Tuesday, April 23Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

30 de obiective turistice in Veliko Tarnovo. Top locuri de vizitat.

Obiective turistice Veliko Tarnovo
Obiective turistice in Veliko Tarnovo

Orasul Veliko Tarnovo are o multime de obiective turistice pe care merita sa le vezi. Este posibil sa nu iti ajunga o zi daca vrei sa le vezi pe toate.

Veliko Tarnovo este un oras turistic, deja celebru al Bulgariei, aflat la doar 3 ore de Bucuresti, si este una dintre destinatiile preferate de romani, datorita bogatului patrimoniu, pozitionarii sale intre munti si nu in ultimul rand datorita preturilor mici care pot fi intalnite la hoteluri, pensiuni, restaurante si magazine.

Candva capitala a Taratului Valaho-Bulgar, Veliko Tarnovo este vizitat in prezent de sute de mii de turisti, anual, aspect cu atat mai interesant cu cat populatia orasului este de doar 80000 de locuitori.

Daca vrei sa vizitezi Veliko Tarnovo acest ghid cu locuri de vizitat iti va fi foarte util, dar, te atentionam ca nu vei putea sa vezi tot ce este de vazut in Veliko, intr-o singura vacanta. Astfel vei avea suficiente motive sa revii in acest oras minunat pentru a acoperi toate obiectivele turistice.

Cetatea Tsarevets

Cetatea Tsarevets este cel mai important obiectiv turistic din Veliko Tarnovo, fiind destinatia preferata pentru majoritatea turistilor straini si bulgari. Daca ajungi in Veliko Tarnovo este musai sa vizitezi Tsarevets.

Cetatea este vizibila din multe locuri ale orasului, fiind situata pe un deal. Panorama de la cetate este deosebita, oferind o vedere de ansamblu asupra orasului. De la Cetatea Tsarevets puteti admira Cetatea Trapezitsa, situata pe dealul de vizavi.

Zona a fost locuita inca din anul III i.Hr. In sec V-VII d.Hr, aici exista un mare oras bizantinv cu numele Zikideva. In secolul IX a fost ridicata aici o cetate de catre bulgarii vechi. Veliko Tarnovo a devenit capitala Regatului Bulgariei in anul 1185.
Cetatea dispune de trei intrari: Poarta principala, Poarta Asen si Poarta Frenkhisarska. Printre cele mai importante turnuri se afla Turnul Baldwin, denumit asa dupa ce Imparatul Baldwin de Flandra a fost prizonier aici in 1205.

In varful dealului se afla Catedrala Patriarhala, despre care va povestim mai jos.

Obiective turistice Veliko Tarnovo - Cetatea Tsarevets

Cetatea Trapezitsa

Prima aşezare fortificată, construită pe deal, datează din Calcoliticul târziu (4200-4000 î.Hr.).

În perioada epocii bronzului (sec. XIII-XII î.e.n.) şi epocii timpurii a fierului (sec. IX-VII î.e.n.) pe deal a existat o aşezare tracică.

Primele urme ale sistemului medieval de aparare de pe Trapezitsa datează din anii 60-80 ai secolului XII. Principalele fortificatii au fost construite in secolele XIII și XIV, in timpul celui de-al doilea Imperiu Bulgar. Apoi Tarnovo a devenit capitala Bulgariei, iar Trapezitsa a fost a doua cea mai importantă cetate a orasului, după Tsarevets.

În 1195, țarul Ivan Asen I a transferat moaștele Sfântului Ivan Rilski într-o biserică construită pe Dealul Trapezitsa. In jurul ei a fost construită o manastire, purtand numele sfantului.

Incojurata de Raul Iantra pe trei laturi, Cetatea Trapezitsa era puternic fortificata. In urma sapaturilor de la sfarsitul secolului al XIX-lea, s-au descoperit fundatiile a 17 biserici.

Accesul in cetate este posibil de la Gara Trapezitsa, folosind funicularul special conceput pentru transportul turistilor. Pentru ca nu este foarte bine semnalizata ruta catre cetate, reperul garii este bine venit, mai ales ca aici este si o parcare mare.

