Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

40 de locuri de vizitat in Targoviste. Top obiective turistice.

In acest articol iti prezentam 40 de locuri de vizitat in Targoviste, acesta fiind un oras cu multe obiective turistice, de la curtea domneasca, pana la muzee, biserici vechi, case, palate si altele.

Fosta capitala a Tarii Romanesti, Targovistea, se afla la o ora si jumatate de Bucuresti, si este una din destinatiile turistice care nu ar trebui evitate. Daca sunteti doar in trecere prin Targoviste, in drumul vostru spre alte destinatii, poate Muntii Iezer-Papusa, sau Muntii Bucegi, nu ezitati sa opriti si in Targoviste, caci aveti ce vedea.

Este posibil ca o zi sa nu va ajunga pentru a vedea toate obiectivele turistice care merita vizitate, insa o parte din ele sigur pot fi vazute si in cateva ore.

Cel mai mult timp il veti petrece la Curtea Domneasca, unde veti avea ce vedea. Cu acest obiectiv vom deschide si lista noastra de locuri de vizitat in Targoviste.

Ansamblul Monumental Curtea Domneasca.

Nu putem discuta despre topul locurilor de vizitat din Targoviste, fara sa incepem lista cu Ansamblul Monumental Curtea Domneasca. Curtea veche a Targovistei este spectaculoasa atat in interiorul zidurilor cat si in afara lor, vazuta de la strada sau din Parcul Chindiei.

Curtea Domnească din Târgoviște a fost concepută ca un complex de edifcii care să servească atât ca centru al administraţiei ţării, cât şi ca locuinţă pentru domnitor, familia sa şi pentru numeroşii curteni și slujitori. Acesta era locul în care se ţineau consfătuirile divanului, se efectuau jude­căţile mai importante şi se eliberau actele cancelariei. Tot aici erau primiţi oaspeţii şi călătorii străini aflaţi cu diferite prilejuri prin Țara Românească.

Prima menţiune documentară a Curţii domneşti din Târgovişte se face în privilegiul din 1403, în care se arată că domnul îşi ia libertatea de a alege el mai întâi mărfurile pentru cerinţele casei sale din Târgovişte. Aceeaşi clauză este consemnată şi în alt privilegiu comercial, din anul 1409.

Dintr-un act care datează din perioada 1409—1418, aflăm că Mihail voievod, fiul şi asociatul la domnie al lui Mircea cel Bătrân, rezida în Târgovişte, „oraşul domniei mele” şi din veniturile „casei sale” de aici acordă unele danii mănăstirilor Cozia şi Cotmeana.

Turnul Chidiei

Turnul Chindiei este simbolul orasului si unul dintre cele mai importante obiective turistice. Este situat in Ansamblul Curtii Domnesti, alaturi de alte cladiri monumente istorice. Acesta a fost construit ca turn, in secolul al XV-lea de catre Vlad Tepes, in timpul celei de-a doua domnii. Desi a fost construit initial pentru scopuri militare, turnul a devenit punct de paza, foisor de foc, dar si loc pentru stocarea tezaurului.

Intre 1847 si 1851, in timpul domnitorului Gheorghe Bibescu, Turnul Chindiei a fost restaurat complet, si inaltat cu 5 metri fata de constructia initiala. Acesta are in prezent o latime de 9 metri si inaltimea de 27 de metri.

Accesul in turn se face pe o scara spiralata, iar in zilele aglomerate, sute de turisti se inghesuie pe scari pentru a ajunge sus. Din cel mai inalt punct se poate admira Orasul Targoviste, si se vad Muntii Leaota si Bucegi. La fiecare etaj, pana pe platforma de sus, sunt expuse diferite colectii muzeale, pentru care merita sa te opresti.

