Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Obiective turistice Giurgiu. 20 de locuri de vizitat in oras si imprejurimi.

In acest articol va povestim despre cele mai faine locuri de vizitat din Giurgiu. Daca sunteti in trecere, in drum spre Ruse, sau alte destinatii din Bulgaria, opriti-va pentru cateva ore si in Orasul Giurgiu. Chiar daca nu are foarte multe obiective turistice de vizitat, sunt cateva care merita!

Turnul cu ceas

Construit in stil francez, in secolul al XVIII-lea, Turnul cu ceas din Giurgiu, reprezinta simbolul Orasului Giurgiu, fiind cel mai reprezentativ monument istoric si unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Giurgiu. Acesta a fost timp de 30 de ani sub stapanire otomana.
Forma initiala era diferita de cea in care se prezinta astazi, facand parte din fortificatiile orasului. Acesta era principalul punct de supraveghere, fiind cea mai inalta constructie din zona.
Dupa ce Romania a devenit independenta, turnul a fost pastrat, trecand prin mai multe procese de restaurare, adaugandu-se si ceasul.
Ultimul proces de restaurare a inceput in 2005 si a durat doi ani.

Foto: calebatuta.ro

Cetatea lui Mircea

Cetatea Giurgiului a fost ridicata in secolul XIV de Mircea cel Batran, pe locul unei fortificatii mai vechi. Aceasta a reprezentat un punct important de frontiera intre Valahia si Imperiul Otonam, ajungand in cele din urma sa fie sub stapanirea otomanilor timp de 400 de ani.
Este cea mai asediata fortificatie medievala de pe teritoriul nostru, astazi fiind in ruine.

Pietre din constructia cetatii au fost folosite la constructia sau renovarea diferitelor edificii din Orasul Giurgiu, precum Schitul Sfantul Nicolae sau Catedrala Episcopala.

Foto: taracubalauri.com

Centrul de informare turistica

Orice vizita intr-un oras care are cateva locuri de vizitat, ar trebui sa inceapa cu Centrul de informare turistica, daca exista unul. In Orasul Giurgiu exista un astfel de centru in Parcul Mihai Viteazul. Programul este urmatorul: Luni -Vineri: 9 – 17, sâmbăta: 09 – 15, duminica inchis.

Nu am ajuns la acest centru de informare, insa banuim ca veti gasi cateva pliante si harti cu informatii despre oras.

Foto: daapfe.ro

Statuia lui Mihai Viteazu

Statuia lui Mihai Viteazu se afla in Parcul cu acelasi nume, unde se afla si Centrul de Informare Turistica. A fost ridicata in 2011, la initiativa primarului de atunci, si este o copie a statuii din Bucuresti. Statuia este din bronz si a fost turnata in Turcia.

Foto: travellerinromania.com

Biserica Inaltarea Domnului

Biserica Inaltarea Domnului face parte din Complexul celor doua monumente, alaturi de Mausoleul Eroilor. Ambele constructii au fost ridicate in perioada interbelica, intre 1926 si 1939. Lucrarea a fost facuta de militari, din donatii ale cadrelor militare din Garnizoana Giurgiu si din tara, cu aportul ostasilor care au asigurat mana de lucru.
Biserica este cunoscuta si cu numele “Biserica Eroilor”.

Foto: planiada.ro

Mausoleul Eroilor

Mausoleul Eroilor din Giurgiu a fost construit in perioada interbelica, intre 1926 si 1934, fiind inaugurat in 1939. Acesta cinsteste memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. In interior se afla trei cripte cu placi masive din marmura, pe care se afla gravate numele eroilor ale caror nume se cunosc.

Este situat pe Bulevardul Bucuresti, in imediata apropiere a Parcului Mihai Viteazul.

Foto: once.mapn.ro

Parcul Alei cu statui, busturi si monumente.

