Monday, September 30Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

14 cabane din Muntii Romaniei pe care trebuie sa le vezi.

In acest articol va prezentam 14 cabane din Muntii Romaniei pe care trebuie sa le vezi, macar o data in viata. Nu stim daca acestea sunt cele mai frumoase cabane din Romania, dar credem ca merita promovate pentru peisajele de care va puteti bucura.

Articolul nu se doreste a fi un ghid al cabanelor sau sa dea ratinguri. Ne dorim sa ajutam la constientizarea importantei turismului montan in Romania si va prezentam cateva cabane montane diferite.

De la cabane izolate cu conditii minime pana la unele cu pretentii de pensiune sau hotel. Daca merita vizitate sau nu, este alegerea voastra, insa, noi le-am inclus in acest articol pentru frumusetea peisajelor, proximitatea de anumite obiective turistice importante.

Cu siguranta sunt alte zeci de cabane care ar fi meritat mentionate insa ne vom rezuma doar la acestea, de data asta.

Unele cabane sunt accesibile doar la pas, in trasee de drumetie, fiind izolate, altele au acces auto.

Cabana Curmatura

Cabana Curmatura se gaseste in Muntii Piatra Craiului, la o altitudine de 1470m si este considerata una dintre cele mai frumoase cabane din muntii nostri. Aici te poti caza in conditii de cabana sau la cort. Exista bucatarie cu diverse preparate si bauturi si este un loc ideal pentru drumetii scurte, in familie, sau pentru cei mai putini antrenati, drumetii in Creasta Pietrei Craiului.

Puteti merge si pe Varful Piatra Mica, daca nu aveti rau de inaltime si dispuneti de echipament corespunzator.

De aici puteti admira creasta maiestoasa a Muntilor Piatra Craiului dar si alte masive muntoase aflate in apropiere, cum ar fi Bucegi sau Postavaru.

Cabana Malaiesti

Poate singura cabana din Muntii Bucegi care mai are farmecul unei cabane de munte si care mai ofera cazare, Cabana Malaiesti este accesibila intr-un traseu de drumetie de 2-3 ore, fie dinspre Rasnov fie dinspre Gura Diham(traseu mai lung cu o ora si jumatate). Nu se poate ajunge cu masina iar conditiile sunt destul de bune pentru o cabana aflata la 1720m, izolata, fara acces auto. Camerele dispun de sobe, iar focul il faceti singuri. Se poate servi masa sau bauturi reci si calde.

De aici puteti admira Culmea Bucsoiu, Hornurile Malaiesti, Padina Crucii sau puteti merge in drumetie in Platoul Bucegilor, pana la Varful Omu. Atentie! Aceste trasee sunt pentru cei antrenati si sunt interzise iarna!

Cabana Diham

Cabana Diham este situata in Muntii Bucegi la altitudinea de 1320m. A fost construita in anii 30, renovata in anii 70, si ai recent in anii 2000. Exista un drum forestier pe care se poate ajunge aici, pornind din Predeal. Daca alegeti sa mergeti pe jos, in drumetie, exista mai multe variante, fie din Valea Cerbului fie din Azuga.

Privelistea este una dintre cele mai frumoase pe care le poti gasi in muntii nostri. De aici puteti admira abruptul nordic al Muntilor Bucegi, cu Varful Bucsoiu sau Muntii Postavaru.

Cabana Piatra Mare

Cabana Piatra Mare se afla pe un platou, sub Varful Piatra Mare, din muntii cu acelasi nume. Acesti munti sunt mai sus de Valea Prahovei, in apropiere de Brasov. Nu sunt multe locuri de cazare, insa daca ajungeti aici va puteti bucura de ceva de mancat sau de baut si de o priveliste superba. Cabana este noua, caci cea veche a ars in urma cu mai multi ani asa ca sunt conditii moderne.

Cabana Piatra Mare si peisajul montan

Popasul Uriasilor

Unul din locurile mele preferate din Muntii Romaniei, la Popasul Uriasilor ajungi fie in drumetie fie cu telegondola din Azuga.

Cabana Popasul Uriasilor este situata in Muntii Baiului la altitudinea de 1540m.

Aici poti incerca sa rezervi o noapte de cazare, din timp, sau poti servi mancare si bautura, intr-un peisaj de vis.

