Wednesday, July 24Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Obiective turistice in Campulung Muscel si imprejurimi. Top 30 locuri de vizitat.

Obiective turistice in Campulung Muscel si imprejurimi – Top 30 locuri de vizitat

Desi exista teorii neconfirmate ca biserica ar data din secolele XII-XIII, o inscriptie de pe o piatra de mormant indica anul 1548 in timp ce pe unul dintre clopote se afla insriptia in latina “Santa Maria ora t e 1530”.
Biserica a fost refacuta si restaurata de mai multe ori, in perioada 1838-1840, lucrare atribuita lui Bucur Pop, in 1894, 1926, 1940 si 1947, toate aceste date fiind mentionate in pisanii.
Pe peretele sudic sunt incastrate 7 cruci vechi, toate provenind din mormintele din apropiere, si sunt din perioada secolelor XVII-XIX.

Campulung Muscel este un oras cu o deosebita importanta in istoria Tarii Romanesti, fiind prima capitala, locul unde se presupune ca ar fi descalecat enigmaticul Negru Voda.
Nu se cunoaste cu exactitate cand a fost intemeiat orasul, insa la inceputul secolului XIV era deja un oras in adevaratul sens al cuvantului, pentru acea epoca.
Ulterior, capitala a fost mutata la Curtea de Arges, apoi la Targoviste, pentru ca intr-un final Bucurestiul sa devina capitala, pana in zilele noastre.
Importanta orasului Campulung Muscel a dainuit peste secole, iar sfarsitul secolului al XIX a consemnat renasterea orasului.
Astazi exista o multime de obiective turistice in Campulung Muscel, de la muzee, la biserici vechi, case istorice, palate si monumente.
Va invitam sa descoperiti o parte dintre aceste locuri de vizitat in cadrul unui articol documentat, asa cum v-am obisnuit.

Manastirea Negru Voda

Cu o valoare istorica deosebita, Ansamblul Manastirii cuprinde:
Biserica Domneasca – rezidita de trei ori, actuala constructie dateaza din perioada 1827-1832 fiind ridicata pe acelasi loc, folosind aceleasi materiale de la vechea biserica.
Biserica bolnitei
Casa egumeneasca – Construita in sec XVIII
Casa domneasca – Construita pe temeliile casei vechi, in sec XVII
Turnul Clopotnitei – Sec XVII
Chilii – Sec XIX
Fantana – Sec XX
Zidul de incinta al bisericii
Zidul de incinta al manastirii

Ctitorul bisericii este considerat Negru Voda, care ar fi ridicat prima biserici aici in 1215. Al doilea ctitor al ansamblului este considerat Matei Basarab, care reface biserica, adauga turnul clopotnita, intareste zidurile si infiinteaza aici prima tipografie unde avea sa apara prima carte in limba romaneasca cu invataturi.
In biserica se gaseste cea mai veche lespede funerara a unui domnitor roman, apartinandu-i lui Nicolae Alexandru Basarab, decedat la 16 noiembrie 1364.

Avand in vedere istoria si importanta acestui loc, il consideram cel mai important obiectiv turistic din Campulung Muscel.

Obiective turistice Campulung Muscel - Manastirea Negru Voda
Foto: Facebook Manastirea Negru Voda

Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie din Campulung Muscel a luat nastere la sfarsitul secolului XX iar exponatele erau adapostite in trapeza manastirii Negru-Voda. Dupa 1952, muzeul este restructurat si i se gaseste o casa pe masura, Casa Stefanescu pentru ca in 1980 sa fie mutat in cladirea fostei prefecturi.
Cladirea fostei prefecturi, actual sediu al Muzeului de Istorie se afla pe strada Negru Voda nr.119 si a fost ridicata in 1934 dupa planurile arhitectului D.I. Berechet.

Obiective turistice Campulung Muscel - Muzeul de Istorie
Foto: booktes.com

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Muzeul de Etnografie si Arta Populata este gazduit in cea mai veche constructie civila din Campulung Muscel, si anume Casa Stefanescu.
Casa a fost restaurata dupa planurile arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, reprezentand proiectul de doctorat in arhitectura, proiect cu care a castigat si un premiuin 1928.
Cladirea a fost donata Academiei Romane in 1948, iar incepand cu 1952 a gazduit Muzeul de Istorie.
Incepand cu 1977 devine sediul sectiei de etnografie si arta populara ce include obiecte de port popluar muscelean de o mare diversitate, obiecte caracteristice ocupatiilor traditionale, interioare tarenesti specifice zonei, o bogata colectie de ceramica si altele.
In curtea muzeului se poate admira si statuia unei taranci in port muscelean, opera a sculptorului COnstantin Baraschi.
Muzeul poate fi vizitat pe Strada Republicii nr.5.

