Thursday, June 13Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

30 locuri de vizitat in Ruse, Bulgaria. Top obiective turistice.

Ruse Bulgaria – Top 30 locuri de vizitat

Orasul Ruse din Bulgaria poate fi o destinatie de weekend ideala, mai ales daca locuiesti cat mai aproape de granita cu Bulgaria. Din Bucuresti vei ajunge in ruse in aproape o ora, daca ai noroc si nu prinzi coada mare la vama Giurgiu.

Poate nu ti-ai imaginat ca orasul Ruse este unul turistic insa te sfatuim sa ii dai o sansa. Odata ajuns in centrul vechi vei intelege de ce am decis sa promovam acest oras din punct de vedere turistic.

Chiar daca Bulgaria are alte destinatii mai populare, precum Veliko Tarnovo, Sofia sau Varna, Orasul Ruse trebuie vizitat macar o data, caci are o multime de obiective turistice pe care ar trebui sa le vezi.

Crezi ca nu ai ce vedea in Ruse? Hai sa te convingem ca merita o vizita prin aceasta lista detalialta a locurilor de vizitat.

Ruinele Fortaretei Romane Sexaginta Prista

Fortareata Romana Sexaginta Prista a fost construita la sfarsitul primului secol, dupa victoriile romanilor asupra dacilor, in razboaiele purtate de Imparatul roman Domitian.

Numele inseamna “Portul celor saizeci de nave” si vine de la faptul ca aici a fost transferata o legiune romana de 6000 de soldati, pentru care a fost nevoie de 60 de corabii de tip pristis.

Cetatea a fost fondata pe ruinele unei vechi asezari tracice.

A fost distrusa de avari si slavi, in perioada secolelor VI-VII, cand incursiunile acestora au devenit tot mai distrugatoare.

Pe ruinele cetatii a fost fondata asezarea Ruse, in secolele IX-X.

Cetatea a fost descoperita cand s-a dorit construirea Clubului Militar, ulterior, in perioadele 1976-1978 si 2005-2006, fiind efectuate cercetari arheologice care au scos la iveala zidul de nord-vest, turnul, sase cladiri, templul lui Apolo, cladirea Principia, unde era sediul central al unitatii militare.

Expozitia a fost deschisa in 2002 iar pretul unui bilet de vizitare era de 6 leva de persoana, ultima oara cand am vizitat noi cetatea.

Poarta Cetatii

Poarta Cetatii Rusciuc, Kunt Kapa (Kuynt/Kyuntu Kapua/Capua) este singura poarta dintre cele 5 porti medievale, care mai exista in ziua de azi.

Usa portii este placata cu fier, fiind considerata tipica pentru usile portilor medievale bulgare. Denumirea portii inseamna “Usa tevii”, si venea de la conducta ce trecea pe langa poarta cetatii.

Poarta se afla, mai departe de centrul vechi, pe strada Osvobozhdenie nr.1, langa Biserica Sveta Petka. Daca doriti sa vizitati aceasta poarta, cel mai bine ar fi sa setati gps-ul catre Sveta Petka.

Poarta Cetatii - Ruse Bulgaria - obiective turistice

Muzeul National al Transporturilor

Muzeul a fost proiectat si construit intre 1864 si 1866 si beneficiaza de trei expozitii. Gara Veche este expozitia care prezinta dezvoltarea transportului feroviar in Bulgaria. Expozitia Parc-Muzeu prezinta trenuri de la jumatatea secolului al XIX-lea si al XX-lea.

Expozitia a treia prezinta detalii legate de calatoriile unor inalti functionari bulgari, cu trenurile guvernamentale.

Pe langa aceste trei expozitii exista si una in aer liber unde pot fi admirate locomotive vechi, modele de vagoane, alte exponate interesante si nu in ultimul rand trenul privat al Tarului Ferdinand I.

Muzeul se afla pe strada ul. “Bratya Obretenovi” nr.5, aproape de faleza si de Parcul Tineretului.

Ruse Bulgaria - Muzeul de transporturi

Muzeul de Istorie Regională din Ruse

Cladirea Muzeului de Istorie din Ruse este cea mai veche constructie in stil neoclasic din Ruse si prima cladire administrativa din Bulgaria, ridicata dupa eliberarea de sub dominatie otomana. A fost construita pentru nevoile centrului guvernamental regional in 1882 si a fost proiectat de Friedrich Grunanger, un celebru arhitect vienez.

Colectia muzeala cuprinde artefacte istorice, monede antice, arme, costume traditionale, obiecte de arta si multe alte piese valoroase pentru istoria Bulgariei.

Muzeul se afla pe Strada Piata Aleksander Batenberg nr.3, langa parcul cu acelasi nume, si langa alte obiective turistice din acest articol, precum cladirea liceului Hrusto Botev, Biblioteca Lyuben Karavelov.

