Locuri de vizitat in Sibiu – Topul obiectivelor turistice din Sibiu. De la muzee, case istorice, piatete, turnuri si bastioane de aparare pana la ziduri din centurile de fortificatii, biserici si pasaje inguste, Sibiul te va impresiona si te va face sa revii cu placere si cu dorinta de a vedea cat mai multe.
Orasul Sibiu impresioneaza prin zecile de locuri de vizitat si iti garantam ca o zi nu va fi suficienta sa vezi tot ce are Sibiul de vizitat. Capitala Culturala a Europei in 2007, Orasul Sibiu este poate cel mai frumos oras din Romania.
Oricat ne-am stradui, ne va fi imposibil sa includem toate obiectivele turistice din Orasul Sibiu, intrucat orice casa din centrul vechi este de vazut, chiar daca nu gazduieste vreun muzeu sau nu este mentionata pe Google Maps sau in alte surse.
Totusi, vom incerca sa alcatuim un top al celor mai frumoase locuri de vizitat pe care nu trebuie sa le ratezi. Va fi un articol foarte lung cu peste 70 de astfel de locuri de vazut, desi suntem convinsi ca putea fi si mai lung.
Cuprins Articol
Piatete
Toate tururile pietonale si toate drumurile duc catre si pornesc din pietele vechiului Sibiu. De la arhicunoscuta si prea aglomerata Piata Mare, pana la Piata Mica, Piata Huet si Piata Aurarilor, toate acestea au un farmec aparte si o istorie proprie. Inainte de a te gandi ca Piata Mare este cea mai importanta, iti aducem la cunsotinta ca Piata Huet este locul unde a existat prima centura de fortificatii a Sibiului. Poate data viitoare cand treci prin Sibiu, vei vedea cu alti ochi Piata Huet.
Piata Mare
Cel mai important loc turistic din Sibiu, unde se afla multe obiective turistice, si unde turistii straini si romani aleg sa iasa atat ziua cat si seara, fiind cel mai animat loc al orasului. Aici puteti admira Turnul Sfatului, Muzeul Bruckenthal, Casa Lutsch, Casa Hecht, Biserica Romano-Catolica Sfanta Treime, Statuia lui Gheorghe Lazar, ramasitele unei fantani medievale, si multe alte case istorice.
Tot aici se afla si Centrul de Informare Turistica a orasului.
Piata Mare este locul unde se organizeaza, in fiecare an, cel mai frumos targ de Craciun.
Din Piata Mare puteti ajunge rapid in Piata Mica, sau in cealalta directie, prin Pasajul Generalului, spre turnurile medievale si zidurile de pe Strada Cetatii. Este locul perfect de recreere, de intalnire si de plecare in circuite de vizitare a orasului Sibiu.

Piata Mica
Din Piata Mare ajungeti rapid in Piata Mica, pe sub Turnul Sfatului. Aici puteti admira si vizita Podul Minciunilor, Muzeul Farmaciei, Sala Fresca, Casa Artelor, Casa Breslei Aurarilor sau casa cu cinematograful Astra Film. Din Piata Mica ajungeti prin Pasajul Aurarilor in Piata cu acelasi nume, sau prin Pasajul Scarilor in Piata Albert Huet

Piata Albert Huet
La doi pasi de Piata Mare si Piata Mare gasiti Piata Albert Huet, unde puteti admira Biserica Evanghelica Sfanta Maria, Turnul Scarilor, Pasajul Scarilor, care duce in orasul de jos,Casa Calfelor, Muzeul de Istorie din Casa Altemberger, Turnul Portii sau Turnul Altemberger.
Aceasta piata este locul in care a aparut pentru prima oara orasul Sibiu. Aici se afla prima incinta de fortificatii, iar multe din cladirile din jurul pietei, sunt ridicate peste ramasitele zidurilor medievale.
Arealul definit de Piata Huet este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in Sibiu desi multi turisti acorda o importanta mai mare celorlalte doua piete din apropiere, Piata Mica si Piata Mare.

Piata Aurarilor
In Piata Aurarilor se poate ajunge din Piata Mica, pe sub Turnul Scarii Aurarilor si pe treptele Pasajul Aurarilor, care este practic o scara. Este o piata mai mica si mai putin vizitata, comparand cu cele trei mentionate mai sus. Veti cobora in orasul de jos unde puteti admira case vechi si atmosfera de oras medieval, intr-o atmosfera mai putin aglomerata..

Muzee
Nu putem vorbi de obiective turistice fara a mentiona muzeele Sibiului. Atat pentru aspectul cultural cat si pentru cel istoric, muzeele trebuie vizitate de catre orice turist avid de cunoastere. Si la acest capitol Sibiul are cu ce se mandri, avand o serie de muzee memorabile. Nu mai spunem de casele istorice datand de secole, care sunt practic muzee arhitecturale.
Muzeul Astra
Muzeul Astra se intinde pe 96 de hectare, de-a lungul Dumbravii Sibiului si are peste 10 km de alei pe care se gasesc peste 300 de cladiri. Inventarul total al muzeului se ridica la peste 16000 de piese, multe expuse in cladirile mentionate.
Este unul dintre cele mai mari muzee in aer liber din Romania si contine ateliere mestesugaresti, instalatii pre-industriale, lucrari de arta populara, locuinte traditionale si complexe de cladiri.
In anul 1966, muzeologul Bernet Kempers numea muzeul sibian “cel mai frumos muzeu in aer liber din Europa”.
Este una din marile atractii ale Sibiului pe care orice turist trebuie sa o vada. Biletul de intrare pentru un adult costa 35 de lei.
Cu siguranta Muzeul Astra se afla in top locuri de vizitat in Sibiu, iar daca 10 oameni, ce anume sa vizitati in Sibiu, posibil 8 din ei sa va raspunda Muzeul Astra.