Amenajarea Parcului Alei a inceput in 1830, la ordinul Generalului Kiselef si a durat mai multi ani. De-a lungul deceniilor s-au adus diferite modificari, fiind schimbat aspectul initial.
In Parcul Alei se afla cateva statui considerate monumente istorice.
Cel mai reprezentativ astfel de monument este Bustul lui Mihai Eminescu, amplasat in 1938.
Un alt monument important este Statuia Eroilor Francezi, instalat in 1920, ca un omagiu adus Maresalului Foch, care a luptat in armata aliata in Peninsula Balcanica in Primul Razboi Mondial.
Maresalul Foch a dat si numele parcului la un moment dat, fiind numita “Gradina Gen. Foch”.
Bustul lui I.C. Bratianu a fost ampalsat in 1903.
Tot in Parcul Alei se afla mai multe statui in memoria Eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

Statuia Diana

Statuia Zeitei Diana din Giurgiu a fost realizata in secolul XIX, din bronz, fiind o copie 1 la 1 cu originalul din Muzeul Louvre din Paris.

Statuia Apollo

Statuia lui Apollo este si ea copie 1 la 1 cu originalul aflat in Muzeul Louvre din Paris, fiind construita tot in secolul al XIX-lea ca si Statuia Diana.
Ambele statui au fost donate de catre urmasii doctorului Apostol Arsachi, Orasului Giurgiu, dupa ce, initial s-au aflat in parcul conacului doctorului Arsachi.

Muzeul Judetean Teohari Antonescu

Muzeul județean a fost înființat în 1934, printr-o hotărâre a Prefecturii de Vlașca. La sugestia savantului Ion Andrieșescu, i s-a dat numele primului profesor de arheologie al Universității din Iași, giurgiuveanul Teohari Antonescu.
Muzeul judetean Teohari Antonescu Giurgiu este poate cel mai important obiectiv turistic din Giurgiu. Aici poți afla istoria locului și a zonei din cele mai vechi timpuri și până in zilele noastre. Exista o expozitie permanenta interesanta, si diferite expoziții temporare valoroase. Muzeul a intrat in proces de renovare si din cate cunoastem va fi redeschis in 2025.

Foto: locuridinromania.ro

Schitul Sfantul Nicolae

Schitul Sfantul Nicolae are o istorie zbuciumata, fiind pana in 1830 geamie musulmana. Nu este cunoscuta data la care a fost construita geamia, insa transformarea in schit ortodox a venit ca urmare a eliberarii Cetatii Giurgiului de sub ocupatie otomana.
In 1877, in timpul Razbouiului de Independenta, lacasul a fost bombardat de turci, fiind partial distrus.
In 1905 a inceput recladirea schitului, folosindu-se piatra din Cetatea Giurgiului.
Nu a scapat de bombardamente nici in Al Doilea Razboi Mondial, fiind distrusa de catre germani, in 1944, in timpul retragerii din Giurgiu. Arhitecul Dobrescu avea sa refaca schitul in 1945, dupa terminarea razboiului, avand ca model Biserica Sf. Nicolae de la Curtea de Arges.

Foto: ghidul-horeca.ro

Statuia lui Nicolae Iorga

Bustul lui Nicolae Iorga este ampalsat in curtea Catedralei Episcopale din oras, langa zidul nordic. Nu cunoastem date despre cand a fost construit, insa merita sa il admirati, daca veti ajunge la Catedrala Episcopala a Giurgiului.

Foto: destepti.ro

Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului

In 1832, generalul Kiseleff aproba construirea unei biserici ortodoxe in Giurgiu. Piatra de temelie a fost luata din Cetatea Giurgiului. Pe locul unde s-a ridicat aceasta catedrala, a existat o biserica ingropata. In timpul domniatiei otomane, crestinii nu aveau dreptul de a ridica biserici pe pamant, acestia apeland la solutia unei biserici in pamant.
A fost numita catedrala inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, dar in 2006 a devenit oficial Catedrala Episcopala.
A trecut prin multe etape de renovari, in care s-au construit si alte corpuri de cladiri pe langa Catedrala, precum casa parohiala, construita in 1930. Tot atunci a fost construita clopotnita.