Obiective turistice Campulung Muscel  - Muzeul de arta populara
Foto: vatra-mcp.ro

Muzeul Automobilului Românesc

Infiintat recent, in 2014, la initiativa inginerului Emil Hagi, Muzeul Automobilului Romanesc este organizat in doua expozitii, una exterioara si una interioara.
In colectia exterioara se gasesc diferite modele Dacia, Aro, IMS, Oltcit sau Ford, toate construite in Romania.
Expozitia interioara gazduieste documente din uzina Aro, fotografii, trofee, machete, piese de schimb, biciclete si motociclete si altele.
Muzeul situat pe DN 73 nr 69B poate fi vizitat zilnic intre orele 10 si 18, accesul fiind gratuit.

Obiective turistice Campulung Muscel - Muzeul automobilului romanesc
Foto: atratur.ro

Biserica Sf. Nicolae

Pe locul actualei biserici ar mai fi existat alte doua lacase de cult. Conform pisaniei prima biserica a fost ridicata la 1450 de un preot Savu. O piatra de mormant ce dateaza din 1673 atesta teoria ca aici era deja o biserica.
Actuala biserica a fost construita in 1860, in stil eclectic, avand mai multi ctitori, printre care parintele arhimandrit Dionisie Aninoseanu, N. Gheoghiu sau C.l. Mafaoanu.

Obiective turistice Campulung Muscel - Biserica Sf. Nicolae
Foto: ziarulargesul.ro

Biserica Sf. Ilie

Ansamblul bisericii Sf. Ilie cuprinde biserica, ridicata in 1626 si incinta fostului cimitir ce dateaza din secolele XVII-XIX.

A fost construita de catre jupanul Ghinea Mustachii, in timpul domniei lui Alexandru Coconu, pe locul unei biserici din lemn datata la sfarsitul secolului al XV-lea. In interior au fost descoperite trei randuri de picturi, actuala fiind executata in stil neobizantin in 1890.

Foto:atratur.ro

Biserica Catolica Sf Apostol Iacob – Baratia

Ansamblul Bisericii Catolice “Sfantul Iacob” este compus din urmatoarele:
Biserica Sfantul Iacob in stil gotic, care dateaza in forma actuala din 1760
Turnul Baratiei, care dateaza din 1730, fiind vechiul turn de intrare in biserica.
Casa parohiala, datand din secolul al XVII-lea.

Ansamblul a fost restaurat in 1960 de arhitectul Stefan Bals, ulterior fiind executate lucrari de cercetare erheologica, conduse de Dinu Rosetti, intre 1963-1965. Cercetarile au aratat ca biserica a fost ridicata in secolul al XV-lea, pe fundatiile unui edificiu datand din a doua jumatate a secolului al XIII-lea.

Obiective turistice Campulung Muscel - Baratia
Foto: tripadvisor.com

Biserica Sf. Spiridon Subesti

Biserica Sfantul Spiridon Subesti a fost zidita de catre breasla negustorilor de sube, la initiativa arhimandritului Dositei si a logofatului Trandafir, pe la 1779,

Reconstruita din temelie pe locul bisericii mai vechi ce data din 1551, pastreaza la interior, in intregime, frescele originale, in timp ce la exterior doar partial.
Biserica se afla pe Strada Subesti, in apropiere de Manastirea Negru Voda.

Foto:calatorprinromania.ro

Biserica Flamanda – Miresei

Pe Dealul Flamanda, pe locul fostului schit Marculesti, s-a construit inre 1938 si 1940 Biserica Flamanda, sau Biserica Miresei, cum mai este cunoscuta.
Ctitoria a fost sustinuta de catre avocatul Gheorghe Stefanescu, iar biserica a fost ridicata dupa planurile arhitecului G.M. Cantacuzino.
Tot aici se afla cel mai mare cimitir al orasului dar si monumente inchinate eroilor cazuti in cele doua mari razboaie mondiale dar si in timpul Revolutiei din 1989.

Foto: b1tv.ro

Biserica Sf. Gheorghe – Olari

Biserica Sf. Gheorghe din Campulung apartinea Breslei Olarilor, tocmai de aceea este cunoscuta si cu numele “Biserica Olari”.