Este o alegere ideala in orice anotimp, intrucat privelistea spre Muntii Bucegi, Muntii Postavaru, Muntii Neamtului este atat de frumoasa incat nu conteaza anotimpul. Plus ca iarna poti practica sporturi de iarna, ski sau snowboard. Exista multiple variante de trasee, de dificultate diversa. Puteti urca la Varful Cazcu, sau puteti merge mai departe catre Varful Neamtu sau Baiul Mare.

In trasee de drumetie puteti merge chiar pana in Busteni, mergand pe creasta Baiului apoi coborand pe Culmea Zamora.

Cabana Balea

Cabana Balea este probabil cea mai scumpa cabana din muntii nostri. Se afla pe malul Lacului Balea, la altitudinea de 2034m si multa lume vrea sa se cazeze aici. Nu stim conditiile daca sunt pe masura preturilor insa daca ai bani si nu vii aici pentru drumetii, cobori din masina si intri in cabana.

Privelistea este deosebita, si daca vii in timpul saptamanii, poti sa scapi de aglomeratia din weekend si sa simti locul mai relaxat si mai placut.

Poti admira Transfagarasanul, surpanumit “Cel mai frumos drum din lume”, lacul glaciar Balea, Valea Balii, in apropiere Cascadele Capra si Balea. Accesul se face atat dinspre Muntenia cat si dinspre Transilvania, drumul fiind mult mai scurt dinspre Sibiu decat dinspre Pitesti.

De la Cabana Balea poti pleca in drumetii scurte catre Lacul Capra sau Lacul Doamnele, dar si mai departe catre Lacul Caltun, Varful Negoiu, sau inspre est catre Vf. Moldoveanu.

Foto: Merg pe munte

Cabana Bolboci

Cabana Bolboci este pe Valea Ialomitei, langa Lacul Bolboci, la care se poate ajunge pe asfalt. Nu este o cabana izolata, unde vin doar drumetii, ci este o cabana deschisa publicului larg. Totusi, merita trecuta in aceasta lista pentru mancarea si conditiile de cazare, care in opinia noastra sunt peste media cabanelor montane, ceea ce este si normal, caci aceasta cabana are acces auto si se pot aduce provizii, materiale de constructii etc. Cazarea are pret de pensiune insa merita toti banii. Colegii de la mergpemunte.ro au fost cazati aici si ne-au trimis aceasta poza, din camera.

Aici poti admira Lacul Balea, Transfagarasanul, si daca faci o mica drumetie pana in Saua Capra, situata pe versantul din spatele cabanei, poti vedea si Lacul Capra, un alt lac superb din Muntii Fagaras.

Cabana Piatra Singuratica

Cabana Piatra Singuratica este localizata in Muntii Hasmas, la altitudinea de 1504m, si ofera cazare la priciuri (paturi suprapuse) in camera de 10-20 de persoane. Daca nu vrei sa incerci asta, poti sa stai si la cort langa cabana. Peisajul de aici este foarte frumos, si ai variante usoare de trasee, odata ce ai ajuns aici.

Fie poti merge la Varful Hasmasul Mare fie poti explora Piatra Singuratica.

Din Orasul Balan pana la Cabana Piatra Singuratica vei merge in drumetie aproximativ 4 ore (in functie de experienta ta si posibilitatea la efort).

Cabana Valea Sambetei

Si la aceasta cabana trebuie sa faci drumetie, insa de la barajul de unde lasi masina pana la Cabana Valea Sambetei vei merge doar doua ore. Traseul nu este tehnic, fiind prin padure, destul de circulat si fara pante mari. Totusi, nu te astepta sa gasesti aici un hotel sau o pensiune.

Cabana ofera conditii minime, ca la majoritatea cabanelor montane greu accesibile din Romania. Zona cabanei este una dintre cele mai frumoase locuri de cort din Muntii Romaniei, asa ca te poti caza la cort, iar de la cabana sa servesti mancare si bautura, daca vrei.

De aici poti pleca in drumetie la Chilia lui Arsenie Boca, in Fereastra Mare a Sambetei iar cei mai pregatiti pot incerca sa ajunga la Varfurile Urlea, Dara, Hartopul Darei sau chiar Moldoveanu.

Cabana Cozia

Cabana Cozia se afla in Muntii Cozia, la altitudinea de 1573m. Desi este in varf de munte, la Cabana Cozia poti ajunge cu masina, din Caciulata fiind aproximativ 30 de km. Nu te astepta sa gasesti un drum ca in palma, dar cand am fost noi in drumetie, sus am intalnit masini mici.