Turnul Chindiei

Palatul Domnesc

Curtea Domneasca a fost resedinta pentru 33 de voievozi ai Tarii Romanesti, iar astazi, in ruinele Palatului Domnesc, este amenajat un muzeu. Ruinele Casei Domneşti reprezintă rămăşiţele construcţiilor făcute de Mircea cel Bătrân,, Vlad Dacul, Petru Cercel, Matei Basarab, respectiv Constantin Brâncoveanu, între secolele al XIV-lea şi al XVII-lea.

Biserica Domneasca Mare

Biserica Mare Domneasca a fost ctitorita de voievodul Petru Cercel, fiind finalizata in 1584, in acelasi timp cu Casa Domneasca.
In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu au fost initiate multiple lucrari pentru infrumusetarea lacasului de cult.
Reparata in 1743, biserica a fost arsa in timpul razboiului dintre anii 1736 si 1739, purtat de austrieci impotriva turcilor. Un cutremur ulterior a adus alte pagube mari bisericii.
Au existat interventii pentru restaurarea bisericii atat in timpul lui Grigore al II-lea Ghica cat si in timpul lui Mihail Sutu, insa in 1803 biserica devine o ruina in urma unui alt cutremur si al unui incendiu.


Intre anii 1907-1910 se restaureaza biserica, dupa crearea Comisiunii Monumentelor Istorice, fara a se tine cont de aspectul initial. In 1961 au fost initiata o ultima etapa a restaurarii pana in zilele noastre.
Biserica prezinta picturile a mai multor domnitori printre care Matei Basarab, Neagoe Basarab, Constantin Brancoveanu, Petru Cercel, Mihai Viteaza, Radu Serban, Radu Mihnea, Constantin Carnul si Serban Cantacuzino.

Obiective turistice Targoviste
Vedere din Turnul Chindiei catre Biserica Mare Domneasca, Ruinele Bailor Domnesti, Poarta de intrare si Muzeul TIparului

Biserica Domneasca Mica – Sfanta Vineri

Biserica Sf Vineri a fost ridicata la mijlocul secolului a XV-lea, in parte de nord-vest a Curtii Domnesti. Nu se cunoaste exact data si anul cand a fost ridicata biserica, insa o data minima poate fi extrasa din fragmentul aflat la usa de pe latura nordica a naosului, unde este mentionat anul 1517(7025 cum era numerotarea la acea vreme).
O inscriptie aflata in altar mentioneaza ca si ctitor pe o anume doamna Sultana, pe care marele istoric Nicolae Iorga a identificat-o ca fiind sotia lui voievodului Petru Cercel.

Baile Curtii Domnesti

Langa Biserica Mare Domneasca, se afla si ruinele Baii Domnesti, construita in timpul domniei lui Matei Basarab. Aceste bai erau compuse din trei incaperi dispuse in sir, cu rol de vestiar, baia propriu zisa si camera cazanului.


Pardoseala era construita din dale de piatra, avand rosturile foarte bine etansate, pentru a nu permite fumului sa intre in incaperi.

Aburii generati din cazan circulau prin tuburi de olane incastrate in ziduri cat si prin canalele din pardoseala. Acest sistem de incalzire era practicat si in epoca romana.
Evident, se putea ajunge in bai direct din casele domnesti, pe o scara de lemn acoperita.

Foto: curteadomneascadintargoviste.ro

Intrarea in Curte

Blocul intrarii este ridicat in secolul al XV-lea, in timpul domniei lui Petru Cercel. Astazi se pastreaza doar parterul. Blocul intrarii reprezinta o constructie aproape simetrica, alcatuita din turnuld e intrare si cele doua aripi alipite zidului de incinta. Aceasta poarta este in prezent si poarta de acces in Ansamblul Monumental Curtea Domneasca.

Foto: dbonline.ro

Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti

Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești se află localizat în incinta Curții Domnești, mai exact pe latura de sud-est a complexului. Clădirea ce adăpostește astăzi muzeul a fost complet reconstruită între anii 2008-2010 după forma și pe temeliile unei clădiri mai vechi, ridicate la 1803 pentru a servi drept casă egumenului Dionisie Lupu al Mănăstirii Dealu.