Data exacta a construirii bisericii nu este cunoscuta, insa conform observatiilor din urma cu 80 de ani, portalul bisericii a fost zidit odata cu naosul si ar data din secolul al XV-lea.

Pe la 1647, cu prilejul unei procesiuni in ziua hramului, Paul de Alep remarca aceasta biserica, aflata la marginea orasului.

Sapaturile din 1967 au scos la iveala si un numar de 31 de morminte, unul dintre acestea continand un inel facut dintr-o moneda romana de pe timpul lui Octavian Augustus. Au fost gasite si monede din timpul Regelui Matei Corvin.

Foto: facebook.com/VacaroiuIon

Biserica Sfanta Marina

Fara a exista dovezi de necontestat, unii istorici spun ca Biserica Sfanta Marina este cea mai veche din oras, datand din secolele XII-XII. Cu certitudine stim ca exista in secolul XV, datorita mormintelor descoperita in perimetrul exterior.
Biserica a fost restaurata in 1696, in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, cand i s-a adaugat pronaosul, prodvorul inchis si clopotnita.
Biserica poate fi vazuta la poalele dealului Grui, pe strada Fundatura Biserica Marina.

Foto: ziarobiectiv.ro

Biserica Schei

La poalele Dealului Grui, pe Strada Colonel Stanescu se afla Biserica Schei. Distrusa de catre turci, biserica a fost refacuta după planurile arhitectului D.I. Berechet.

Desi exista teorii neconfirmate ca biserica ar data din secolele XII-XIII, o inscriptie de pe o piatra de mormant indica anul 1548 in timp ce pe unul dintre clopote se afla insriptia in latina “Santa Maria ora t e 1530”.
Biserica a fost refacuta si restaurata de mai multe ori, in perioada 1838-1840, lucrare atribuita lui Bucur Pop, in 1894, 1926, 1940 si 1947, toate aceste date fiind mentionate in pisanii.
Pe peretele sudic sunt incastrate 7 cruci vechi, toate provenind din mormintele din apropiere, si sunt din perioada secolelor XVII-XIX.

Foto:ziaruldinmuscel.ro

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Fundeni

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Fundeni este invaluita in mister, din cauza faptului ca pisania originala nu s-a pastrat. Nu se cunoaste cand a fost zidita si nici ctitorul.
Se presupune ca ar fi ctitorita de o familie veche boiereasca “Fundeanu”, pe mosia proprie.
Totusi, sub pardoseala de piatra a bisericii se afla mormintele ctitorilor, nedeschisa inca, iar pe una dintre placile de mormant din bsierica este mentionat anul 1576, astfel stim ca la acea vreme biserica exista deja.
La ferestrele altarului, sapate in piatra, exista o inscriptie in slavona mai veche, din 1558.
Avariata in 1778, de catre armata otomana, biserica va fi refacuta de catre stolnicul Nicolae Colfescu si de Gheorghe Buzoianu.
Se deterioreaza grav in secolul urmator si este salvata de restaurarea din 1930.

Foto:dragopic.wordpress.com

Vila Apostol Mirea

Vila construita in 1904 a apartinut lui Apostol Mirea, fost luptator voluntar in Razboiul de Independenta si, ulterior consilier comunal al Campulungului intre 1907 si 1910.

Casa a fost construita in stil neoromanesc de catre marele arhitect Ion Mincu, cel care a si consacrat acest stil. Vila Apostol Mirea se afla pe Strada Parcul Mirea

Foto: flickr.com/photos/norida

Vila Elie Mirea

Situata pe actuala strada Matei Basarab, la nr 135, Vila Elie Mirea a fost ridicata la inceputul secolului XX. Se presupune ca a fost construita dupa planurile arhitectului Ion Mincu, insa nu exista date care sa confirme acest aspect. Casa a fost nationalizata dupa Al Doilea Razboi Mondial devenind succesiv, internat scolar si casa pionierilor pana a intrat inapoi in posesia urmasilor familiei Mirea.

Teoretic vila este construita in stil neoromanesc, practic insa exista putine astfel de elemente, de unde si teoria ca nu Ion Mincu ar fi fost arhitectul acestui proiect.

Foto:calatorprinromania.ro

Vila Golescu

Fiu al revoluționarului pașoptist Alecu Golescu-Arăpilă și absolvent al Facultății de Ape și Păduri de la Paris, Vasile Golescu a conceput în jurul casei un parc dendrologic. A terasat coasta împădurită și a aclimatizat o mare varietate de plante exotice. Sub vegetație, terasele sunt drenate pe toată suprafața cu un strat de piatră prin care apa se scurge lejer, astfel încât relieful creat rămâne stabil.