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo

Catedrala Patriarhala din Veliko Tarnovo se afla in interiorul Cetatii Tsarevets, chiar in varful dealului. A fost construita pe locul unei biserici romane datata in secolele V-VI. Se presupune ca edificiul actual a fost ridicat in doua etape, cu prima etapa desfasurata intre secolele XI-XII iar a doua la mijlocul secolului al XIV-lea.
Catedrala a fost distrusa in asediul lui Baiazid din 1393 si reconstruita integral intre 1978 si 1981.
Frescele si mozaicurile din interior au fost realizate in 1985 de catre Teofan Sokerov, in stil modernist. Din cauza acestor picturi, Catedrala Patriarhala nu a fost resfintita si nu se tin slujbe aici.
In prezent este una din atractiile turistice importante ale orasului.

Obiective turistice in Veliko Tarnovo

Monumentul Dinastiei Asan

Monumentul ii arata pe primii patru tari din Dinastia Asan/Asen: Ivan, Peter, Kaloyan si Asen II. A fost construit pentru a marcat 800 de ani de la momentul cand Veliko Tarnovo a fost declarata capitala.
Accesul se face pe vechiul pod Stambolov, care merita si el vazut. Langa Monumentul Dinastiei Asan se afla Galeria de Stat Boris Denev.
Din acest loc se poate admira orasul de sus, cu vechile case care coboare catre Raul Yantra. Privelistea este deosebita fiind asemanatoare cu oraselele din zonele mediteraneene.

Monumentul “Mother Bulgaria”

Monumentul Mama Bulgaria este un alt monument celebru din Veliko Tarnovo. Este situat în centrul orașului și este dedicat războinicilor care au murit în aceste cinci războaie: ruso-otoman (1877 – 1878), sârbo-bulgar (1885), balcanic (primul și al doilea 1912 – 1913) și primul Război Mondial.

Monumentul a fost dezvelit la 6 mai 1935 și a fost construit cu fonduri donate de populația locală din Veliko Tarnovo.

Hanul Hadji Nikoli

Cladirea Hanului Hadji Nikoli a fost ridicata de acelasi Kolio Ficheto, intre 1858 si 1862. Avea functia tipica de han, unde se depozitau diferite bunuri, se cazau negustori si existau magazine. Astazi in han functioneaza un restaurant, un muzeu si o o galerie de arta.
Este o cladire reprezentativa pentru Orasul Veliko Tarnovo si se afla in bazarul vechi Samovodska. Hanul a fost restaurat dupa anul 2000 dar se prezinta in forma lui originala.
Nu va putem recomanda restaurantul, intrucat nu acesta este scopul articolului nostru, insa cladirea in sine este una pe care nu trebuie sa o ratati, caci este restaurata foarte frumos si ofera o experienta unica.

Obiective turistice Veliko Tarnovo - Hanul hadji nikoli

Biserica Sf. Chiril si Metodiu

Biserica a fost numita dupa Sfintii frati Chiril și Metodiu, dar este cunoscut si cu numele Sfantului Atanasie,

Biserica Sf. Chiril si Metodie a fost ridicata in 1861 prin donatia arhitectului Ficheto. Este pozitionata langa Biserica Sf. Nicolae, construita de Ficheto pe cand era ucenic. In varful turnului clopotnita se afla cel mai inalt punct din oras.

Biserica Sf. Nicolae

Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae este situata in cartierul Varusha, si dateaza din 1836. Construita in stil renascentist, fara cupole, biserica are ziduri masive. Constructia a fost inceputa de maestrul Ivan Davdata dar a fost terminata de catre Kolyo Ficheto. Aici a functionat un centru de invatamant in limba bulgara.

Biserica Sf. Dumitru din Salonic

Biserica Sf. Dumitru din Salonic este una din vechile biserici ale orasului Veliko Tarnovo. Se afla imediat dupa podul Tar Boris al III-lea, la poalele dealului Trapezitsa si are o istorie interesanta.

In 1185 normanzii au devastat Salonicul si au jefuit mornamtul Sfantului Dumitru. Icoana a disparut si, cumva, a repararut in Veliko Tarnovo. Asenii au considerat acesta un semn si au decis sa construiasca biserica.