Foto arhiva proprie

Casa Domnitei Balasa

A fost construită în anul 1656, din iniţiativa doamnei Bălaşa, soția lui Constantin Șerban Cârnul, o clădire care a fost dedicată inițial adăpostirii celor saraci și bolnavi, după cum arată pisania de pe fațada de sud, care a servit ulterior, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, drept școală.

Centrul de informare turistica Targoviste

Acolo unde exista un astfel de centru de informare turistica, recomandam intotdeauna sa il vizitati, caci puteti afla informatii in plus, puteti primi harti turistice care sa va ajute in labirintul de monumente istorice pe care le puteti vizita, in special intr-un oras precum Targoviste. Centrul de informare este deschis de luni pana duminica intre orele 8 si 16 si poate fi gasit in Piața Tricolorului nr.2.

Muzeul de Istorie

Foto: targovistean.ro

Cladirea in care functioneaza Muzeul de Istorie a fost ridicata in 1901, dar functia de muzeu a primit-o abia in 1986. Expozitia este compusa din:

  • obiecte apartinand geto-dacilor, tezaurul dacic de la Adanca, obiecte de podoaba, ceramica, fugurine neolitice
  • obiecte de arta decorativa, carte veche, ornamente tipografice brancovenesti, provenind de la Palatul Potlogi
  • arme, documente, uniforme, arta plastica din timpul revolutiei lui Tudor Vladimirescu
  • costume militare, harta Romaniei intregite, documente originale, arme, ce marcheaza Unirea Tarilor Romane sub Al. I. Cuza.
  • expizitii temporare diverse in holul muzeului si sala mare.
    Muzeul este deschis de marti pana duminica intre 9 si 17.

Turnul Poarta Bucurestilor

Cum intri in Targoviste, venind dinspre Bucuresti, treci pe langa o particica de istorie, pe langa Poarta Turnul Bucurestilor, una din vechile porti de acces ale cetatii, refacuta in secolul trecut. Astazi aflata in stare de degradare, se vorbeste ca ar exista un proiect de rabilitare si de introducere in circuitul turistic.

Foto: destimap.com

Poarta Dealu-Vanatorilor

In timpuri medievale, in Targoviste existau 5 porti de intrare in oras. Dintre acestea mai exista doua. Poarta BUcurestilor si Poarta Vanatorilor-Dealu. Aceasta din urma este intr-o stare mult mai avansata de degradare, daca o comparam cu cealalta poarta ramasa in picioare, fiind astazi la un pas de colaps total, sustinuta de barne de lemn pentru a nu se pravali de tot.

Foto:turismistoric.ro

Muzeul Vasile Blendea

Muzeul Vasile Blendea a fost inaugurat in 2003, intr-o cladire monument istoric de arhitectura romaneasca, ce dateaza din secolul al XVIII-lea. Cladirea a fost ridicata peste beciuri mai vechi, datand din secolul XVII, care mai exista si in prezent.
Muzeul gazduieste o expozitie de sculpturi, picturi, tablouri, desene, schite de arta monumentala, piese de mobilier si textile, ceramica si alte obiecte personale ale sculptorului Vasilea Blendea.

Foto: muzeetargoviste.ro

Parcul Chindiei

Este cel mai central parc, situat in imediata apropiere a Ansamblului Monumental Curtea Domneasca si reprezinta unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in Targoviste.

Parcul Chindia are si el o istorie veche, inca din timpul domniei lui Petru Cercel, care a amenajat acest loc, aducand specialisti italieni in peisagistica, pentru amenajarea frumoaselor gradini. Tot atunci au fost aduse primele animale in custi.

In timpul domniei lui Constantin Brancoveanu, gradina palatului, cum se numea atunci, a fost marita si a fost ridicat un foisor.

Actual parc, in forma in care poate fi admirat astazi, a fost inaugurat in 1970. In parc exista posibilitatea diferitelor activitati de agrement, aici fiind si un lac unde se pot inchiria hidrobiciclete.