Surprinzător, vila nu a fost naționalizată și vandalizată, astfel încât mobilierul, lămpile, tablourile și celelalte obiecte originare constituie un adevărat muzeu al începutului de secoldouăzeci. În anul 2000, fiicele inginerului Golescu au donat-o fundației Pro Patrimonio, care a întreprins în intervalul 2003-2007 ample lucrări de drenaj, consolidare, finisaje, refacere a instalațiilor și restaurare a mobilierului.

Vila Golescu este o fericită simbioză între o pensiune și un așezământ cultural ce găzduiește evenimente de o largă diversitate: con­certe, workshopuri, lecturi, simpozioane etc.

Foto: igloo.ro

Cladirea Colegiului National “Carol I”

Cladirea Colegiului Carol I a fost ridicata in stil neoromanesc, dupa planurile arhitectului Ion Socolescu iar lucrarile au fost conduse de Giovani Batista Dreina. Piatra de temelie a fost pusa in 1892 iar in 1896 a avut loc marea inaugurare.

Foto:https://www.facebook.com/Colegiul.Carol.Campulung

Cladirea Colegiului National „Dinicu Golescu”

Actuala cladirea a Colegiului National Dinicu Golescu a fost construita intre 1925 si 1937, in stil neoromanesc si reprezinta un monument de arhitectura, pe langa importanta pe care a avut-o ca scoala romaneasca. Desi nu este un obiectiv turistic la modul propriu, merita sa admirati de afara frumusetea aceste cladiri impresionante.

Foto: primariacampulung.ro

Casa Dr. C.I. Parhon

Casa in stil muscelean, in care s-a nascut savantul de renume international Constantin I Parhon, este un monument de arhitectura, si se afla pe Strada Fratii Golesti nr.3

Foto: vatra-mcp.ro

Casa de Cultura – Vechea Primarie

Cladirea actualei Case de cultura Tudor Musatescu a fost construita in stil neoromanesc si inaugurata in 1907, avand ca scop gazduirea sediului Primariei. Ulterior celui de-al doilea razboi mondial, aici s-a instalat sediul securitatii, pana in 1972 cand devine casa de cultura.

In fata cladirii se poate admira bustul don bronz a lui Negru Voda, si acesta un monument istoric, important obiectiv turistic al orasului Campulung Muscel.

Foto:skytrip.ro

Casa Oprea Iorgulescu

In rondul din apropierea Manastirii Negru Voda, pe Strada Negru Voda nr.93 se afla o casa deosebita, construita in 1925, in stil eclectic. A fost casa marelui filantrop Oprea Iorgulescu, cel care si-a donat intreaga avere Scolii care astazi ii poarta numele.

Ca majoritatea vilelor istorice din Campulung Muscel, si aceasta casa este proprietate privata si nu se afla in circuitul turistic. Insa acest lucru nu ne opreste sa o admiram de afara si sa ne bucuram de arhitectura acestei case interbelice.

Foto: varta-mcp.ro

Monumentul Eroilor

Monumentul situat in scuarul din Piata Republicii, cunoscuta si cu denumirea de Piata Regala, a fost inaugurat in 1928 pentru comemorarea eroilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial, in luptele din zona Namaiesti, Mateias, Albesti si Pravat.

Monumentul Eroilor - Locuri de vizitat in Campulung Muscel
Foto:destepti.ro

Crucea Juramantului

Campulungul este cunoscut si ca orasul crucilor de hotar, existand peste 30 de astfel de cruci pe raza orasului. Dintre aceste cruci, cea mai cunoscuta este Crucea Juramantului, cu o insemnatate aparte pentru istoria orasului. Prima Cruce a Juramantului a fost construita in 1674, si era amplasata in fata Manastirii Negru Voda. Astazi aceasta cruce se afla incastrata in peretii casei arhitectului Dumitru Ionescu Berechet, situata pe Bulevardul Negru Voda nr.102.

