Locuri de vizitat in Busteni. Top obiective turistice: muzee, case si palate, biserici vechi, monumente, cascade, trasee de drumetie si altele.
Orasul Busteni este situat pe Valea Prahovei, intre Sinaia si Azuga, si vizitat anual de sute de mii de turisti. Exista atractii atat pentru sezonul rece cat si pentru sezonul estival. In continuare vom povesti despre cele mai importante locuri de vizitat in Busteni.
Cuprins Articol
Castelul Cantacuzino
Castelul Cantacuzino, ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, este perla orasului Busteni, si poate cel mai important obiectiv turistic din Busteni, fiind situat in cartierul Zamora.
Castelul Cantacuzino a fost reședința de vară a Prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino, fost ministru al României între 1899 – 1900, 1904 – 1907, supranumit “Nababul” datorită impresionantei sale averi.
Construit pe locul unei vechi case de vanatoare ce apartinea familiei Cantacuzino, Castelul este construit in stil neoromanesc. Intins pe o suprafata de peste 3000 de metri patrati, cu o curte ce masoara 3,5 hectare, domeniul Cantacuzino straluceste la poalele Muntilor Baiului.
Castelul este înconjurat de un parc ale cărui alei poartă vizitatorii spre grotă, cascade și fântâni arteziene. Poate fi vizitat in timpul saptamanii de la 10 dimineata pana la 19:00 iar in weekend pana la 20:00, acceseul facandu-se din ora in ora.
Din curtea castelului se poate admira abruptul prahovean al Muntilor Bucegi, o priveliste spectaculoasa, inca un motiv pentru care sa il vizitati.
Casa Memoriala Cezar Petrescu
La Bușteni, la poalele Munților Caraiman,, se situează vila unde scriitorul Cezar Petrescu și-a petrecut cea mai mare parte din viață și a realizat cea mai valoroasă operă a sa. Casa Memorială “Cezar Petrescu” a devenit muzeu în 17 decembrie 1967, la șase ani după dispariția scriitorului.
Respectându-i dorința, urmașii săi au donat casa statului cu mențiunea expresă ca aceasta să fie transformată în așezământ de cultură. În orașul Bușteni, el găsește locul ideal pentru a-și așterne pe hârtie operele. Astfel, cumpără o casă construită în 1918 si se muta aici cu familia. Vor locui aici din 1937 pana in 1960.
In cartierul unde se afla casa, exista si alte cladiri vechi, unele renovate, alte in paragina, insa cei ce iubesc arhitectura veche vor gasi si alte case ce merita atentia lor.
Manastirea Caraiman
Cu toate ca este o manastirea construita recent, in 1998, Manastirea Caraiman nu poate lipsi dintr-un astfel de top al locurilor de vizitat in Busteni. Trecand peste acest aspect, nici nu trebuie sa fii bisericos de fel pentru a te bucura de acest loc magnific. Desprins parca din peisajele elvetiene, cadrul natural oferit va bucura ochii si sufletul oricarui turist care ajunge aici.
Biserica Nasterea Maicii Domnului
Construita din piatra de cariera, provenita din masivul Caraiman, in forma de cruce, si incununata cu doua turle deosebite, biserica este o lucrare intocmita de un grup de mesteri italieni, coordonati de Pietro Dreossi. Stranile sunt sculptate in lemn de stejar, iar catapeteasma a fost adusa din Viena. Icoanele de pe catapeteasma sunt pictate de ucenici ai pictorului Gheorghe Tattarascu.
Biserica din Busteni, construita de catre regele Carol I si regina Elisabeta, spre vesnica lor pomenire si a fiicei lor Maria, a fost sfintita in data de 8 septembrie 1889. Biserica a fost construita dupa un plan intocmit de arhitectul I.M. Socolescu, acelasi care a proiectat planul cladirii C.E.C., aflata pe Calea Victoriei, in Bucuresti.
Centrul de informare turistica
In mod normal, atunci cand vizitati un oras, nu trebuie sa ratati Centrul de Informare Turistica, asa ca si in Busteni va recomandam sa treceti pe aici.
Centrul de informare turistica din Busteni este situat langa Primaria orasului, pe BUlevardul Liberatii nr.174, aproape si de gara, in incinta Casei Romano-Franceza, si are program de luni pana vineri de la ora 8 la ora 16:00, sambata si duminica fiind inchis.
Casa Romano Franceza din Busteni reprezinta un simbol al prieteniei dintre cele doua popoare, incununat cu infratirea oraselor Busteni si Moissy-Cramayel in 1996.
Casa a fost ridicata intre 1887 si 1889 la initiativa lui Ion Kalinderu, pe un teren donat de Regele Carol I. Cladirea a fost restaurata in perioada 1994-1996, inainte de a deveni casa infratirii romano-franceze, restaurare la care au contribuit decisiv si francezii.
