Locuri de vizitat langa Brasov: cetati si biserici fortificate, orase, munti si atractii naturale.
In alt articol am povestit despre obiectivele turistice din Brasov, iar astazi vom iesi din frumosul oras de la poalele Postavarului, si vom cauta locuri de vizitat langa de Brasov. Va garantam ca aveti ce vedea, si nu va fi suficienta o vacanta pentru a acoperi toate aceste obiective. Poate pe unele deja le cunoasteti si le-ati vizitat, insa suntem convinsi ca veti gasi sugestii in acest articol despre care nu stiati.
In acest articol vom include locuri de vizitat aproape de Brasov, la distante de 10-60 de minute de mers cu masina. Este un articol care va fi actualizat pe masura ce mai descoperim alte locuri ce merita vizitate si care sa fie la o distanta relativ mica de Brasov.
Cuprins Articol
Castelul Bran – Top locuri de vizitat langa Brasov
Situat la aproximativ 30 de km de Brasov, Castelul Bran este una dintre principalele destinatii pe care le poti vizita langa Brasov. Sigur ca este foarte cunoscut iar majoritatea brasovenilor si nu numai, au vizitat acest castel, insa nu putem sa nu il includem in acest top al locurilor de vizitat langa Brasov.
Castelul Bran a fost ridicat in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, pe locul unei fortificatii mai vechi, cel mai probabil din lemn.
Avea rol de vama dar si rol de aparare a granitelor Transilvaniei.
Istoria castelului este strans legata si de mari voievozi romani ca Mircea cel Batran sau Vlad Tepes.
In timp, castelul a suferit multiple modificari, adaugandu-se alte turnuri si ziduri de aparare.
Castelul Bran devine resedinta regala in 1920, urmand o perioada de aproape 10 ani, in care s-au realizat cele mai amplel lucrari de restaurare.
Pentru Regina Maria Castelul Bran a insemnat foarte mult, considerandu-se ca era una din resedintele ei favorite.
Cetatea Taraneasca Prejmer
La 10 km Nord de Brasov se afla Cetatea Taraneasca Prejmer, un monument de arhitectura deosebit de important pentru istoria noastra. Este o cetate foarte bine conservata si una dintre putinele astfel de cetati din Romania care mai prezinta caracteristicile specifice unei astfel de fortificatii.
Cetatea Prejmerului a fost ridicata la inceputul secolului al XIII-lea de cavalerii teutoni. Biserica a fost construita in stil gotic burgund, stil introdus de cistercieni la Manastirea Carta.
Biserica si cetatea au suferit multe modificari, cu precadere in timpul regelui maghiar Sigismund de Luxemburg. Prejmerul era prima cetate atacata de catre turcii ce veneau prin Pasul Buzaului.
Restaurata intre 1960 si 1970, cetatea si-a capatat aspectul initial si este astazi una dintre cele mai apreciate cetati taranesti din Transilvania.
Cetatea Taraneasca Harman
Cetatea Taraneasca Harman este situata la aproximativ 10 km de Brasov, si, alaturi de Cetatea de la Prejmer, una dintre cele mai bine conservate astfel de fortificatii.
Ridicata in secolul al XV-lea, fortificatia care inconjoara biserica era formata, asemanator fortificatiei de la Sanpetru, din 3 curtine concentrice. Zidul exterior este mai scund, numai 4.5 metri, si era menit sa apere baza incintei.
Acesta era si limita santului cu apa care inconjura cetatea. Cel de-al treilea cordon de curtine, care incercuia santul cu apa, din pacate nu se mai pastreaza.
Cetatea Feldioara
Cetatea Feldioara, sau Marienburg este situata in Judetul Brasov, pe malul stang al Raului Olt, la 17km de orasul Brasov, fiind construita in secolul al XIII-lea de catre cavalerii teutoni. Aceasta fortificatie a fost cea mai importanta ridicata de cavalerii teutoni in Transilvania.
Construita in aceeasi perioada precum Cetatea Taraneasca Prejmer, Cetatea Feldioara nu a avut aceeasi soarta, fiind distrusa aproape complet si restaurata intre 2013 si 2017.
