Muzeul Etnografic Haszmann Pal din Cernatu de Jos merita vizitat, daca va aflati in centrul tarii, in vizita. Este un muzeu bine pus la punct, cu mii de exponate din regiune, in care veti petrece cateva ore de calitate.
Localizare si acces Muzeul Haszmann Pal
Muzeul se afla in Cernatu de Jos, localitate de pe raza Judetului Covasna, pe un domeniu de doua hectare.
Pentru a ajunge la Muzeul Haszmann Pal, mergeti pe drumul E574, pana in localitatea Cernat, apoi continuati prin sat pana la intrare in Cernatu de Jos, pana ajungeti pe Strada Muzeului nr.332.
Muzeul se afla la 12 km de Targu Secuiesc, fiind cel mai apropiat oras, si la 35 de km de Sfantu Gheorghe.
Costul unui bilet de acces era 10 ultima oara cand am vizitat noi muzeul, iar programul, conform informatiilor de pe Google Maps, este de marti pana vineri de la 9 la 17, iar in weekend de la 9 la 14.
Exista parcare in fata muzeului, acesta fiind gratuita.
Scurt istoric
Muzeul Etnografic Haszmann Pal se afla pe domeniul ansamblului Conacului Domokos Gyula, ridicat intre secolele XVII-XIX, in stil clasicist, pe bazele unei cladiri mai vechi, construita in stil renascentist.
Conacul a fost nationalizat dupa 1950, si la acel moment se afla in stare de degradare. Autoritatile de la acea vreme au decis sa transforme domeniul intr-un muzeu al satului.
Inaugurat in 1973 si a primit numele profesorului care a avut initiativa intemeierii unui astfel de muzeu si care a contribuit cu mii de exponate din colectia personala. Muzeul a luat nastere si datorita sustinatorilor din comunitate, iar in prezent munca este continuata de mostenitorii familiei.
Cine a fost Haszmann Pal
Pedagogul Haszmann Pal s-a nascut in 1902 si a trait pana in 1977, iar sotia sa, Haszmann Palne Ida Cseh, a trait din 1909 pana in 2003, ducand mai departe mostenirea familiei.
Colectia lui Haszmann Pal numara peste 8000 de piese care au fost toate donate muzeului.
Printre exponate se pot admira obiecte ornamentale sculptate, lazi de zestre si piese de mobilier secuiesc, tesaturi si broderii din Cernat, ustensile pentru tors si tesut, grinzi sculptate, sobe, obiecte de uz casnic, radioreceptoare vechi, utilaje, masini, motoare, arme si multe alte exponate care descriu traditiile secuiesti.
Exista si o poarta secuiasca datata din 1761, ce a apartinut familiei Miskolczy de la Pava dar si cateva case vechi bine conservate.