Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Manastirea Comana. Ctitoria lui Vlad Tepes, la 40 de km de Bucuresti.

Manastirea Comana se afla in satul Comana, la aproximativ 40 de km de Bucuresti, inspre sud, si este una dintre cele mai vechi, frumoase si importante manastiri-cetate din Romania. Restaurata in deceniul trecut, astazi se prezinta intr-o stare exceptionala, fiind vizitata zilnic de sute de turisti.

Pe langa caracterul religios pe care il prezinta biserica, ansamblul manastirii este un monument istoric de o mare importanta pentru tara noastra.

O vizita la Manastirea Comana va dura cel putin doua ore, asta pentru ca ai ce vizita si merita sa nu te grabesti! Acest obiectiv turistic, istoric, si religios, este unul dintre cele mai apreciate locuri de vizitat langa Bucuresti.

Ce cuprinde ansamblul de la Manastirea Comana

  • Biserica Manastirii Comana
  • Zidurile de aparare cu contraforti
  • Beciurile domnesti
  • Mausoleul Eroilor
  • Muzeul Manastirii Comana
  • Expozitie in aer liber
  • Turnul Intrarii
  • Chiliile manastirii
  • Un magazin de suveniruri, carti si produse de provenienta proprie

Istoric Manastirea Comana

Manastirea Comana a fost ridicata pe o insula, in Delta Neajlovului, in secolul al XV-lea, de catre Vlad Tepes. Ajunsa in ruine, in secolul urmator, este recladita de catre Voievodul Radu Serban.

Intre 1699 – 1700 manastirea a fost din nou refacuta de Serban Cantacuzino, stranepotul lui Radu Serban. Acesta adauga noi chilii, intareste si inalta zidurile de aparare, reface biserica si inlocuieste vechea pisanie cu una noua. Cu aceasta ocazie sunt mutate ramasitele cantacuzinilor inhumati aici, intr-o cripta comuna.

In 1709 moare si Serban Cantacuzino fiind inmormantat in acelasi loc ca si inaintasii sai.

In 1728, in timpul lui Nicolae Mavrocordat, manastirea este inchinata Sfantului Mormant, nemaiexistand urmasi ai lui Serban Cantacuzino care sa se ocupe de aceasta frumoasa ctitorie domneasca.

Dupa perioada de decadere din timpul fanariotilor, in 1854 a fost refacuta din temelii Biserica Manastirii Comana, de catre calugarii greci, ocazie cu care au fost distruse mormintele lui Serban Cantacuzino si a lui Nicolae Voda Patrascu. In 1908 intregul ansamblu a fost restaurat de catre Comisiunea Monumentelor Istorice.

Dupa al doilea razboi mondial intra iar in stare de degradare, fiind necesare ample lucrari intre 1970 si 1977. Lucrarile au fost intrerupte din cauza desfiintari Directiei Monumentelor Istorice iar cutremurele din 1977 si 1986 au afectat din nou ansamblul istoric.


In prezent ansablul Manastirii Comana se prezinta in stare foarte buna, datorita consolidarilor din perioada 1988-1990, 2008 si in special cele din 2011, cel mai important proiect de resutarare, cofinantat de Uniunea Europeana.

Mausoleul Eroilor

In 1919 s-a hotarat construirea in incinta manastirii un mausoleu pentru cinsitrea eroilor din Primul Razboi Mondial. Lucrarile au inceput in 1926 si au fost finalizate in 1932, mausoleul fiind ridicat pe ruinele fostului paraclis al manastirii. Aici se gasesc osemintele a peste 700 de soldati cazuti in razboi, majoritatea necunoscuti. Cripta cu osemintele eroilor se poate vedea sub nivelul pardoselii, odata ce intrati in mausoleu.

Muzeul Manastirii Comana

In vizita la Manastirea Comana, bucurati-va de frumusetea curtii interioare si nu uitati sa intrati in Muzeul Manastirii Comana, platind o taxa simbolica de 5 lei. Aici veti putea admira statuile de ceara ale domnitorilor Tarii Romanesti, de la Vlad Tepes la Radu Serban sau Serban Cantacuzino, harti vechi, obiecte bisericesti si altele.

Daca ti-a placut acest articol despre Manastirea Comana, iti recomandam si urmatoarele articole despre cateva manastiri cu o bogata istorie:

4 Comments

Comments are closed.