Ruse Bulgaria - Muzeul de Istorie

Muzeul Vietii Urbane – Casa Kaliopa

Muzeul prezinta viata sfarsitul secolului al XIX-lea si are expuse obiecte folosite in viata de zi cu zi, dar si opere de arta, tablouri, sculpturi, bijuterii sau costume din acea perioada.

 Este primul muzeu etnografic din Bulgaria care prezinta cultura urbana (burgheza).
Acest muzeu este amenajat in Casa Kaliopa, construita in 1864. Casa a apartinut Mariei Kalish, cunoscuta si Kaliopa, sotia consului Kalish.

Casa muzeu se afla pe Strada Tar Ferdinand nr.39, la doi pasi de alte doua case-muzeu mentionate in acest articol, si anume Casa Baba Tonka si Casa Zahari Stoyanov.

Casa- muzeu Zahari Stoyanov

Zahari Stoyanov a fost un scriitor si istoric bulgar, dar si luptator revolutionar. Pentru faptele sale a fost deschisa Casa Memoriala Zaharia Stoyanov din Ruse, loc unde sunt expuse numeroase obiecte ce i-au apartinut, precum carti, fotografii, harti sau manuscrise.

Muzeul si-a deschis portile in 1978, cu ocazia centenarului implinit de la eliberarea Bulgariei. Poate fi vizitat pe Strada Tar Ferdinand, la doi pasi de Casa-Muzeu Kaliopa si Casa-Muzeu Baba Tonka.

House Museum of Baba Tonka / Nicolas Obretenov

Casa și muzeul Baba Tonka este cea mai însemnată expoziție a Renașterii Bulgare și prezintă contribuția familiei Obretenovi și Baba Tonka în năzuința lor de a avea o biserică independente, de iluminare și luptă revoluționară.

Casa este situata pe Strada Tar Ferdinand nr.38, langa Casele Kaliopa si Zahari Stoyanov.

Foto: urboapp.com

Casa- muzeu Toma Kardzhiev

Casa Muzeu Toma Kardzhiev a fost deschisa in 1984, apoi inchisa in 1990. Colectia etnografica a fost redeschisa in 2008 si prezinta traditiile vechii populatii locale Hrzogs.
Casa a apartinut profesorului si revolutionarului bulgar Toma Kardzhiev.

Faleza la Dunare

Recent renovata, faleza la Dunare este o idee foarte buna pentru promeada, atat ziua cat si seara. Aici acosteaza multe vase de croaziera pentru ca turistii sa poata vizita orasul Ruse. Se afla aproape de Muzeul de Transporturi, Parcul Tineretului dar si de centrul vechi, cu toate obiectivele sale turistice.

Foto: iskamdaletya.com

Biserica Catolica Sf. Pavel

Ridicata in 1890, dupa planurile arhitectului italian Valentino, Catedrala Sfantul Pavel Crucificatorul, din Ruse, este una dintre perlele orasului.
Catedrala romano-catolica este construita in stil gotic iar din interior nu lipsesc picturile si sculpturile tipice catedralelor catolice.

Biserica se afla pe Strada ul. “Episkop Bosilkov” 14, in apropierea Dunarii, a fortaretei romane Sexaginta Prista si a Pietei Libertatii.

Foto: visitruse.info

Catedrala Sfanta Treime

Biserica Sfanta Treime din Ruse a fost construita in perioada otomana, in 1632, pe locul unei biserici crestine din secolul V. Pentru ca in acele vremuri, otomanii nu permiteau construirea de biserici mai inalte ca moscheile, Biserica Sfanta Treime a fost construita sub nivelul solului cu aproape 5 metri.

Este considerata cea mai veche biserica din Ruse si una dintre cele mai importante din intreaga Bulgarie.

Biserica poate fi vizitata pe strada “Sveta Troitza” nr.5, care inseamna “Sfanta Treime”, si se afla langa Parcul Libertatii si Opera de Stat.

Foto: cdst.ro

Church-St.Bogoroditsa

O biserica mai putin cunoscuta din Ruse, dar care impresioneaza prin arhitectura si prin istoricul sau, este Biserica Bogoroditsa, cunoscuta si ca “Biserica Adormirea Maicii Domnului”. A fost ridicata intre 1865 si 1867, in stil neobizantin, prin donatiile comunitatii locale.
Biserica are cinci nave, inaltimea de 33 de metri si unele dintre cele mai frumoase fresce din Bulgaria.

Biserica se afla langa Parcul Tineretului, pe Strada ul. “Dorostol” 45, in cartierul Vazhrazhdane, ascunsa intre blocuri.