Cetatea Rasnov
Printre cele mai frumoase locuri de vizitat langa Brasov se afla cu siguranta si Cetatea Rasnov. De altfel orasul Rasnov are un farmec aparte, dincolo de cetate.
Prima cetatea de la Rasnov a fost ridicata de sasi si cavalerii teutoni, la inceput de secol XIII, din pamant si lemn. Dupa alungarea teutonilor, cetatea a fost reconstruita si transofrmata in cetate de piatra.
A fost una dintre cele mai rezistente cetati, rezistand la asediul tatarilor din 1335, cand Tara Barsei a fost pustiita in intregime.
Cetatea Rasnov are doua curti, una exterioara si cea interioara dar si doua randuri de ziduri. Au ramas din vechea cetate multe casute ale locuitorilor, ce serveau ca adapost, ziduri, turnuri de aparare sau capela cetatii.
Cetatea aflata la 15 km de Brasov, este in proces de restaurare si nu poate fi vizitata la interior. Totusi, poate fi admirata din gradina cetatii, sau din centrul orasului Rasnov.
Cetatea Rupea
Atestata documentar inca din 1324, Cetatea Rupea s-a extins pana in secolul al XVII-lea, cand a fost abandonata dupa incendiul devastator din 1643.
Ridicata initial de cavalerii teutoni, Cetatea Rupea a fost preluata de sasi, care au dezvoltat-o si au folosit-o pentru aparare, pana la abandonarea acesteia.
In perioada comunista cetatea a scapat ca prin minune de demolare, si in perioada post comunista, mai exact in 2013 a fost restaurata si redata circuitului turistic. Cetatea Rupea este un obiectiv turistic aproape de Brasov, la distanta de 65 de km, ce poate fi parcursa in aproximativ o ora.
Biserica Fortificata Viscri
Biserica Fortificata din Viscri, sau Cetatea Taraneasca, asa cum mai este cunoscuta, este situata la aproximativ 75 de km de Brasov, distanta ce poate fi parcursa in putin peste o ora. Satul Viscri a devenit faimos datorita Regelui Charles, care are aici o proprietate, si datorita caruia localitatea a fost foarte mediatizata.
Biserica fortificata din Viscri a fost ridicata in secolul al XIII-lea, pe ruinele unei vechi bazilici romane. Ansamblul fortificat include biserica evanghelica, doua turnuri, doua bastioane, ziduri de aparare, incinta fortificata cu drum de aparare, turnul de poarta si casele pentru adapostirea localnicilor si proviziilor.
Biserica Fortificata Codlea
In top locuri de vizitat langa Brasov trebuie sa includem si Cetatea de la Codlea, caci se afla la doar 15 km si merita cu siguranta vizitata.
Constructia bisericii fortificate din Codlea a inceput in secolul al XIII-lea si cuprinde biserica evenghelica si incinta fortificata. Cetatea se afla pe Drumul Sasilor, drum ce lega Tara Barsei de Provincia Sibiului.
Pe la 1460 in Codlea, erau în jur de 200 de gospodarii, tot cam atatea camere de depozitare fiind şi în cetate. A fost devastata de mai multe incendii, unul dintre cele mai mari, in 1685, care a si distrus mare parte din cetate. Locuitorii au reconstruit-o, folosind piatra ramasa dupa incendiu, si respectand planurile vechi. Cetatea se pastreaza astazi aproape ca la 1700, dupa reconstruirea ei.
Biserica Fortificata Ghimbav
Alaturi de cetatile de la Codlea si Cristian, si Cetatea Ghimbav este un obiectiv turistic foarte aproape de Brasov, pe care putini vizitatori au ocazia sa o vada.
Biserica Fortificata din Ghimbav dateaza din secolul XIII, fiind ridicata de catre Cavalerii Teutoni, fondatorii asezarii. Este un ansamblu spectaculos, intr-o stare de conservare foarte buna, si este foarte putin cunoscut de catre turisti. Situata la doar 7 km de Brasov, Cetatea din Ghimbav este o perla istorica si arhitecturala, care ar merita zeci de mii de turisti anual.
Biserica Fortificata Cristian
Orasul Cristian a fost intemeiat de Ordinul Cavalerilor Teutoni, care au construit mai multe cetati in regiune, recrutand colonisti sasi.