Foto: historia.ro

Castrul Roman Jidova

Construit intre 190-211, in timpul Imparatilor Commodus si Septimius, Castrul Roman Jidova/Jidava era considerat cel mai important fort de aparare de pe Limes Transalutanus. Rolul acestuia era de a controla drumurile ce duceau spre Pasul Bran.
Ca urmare a invaziilor dese, cu precadere a dacilor liberi, in 244-245, castrul este distrus.
A fost descoperit in 1876 de catre arheologul Dimitrie Butculescu.
Cercetarile arheologice ulterioare anului 1962 au dus la descoperirea zidurilor, interiorului, dar si a unor monede din secolul al III-lea, varfuri de sageti, vase de lut si alte exponate ce pot fi vazute in muzeul deschis la Castrul Jidova.

Casa Memoriala George Toparceanu

Construita in stil muscelean, cu demisol, etaj si pridvor, Casa memoriala George Toparceanu are o dubla semnificatie pentru cultura si turismul din zina Muscelului.
Casa in care a trait poetul George Toparceanu se afla in Namaiesti, aproape de Manastirea Namaiesti, la doar 5 km de orasul Campulung Muscel.
In muzeul dedicat vietii si creatiei poetului roman, sunt expuse multiple obiecte personale precum bastonul sau fluierul la care canta cat si portrete, documente, manuscrise originale ale diferitelor poezii sau romane, obiecte de mobilier originale sau obiecte ce facea parte din recuzita pe care o folosea.

Casa Memoriala George Toparceanu - Obiective turistice
Foto: ziaruldinmuscel.ro

Manastirea Namaiesti

Manastirea Namaiesti se afla la doar 5 km de Campulung Muscel, intr-un areal cu o istorie aparte. Desi nu se cunosc date precise despre intemeierea schitului si nici ctitorul, se poate afirma ca a fost ridicata in 1547 in timpul domnitorului Mircea Ciobanul.
Legendele o leaga de insusi Negru Voda iar dupa unii istorici, biserica ar fi o catacomba crestina datand din perioada romana, in timp ce alti istorici tind sa creada ca dateaza din perioada dacica, fiind un templu dedicat zeului Zamolxes.
In biserica cu hramul “Intrarea in Biserica a Maicii Domnului” si “Izvorul Tamaduirii” se afla si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, si este un loc de pelerinaj pentru multi crestini.

Manastirea Namaiesti - Obiective turistice aproape de Campulung Muscel
Foto: invacante.ro

Mausoleul Eroilor de la Mateias

Mausoleul Eroilor de la Mateias - Locuri de vizitat aproape de Campulung Muscel
Foto: despretoate.com

Lacul Rausor

Lacul Rausor este un lac de baraj artificial, situat la 14 km de Campulung Muscel, pe Raul Targului. Lacul de acumulare si barajul au fost construite in 1985, avand rol de alimentare cu apa si producere de energie electrica. Barajul are o inaltime de 118m si lungimea de 386m.

Foto: mergpemunte.ro

Muntii Iezer Papusa

Muntii Iezer-Papusa reprezinta un lant al Carpatilor Meridionali, si sunt considerati o extensie a Masivului Fagaras. Cel mai inalt varf este Varful Rosu cu altitudinea de 1469m. Muntii Iezer-Papusa se intind intre cursurile raurilor Dambovita la Est si Doamnei la Vest.
Acesti munti reprezinta o destinatie perfecta pentru drumetii in orice sezon, avand trasee diferite, si ofera privelisti superbe asupra altor munti. Din creasta lor se pot vedea inclusiv Varfurile Moldoveanu, Vistea Mare sau Negoiu, dar si alte masive muntoase precum Piatra Craiului sau Bucegi.

Obiective turistice in apropiere de Campulung Muscel - Muntii Iezer-Papusa
Foto: mergpemunte.ro

Lacul Glaciar Iezerul Mare

Lacul glaciar Iezerul Mare este localizat in inima Muntilor Iezer-Papusa, intr-o caldare situata la 2135m altitudine. Este un important punct de reper pentru drumeti si un loc spectaculos, in apropierea caruia se afla si un refugiu montan dar si suficiente locuri pentru campatul la cort.

Lacul Glaciar Iezerul Mare - Locuri de vizitat in apropiere de Campulung Muscel
Foto: mergpemunte.ro

Manastirea Ciocanu

Surse:

calatoriprinromania.ro/va-invit-la-campulung-muscel-fosta-capitala-a-tarii-romanesti

primariacampulung.ro

prezi.com/e8qrntvgwmtz/vilele-grant-statescu-draghiceanu-spitalul-tbc-campulung

amfostacolo.ro/im.php?id=92500

vatra-mcp.ro/vila-statescu-campulung-muscel-arges

ziaruldinmuscel.ro