Deschisă publicului interesat de cultură, Casa româno-franceză oferă la parter un hol destinat expunerii de creații artistice ce promovează cunoașterea artiştilor locali şi din împrejurimi.
Cascada Urlatoarea
Nu putem vorbi de obiective turistice din Busteni, fara a mentiona cea mai cunoscuta cascada de pe Valea Prahovei.
Poate cea mai cunoscuta cascada de pe Valea Prahovei, Cascada Urlatoarea este vizitata de foarte multi turisti. Situata la aproximativ o ora si jumatate de oras, accesul catre cascada se face pe o poteca turistica, fiind necesara incaltamintea cu talpa aderenta.
Cascada Urlatoarea se afla la altitudinea de 1100m, aproape de traseele Jepii Mici si Jepii Mari, fiind posibil accesul atat din Busteni cat si din Poiana Tapului. Pe langa cascada propriu zisa, ce are o cadere de apa de 15 metri, mai exista si alte cascade mai mici, cativa zeci de metri mai sus, formate pe paraiasele Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.
Cascada Valea Spumoasa
Foarte putin mediatizata, din motive ce tin de sanatatea publica, Cascada Valea Spumoasa este mult mai aproape de Busteni, la doar 20 de minute de mers pe jos, pe drum forestier, si partial pe o poteca scurta.
Desi necunoscuta publicului larg, Cascada Valea Spumoasa poate fi gasita pe orice harta turistica.
Daca ajungeti aici, va rugam sa pastrati locul intact, fara a arunca nici un fel de deseu. Este important ca aceasta vale sa ramana cat mai putin atinsa de om, caci de aici se alimenteaza cu apa orasul Busteni.
Aproape ca ne pare rau sa o promovam.
Trasee de drumetie montana in Bucegi
Din Busteni se pleaca pe multe trasee de drumetie, de dificultate medie sau ridicata, existand variante de trasee de o zi, care te duc la Varful Omu, Varful Bucura Dumbrava, Varful Costila, Varful Caraiman, sau in Platoul Bucegilor. Printre traseele turistice des frecventate de turisti experimentati mentionam traseele prin Valea Cerbului, Jepii Mici sau Jepii Mari.
Varful Omu si Varful Bucura Dumbrava sunt doua dintre cele 13 varfuri de peste 2500m din Romania.
Exista multe variante de drumetii mai lungi, de 2-3 zile, care iti pot purta pasii din Busteni pana in Bran.
Daca alegeti sa faceti drumetii in Bucegi sau Baiului, va rugam sa o faceti responsabil, cu echipament adecvat, si cu informare prealabila despre traseu, ca sa nu fiti luati prin surprindere de dificultatea traseului ales. Va recomandam chiar sa citit acest articol despre cum sa abordezi o drumetie montana.
Trasee de drumetie montana in Muntii Baiului
Situati vizavi de Bucegi, Muntii Baiului trec uneori neobservati de turistii care nu isi pot dezlipi ochii de la maretia Bucegilor.
Cu altitudini sub 2000m, Muntii Baiului sunt o varianta ideala pentr o drumetie atat vara cat si iarna, pentru turistii experimentati. Din Busteni se poate parcurge traseul care porneste din cartierul Zamora si care trece pe la Stana Militaru si ajunge in creasta Muntilor Baiului.
Ca si coborare se pot alege alte trasee care te coboara fie in Azuga fie in Sinaia, sau se poate cobora pe acelasi traseu.
O drumetie in Muntii Baiului va ofera o perspectiva unica asupra abruptului prahovean al Bucegilor, avand la poale Orasul Busteni.
Crucea Eroilor
Denumita oficial Crucea comemorativa a eroilor romani din Primul Razboi Mondial, monumentul istoric de o deosebita importanta a fost ridicat intre 1924 si 1928, pentru a cinsti memoria celor 30000 de soldati romani cazuti la datorie in luptele de pe Valea Prahovei.
Oficial recunoscuta de Guinness World Records ca fiind cea mai intalta cruce din lume de pe un varf montan, Crucea Eroilor se ridica semeata la altitudinea de 2291m, avand o inaltime de 39,3 metri.
Unul din cele mai importante monumente din Busteni dar si de pe Valea Prahovei, Crucea Eroilor poate fi vizitat in mai multe moduri. Fie alegeti un traseu de drumetie pe care sunteti capabili sa il duceti in siguranta la bun sfarsit, fie alegeti sa mergeti cu telecabina din Busteni. Tineti cont ca telecabina nu are statie chiar langa cruce, ci langa Sfinx si Babe, asa ca pana la Crucea Eroilor nu scapati de o scurta drumetie pe platou.
Chiar si in aceste conditii, trebuie sa fiti pregatiti de vremea schimbatoare de la peste 2000 de metri, si sa nu veniti doar in tricou si pantaloni scurti, chiar si vara. Pe munte vremea se poate schimba brusc si nu de putine ori am asistat la scene dramatice cu oameni infrigurati, asteptand telecabina la coada de sute de metri, afara, in frig. (Nu este loc pentru sute-mii de oameni in cladirea telecabinei, astfel, coada se formeaza si afara.)