Foto: danubeoldrichhistory.ro

Biserica Sf. Gheorghe

Biserica a fost construita in 1616 de catre Paraskev si sotia sa Irina, peste fundatiile unei biserici medievale. Biserica a fost restaurata insa s-a pastrat pisania de la intrare unde sunt mentionate data cand a fost ridicata, ctitorii si inchinarea acesteia catre Sfantul Gheorghe.

Foto: tripadvisor.com

Biserica celor Patruzeci de Mucenici

Biserica celor Patruzeci de Mucenici este una dintre cele mai vechi biserici din oras, fiind construita in 1230, in timpul celui de-al Doilea Tarat Bulgar. Se afla la poalele dealului Tsarevets, la cativa pasi de parcarea unde trebuie sa ajungeti, daca sunteti cu masina. Tineti cont ca sus, la intrarea in cetate nu exista parcare, asa ca va trebui sa parcati jos. Numai bine, astfel puteti vizita si bisericile de la poalele dealului.

Dupa ce a devenit mausoleu regal, a fost transformata in moschee in timpul dominatiei otomane. De-a lungul secolelor a trecut prin mai multe procese de restaurare. Aici sunt ingropati mai multi tari bulgari printre care Ionita Caloian, despre care se spune ca ar fi avut origini romanesti.

Top obiective turistice Veliko Tarnovo - Biserica Sfintii 40 de Mucenici

Biserica Sfintii Petru si Pavel

Biserica a fost construita cel mai probabil in secolul XII, fiind extinsa in secolele urmatoare catre sud si vest. Aici se afla Patriarhia, Evtimius fiind ultimul patriarh din Tarnovo, care a slujit aici, dupa cucerirea otomana. In biserica se afla trei straturi de picturi, cea mai veche din secolul al XIV-lea.

Aici s-au păstrat moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva între anii 1238-1393. Dupa cucerireaza orasului de catre Baiazid in 1393, moastele au fost mutate la Vidin.

Biserica a fost reconstruita in 1981 in forma in care se prezinta astazi.

Foto: doxologia.ro

Biserica Adormirii Maicii Domnului

Biserica a fost construita pe locul unei manastiri medievale, cu acelasi nume, in a carei biserica, tarul Kaloyan a asezat moastele Sfintei Filoteia Tarnovska. Astazi moastele se afla in Romania la Curtea de Arges. In 1923 Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost restaurata. Majoritatea iconelor din biserică sunt datate în perioada secolelor XVI-XIX, iar icoanele Maica Domnului și Iisus Hristos Mântuitorul datează din secolul al XVI-lea. O buna parte din aceste icoane au fost aduse din bisericile medievale în vecinătate.

Baile Shishman

Baile Shishman/Shishmanova au fost mentionate prima oara de Karel Skorpil in 1893, pana atunci fiind total necunoscute. Desi ruinele existau, peste acestea au fost construite case. Pana la descoperirea aceasta, se credea ca acele ruine fac parte din vechiul pod. Astazi, baile Shisman/Shishmanova se prezinta restaurate si pot fi vizitate. Baile se afla intre bisericile Sf. Petru si Pavel si Adormirea Maicii Domnului, pe malul stang al Raului Iantra, la poalele Dealului Tsarevets in cartierul Asanov.

Foto: bulgarianonthego.blog

Cascada Kartala

Fiind un oras de munte, Veliko Tarnovo are si obiective turistice naturale. Printre cele mai aproape pe care le puteti vedea se afla Cascada Kartala. Pentru a ajunge aici va trebui sa parcurgeti un mic traseu de drumetie, caci pe sosea nu este posibil. Desi pe Google Maps pare aproape de sosea, versantul este imposibil de urcat din acel loc.

Drumul pana la Cascada Kartala dureaza aproximativ o trei ore dus-intors, si nu este un traseu dificil, caci muntele este mic, iar poteca este usor de parcurs de catre oricine. Totusi, trebuie sa aveti putina conditie fizica pentru a ajunge aici. Cascada nu este foarte mare, insa merita vizitata. O iesire in natura cu destinatia Kartala poate fi in topul celor care adora drumetiile.