Muzeul National Brukenthal
Muzeul Brukenthal este unul dintre cele mai importante muzee din Romania si unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Sibiului. Baronul Samuel von Brukenthal a adunat diferite obiecte de arta intre 1778 si 1788 iar in 1817 aceasta colectie a devenit primul muzeu din Romania. Cladirea in sine este de o valoare inestimabila, fiind un monument istoric construit in stil baroc.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara
Muzeul este situat in Piata Mica la nr. 21 si ofera una dintre cele mai importante colectii de arta populara saseasca din Romania compusa din peste 8300 de piese, impartite in trei colectii: ceramica, port textile si obiecte de mobilier.
Cladirea in sine este si ea un monument istoric fiind inca un motiv pentru a vizita acest muzeu.
Taxa de acces era 5 lei, ultima oara cand am verificat noi, iar programul de vizitare de marti pana duminica. Ca in cazul oricarui muzeu, va recomandam sa verificati exact intervalele orare pentru programul de vara sau iarna si sa nu va bazati strict pe cercetarea noastra pentru acest articol, caci aceste date se pot schimba frecvent fara ca noi sa putem actualiza in timp util informatiile.

Muzeul de Istorie Naturala
Cladirea in care este gazduit muzeul a fost ridicata in 1895, la vremea aceea fiind pozitionata in spatiul dintre a treia si a patra incinta de fortificatii si in imediata apropiere a Turnului Gros.
Expozitia Muzeului de Istorie Naturala prezinta principalele grupe de animale si evolutia acestora, incercandu-se reproducerea habitatului acestora, precum la Muzeul Antipa din Bucuresti.
Muzeul este deschis de marti pana duminica in timpul verii si de miercuri pana duminica in timpul sezonului rece. Conform informatiilor de pe sibiu-turism.ro accesul este 13 lei pentru adulti.

Muzeul de Istorie-Casa Altemberger
Construita la sfarsitul secolului al XV-lea, initial cu scop de locuinta, sub forma unui turn-locuinta), Casa Altemberger-Pempflinger a fost cumparata de primarie in 1549. Din acel moment si pana in 1948 aici a functionat Primaria Sibiului.
Cladirii i-au fost facute diferite modificari si adaugari pe parcursul mai multor secole si a fost restaurata intre 1967 si 1988.
Dupa restaurare s-au deschis aici doua expozitii, ulterior facandu-se modificari ample pentru a crea ceea ce este astazi Muzeul de Istorie din Sibiu. Muzeul cuprinde peste peste 100.000 (da! ati citit bine, nu am pus zerouri din greseala) de piese in colectia permanenta din diferite perioade istorice si domenii variate.
Cladirea, care este lipita de Turnul de Poarta, este cea mai importanta constructie gotica laica din Transilvania, si unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Sibiu.

Muzeul de Farmacie
Muzeul de Istoriei a Farmaciei se afla in Piata Mica la nr.26 si poate fi vizitat de marti pana duminica in sezonul de vara, iarna fiind deschis incepand cu miercuri. Pretul unui bilet de intrare este 10 lei. Muzeul se prezinta sub forma unei farmacii de epoca si gazduieste peste 6600 de piese si instrumente farmaceutice. In Sibiu a fost deschisa prima farmacie de pe teritoriul tarii, in anul 1494.
In aceasta cladire, si ea monument istoric ce dateaza din 1568, a functionat Farmacia La Ursul Negru, una dintre cele mai vechi farmacii, a treia in ordine cronologica, si a fost infiintata in 1600.
Muzeul de Istorie a Farmaciei si-a deschis portile in anul 1972.

Muzeul Locomotivelor cu Abur
In apropierea garii din Sibiu, pe strada Dorobantilor nr.22, se afla Muzeul Locomotivelor cu Abur. Acest muzeu a luat nastere in 1994 iar expozitia in aer liber cuprinde un numar de 35 de locomotive, construite intre 1885 si 1959, de fabricatie romana, germana, sovietica si americana. Muzeul nu ofera explicatii si panouri cu informatii iar accesul este gratuit.
Este laudabila initiativa de a crea acest mic muzeu, si va recomandam sa nu il ocoliti, mai ales daca sunteti cu copiii in vacanta.