Sfinxul si Babele
Nu puteam mentiona drumetii in Bucegi si vizita la Cruce, fara a mentiona si celelalte atractii mari ale Platoului Bucegilor si anume Babele si Sfinxul.
Babele sunt formațiuni stâncoase situate în apropiere de vârful Baba Mare (2292 m), situat în masivul Bucegi din Carpații Meridionali. Important obiectiv turistic, Cabana Babele este situată sub vârful cu același nume și este punctul de plecare central în drumețiile din munții Bucegi.
Babele sunt „martori de eroziune”, formate prin erodarea eoliană diferențiată a diferitelor strate geologice în care sunt sculptate (conglomerate cretacice) și se găsesc în imediata vecinătate a cabanei cu același nume.
Despre apariția lor s-au format legende și teorii. Unii cercetători apreciază că agenții modelatori au fost apa și vântul cu sprijinul înghețului și dezghețului. Se are în vedere și alternanța rocilor, gresii și calcare de pe platou. Însă nu poate fi negată intervenția umană la finisarea formelor mai mult sau mai puțin regulate.
Sfinxul din Munții Bucegi este un megalit antropomorf situat la 2216 m altitudine pe platoul Muntilor Bucegi. Poarta acest nume datorita asemanarii sale cu un cap de om, dar in special cu Sfinxul din Egipt.
Sfinxul din Bucegi s-a format dintr-un bloc mare de piatra, datorita eroziunii, capatand forma actuala in foarte mult timp. Sfinxul masoara 8 metri in inaltime si 12 metri in latime. Nu este exclusa total nici interventia omului asupra acestei pietre, insa dovezile istorice nu sunt foarte concludente in aceasta privinta.
Atunci cand vizitati aceste minuni naturale, va rugam sa tineti cont ca nu este permisa escaladarea acestora. Admirati-le de langa gard, fara a le deteriora in orice fel.
Pentru a ajunge aici fie abordati un traseu de drumetie (doar daca stiti ce faceti, caci drumetiile in Bucegi nu sunt usoare, si pot dura peste 10 ore), fie optati pentru telecabina. Aici veti cobora din telecabina, veti admira Babele si Sfinxul, apoi fie puteti merge spre Crucea Eroilor, sau sa va bucurati de privelistea din platou. Aceeasi recomandare cu privire la haine si frig ca si mai sus. Tineti cont ca vara, la peste 2000m inca puteti intalni zapada si temperaturi negative.
Domeniul schiabil Kalinderu
Domeniul schiabil Kalinderu ofera variante de recreere atat iarna cat si vara, asta pentru ca dispune atat de partii si o instalatie de telescaun cat si de funpark, aflat jos, aproape de imbarcarea in telescaun.
Exista doua partii, una de 1390m lungime alta de 1300 avand o diferenta de nivel de 295m. Altitudinea de la care se coboara este de 1295m iar partiile sunt considerate medii, ca dificultate. Ambele părții sunt deservite de un telescaun debraiabil de 4 locuri tip Leitner.
Fun Parkul reprezinta o zona de agrement de 15000mp ce dispune de nocturna si contine urmatoarele:
Sanie toboggan tip Wiegand – lungime 500 ml, 36 sănii cu două locuri, diferenţă de nivel 50 m
Baby lift – pârtie începători – lungime 180 m, capacitate transport 600 pers/oră
Bandă transportoare pentru tubbing – lungime 102 m, capacitate transport 500pers/oră
Tubbing cu Colace cu suprafaţă artificială (vară – iarnă) – lungime 120 m, 30 colace
Karusel – cu Colace (iarnă – vară) – capacitate 100 pers/ oră.
Tiroliana
Vila Castel Cantacuzino
Vila Castel Cantacuzino este practic o unitate de cazare, insa o includem in acest top din mai multe motive.
HUNTER’S LODGE, denumita si Vila Castel Cantacuzino, este o vilă situată în grădina Castelului Cantacuzino ce oferă o priveliște incredibilă asupra munților Bucegi.
Construită înainte de 1930, vila a fost renovată complet în 2017, fiind păstrată arhitectura vremii. Fie ca doriti sa va cazati sau doar sa o admirati, merita sa ii acordati si acestei vile atentia cuvenita, mai ales daca ajungeti sa vizitati Castelul Cantacuzino.
Statuia “Ultima Grenada”
Statuia “Ultima Grenada”, a caporalului Constantin Musat, cazut la datorie in 1916, în luptele de pe Dealul Chioșurile a fost finalizata in 1928 si construita dupa planurile arhitectului Ion Dumitru Barlad.
[…] Locuri de vizitat in Busteni […]