Obiective turistice naturale in Veliko Tarnovo - Cascada Kartala
Foto: mytasteforliving.com

Cascada Kaya Bunar

Poate mai impresionanta fata de Cascada Kartala, Cascada Kaya Bunar are o cadere de 30 de metri. Este situata in capatul Defileului Bohot si se poate ajunge aici pe o poteca amenajata cu scari si podete. Desi nu se afla in Veliko Tarnovo, ci la 20 de km de oras, merita o vizita daca aveti timp suficient.

Foto: unuplusdouaroti.blogspot.com

Galeria Boris Denev

Cladirea a fost construita pentru a servi drept scoala de arte mestesugaresti, piatra de temelie fiind pusa in iulie 1926. Din lipsa de finantare cladirea a ramas neterminata pana in anii 1930. Pentru o perioada aici a functionat Institutul Veterinar din Bulgaria de Nord, apoi Militia Populara. In 1985 a fost amenajata ca si galerie de arta, in acelasi an cand a fost ridicat si Monumentul Dinastiei Asan. In 2003 primeste numele pictorului Boris Denev.
Galeria de arta ofera o expozitie cu peste 200 de lucrari de grafica, pictura si sculptura. Exista si o sectiune dedicata lui Boris Denev. Cladirea este impunatoare, are o arhitectura deosebita, fiind construita in stil Biedermeier.

Obiective turistice Veliko Tarnovo - Galeria Boris Denev

Podurile Tsar Boris al III-lea si Vladishki

Nu se gasesc informatii despre acest pod, nici pe internet nici la fata locului, insa sti ca leaga dealurile Tsarevets si Trapezitsa. Fara a putea furniza alte informatii, am introdus acest pod in lista locurilor de vizitat, cu atat mai mult cu cat se afla langa cele 5 biserici din cartierul Asenov. Daca tot cobori aici pentru a vizita bisericile si pentru a traversa Raul Iantra catre dealul Cetatii Trapezitsa, vei trece oricum pe acest pod.

Acesta este vizibil si de la cetatile Tarnovului, poza de mai jos fiind chiar din Cetatea Tsarevets.

La o distanta de cativa zeci de metri se afla un pod mai vechi, Podul Vladishki. Acesta este doar pietonal si este un pod apreciat de catre turisti.

Casa Sarafkina

Construita in 1861 pentru un bogat negustor turc, Casa Sarafkina gazduieste un mic muzeu etnografic. La etaj se pastreaza decoratiunile interioare originale din secolul al XIX-lea, portrete de familie, colectia de mobila si alte obiecte specifice secolului al XIX-lea.

Foto: helloholidays.ro

Muzeul de Ceara – Centrul Multimedia

Muzeul de Ceara ofera o experienta unica, si este practic un muzeu de istorie unde sunt expuse sculpturi si picturi ce prezinta personalitati istorice si evenimente de mare importanta pentru bulgari. Exista si 5 ecrane tactile dar si o sala multimedia unde sunt prezentate filme despre istoria tarii. Este un muzeu unic care merita vizitat. Accesul costa 6 leva de persoana.

Foto: audiotravelguide.ro

Muzeul de Arheologie

Muzeul Arheologic reprezinta practic un muzeu de istorie. Aici sunt expuse obiecte de mii de ani, din epoca tracica, precum ceramica, unelte si arme, datand inca din anii 5000 i. Hr. De asemenea sunt expuse si bijuterii din aur, timbre sau monede din perioada de glorie a Taratului Bulgar, toate acestea in trei sali distincte.

Foto:audiotravelguide.ro

Muzeul de Istorie

Situat la vest de Piata Unirii din Veliko Tarnovo, Muzeul de Istorie este unul dintre cele mai mari din Bulgaria. Muzeul cuprinde expozitii care prezinta diferite epoci istorice, de la epoca romana si bizantina pana la Bulgaria medievala, Renastearea nationala si vremurile moderne.
Exista si exponate ce dateaza din epoca neolitica, vase ceramice si comori din aur. Nici cladirea in care este gazduit muzeul nu este de neglijat, caci este construita la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Catedrala Nasterea Maicii Domnului

Catedrala a fost ridicata de Kolio Ficheto in 1842, pe temeliile unei biserici mai vechi.
Biserica a fost distrusa la cutremurul din 1913 fiind reconstruita in 1934, dupa planurile mesterului Grozo. Este o catedrala impunatoare, situata in centrul vechi al orasului. Impresioneaza prin dimensiuni, cele patru coloane, domurile sale verzi si turnul clopotnita.