Biserica Evanghelica Fortificata din Cristian, Judetul Brasov, a fost construita peste ruinele unei basilici gotice ridicata in secolul XIII. Au existat mai multe etape de constructie, de-a lungul mai multor secole.
Biserica are un zid dublu de aparare si opt turnuri defensive, fiind un exemplu de arhitectura militara medievala.
Biserica Fortificata Sanpetru
Ansamblul bisericii fortificate din Sanpetru dateaza din sec. XIII, insa biserica actuala a fost ridicata in sec XIX, dupa ce turla vechii biserici s-a prabusit.
Biserica fortificata se prezinta ca o cetate, cu incinta fortificata interioara si exterioara, cu turnuri de aparare, oarecum asemanatoare cu cele de la Prejmer si Harman.
Pentru vizitare va trebui sa apelati numarul de la intrare, intrucat aceasta nu este deschisa la liber. Biserica fortificata din Sanpetru este in topul locurilor de vizitat langa Brasov, fiind situata la 10 km de acesta.
Biserica Fortificata Bod
La doar cativa km de Brasov, se afla satul Bod, unde puteti admira ansamblul bisericii fortificate. Din acesta mai gasim astazi biserica evanghelica si fragmente ale incintei fortificate.
Biserica Fortificata din Bod dateaza din secolele XIII-XIX. Desi nu mai exista intreaga fortificatie, va recomandam sa faceti o vizita in Bod, caci din Brasov pana la aceasta biserica fortificata este o distanta de doar 18 km, fiind unul din cele mai apropiate obiective turistice.
Biserica Fortificata Maierus
Biserica fortificata din Maierus dateaza din secolele XIV-XV. Din fortificatiile medievale, astazi se mai pastreaza doar cateva fragmente de zid.
Ansamblul format din biserica evanghelica si incinta fortificata se afla pe lista monumentelor istorice din Romania, si, desi nu are grandoarea altor biserici fortificate, merita sa o vizitati daca ajungeti in zona.
Biserica Fortificata din Rotbav
In satul Rotbav din Comuna Feldioara se afla o alta biserica fortificata, una dintre cele mai vechi din Tara Barsei, ce dateaza din 1300. Pe parcursul secolului al XIV-lea a fost fortificata, iar zidurile se pastreaza in mare parte si astazi.
Turnul bisericii a rezistat pana 7 secole, pana in 2016 cand s-a prabusit in doar cateva secunde.
Castel Racos Sükösd-Bethlen
Castelul se afla in Racos, localitatea celebra pentru vulcanul stins, lacul de smarald si coloanele de bazalt. Conacul dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea si a apartinut, printre altele, familiilor Sukosd si Bethlen, de la care i-a ramas numele pana in ziua de azi.
In timpul comunismului a fost transformat in grad si depozit de grane, si distrus partial pentru accesul utilajelor. Spre sfarsitul secolului trecut a inceput un proces de restaurare, insa nu a fost dus la capat. Pe din-afara castelul inca arata bine, insa in interior nu este utilizabil. Totusi, poate fi vizitat sunand la numarul de la intrarea in castel.
Orasul Fagaras cu Cetatea Medievala
Cetatea Fagaras este perla orasului si cel mai important obiectiv turistic. Constructia Cetatii Fagarasului a inceput in 1310, pe locul unei foste fortificatii de lemn si pamant datand din secolul al XII-lea.
In secolele ce au urmat, cetatea a fost intarita prin dublarea zidurilor de aparare si crearea unor noi turnuri de aparare. Aici a fost si capitala Transilvaniei pentru multi ani, fiind resedinta preferata de majoritatea principilor.
Cetatea a fost restaurata si este una dintre cele mai vizitat din Romania.
Desi este evident atractia principala a orasului, daca tot sunteti in Fagaras, puteti vizita si alte locuri turistice sau de importanta istorica si religioasa. Aici aveti lista locurilor de vizitat in Fagaras.
Orasul Busteni
Orasul Busteni are destule locuri pe care ai putea sa le vizitezi. Cu siguranta ai fost deja la Busteni, si inca de atatea ori, dar esti sigur ca ai vazut chiar toate obiectivele turistice?