Foto: basilica.ro

Plaja Veche

Plaja Veche este situata in spatele fostei fabrici de zahar a orasului, pe malul Dunarii, langa Podul Prieteniei. Aceasta plaja este foarte apreciata de catre giurgiuveni mai ales dupa igienizarea zonei, care a avut loc in 2021.

Podul Bizetz

Inaugurat in 1905, Podul Bizetz a fost primul pod curbat in plan orizontal din Europa. A fost construit pentru a lega Orasul Giurgiu de Portul Ramadan, peste canalul Sf. Gheorghe. Podul a fost proiectat si construit de Anghel Saligny si Ion Ionescu-Bizetz. Fiind o premiera europeana la acea vreme, podul putea fi circulat atat rutier cat si feroviar. In prezent este monument istoric.

Foto: uauim.ro

Biserica Romano-Catolica Vizita Sfintei Fecioare Maria

Biserica Romano-Catolica a fost construita intre 1930 si 1933, cu sprijinul comunitatii belgiene, franceze, germane, italiene, austriece si maghiare care lucra in Portul Giurgiu. A fost construita pe locul unei capele mai vechi, ce data de la jumatatea secolului al XIX-lea.
Este situata pe Strada Hristo Botev, la cativa pasi de Piata Unirii unde se afla Teatrul Tudor Vianu si Turnul cu ceas si la cativa pasi de Ateneul Nicolae Balanescu.

Foto: travellerinromania.com

Biserica Sf Gheorghe

Constructia Bisericii Sf. Gheorghe din Giurgiu a inceput in 1838 iar inaugurarea in 1841, in zona de sud a orasului. Constructia a fost posibila prin donatiile credinciosilor din zona.
Intre 1936 si 1937 a fost restaurata, tot atunci fiind adaugate abisidele. Initial a avut forma de nava, apoi, dupa restuarare, primind forma de cruce, cum se prezinta si astazi.

Foto: romanianresorts.ro

Biserica Sf. Haralambie

Constructia Bisericii Sf. Haralambie din Giurgiu a inceput in 1848 si a fost finalizata in 1852. Este ctitoria preotului Florea Stanescu, acesta fiind inmormantat in partea de nord, aproape de zidul bisericii. In prezent nu se cunoaste locul exact unde este inmormantat. In 1938 a fost construita turla iar in 1957 clopotnita. Dupa cutremurul din 1940 biserica a fost restaurata.
In 1942, apele Dunarii s-au revarsat in oras, inundand biserica pana la o inaltime de 2 metri.
O alta etapa de restaurare a avut loc incepand cu 1988.
In prezent, in biserica se afla particele din moastele Sfantului Haralambie.

Foto: giurgiuveanul.ro

Ateneul Nicolae Balanescu

Biserica Inaltarea Domnului face parte din Complexul celor doua monumente, alaturi de Mausoleul Eroilor. Ambele constructii au fost ridicate in perioada interbelica, intre 1926 si 1939. Lucrarea a fost facuta de militari, din donatii ale cadrelor militare din Garnizoana Giurgiu si din tara, cu aportul ostasilor care au asigurat mana de lucru.
Biserica este cunoscuta si cu numele “Biserica Eroilor”.

Foto: planiada.ro

Locuri de vizitat aproape de Giurgiu

Plaja Gostinu

Parcul Natural Comana

Manastirea Comana

Biserica Sf. Pantelimon din Vedea (1835-1845)

Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse

Orasul Ruse (Bulgaria)

Manastirea Basarabovo (Bulgaria)

Daca ti-a placut articolul cu top obiective turistice Giurgiu, iti recomandam si urmatoarele articole

1 Comment

Comments are closed.