Muzeul Atelier Tipografie Sibiu
Muzeul Atelier de Tipografie este situat pe Strada Ocnei si organizeaza diferite demonstratii, ateliere de tipografie sau puteti admira utilaje tipografie. Este cel mai nou muzeu al Sibiului si unic in Romania.
Muzeul cu utilaje tipografice și atelierul unde sibienii și turiștii vor putea experimenta acest meșteșug se află pe strada Ocnei, între Podul Minciunilor și Dragoner.
Case si Palate
Sibiul este impanzit la tot pasul de case si palate monumente istorice, astfel incat este imposibil sa mentionam toate casele istorice in aceasta rubrica. Pentru asta ar fi necesar un articol dedicat caci sunt zeci de astfel de case, daca nu sute. Chiar daca vom mentiona o mica parte din aceste case, tu calatorule, vei vedea mult mai multe la fata locului, in marile piete din Sibiu si pe stradutele adiacente.
Palatul Karl Jauernig
Palatul Karl Jauernig din strada Victoriei nr.2 a fost construit in 1886 la initiativa industriasului Karl Jauernig si este in prezent sediul Colegiului Agricol „Daniil Popovici Bărcianu”.

Palatul Comandamentului Militar
Construit in 1892, in stil eclectic, Palatul Comandamentului Militar se afla pe Strada Nicolae Balcescu nr.6. Astazi gazduieste spatii comerciale la parter iar la etaje locuinte particulare. Dintre spatiile comerciale vechi, amintim parfumeria lui Gustav Meltzer, deschisa in 1896, fiind cel mai important producator de sapunuri si parfumuri din Sibiu.
Cladirea a fost construita pentru Comandamentul corpului de armata austro-ungar, fiind sediul comandamentului din momentul constuctiei pana in 1918.

Palatul Filek
Situat in Piata Mare din Sibiu, Palatul Filek a fost construit in 1802, in stil clasicist, si in prezent este sediul Consistoriului Superior al Bisericii Evanghelice din Romania. In 1872 cladirea a fost cumparata de Episcopia Evanghelica a Transilvaniei, moment in care sediul a revenit in Sibiu, dupa ce fusese mai bine de 300 de ani la Biertan
Casa Albastra
Casa Albastra din Piata Mare nr.5 se afla langa Palatul Brukenthal si dateaza din secolul al XV-lea. Construita in stil baroc tarziu, cladirea gazduieste astazi sectoare ale Muzeului National Brukenthal.

Fostul han Zur Ungarische Krone
Cladirea de langa Podul Minciunilor este datata de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si a luat nastere prin unirea a doua case aflate pe acel loc. Dupa renovarea dintre anii 1838-1849, aici se deschide hotelul Zur Ungarische Krone, tradus in romana “Coroana Ungariei”. La parter era o cafenea iar la ultimul etaj casino. Astazi, din cate cunoastem, cladirea adaposteste locuinte particulare.

Casa Hecht
Casa Hecht este monument istoric si se afla in Piata Mare din Sibiu. Dateaza din secolul al XIV-lea cu modificari ulterioare.
A fost sediul unor bancheri din Firenze, iar in 1472 a fost achizitionata de primarul Sibiului de la acea vreme, Georg Hecht. Incepand cu 1745 aici va functiona primul oficiu postal din Transilvania, iar de la 1821 devine sediu al Universitatii Sasesti.
Cladirea are doua etaje si o mansarda inalta, si prezinta elemente renascentiste si gotice.

Casa Calfelor
In Piata Huet la nr.3, lipita de Turnul Scarilor, se afla Casa Calfelor, aflata in proprietatea Bisericii Evanghelice.
Calfele sunt tineri mesesugari, calatori, care trebuie sa respecte un cod strict. Traditia se mai pastreaza in acest loc, si, din cand in cand, ii veti putea admira pe tinerii mestesugari la lucru.
Casa a apartinut in trecut unor comercianti. Peretii interiori sunt pictati cu o fresca datata din secolul al XVI-lea.

Casa Lutsch
Despre Casa Lutsch istoricii spun ca a fost construita in 1424, chiar de Regele Sigismund, avand ca scop gazduirea regilor, voievozilor si altor demnitari care veneau in acele vremuri la Sibiu. Casa a fost in proprietatea familiei Altemberger, apoi a familiei Haller, pana cand Johann Lusch intra in posesia ei.
Casa si-a mai schimbat proprietarii de-a lungul veacurilor iar in 1821 este donata statului. Ultimul proces de renovare a avut loc in 1999. Astazi, in Casa Lutsch se afla sediul Forumului German.

Casa Haller
Casa Haller este una dintre cele mai importante case de locuit din Sibiu, si este situata in Piata Mare. Construita in stil gotic si renascentist, cladirea actuala pastreaza mai multe elemente originale din sec XV-XVI, precum portalul cu blazon, intrarea in arcade sau decoratiunile. Petrus Haller cumpara cladirea in 1573 de la Michael Altemberger, si se pastreaza in familie timp de 354 de ani.

Casa cu Cariatide – Casa Bethlen
Casa cu cariatide se afla pe Strada Mitropolie, la cativa pasi de Muzeul Bruckenthal si Piata Mare. A fost ridicata in 1802, in stil baroc. Aceasta impresioneaza prin loggia de la parter, cu arcade semiciruclare si cele doua cariatide, acele statui de la intrare.