Printre cele mai importante obiective turistice din Busteni enumeram Castelul Cantacuzino, Casa Memoriala Cezar Petrescu sau Manastirea Caraiman. Daca aveti timp mai mult la dispozitie, va plac activitatile in aer liber, si aveti putina conditie fizica, puteti urca la Cascadele Urlatoarea si Valea Spumoasa, sau de ce nu, pana la Crucea Eroilor, la Sfinx sau la Babe.
Aici am povestit pe larg despre obiectivele turistice din Busteni.
Orasul Sinaia
Cu siguranta ati vizitat deja Sinaia, insa nu puteam sa nu includem acest oras minunat in topul locurilor de vizitat in apropiere de Brasov. Cel mai faimos obiectiv turistic, de importanta nationala, este cu siguranta Castelul Peles. Dar Sinaia are o multime de alte locuri pe care trebuie sa le vedeti, precum Cazinoul, Manastirea SInaia, Muzeul orasului gazduit de Castelul Stirbey, Casa Memoriala Nicolae Iorga, Castelul Pelisor, Capela Stirbey, Centrul cultural Carmen Sylva si multe altele. Despre locurile de vizitat din Sinaia am vorbit pe larg in acest articol.
Orasul si Cetatea Sfantu Gheorghe
Accesibil atat cu trenul cat si cu microbuzul sau cu masina personala, Orasul Sfantu Gheorghe se afla la 20 de km de Brasov si are farmecul sau. Micutul dar cochetul oras, beneficiaza de un centru istoric frumos, si de o superba cetate situata in zona inalta a orasului.
Cu siguranta perla orasului este Cetatea Sfantu Gheorghe, insa mai exista si alte obiective turistice pe care ar trebui sa le vedeti, daca ajungei in oras.
Printre acestea enumaram Muzeul de Arta, Muzeul National Secuiesc, Prima scoala romaneasca din Sf. Gheorghe, Muzeul Carpatilor Rasariteni sau Casa Memoriala Gyarfas Jeno. Centrul vechi este micut dar cochet, iar majoritatea obiectivelor sunt la o distanta mica de acesta.
Orasul Targu Secuiesc
Micutul oras Targu Secuiesc are un centru vechi foarte frumos, si se poate mandri cu o serie de obiective turistice de interes. Printre cele mai importante locuri de vizitat se numara Biserica Romano-Catolica, Biserica Reformata, Muzeul Breslelor, Casa memoriala Turoczi Mozes, sau Biblioteca Wesseleny Miklos.
Din Tg. Secuiesc puteti ajunge foarte usor la alte obiective prezentate in acest articol, precum Baile Balvanyos, Cetatea Ika sau Muzeul Etnorafic din Cernat.
Muzeul Etnografic Haszman Pal din Cernat
Muzeul Etnografic Haszmann Pal se afla in localitatea Cernat, pe domeniul ansamblului Conacului Domokos Gyula, ridicat intre secolele XVII-XIX, in stil clasicist, pe bazele unei cladiri mai vechi, construita in stil renascentist.
Conacul a fost nationalizat dupa 1950, si la acel moment se afla in stare de degradare. Autoritatile de la acea vreme au decis sa transforme domeniul intr-un muzeu al satului.
Inaugurat in 1973 si a primit numele profesorului care a avut initiativa intemeierii unui astfel de muzeu si care a contribuit cu mii de exponate din colectia personala. Muzeul a luat nastere si datorita sustinatorilor din comunitate, iar in prezent munca este continuata de mostenitorii familiei.
Baile Balvanyos
Baile Balvanyos se afla pe raza comunei Turia, la N-V de Targu Secuiesc. Statiunea balneoclimaterica beneficiaza de numeroase izvoare de apa minerala, accesibile in mod gratuit. Izvoarele au fost captate si amenajate mici piscine pentru tratament.
Toate aceste izvoare si bazine sunt dispuse de-a lungul unui traseu scurt, in padure, oferind un cadru de basm pentru relaxare si tratament.
