Castelul Reginei Maria, Gradina Botanica si vilele complexului regal de la Balcic.
Situat la malul Marii Negre, in Regiunea Dobrici, Bulgaria, Balcic este unul dintre cele mai frumoase orase cu care se mandresc vecinii nostri.
Timp de 27 de ani, orasul Balcic a apartinut Regatului Romaniei, alaturi de restul Dobrogei de sud. Intre 1913 si 1940, perioada in care Balcicul facea parte din Romania, Familia Regala, in frunte cu Regina Maria, a demarat construirea unui castel la malul marii, ca alternativa la resedinta de iarna de la Sinaia.
Regina Maria s-a indragostit de Balcic iremediabil iar spre sfarsitul vietii, acesta era locul ei preferat, unde putea trai in liniste.
Cuprins Articol
Istoric Castelul Reginei Maria
Constructia resedintei regale de la Balcic a inceput in 1925 si s-a terminat in 1929, fiind executate de garnizoana de la Balcic, sub directa indrumare a generalului Gabriel Sion, director al Constructiilor Militare.
Castelul a fost pierdut in 1940, dupa Tratatul de la Craiova, in urma caruia Romania a restituit Bulgariei Cadrilaterul. Castelul a trecut astfel in posesia familiei regale a Bulgariei, din ramura Saxa-Coburg-Gotha, cu care Regina Maria se inrudea.
In 1960 a fost transformat in muzeu, iar gradina de sus a devenit botanica si a intrat in custodia Universitatii din Sofia.
Castelul Reginei Maria
Castelul Reginei Maria din Balcic, cunoscut si cu numele “Cuibul Linistit” (“Cuibul Singuratic”) sau “Quit Nest”, este unul dintre putinele locuri in care Regina Maria se simtea acasa.
Vila “Cuibul Singuratic” a fost ridicata pe fundatii de piatra locala si beton, cu subsol, parter, etaj, si ziduri masive. Tamplaria este din lemn de brad, acoperisul din olane, iar minaretul ii da aspectul de castel.
Cu 14 camere, un balcon circular si doua terase, castelul ii oferea Reginei maria o priveliste catre mare, de care s-a indragostit.
Constructia complexului a inceput in 1925, dupa planurile arhitectului E. Gunes. Treptat, au fost construite vilele din complex, barajul si uzina electrica, atelierul de croitorie, gradinile, aleile, capela, labirintul si toate cele, asa cum si-a imaginat Regina ca ar trebui sa arate locul.
Vila Printului Nicolae
Vila Printului Nicolae a fost construita in 1931, pe o panta mare, motiv petru care partea vestica are trei etaje iar partea estica doar unul. Aici locuiau, in timpul vacantelor, Printul Nicolae si Principesa Ileana.
Sase vile de pe domeniul Castelului din Balcic ofera servicii de cazare in cadrul Complexului Regal de 3 stele, acestea fiind: Vila Suita, Vila Printului Nicolae, Vila Sunset, Vila Gutman, Vila Izbanda si Vila Moara.
Vila Izbanda
Numită şi Vila “Isbânda”, clădirea a fost executată în 1936 după planurile arhitectei Henrieta Delavrancea-Gibory. Pavilionul „Isbinda”, cu sala sa cu cinematograf, a fost construit in anul 1936.
Vila Gutman
Vila Administratorului Domeniului Regal Balcic, elvetianul Carol Gutman, a fost construita special pentru acesta. Astazi este una dintre cele 6 vile in care te poti caza ca turist, fiind un loc de unde poti explora pe indelete ansamblul Castelului Reginei Maria.
Vila Moara
Aici se afla vechea moara a palatului, ce exista inca dinaintea construirii complexului.
De la etajul doi se poate admira cascada. Usa din lemn, cu decoratii din metal, a fost cumaparata de la un castel vechi din Orientul Indepartat.
In prezent, vila poate fi inchiriata pentru a petrece un sejur de vis, in complexul regal ce a fost candva casa Reginei Maria
Gradina Botanica
Gradina Botanica de la Complexul Regal din Balcic se intinde pe o suprafata de 65.000 metri patrati si are peste 2000 de specii de plante. Tot aici se afla a doua cea mai mare gradina cu cactusi, din Europa, pe o suprafata de 1000 de metri patrati.
Se poate vizita separat de restul complexului sau impreuna cu acesta. Daca optati sa vizitati atat Complexul cat si Gradina Botanica, veti incepe turul chiar cu gradina. Daca sunteti pasionati de flori sau de fotografie, tineti cont ca veti petrece cel putin o ora admirand toate speciile de plante, printre aleile intortochiate.
Gradina Englezeasca
Pentru Regina Maria, Gradina Curtea Englezeasca reprezenta o amintire a locurilor natale. In mijlocul gradinii se afla un ochi de apa in forma de cruce. De remarcat faptul ca ghivecele din piatra sunt originale. Gradina este imprejmuite de ziduri de piatra, inspre mare, iar in locul unde se unesc, este ridicat un bazorelief din piatra al Fecioarei Maria cu Pruncul in brate.
Fantana de argint
Fantana este construita din blocuri de piatra, iar gura fantanii este acoperita cu un capac din fier forjat.
Templul Apei Nimfeum
Cismeaua se afla in acest loc din 1863, insa templul a fost ridicat in jurul acesteia incepand cu 1925. Apa limpede se scurge prin trei suvoaie in bazinul de piatra.
Deasupra cismelei exista o inscriptie care s-ar traduce astfel: “Beti sanatosi din apa limpede la aceasta cismea noua, ridicata cu ajutorul lui Asan Ugli, fiul lui Holed aga”.
Izvorul Sfant
Izvorul Sfant a existat cu mult inainte de construirea complexului regal. Potrivit legendelor, apa ar avea proprietati terapeutice. Apa izvorului coboara pe un canal in trepte spre Gradina Ghetsimani, de unde continua spre gradina Valului Albastru.
Puntea Suspinelor
Unde astazi se afla micul pod de piatra, era demult vechiul drum pe care mergeau carutele la moara. Pe sub arcul podului, apa cascadei se duce spre mare.
Capela Stela Maris
Capela ortodoxa Stella Maris (Steaua Marii) a fost construita in 1929, in stil bizantin, la cererea Reginei Maria, pentru a servi drept loc de rugaciune.
Capela a fost construita dupa planurile arhitectului Rogha Bihab, si este inspirata de Capela Sfantul Iacob, din Trikomo, Cipru, loc pe care Regina Maria l-a vizitat dupa moartea Regelui Ferdinand.
Dupa moartea Reginei, trupul neinsufletit a fost inmormantat la Manastire Curtea de Arges, alaturi de ceilalti membri marcanti ai Casei Regale Romane, in timp ce inima a fost depusa la Capela Stela Maris, conform dorintei sale. Dupa 1940, odata cu predarea Cadrilaterului catre Bulgaria, inima a fost mutata la Castelul Bran.
Cascada si Uzina
Terasele frumoasei cascade au o inaltime de 14 metri si au fost ridicate intre 1929 si 1931. Pe malul drept se afla uzina electrica ce facea alimentarea cu energie electrica a intregului complex. Tot aici se mai afla si barajul.
Aleea Vinului
Aleea Vinului este una dintre cele mai frumoase si circulate alei. Inainte de construirea complexului, pe mare parte din aceste terenuri se afla vita de vie.
Surse
https://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_din_Balcic
https://milikas.wordpress.com/