Podul Minciunilor
Poate unul din cele mai faimoase locuri de vizitat in Sibiu, daca ne luam si dupa cele peste 17000 de recenzii pe Google, Podul Minciunilor este un pod metalic construit in 1859 si leaga Piata Mica de Piata Albert Huet, facand legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos.
De numele podului se leaga multe legende. Cea mai cunoscuta legenda spune ca podul ar avea puteri inexplicabile si ar detecta minciunile, astfel s-ar cutremura la fiecare minciuna spusa, scartaind. O alta legenda spune ca de pe pod ar fi fost aruncati negustorii care isi pacaleau clientii, sau vrajitoarele ale caror preziceri nu se intamplau.

Fortificatii Medievale
Poate cele mai importante locuri de vizitat ale Sibiului sunt ramasitele ansamblurilor fortificate medievale. De la prima centura de aparare pana la a patra, in prezent, mai exista cateva turnuri, bastioane si portiuni de ziduri care au scapat demolarilor de-a lungul secolelor.
Turnul Sfatului
Cu siguranta este cel mai celebru turn medieval al Sibiului, fiind cel mai vizitat. Turnul Sfatului este situat central, in Piata Mare. Turnul Sfatului a fost construit in secolul al XIII-lea, la parterul sau, practic sub turn, fiind poarta de intrare in cea de-a doua centura de fortificatii a Sibiului medieval. Poarta de sub turn face legatura intre Piata Mare si Piata Mica.
Accesul in turn se poate face pana sus, de unde privelistea asupra orasului vechi merita toti banii. Mai mult de atat, se pot admira si Muntii Fagaras, iarna fiind cu atat mai spectaculoasa privelistea.
Forma actuala este mult modificata fata de turnul initial din secolul XIII. De-a lungul veacurilor turnul a indeplinit mai multe functii, precum depozit de grane, turn de poarta, foisor de foc, inchisoare sau muzeu.

Turnul Gros
Turnul Gros este un turn masiv, semicircular, in forma de U, si se afla la aproximativ 25 de metri de zidul exterior. Acesta a fost construit in jurul anului 1540 de Markus Pempfflinger. Aici a fost construita o sala mare in stil rococo, in 1787, sala ce a devenit primul teatru din Transilvania. Turnul a ars in incendiul din 1826 si a fost reconstruit. Dupa revolutie a fost reconstruita si sala, fiind astazi gazda a Filamornicii.

Turnul Dulgerilor
Turnul Dulgherilor a fost ridicat in secolul al XIV-lea si facea parte din a treia centura de fortificatii. Se afla pe Strada Cetatii, in linie cu Turnurile Olarilor si Archebuzierilor, si la doi pasi de Turnul Gros. Daca ajungeti pe Strada Cetatii este musai sa vedeti toate cele patru turnuri si zidul cetatii de pe aceasta latura.
Ca toate turnurile de pe aceasta latura, si Turnul Dulgherilor avea guri de tragere pentru archebuzieri.
A suferit modificari si a fost supus unor procese de restaurare, cele mai recente fiind in perioadele 1967-1972 si 2007.

Turnul Olarilor
Turnul Olarilor a fost construit in secolul al XV-lea si consolidat un secol mai tarziu. La nivelul superior dispune de guri de tragere pentru archebuze iar la etajele inferioare mai multe guri de aruncare. Turnul are inaltiea de 19,6 metri si este unul din cele trei turnuri de pe aceasta latura care au scapat demolarilor.

Turnul Archebuzierilor
Turnul este cunoscut si cu numele de Turnul Postavarilor sau Panzarilor si a fost construit in secolul al XIV-lea. Facea parte din cea de-a treia centura de fortificatii si in prezent este cel mai sudic turn din cele aflate pe Strada Cetatii.
Denumirea de Turnul Archebuzierilor i se trage de la meterezele aflate la primul nivel, prin care se putea trage cu archebuza. Turnul in forma de prisma octogonala, construit din piatra si caramida, a suferit modificari si a fost suprainaltat.

Turnul Fierarilor – Zincarilor
Fostul Turn al Zincarilor sau a Fierarilor a fost construit in secolul XVI si a facut parte din incinta a treia de fortificatii din jurul Sibiului. Este situat aproximativ in curtea Filarmonicii de stat, si vazut din Strada Cetatii, trece aprope neobservat.

Turnul Scarilor
Turnul Scarilor din Sibiu se afla in Piata Huet pe strada cu acelasi nume, la numarul 3. Este considerat cea mai veche constructie a Sibiului, datand de la sfarsitul secolului al XII-lea. Exista posibilitatea ca acesta turn sa fi inlocuit la acea vreme un turn mai vechi, construit din lemn. Prin bolta de sub turn, se face accesul catre Orasul de Jos printr-un pasaj in trepte, Scarile Sag.
Turnul facea parte din prima centura de fortificatii a orasului. Ca majoritatea turnurilor medievale, si acesta a suferit multiple modificari, fiind chiar transformat in casa de locuit la sfarsitul veacului al XIX-lea.