Muntii Postavaru
Brasovul se afla la poalele Muntilor Postavaru, munti care ofera o multime de obiective turistice. Pe langa multiplele posibilitati de drumetie, in Masivul Postavaru puteti vizita Cheile Rasnoavei, Pestera Rasnoavei, Pestera de Lapte, Pestera Valea Cetatii, statiunea Poiana Brasov, Pietrele lui Solomon, Varful Tampa (accesibil in drumetie sau cu telecabina)
Daca aveti conditie fizica puteti urca la Varful Postavaru, unde veti avea parte de privelisti senzationale, in toate directiile, in zilele senine. Chiar daca nu puteti urca pe jos, veti putea ajunge pe varf cu telecabina.
Pe timpul iernii, in Postavaru se practica sporturi de iarna, partiile din Poiana Brasov fiind printre cele mai apreciate din Romania.
Muntii Bucegi
Muntii Bucegi sunt poate cei mai vizitati din tara noastra, asta si pentru ca se afla aproape de Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Campina si alte cateva orase. Ofera zeci de variante de trasee de drumetie, dar si activitati care implica putin sau deloc efort fizic.
In Bucegi se afla si unul dintre cele mai inalte varfuri din Romania, Varful Omu.
In zona alpina, pe Platoul Bucegilor se pot vizita Babele si Sfinxul. In apropiere de Busteni se poate merge la Cascada Urlatoarea (mai exista o cascada cu acelasi nume in Muntii Ciucas). In zona Padina-Pestera se pot vizita Cheile Zanoagei (accesibile doar la pas), Cheile Orzei (accesibile doar la pas) Cheile Tatarului si Coteanului, Lacurile Bolboci si Sropoasa, Cascada Sapte Izvoare (despre care se spune ca ar avea cea mai pura apa din lume), Tunelul Grota Ursului si altele.
Pentru cei antrenati si pregatiti de drumetie, din zona Padina porneste un traseu spectaculos ce parcurge Canionul Horoabei.
Iarna, in Bucegi, se practica ski si snowboard in statiunile Sinaia si Busteni.
Muntii Piatra Craiului
Unii spun ca Muntii Piatra Craiului ar fi cei mai frumos din Romania, si nu ii vom contrazice. Relieful specific acestui munte este unic in tara noastra si ofera privelisti pe care nu le poti gasi nicaieri in Romania. Nu este un munte doar pentru drumeti si alpinisti, caci exista activitati si pentru cei care nu pot urca la pas. La est, spre culoarul Rucar-Bran, la altitudinea de 1000m se afla mai multe sate pitoresti precum Pestera, Magura, sau Sirnea.
Una dintre activitatile preferate ale majoritatii care viziteaza Piatra Craiului este plimbarea prin Cheile Zarnestiului, un sector deosebit de spectaculos, ideal pentru o plimbare pe vreme buna.
Inspre vest, peisajele sunt si mai spectaculoase, caci din Plaiul Foii se pot admira abrupturile Pietrei Craiului. Aici puteti gasi cazare, sau puteti opta pentru o noapte in camping.
Muntii Piatra Mare
Mai putin cunoscuti fata de Bucegi sau Postavaru, Masivul Piatra Mare are si el farmecul sau. Pe langa traseele de drumetie care urca pana la Varful Piatra Mare, cel mai inalt din masiv, si aici aveti o multime de activitati pe care le puteti incerca.
La doua ore de mers pe jos de Dambu Morii se afla Canionul Sapte Scari, unul dintre cele mai spectaculoase canioane din Muntii Romaniei. Mai putin cunoscut si vizitat, este Canionul Tamina, insa si acesta este spectaculos, desi mai mic si mai prost amenajat.
Muntii Ciucas
La o ora de Brasov se afla si Masivul Ciucas, accesibil atat dinspre Vama Buzaului cat si dinspre Cheia. Puteti incerca o drumetiei pana la cel mai inalt Varf, Vf. Ciucas, sau puteti sa va opriti la una din cabanele situate mai jos, Cabana Varful Ciucas sau Cabana Muntele Rosu.
Tot in Muntii Ciucas se afla si Cascada Urlatoarele, accesibila usor dinspre Vama Buzaului. Pentru cei mai aventurosi, Muntii Ciucas ofera si sectoare de chei, ce pot fi parcurse la pas.
