Vila Florica – Conacul Bratienilor din Stefanesti.
In satul Stefanesti, la 4 km de Pitesti, pe un deal, se afla un domeniu extraordinar de frumos, desprins parca din basme. Fostul domeniu al Bratienilor, cu principala atractie, Vila Florica, poate fi vizitat astazi, pretul unui bilet fiind 20 de lei.
Despre istoricul familiei Bratianu aflam mai multe de pe site-ul Consiliului Judetean Arges.
Domeniul de la Florica este alcatuit din conac, capela, crama, ferma, un observator astraonomic si inclusiv o gara.
Amplasat intr-un parc si inconjurat de podgoriile de la Stefanesti, domeniul Florica a fost ridicat de Ion si Ionel Bratianu, tata si fiu, la inceputul secolului al XIX-lea.
Prima atestare documentare dateaza din 1829, moment in care resedinta de aici avea doar patru incaperi vechi.
Incepand cu 1958, dupa moartea tatalui sau, Ion C. Bratianu reface casa si o mareste.
Din casa cu patru camere si o pivnita, Ion C. Bratianu face un adevarat conac, cu o terasa impresionanta, deschisa la parter si inca 8 camere in plus, fata de cele initiale.
Fiul sau, Ionel Bratianu, pasionat de constructii si arhitectura, avea sa refaca conacul, schimbandu-l din temelii.
Constructiile au inceput in 1889 si au durat peste 30 de ani. Ionel a adaugat alte camere, a refacut etajul si a mai adaugat inca unul, a construit observatorul astronomic, iar sotia sa s-a ocupat de gradinile parcului.
Totul a fost construit in stil neoromanesc, de o factura moderna.
Conacul a fost nationalizat in 1948 si pana in 1970, cade in paragina. Intra in vizorul partidului si este restaurata pentru a fi casa de oaspeti. In 1990 Ministerul Culturii infiinteaza aici Centrul de Cultura Bratianu, si, incepand cu 2003 este administrata de Consiliul Judetean Arges.
In prezent Vila Florica poate fi vizitata alaturi de ghidul muzeului. Experienta vizitarii acestui ansamblu este unica si dureaza cateva ore.
Accesul se poate face cu masina pana in fata conacului, intrand pe poarta principala, pe aleea care duce in micuta situata chiar la intrarea in muzeu.
Bucurati-va de toate incaperile si exponatele din conac, de plimbari prin parcul domeniului, si de celelalte monumente precum capela, monumentul “La Vulturi, coloana de piatra greco-romana sau crucea de piatra datand din secolul XIX.
Capela Bratienilor, cu hramul “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”, a fost ridicata in 1898, dupa planurile arhitectului francez Andre Lecomte du Nouy.
Aici sunt inmormantati majoritatea membrilor familiei Bratianu.