Turnul Pielarilor
Turnul construit in secolul al XV-lea, facea partea din cea de-a patra centura de fortificatii a orasului Sibiu. Astazi se afla la intersectia strazilor Zidului, Pulberariei si Rimski-Korsakov.
Turnul are o forma octogonala, construit pe 4 nivele, cu guri de tragere pentru artilerie usoara, ambrazuri largi pentru tunuri si guri de pacura. Fundatia din piatra are o grosime de 4m. Turnul Pielarilor a fost incendiat de mai multe ori, iar dupa mai multe explozii, turnul a fost refacut in secolul al XVII-lea cu ajutorul principelui Stefan Bathory.

Turnul Pulberariei
Turnul Pulberariei se afla pe strada Ocnei nr.33, in curtea Grupului Scolar Independenta.
A fost ridicat la inceputuls ecolului al XVI-lea pentru a intari a patra centura de aparare. Avea rol de depozit pentru praful de pusca.

Turnul de Poarta
Construit in secolul al XIV-lea, Turnul de Poarta facea parte din a treia centura de fortificatii a orasului si este in prezent unul din cele mai bine pastrate turnuri din a treia centura. In secolul XV s-a construit o casa lipita de turn, Casa Altemberger-Pempflinger, mai usor de retinut ca Muzeul de Istorie. Turnul poate fi vazut pe Strada Odobescu, la doi pasi de Piata Mare sau Piata Albert Huet si Pasajul Scarilor.

Turnul Aurarilor
Turnul Aurarilor din prezent nu mai aduce deloc cu turnul initial, construit in secolul al XIII-lea.
Se mai pastreaza astazi o parte de zid, inglobat in corpul casei ridicate la sfarsitul secolului al XVI-lea.
Turnul este legatura Pietei Mici cu Piata Aurarilor, prin pasajul in trepte. Facea legatura intre a doua centura de aparare si cea de-a patra centura de fortificatii ale Sibiului medieval. Numele ii vine de la breasla aurarilor, ce isi aveau atelierele in apropiere.

Turnul locuinta Altemberger
Turnul locuitna Altemberger se afla in intinta Casei Altemberger, care gazduieste Muzeul de Istorie. Turnul a fost ridicat in secolul al XIII-lea, facea parte din a treia centura de fortificatii si avea rol de aparare. In Turnul locuinta au fost depozitate arhivele orasului si a Universitatii Sasesti, incepand cu anul 1546 si pana in 1923 cand au fost mutate intr-o noua locatie.

Turnul Barbierilor
Turnul Barbierilor a fost construit intre 1330 si 1336 si poate fi vizitat la intersectia strazilor Manejului cu Funarilor. Vechiul turn este ruina astazi, si poate fi gasit in incinta Gradinii Manastirii Ursulinelor, in timp ce turnul actual este de fapt o pereche de arce de legatura intre zidul orasului si zidul fostei Manastiri Dominicane, actuala Ursulinelor.

Bastionul Haller
Bastionul Haller a fost construit din caramida si umplut cu pamant in perioada 1551-1553, in timpul primarului Peter Haller, ca urmare a amenintarii otomane. Lucrarile au fost efectuate de mesteri sasi dupa planurile unor arhitecti italieni. Bastionul a fost ridicat in sud-estul fortificatiei, pentru a intari acel punct nevralgic al fortificatiei. In acelasi timp a fost construit si bastionul Cizmarilor, insa acesta nu s-a pastrat pana astazi. Suprafata bastionului era foarte mare, pentru a permite instalarea a cat mai multor tunuri. Zidurile conectate la bastion au o lungime de peste 200 de m cu inaltimea maxima de 9m.
In 1771 pe acest bastion s-a construit o scoala de calarie, ulterior, in secolul XX ridicandu-se edificiul actual, unde se afla Spitalul de Neurologie.

Bastionul Soldisch
Situat in partea de N-V a Cetatii Sibiului, Bastionul Soldisch trece astazi aproape neobservat, caci se afla in-afara zonei centrale foarte cunoscute a Sibiului. Desi nu este departe de Piata Mare, putini turisti cunosc despre existenta acestui bastion si foarte putini se abat sa il si vada. In aceasta parte a cetatii se gasesc si zidurile de vest din a treia incinta a fortificatiilor, Biserica Evanghelica Sf. Ioan si relativ aproape Turnul Pielarilor.

Bastionul Portii Cisnadie
Situat central, Bastionul Portii Cisnadiei gazduieste in zilele noastre, deasupra, cea mai mare parcare cu plata din zona Strazii Cetatii. Evident, aproape nimeni nu stie ca parcheaza intr-un fost bastion. Singurul loc de unde poate fi observat este de mai jos, din strada Corneliu Coposu.

Zidul de Sud
In sudul cetatii exista doua randuri de ziduri, unul pe Strada Cetatii iar celalalt de-a lungul Bulevardului Coposu. De-a lungul zidului de pe Strada Cetatii se gasesc cele 4 turnuri: Arhcebuzierilor, Olarilor, Dulgherilor si Zincarilor iar Turnul Gros se intinde intre ambele randuri de ziduri. In capetele dinspre est si vest se gasesc Bastioanele Haller si Portii Cisnadiei.
Intre cele doua randuri de ziduri, astazi este amenajat un parc. Acest sector de fortificatii medievale este poate cel mai bine conservat, desi au fost facute multe modificari fata de aspectul original.