Tot in Parcul Chindiei se afla Gradina Zoologica, Ruinele Foisorului Brancovenesc, si Aleea Domnitorilor.

Foto: hoteldambovita.ro

Gradina Zoologica Targoviste

Gradina Zoologica Targoviste este situata pe latura de Nord a celui mai mare parc din municipiu, Parcul Chindia, in imediata apropiere a Complexului Muzeal Curtea Domneasca si a Turnului Chindia.

Zoo Targoviste detine in colectia sa, specii de pasari si animale, de pe toate continentele: Europa, Asia, Australia, America de Nord, America de Sud, Africa. Unele din aceste specii fiind pe cale de disparitie, sunt cuprinse in programe speciale de protectie si conservare.

Inceputurile Gradinii Zoologice dateaza inca din epoca medievala, cand domnitorul Petru Cercel muta, in anul 1583, capitala tarii, de la Bucuresti la Targoviste, la Curtea Domneasca, strajuita semet de Turnul Chindia.

  • Petru Cercel a adus specialisti italieni pentru a crea , in zona din imediata apropiere a Palatului Domnesc (in actualul Parc Chindia), frumoase gradini italiene si de asemenea “a pus sa se faca custi nespus de mari si frumoase, in care sa adaposteasca salbaticiuni” (Franco Sivori – Calatori straini despre Tarile Romane). Se poate spune ca la Targoviste a fost creata prima Gradina Zoologica din Romania , inca din epoca medievala. Cu timpul aceasta gradina a disparut.

    In anul 1957 – a fost infiintat un colt zoologic in parcul central al orasului. incepand din anii 1970-1972 Gradina Zoologica s-a mutat in Parcul Chindia in apropierea Complexului Muzeal Curtea Domneasca.
Foto: zootargoviste.ro

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta din Targoviste se afla la cativa pasi de Ansamblul Curtii Domnesti si de Muzeul de Istorie, pe Calea Domneasca la nr.185 si este unul dintre monumentele de mare importanta ale orasului. Cladirea a fost construita intre 1892-1894 de catre italianul Giovanni Baltasare Vignosa, avand ca destinatie sediul Prefecturii Judetului Dambovita.


Spre sfarsitul anilor 1980, aici este infiintat Muzeul de Arta, insa din cauza starii de degradare a cladirii, in 1998 muzeul a fost inchis pentru renovari, fiind redeschis abia in 2009.


Expozitia cuprinde lucrari de arta veche romaneasca, arta decorativa, picturi de sevalet, picturi de Gheorghe Tattarescu, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, icoane din seco. al XVIII-lea si o fresca din perioada brancoveneasca.

Foto: curteadomneascadintargoviste.ro

Casa Atelier Gheorghe Petrascu

Casa-atelier Gheorghe Petrașcu a fost inaugurată ca muzeu la 12 aprilie 1970, în ideea de păstra vie amintirea artistului care și-a legat existența și creația de aceste locuri.

Gheorghe Petrascu a trait intre 1872-1949 si a fost un reprezentat de marca al artei plastice romanesti, fiind primul artist membru al Academiei Romane. Dupa Primul Razboi Mondial, atelierul sau din Nicoresti a fost distrus, astfel ca Petrascu isi stabileste noul atelier in Targoviste.

Casa-atelier cuprinde astăzi un bogat fond alcătuit din 51 de lucrări, uleiuri şi grafică, expuse în cele trei încăperi de la parter, precum și în celelalte trei de la etaj, ilustrând etapele majore ale creației artistului, caracterizată prin marea varietate de genuri abordate: peisaje, portrete și naturi statice.

Foto: muzeetargoviste.ro

Muzeul National Al Politie Romane

Muzeul National al Politiei Romane a fost inaugurat in anul 2000 si este singurul astfel de muzeu din Romania. Cladirea in care se afla muzeul reprezinta un monument istoric de o mare importanta. Initial, aici se afla Casa Coconilor, ridicata de Constantin Brancoveanu in 1701. Reconstituita intre 1867 si 1893, in stil neoclasic, cladirea a pastrat vechile beciuri.
In aceeasi incinta se gasesc si Muzeele de Arta si Istorie.

