, abdicarea regelui Mihai.

La fel ca toate proprietatile familiei regale, Foisorul a fost nationalizat in 1948. Din cele trei palate de pe domeniul Peles, Foisorul este singurul care nu a fost deschis vizitarii de catre publicul larg. 

Poteca Regala.

Traseu de drumetie spre Poiana Stanii, traseu montan accesibil copiilor in drum spre cota 1400.

Poteca Regala este unul dintre numeroasele trasee de drumetie ce pornesc din Sinaia, recomandata chiar si celor neinitiati intr-ale drumetiilor montane, care vor sa se bucure de o plimbare in Bucegi.

Traseul a fost amenajat dupa inaugurarea Castelului Peles, in jur de 1883, printre primii drumeti fiind Regele Carol I, imparatul Franz Joseph, Regele Alexandru al Serbiei, Printesa Maria si Printul Ferdinand, iar mult mai tarziu Regele Mihai.

Stancile Franz Joseph, la capatul Potecii Regale

Marcajul linie albastra trece pe langa Cabana Vulparie, o cabana abandonata despre care se spune ca ar fi fost adapostul de vulpi al fostei Familii Regale, continua prin padure iar pavajul de pe Poteca Regala merge pana la Cabana Poiana Stanii si stancile Franz Joseph.

Muntii Baiului vazuti din Poiana Regala