Zidul de Nord – Strada Centumvirilor
Pe Strada Centumvirilor se gaseste o portiune de zid ridicat itnre 1357 si 1366, si transformat ulterior in secolul al XVIII-lea.
Legatura cu Orasul de Jos se poate face pe Scarile Poschen. Zidul are o lungime de 200m si inaltimea de 10m in partea centrala, in dreptul scarii Poschen.

Zidul de Vest al Cetatii – Centura a treia de fortificatii
Intre Bastionul Soldisch si Biserica Evanghelica, pe Strada Bastionului se afla Zidul de Vest al Cetatii, parte din a treia centura de fortificatii, sau ce a mai ramas astazi din el. Despartit de strada, zidul se afla de o parte si de alta a acestei strazi, in curtile diferitelor institutii.

Zidul de nord-est – Centura a treia de fortificatii
Pe Strada Manejului, incepand de la Bastionul Haller si pana la Biserica Ursulinelor, se gaseste zidul de nord-est din centura a treia de fortificatii. Zidul a fost ridicat intre 1357 si 1366 si se prezinta ca o succesiune de bolti cu rol de sustinere a galeriei de straga. Zidul a fost partial restaurat in anii 70.

Biserici
Ne place sa includem in topul locurilor de vizitat orice biserica veche. Pe langa caracterul religios al acestor lacase de cult, acestea fac parte si din patrimoniul istoric, cultural si arhitectural al fiecarui oras. Ce-i drept, cate biserici vechi gasesti in Bucuresti, Iasi sau Targoviste nu vei gasi nicaieri in Romania, insa si Sibiul are cateva catedrale si biserici evanghelice pe care trebuie sa le vezi.
Catedrala Mitropolitana Sibiu
Catedrala Mitropolitana cu hramul Sfanta Treime a fost edificata in 1904, pe locul unei biserici grecesti datand din perioada 1797-1799. Inca de la inagurare a devenit catedrala Arhiepiscopiei Sibiului si a Mitropoliei Ardealului.
Catedrala prezinta caracteristici bizantine fiind o copie la scara mica a fostei Catedrala Sfanta Sofia din Constantinopol, catedrala transformata in moschee de catre otomani. Construirea catedralei se datoreaza in mare parte memoriilor si presiunilor pe care Andrei Saguna le-a facut catre factorii de decizie locali cat si ai Impreiului Austriac, ajungand inclusiv pana la Imparatul Franz Joseph I.
Andrei Saguna a donat si el bani pentru ridicarea catedralei, insa nu a apucat sa o vada construita.

Manastirea Ursulinelor
Complexul Manastirii Ursulinelor a apartiunt calugarilor dominicani, pana in 1728, cand Transilvania scapa din sfera de influenta otomana. Biserica Ursulinelor se prezinta astazi in stil baroc, dupa ce initial fusese construita in stil gotic.
Biserica romano-catolica a fost construita in secolul al XV-lea si se afla pe actuala strada Gheorghe Magheru. In apropiere se pot vedea Zidul de nord-est de pe Strada Manejului, Statuia lui Nicolaus Olahus, Biserica Franciscana si Pasajul Magheru.

Biserica Evanghelica Sf. Ioan
Biserica Evanghelica Sf Ioan este cunoscuta si cu denumirea de Biserica Sf. Johannis si a fost construita in 1912 pe locul unei biserici mai vechi datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Biserica, in forma de cruce, dispune si de un turn-clopotnita cu forma octogonala ce are patru bacloane de lemn in colturi.

Biserica Evanghelica Sfanta Maria
Catedrala evanghelica din Sibiu (în germană Evangelische Stadtpfarrkirche), situata in Piata Huet, este una dintre cele mai vechi și impresionante cladiri gotice din Transilvania. Biserica este atat de mare si impresionanta incat nu poate lipsi din lista de locuri de vizitat.
Forma actuală este cea de după renovarea din 1520, pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea. În fața bisericii se găsește statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899. Interiorul bisericii este în stil gotic, cu bolți arcuite și pietre funerare pe pereții din nord.
Cladirea este dominată de turnul pe 7 nivele, cu patru turnulete pe coltul acoperișului, semn ca orasul avea drept de condamnare (in latina ius gladii, literal „dreptul sabiei”).
Se poate vizita atat biserica cat si turnul, iar pretul de intrare este 15 lei. Accesul in turn se face pe o scara moderna pe 7 nivele, iar privelistea din turn este uimitoare. Veti putea admira aproape tot centrul vechi al Sibiului.

Biserica Sf Francisc
Biserica era, la început, în secolul al XV-lea, parte a unei mănăstiri a călugărițelor Clarise. În urma Reformei (Reforma protestantilor), mănăstirea a fost desființată, iar biserica a fost mult timp folosită ca depozit de cereale. După intrarea Principatului Transilvaniei în componența Imperiului Habsburgic, călugării franciscani s-au stabilit în vechile așezăminte (mănăstire și biserică) ale Clariselor pe care le restaurează în stilul barocului târziu.