Muntii Bodoc
Poate cei mai mici munti dintre cei mentionati pana acum, Muntii Bodoc au farmecul lor. Creasta domoala si accesul facil in zona inalta, face din Muntii Bodoc locul ideal pentru drumetii usoare, cu privelisti. Tot aici se afla si Cetatea Ika, sau Turnul Ciunt, ce a mai ramas din ea.
Muntii Persani
Poate nu ai auzit nici de Muntii Persani, si pentru a iti oferi un reper, iti spunem ca orasul Codlea se afla la poalele acestor munti. De altfel, ambele variante de drum dinspre Brasov catre Sighisoara, trec prin Muntii Persani. Poate cel mai faimos loc din acesti munti este Vulcanul Stins de la Racos. Tot aici se afla coloanele de bazalt si Lacul de Smarald, alte doua obiective turistice pe care ar trebui sa le vezi macar o data.
Lacul Sf. Ana
Lacul Vulcanic Sfanta Ana este singurul lac de aceasta origine din Romania si s-a format in craterul unui vulcan din Masivul Ciomatu. Eruptia care a provocat craterul a dus la colmatarea lacului vecin, unde se afla astazi Tinovul Mohos, despre care puteti citi mai jos.
Aceste doua obiective trebuie vizitate impreuna, caci se afla la cateva sute de metri distanta unul de celalalt. In apropiere puteti vizita si Baile Balvanyos, daca tot ajungeti in zona.
Tinovul Mohos
Tinovul Mohos este o arie naturala protejata, ce s-a format dupa colmatarea unui vechi lac vulcanic aflat intr-unul din craterele Masivului Ciomatu.
Acest lac vulcanic vechi a disparut odata cu eruptia altui crater situat in apropiere, unde se afla astazi Lacul Sfanta Ana. Cenusa rezultata din aceasta eruptie a colmatat lacul iar astazi zona este una mlastinoasa unde predomina muschiul de turba, un soi de vegetatie care absoarbe apa precum un burete.
Accesul in rezervatie se face doar cu ghid, asta si din cauza riscului pe care il presupune abaterea de la poteca amenajata cu trepte de lemn, pe care trebuie sa pasiti.
Cascada Urlatoarele
Am mentionat aceasta cascada in sectiunea despre Muntii Ciucas, insa este o cascada prea frumoasa pentru a nu ii oferi un loc aparte in acest articol. Nu este nevoie de conditie fizica sau de echipament de drumetie pentru a ajunge aici. Ba chiar se poate ajunge cu masina pana la cascada, daca asta va doriti.
Rezervatia de Zimbri
In apropiere de Cascada Urlatoarele, in Vama Buzaului, se afla Rezervatia de Zimbri, un loc care a crescut foarte mult in ultimii ani, fiind un obiectiv turistic unic. Veti avea posibilitatea sa vedeti zimbri, cerbi si caprioare, intr-o zona special amenajata la poalele muntilor. Biletul de intarare costa 20 de lei ultima oara cand am fost in vizita.
Rezervatia de ursi din Zarnesti
Sanctuarul de ursi Libearty a luat nastere in 2005, in padurea de pe dealul ce se afla la intrarea in orasul Zarnesti. Intins pe o suprafata de 69 de hectare, este cea mai mare rezervatie de ursi bruni din lume. Incepand cu 2008 este deschis publicului. Biletul de intrare este cam scump, insa daca doriti sa aveti aceasta experienta, merita o vizita.
Plimbare cu trenul de la Brasov la Intorsura Buzaului
Poate o plimbare cu trenul nu e chiar la ce v-ati fi gandit, insa acest traseu este unul special. Cu siguranta putini au parcurs acest traseu, fiind utilizat in mare parte de locuitorii din zona Intorsurii Buzaului, pentru a ajunge la Brasov.
Ce este asa special la acest traseu este ca trece prin munti, oferind privelisti superbe, si parcurge cel mai lung tunel feroviar din Romania, care se afla la Teliu, si are o lungime de aproape 4 km.
Daca sunteti norocosi, puteti vedea chair si caprioare in padure, caci sina de tren trece chiar prin munti, si intre localitati, este un cadru natural nederanjat decat de glasul rotilor de tren.
Trenul este unul privat si costa 7 lei de persoana. Verificati mersul trenurilor la dus si la intors, pentru a va asigura ca aveti cu ce sa va intoarceti.