De la Caciulata pana in Berislavesti este drum asfaltat, insa pe urmatorii 20 de km drumul devine din ce in ce mai greu. Pe masura ce intrati in padure si castigati altitudine, drumul este unul forestier, cu gropi, destul de periculos pentru soferii fara experienta.

Drumul este greu atat cu masina cat si pe jos, in drumetie, dar merita.

Cabana dispune de 50 de locuri de cazare in doua corpuri de cladiri, dipuse in camere de mai multe persoane sau de doua persoane. De aici puteti merge intr-o drumetie scurta pana la Varful Cozia. Privelistea este deosebita, mai ales de la varf. In zilele senine se vad Muntii Fagaras, inclusiv Varful Moldoveanu.

Foto: muntii-nostri.ro

Cabana Podragu

Cabana Podragu este situata in Muntii Fagaras, pe Valea Podragu, si este un important punct de plecare in drumetie catre Varful Moldoveanu. Conditiile de la cabana sunt rudimentare, cazarea se face in camere de mai multe persoane, la priciuri, iar meniul este limitat.

Aceste lucruri se datoreaza si accesului dificil, caci nu exista drum, iar toate materialele necesare activitatii sunt aduse cu magarii.

Este situata la altitudinea de 2136m, fiind cabana situata la cea mai mare altitudine din Romania. Este de inteles ca sunt conditii de cabana de munte.

Privelistea de la cabana este deosebita, mai ales ca in caldarea superioara se afla Lacurile Podragu.

La aceasta cabana se poate ajunge fie din Orasul Victoria, fie de la Balea Lac, pe jos, in drumetie, traseele fiind destul de lungi, potrivite pentru oamenii obisnuiti cu drumetiile mai lungi.

Foto:mergpemunte.ro

Cabana Postavaru

Cabana Postavaru se afla in Muntii Postavaru, la altitudinea de 1604m. Accesul se face pe un drum forestier, accesibil doar la pas. Cabana ofera cazare in camere de 6, sau camere duble, cu baie comuna sau cu baie in camera. Evident, preturile difera in functie de tipul de camera ales. De obicei aceasta cabana este aglomerata fiind necesare rezervari din timp.

Dispune si de un restaurant destul de variat cu preparate diverse si destul de gustoase. De aici puteti pleca in drumetii catre Varful Postavaru sau admira peisajele cu muntii Piatra Craiului si Bucegii. Este deschisa tot timpul anului, iar iarna este si mai aglomerata datorita sporturilor de iarna care se practica in statiunea Poiana Brasov.

Foto: zilesinopti.ro

Cabana Dichiu

Situata la 1596m in Muntii Bucegi, Cabana Dichiu este foarte accesibila, fiind pozitionata chiar la drumul Transbucegi sau Transbabele. Este una dintre cele mai accesibile cabane, atat ca pozitionare cat si ca preturi.

Conditiile sunt foarte bune, ca la o pensiune, cabana fiind una moderna.

De aici puteti pleca in drumetii catre diverse obiective turistice din Muntii Bucegi. Fie puteti face drumetii scurte catre Vf. Dichiu, Lacul Bolboci sau Cheile Zanoagei, fie puteti aborda trasee mai lungi catre Babele sau Vf Omu.

Foto: stiridb.ro

Cabana Varful Ciucas

Cabana Varful Ciucas nu este o cabana tipica de munte, fiind destul de moderna si aglomerata. Este necesar sa faceti din timp rezervari daca doriti cazare aici. Se asemana foarte mult cu o pensiune mare iar conditiile sunt ca la o pensiune. Cabana dispune de un restaurant cu preturi decente si mancare buna.

De aici puteti pleca in drumetie catre Culmea Zaganu-Gropsoarele sau catre Varful Ciucas. Privelistea este frumoasa, cabana fiind pozitionata in gol alpin, la 1596m altitudine, imediat ce se iese din padure. De aici se vad culmi din Muntii Ciucas si Muntii Grohotis, aflati vizavi.

Accesul se face fie pe jos, in trasee de drumetie, pornind din Cheia, fie cu masina pe drumul forestier de pe Valea Berii.

Foto: cabana-varful-ciucas.ro

Daca ti-a placut acest articol cu 14 Cabane din Muntii Romaniei iti recomandam si Ghidul de drumetie catre Varful Moldoveanu.

3 Comments

Comments are closed.