Biserica Iezuitilor – Romano Catolica Sf. Treime
Situata in Piata Mare din Sibiu, Biserica Iezuitilor a fost ridicata in perioada 1726-1733. Turnul clopotnita in stil baroc a fost adaugat ulterior, in anul 1738.

Biserica Reformata
In apropiere de Catedrala Ortodoxa, pe Strada Mitrpoliei la nr.9, se gaseste Biserica Reformata. Biserica a fost ridicata in doar doi ani, intre 1784 si 1786, cu fonduri stranse de catre comunitatea calvina din Sibiu. Biserica Reformata apare pentru prima data pe o harta a Sibiului in 1829. Langa biserica, la nr.11 se afla si Casa Parohiala, infiintata intr-o casa ce dateaza din secolul al XV-lea. Printr-o deschizatura din coltul acestei case trece Pasajul Mitropoliei-Xenopol, a doua cea mai ingusta strada din Romania.

Sinagoga Mare
Lacasul de cult evreiesc din Sibiu a fost construit intre 1898 si 1899, in stil eclectic si se afla pe lista monumentelor istorice a Sibiului. Se afla pe Strada Consitutiei nr.11 iar in prezent este inchisa deoarece numarul evreilor din oras este aproape de zero. In 2006 existau 24 de evrei in Sibiu.

Pasaje
Sibiul este un oras care dispune de multe pasaje inguste, precum Strada Sforii din Sibiu. Daca iti plac astfel de pasaje inguste, fa-ti timp sa aflii despre acestea si sa le vizitezi la fata locului. Poate nu ti se vor parea la fel de impresionante ca turnurile si zidurile vechii cetati, insa toate pasajele au farmecul lor iar noi le-am inclus in topul obiectivelor turistice din Sibiu. Mai mult de atat, cateva pasaje fac parte chiar din centurile de fortificatii. Continua sa citesti si sa aflii despre frumoasele pasaje inguste sau in trepte ale Sibiului.
Pasajul de pe Strada Magheru
Pasajul face legatura intre Strazile General Magheru si Selarilor. Pentru turistul care vrea sa ajunga aici, este o buna legatura intre Biserica Ursulinelor si Biserica Franciscana.

Pasajul Mitropoliei – Xenopol
Pasajul Mitropoliei-Xenopol, face legatura intre strazile care dau numele pasajului, si mai este cunoscut si sub denumirea de ‘Ulita Balului” pentru ca ducea la Sala Redute (1775), locul unde aveau loc balurile orasului.
Este considerata a fi a doua cea mai ingusta strada din Romania, dupa Strada Sforii din Brasov.

Pe Strada Mitropoliei nr 11, intre Biserica Reformata si Casa cu Cariatide se gaseste Pasajul Mitropoliei-Xenopol. Accesul se face pe sub casa Bisericii Reformate. Ca majoritatea pasajelor si acesta aduce cu Strada Sforii din Sibiu.
Pasajul Generalului
Pasajul Generalului este accesibil chiar din Piata Mare, pe sub Casa Generalului, si duce spre Strada Arhivelor. Nu este un pasaj ingust ca restul pasajelor din Sibiu, insa impresioneaza prin deschizatura de sub casa.

Pasajul Piata Aurarilor
Pasajul Piata Aurarilor este un pasaj in trepte ce face legatura intre Piata Mica si Piata Aurarilor. Trecerea dintr-o piata in alta se face pe sub Turnul Aurarilor.

Pasajul Pielarilor
Tunelul care face legatura intre Piata Mica si strada Avram Iancu a fost initial un pasaj descoperit folosit pentru pietoni. A fost acoperit partial in anul 1742 prin extinderea cladirii din Piata Mica nr. 31, iar in 1853 a fost acoperit in intregime primind aspectul de astazi.

Pasajul Scarilor
Construit din caramida si piatra la inceputul secolului al XIV-lea, Pasajul Scarilor sau “Zidul cu ace” cum mai este cunoscut, facea parte din a treia centura de aparare a orasului. Pasajul facea legatura intre Orasul de Sus si Orasul de Jos, prin cele doua ramificatii de scari.
Pasajul a fost restaurat in 1860 si in 2006.
Exista patru case de-a lungul pasajului, la nr 1-4, construite in secolele XV-XVI, cu modificari si restaurari ulterioare, toate fiind monumente istorice.

Pasajul Pantofarilor
Situat intr-una din cele trei deschideri ale unei case vechi datand din secolul XV, Pasajul Pantofarilor face legatura intre Piata Mica si Piata Huet. Numele vine de la breasla pantofarilor care isi avea punctul de desfacere in imediata apropiere. Casa a fost construita peste primul zid de fortificatie din prima incinta, care se afla in actuala Piata Huet.

Statui si Monumente
Statuia lui Nicolaus Olahus
Nicolaus Olahus a fost un istoric si om politic de origine romano-maghiara, care a trait intre 1493 si 1568. Statuia a fost realizata in 1996 de catre sculptorii Calin Baciu si Septimiu Enghis. Monumentul este realizat din piatra si este amplasat in fata Bisericii Ursulinelor din Sibiu.