Foto: Google Maps

Biserica Sfantul Gheorghe

Biserica Sf. Gheorghe a fost ridicata in 1843, pe ruinele unei vechi biserici din lemn, arsa in Razboiul Ruso-Turc din 1806-1812. Construita in timpul ocupatiei otomane, a fost sapata adanc in pamant, pentru a nu depasi inaltimea moscheilor din oras.

Bazilica are trei altare, inchinate Sfintilor Gheorghe, Basarabov si Nicolae. Aici se pastreaza o parte din moastele Sfantului Gheorghe, protectorul orasului Ruse.

Poate fi vizitata intre blocurile de pe strada 6 Septembrie. Pe Google Maps o gasiti cu numele Sveti Giorgi.

Foto: cdst.ro

Opera de stat

Cladirea operei a fost construita din fonduri bisericesti, in 1934, ca sala a bisericii Sfanta Treime. Ulterior, sala bisericii a fost refacuta pentru a deservi opera de stat, incepand cu 1949. In prezent, intre biserica si opera se afla un gard despartitor.

Strada Alexandrovska

Este cea mai frumoasa si reprezentativa strada a orasului Ruse. Pe aceasta strada veti putea admira cele mai frumoase case vechi din “Mica Viena”, asa cum mai este cunoscut orasul de pe malul Dunarii.

La inceputul secolului trecut, Strada Alexandrovska reprezenta cel mai important centru comercial al orasului, unde cei mai bogati oameni isi construisera case luxoase.

Pe aceasta strada se afla multe magazine, cu precadere de suveniruri, insa mai gasiti si restaurante sau magazine de imbracaminte.

Ruse Bulgaria - Strada Alexandrovska
Foto: iskamdaletya.com

Cladirea liceului Hristo Botev

Cladirea liceului a fost ridicata intre 1894 si 1898, dupa planurile arhitectului Petko Momchilov, sub supravegherea arhitectului Ya. Shamardzhiev.

Liceul a fost inchis de doua ori, prima oara in 1918, in timpul Primului Razboi Mondial, cand a fost rechizitionata de trupele de ocupatie britanice. A doua oara a fost ocupata de trupele ruse, in 1944, in timpul celui De-al Doilea Razboi Mondial.

In biblioteca scolii se afla si un muzeu ce detine numeroase obiecte, documente si materiale de arhiva ce au legatura cu istoria scolii bulgaresti.

Foto: dreamstime.com

Hotel Anna Palace

Cladirea in care astazi funcioneaza Hotelul Anna Palace, a fost ridicata in 1888, de catre doi frati greci, Dina si Ziso Bebis. Dupa 1906, sentimentele anti grecesti din Bulgaria, ii fac pe cei doi frati sa paraseasca tara. Ulterior casa a fost vanduta si a trecut prin mainile a mai multi proprietari. Incepand cu 1925 cladirea a fost folosita de catre Muzeul de Istorie, apoi de societatea de pescuit. In 2001 a fost cumparata de o companie bulgareasca, apoi restaurata.

Biblioteca Lyuben Karavelov

Cladirea in care se afla Biblioteca Lyune Karavelov a fost construita in 1911, pentru nevoile Camerei de Comert si Industrie a Bulgariei. Este cunoscuta si cu denumirea de “Turnul cu ceas” intrucat are in partea de sus a cupolei, un ceas.

Biblioteca poate fi admirata in centrul orasului, in apropierea Muzeului de Istorie si a Parcului Alexander Batenberg.

Ruse Bulgaria - Biblioteca Lyuben Karavelov
Foto: iskamdaletya.com

Palatul de Justitie

Construit in 1890, in stil neoclasic, dupa planurile arhitectului Nikola Lazarov, Palatul de Justitie din Ruse gazduieste astazi Curtea de Apel. Impunatoarea cladire a fost inaugurata in 1940, dupa 10 ani in care s-a lucrat la finalizarea acestei mari constructii.

Interiorul a fost proiectat in intregime de arhitectul Papzov, iar vitraliile de profesorul Ivan Penkov. Cladirea impresioneaza nu doar prin dimensiuni ci si prin coloanele de marmura, podeaua de granit, ornamente sau scarile dublu curbate.

Monumentul Libertatii

Monumentul a fost proiectat de sculptorul italian Arnoldo Sochi si realizat de Georgi Kiselinchev, la inceputul secolului XX. A fost ridicat in memoria luptatorilor si voluntarilor ce au luat parte la Eliberarea Bulgariei intre 1876 si 1877.

Cu o compozitie piramidala, are in varf figura unei femei ce tine o sabie indicand spre Imperiul Otoman. La baza sunt doi lei din bronz ce sfasie lanturile cotropitorilor si pazesc scutul libertatii.