Muzeul Inchisoare

Muzeul Inchisorii este amenajat intr-o constructie din piatra, ce dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea. Inchisoarea a functionat aici pana in 1954. Puteti vizita reconstituirea celulelor si carcerei folosite in timpul luptelor pentru eliberarea nationala. Exista si o camera de tortura cu instrumente specifice. Aici au fost inchise multe personalitati ale Bulgariei.

Foto: audiotravelguide.ro

Orasul Vechi din Cartierul Varusha

Orasul vechi este foarte bine conservat, fiind putine cladiri noi construite printre cele vechi. Accesul auto este greoi, si se face pe stradute inguste, pietruite cu piatra cubica veche. Mergeti la pas pe stradutele in panta si admirati casele vechi, construite din piatra si lemn, ca intr-un oras de munte. Exista multe locuri de unde puteti cumpara suveniruri sau puteti servi o cafea turceasca autentica.

Aceasta zona a centrului vechi este foarte asemanatoare cu satul Arbanasi, cu mentiunea ca aici casele sunt mai inghesuite. Dupa Cetatea Tsarevets, orasul vechi este locul unde trebuie sa ajungeti neaparat daca vizitati Veliko Tarnovo.

Foto: unuplusdouaroti.blogspot.com

Centrul Vechi – Strada Gurko

Orasul Veliko Tarnovo are mai multe zone vechi. Daca mai sus ti-am povestit despre Cartierul Varusha, acum merita mentionata si Strada Gurko. Pe aceasta strada veti gasi acelasi tip de case, din piatra, cu lemn la etaje, si cu etajele avansate spre strada, arhitectura tipica turceasca, preluata si in balcani, din nevoia de spatiu.
Atat Strada Gurko cat si stradutele din apropiere sunt la fel de inguste ca in Cartierul Varusha. Pe aici puteti cobora dinspre artera comerciala catre Podul Stambolov si Monumentul Dinastiei Asan/Asen.

Foto: bloguldecalatorii.ro

Parcul Mini Bulgaria

Cu un concept inedit, Parcul Mini Bulgaria ofera o experienta aparte vizitatorilor. Aici puteti vedea multe obiective turistice reproduse in miniatura. Va puteti plimba printre biserici, cetati si monumente si va veti simti ca un urias intr-o tara a piticilor.

Arbanasi

Satul Arbanasi se afla la 12 km de Veliko Tarnovo si este o experienta de neratat. Daca ati ajuns in orasul vechi din Veliko, veti regasi si in Arbanasi arhitectura caselor de munte, din piatra si lemn. Totusi, aici casele nu sunt inghesuite ca intr-un oras, ci mai aerisite.

Exista multe restaurante unde veti putea servi o masa copioasa. Se vorbeste si ceva romana pe la aceste restaurante iar plata in lei este posibila la mojoritatea. Este cumva de inteles avand in vedere ca sunt foarte multi turisti romani care vin la Veliko Tarnovo si la Arbanasi.

Podul Stambolov

Podul Stambolov a fost construit la sfarsitul secolului al XIX-lea si este singura cale de acces dinspre orasul vechi catre Monumentul Dinastiei Asan si Galeria Boris Denev. Este un pod strict pietonal pe care oricum veti trece daca vreti sa vizitati cele doua obiective. In imaginea de mai jos se pot vedea atat galeria cat si monumentul si podul.

Artera comerciala din centrul vechi

Centrul vechi din Veliko Tarnovo are si o artera comerciala, chiar la drumul pricipal. Pe aceasta artera veti gasi o multime de magazine de fashion dar si restaurante cu preparate delicioase, la preturi foarte bune. Tot pe aceasta artera exista si cateva puncte de promenada catre Monumentul Dinastiei Asan.

Daca ti-a placut acest articol iti recomandam sa citesti si despre Cetatea de la Capul Kaliakra.

1 Comment

Comments are closed.