Statuia Episcopului Gerog Daniel Teutsch
Georg Daniel Teutsch a fost un istoric, om politic si episcop al bisericii reformiste luterane, care a mutat sediul episcopilor din Biertan la Sibiu, dupa 300 de ani. Monumentul aflat in Piata Albert Huet este realizat din bronz, in 1899, de catre sculptorul german Adolf von Donndorf.

Statuia lui Gheorghe Lazar din Piata Mare
Desi nu este monument istoric, fiind o lucrare recenta, inaugurata in 2006, am decis sa o includem in lista statuilor si monumentelor, fiind ridicata in cinstea marelui carturar Gheorghe Lazar. Si amplasarea in Piata Mare ne-a determinat sa includem statuia in acest top. Daca tot treceti prin Piata Mare, pe care nu aveti cum sa o ratati intr-o vizita in Sibiu, veti vedea cu siguranta si aceasta statuie.
De mentionat ca aceasta statuie a inlocuti una mai veche, realizata din calcar, de catre acelasi sculptor Radu Aftenie.

Ramasitele unei fantani medievale din Piata Mare
Pe locul unde se afla actuala fantana, realizata recent, s-a aflat o fantana veche, atestata la 1584. In acele vremuri alimentarea cu apa se facea prin conducte din lemn iar apa era adusa din Paraul Trinkbach. Fantana cu grilaj, cum este cunoscuta, a fost demontata in 1948. Unele componente se regasesc astazi in cadrul Muzeului Brukenthal.

Statuia Baronului Samuel Von Brukenthal
Statuia baronului Samuel von Brukenthal a fost ridicata prin fondurile unor persoane private, in anul 2021. Aceasta este realizata din bronz si are 3 metri. Este amplasata in Piata Mare, in fata Muzeului Brukenthal. Inaugurarea acestei statui a starnit mari controverse in opinia publica din Romania, insa am decis sa o includem in aceasta lista pentru ca sigur o veti vedea si astfel veti stii pe cine reprezinta aceasta statuie.

Bustul lui Friedrich Schiller
Este un monument de bronz dedicat poetului și dramaturgului german Friedrich Schiller, creat de sculptorul Thomas Khuen în 1905. În prezent, este situat într-o nișă situată în Casa Schiller, la intersecția străzii Tipografilor cu Piața Schiller.

Monumentul Mihai Eminescu
Bustul lui Mihai Eminescu din Sibiu este ridicat in vremurile noastre si se poate admira in Parcul sub Arini. In fiecare an, pe 15 ianuarie, aici se aduna locuitorii Sibiului, pentru a comemora momentul nasterii Poetului National.

Busturile din Parcul Astra
Parcul Astra este situat in apropiere de centrul vechi si prezinta o multime de busturi ale unor oameni importanti din istoria Romaniei. Cel mai important astfel de monument este Bustul lui George Baritiu, creat de sculptorul Oskar Spathe in 1912.
Alte busturi din Parcul Astra ii reprezinta pe:
Octavian Goga – realizat in 1973 din bronz de Ada Geo Medrea. Bustul original a disparut fiind refacut in 2002 de Ioan Candea)
Gheorghe Lazar(realizat in 1973) si Badea Cartan(1974), ambele opere aprtinandu-i sculptorului Sibian Kurtfritz Handel
Andrei Saguna, Andrei Muresanu, ambele realizate in 1973 de catre sculptorul Gyenge Imre.
Ioan Slavici – realizat in 1979, din bronz, de catre sculptorul Linca Calin
Timotei Cipariu – realizat in 1991, din bronz, de catre sculptorul Gavrvil Abrihan
Emanuil Gojdu(2006), Trebnoiu Laurian(2010), Iacob Bologa (2011)



Targul de Craciun din Sibiu
Se spune ca in Sibiu este organizat in fiecare an cel mai frumos targ de Craciun. Targul de Craciun din Piata Mare este una dintre principalele atractii ale Sibiului pe timp de iarna, si este vizitat de zeci de mii de turisti. In timpul zilele de weekend este aglomerat insa in cursul saptamanii puteti sa va bucurati de aceasta experienta fara a fi nevoie sa va inghesuiti.
Pe langa cabanutele cu mancare si vin fiert exista multe alte cabanute cu produse in Transilvania, obiecte lucrate manual din lemn, ceramica sau alte materiale. Tot aici este instalata o roata panoramica, un mic patinoar si, sa nu uitam, bradul de Craciun.



Daca ti-a placut acest articol cu locuri de vizitat in Sibiu, iti recomandam si urmatoarele articole:
[…] Balea, daca urci pe Transfagarasan dinspre Sibiu, spre Balea […]
[…] Agnita se afla pe Valea Hartibaciului, in Podisul Hartibaciu, fiind la o distanta de o ora de Sibiu si Fagaras si de aproximativ 40 de minute fata de Medias si […]
[…] se face atat dinspre Muntenia cat si dinspre Transilvania, drumul fiind mult mai scurt dinspre Sibiu decat dinspre […]
[…] Obiective turistice in Sibiu […]
[…] Obiective turistice Sibiu […]