Pe piedestal sunt imagini in relief ce prezinta scene din Razboiul de Independenta.

Este un monument pe care nu ai cum sa il ratezi, pentru ca se afla in centrul orasului, in Parcul Libertatii, zona unde vei ajunge cu siguranta, caci aici se afla foarte multe dintre obiectivele turistice despre care ti-am povestit.

Monumentul Libertatii din Ruse Bulgaria - Locuri de vizitat in Ruse
Foto: freepik.com

Sala Filarmonica


Sala filarmonicii este situata in fosta Casa de Cultura din Ruse. Este o cladire remarcabila pentru oras, construita in stil neoclasic. Se poate admira la intrarea in Parcul Tineretului, unde se gasesc si alte obiective turistice.

Foto: dreamstime.com/stoyanh_info

Turnul Flotei

Turnul Flotei a fost ridicat in 1885, pe ruinele cetatii turce Mesihtabiya, ca turn de observare a flotei si statie meteorologica. Are o inaltime de 46 de metri si reprezinta un obiectiv turistic atipic, situat in afara centrului vechi, nefiind chiar la indemana turistilor.

Turnul a trecut printr-un proces de restaurare in 2001.

Monumentul Marinarului

Este un monument unic in Bulgaria, ce a fost inaugurat in 1930, in curtea cazarmii flotei de atunci. Monumentul se gaseste chiar langa expozitia Cetatii Romane Sexaginta Prista.

Autorul Monumentului Marinarului este Vladimir Vladimirov, un sculptor din Ruse.

Parcul Tineretului

Parcul Tineretului este cel mai mare parc al orasului Ruse, si se afla aproape de faleza Dunarii. Este unul dintre parcurile preferate de localnici dar si de turisti, intrucat aici se afla mai multe obiective de interes.

Monument Lyuben Karavelov

Foto: dreamstime.co

Statuia ostasului sovietic

Monumentul soldatului sovietic înfățișează un soldat sovietic în picioare, ținând un steag în mâna stângă, sprijinindu-și mânerul la picioare. A fost construită în 1950 după o competiție națională. Proiectul aprobat aparține unei echipe de autori condusă de Yordan Kruchmarov. Monumentul este situat pe sensul giratoriu de la capătul străzii Aleksandrovska. În spatele lui începe Parcul Tineretului.

Vaza cu flori

La intrarea in Parcul Tineretului se afla o frumoasa vaza cu flori, ce impresioneaza prin dimensiunile sale.

Foto: iskamdaletya.com

Coloana de laudă a sultanului Mahmud al II-lea

Conform Bibliotecii Lyuben Karavelov, acesta ar fi cel mai vechi monument din Ruse, datand din 1837. Pe coloana de marmura asezata pe un soclu de piatra, este scris un text laudativ compus de Mustafa Izzet, caligraful Sultanului Mahmud al II-lea.

Lipnik Forest Park

La 10 km. de Ruse, langa satul Nikolovo se afla Parcul Teketo sau Lipnik Forest Park.

Lacul artificial a fost transformat intr-un regat al nuferilor. Exista multe alei pentru plimbari, una dintre acestea duce la o mica gradina zoologica iar alta duce la niste izvoare despre care legendele spun ca au ape tamaduitoare.
Pe lac se poate pescui sau naviga cu o barca turistica.
Este un loc ideal pentru relaxare in natura, in orice anotimp, atat pentru localnici cat si pentru turisti.

Foto: vilateketo.com

Manastirea Basarabovo

Manastirea Rupestra Basarabovo se afla la 10 km de orasul Ruse, pe valea raului Rusenski Lom, langa localitatea Basarabovo.
Prima mentiune documentara a manastirii dateaza din secolul XV, desi aceasta este mult mai veche.
A devenit faimoasa dupa moartea Sfantului Dimitrie Basarabov, in secolul al XVII-lea. Moastele sfantului se afla in prezent in Bucuresti, la Catedrala Patriarhala. Acesta este considerat ocrotitorul Bucurestiului, datorita unei legende potrivit careia, dupa aducerea moastelor in Bucuresti, in timpul unei epidemii de ciuma, decesele au incetat.

Foto: holysites.me

Parcul National Rusenski Lom

Infiintat in 1970, Parcul Natural Rusenski Lom este o zona protejata din provincia Ruse, ce se intinde pe 3408 hectare.
Canionul Rusenski Lom este unul izolat, ce a permis crearea mediului perfect pentru flora si fauna specifice zonei metirenaeene si central-europene.
Alaturi de canion, si bisericile rupestre din Ivanovo reprezinta obiective turistice de interes.

Foto: forumrulote.ro

Surse articol Ruse Bulgaria – Top Locuri de vizitat

cdst.ro

audiotravelguide.ro

wikipedia.org