Astfel aveti mai multe motive sa vizitati si acest muzeu, care are mai multe sali, dedicate diferitelor expozitii, prima sala fiind poate cea mai importanta din punct de vedere istoric. Aceasta prima sala este dedicata Agiei, prima institutie politieneasca din tara noastra.

Foto: muzeetargoviste.ro

Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic

Unic in Romania si in Europa Centrala si de Sud-Est, Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei in Paleolitic impresioneaza prin stilul modern in care sunt expuse artefactele arheologice din vremea oamenilor de Neanderthal, descoperite pe teritoriul Romaniei.


In muzeu se poate admira reconstituirea unei pesteri, fiind una dintre cele mai mari pesteri aflate intr-un muzeu din Romania. Aici veti putea admira oameni de Neanderthal, realizati prin respectarea morfologiei, in ipostaze de zi cu zi, precum cioplirea uneltelor, prepararea colorantilor etc.

Foto: atratur.ro

Manastirea Stelea

In topul locurilor de vizitat in Targoviste se afla si frumoasa Manastire Stelea, cu ruinele vechiului asezamant si actuala manastire din timpul lui Vasile Lupu.

Manastirea Stelea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XVI-lea, de catre negustorul Stelea, existand un hrisov din 1582 prin care Mihnea Turcitul intarea o danie facuta manastirii.
Biserica Invierea Domnului este ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, construita in 1645, ca semn al impacarii cu Matei Basarab, fiind asemanatoare cu ctitoria din Iasi, Biserica Trei Ierarhi. Aceasta biserica a fost ridicata pe fundatiile unei biserici mai vechi, ctitorie a lui Stelea.

Fatadele sunt construite din caramida tencuita, sprijinite pe sapte contraforti masivi, decorate cu brau de piatra, tipic moldovenesc.

Turnul clopotnita este construit in secolul XVI iar corpul de poarta un secol mai tarziu. Paul de Alep consemneaza asediul otomanilor asupra ansamblului manastiresc, in 1658, care se termina cu incendierea manastirii.

Manastirea este refacuta in timpul lui Constantin Brancoveanu dar spre sfarsitul secolului al XVIII-lea ajunge iar in stare de degradare. Anumite interventii pentru salvarea acesteia au fost facute sporadic, de catre boieri locali. Exista mentiuni ca aici ar fi existat o scoala greceasca spre sfarsitul secoului al XVIII-lea.

In anul 1881, o comisie care a vizitat mai multe monumente din tara, constata starea de degradare a cladirilor de la Manastirea Stelea si initiaza o “restaurare generala”. Intre anii 1943-1947 s-au facut unele reparatii la soclu, sub ziduri. Pictura a fost partial restaurata de pictorul I. Mihail.


In 1990 manastirea a fost reactivata, si incepand cu 2001 a inceput reabilitarea bisericii, construirea unui nou corp de chilii, ridicarea unui zid din incinta manastirii, reabilitarea Casei Egumenesti, in care a fost amenajat Muzeul Eparhial si multe alte interventii care sa infrumuseteze tot ansamblul.

Foto: obiectivortodox.wordpress.com

Casa Romantei

Muzeul Casa Romantei a luat nastere in 2017, si este gazduir de o cladire monument istoric, loc unde a luat nastere festivalul romantei “Crizantema de aur” in 1968. Vizitatorii pot admira instrumente muzcale vechi, tinute vestimentare si articole personale ale mai multor compozitori, dirijori si interpreti de romante, partituri.

De mentionat sunt cele ale celebrului compozitor Ciprian Porumbescu.

Salile sunt denumite sugestiv “Sala Compozitorilor”, “Sala Trofeelor”, “Sala actorilor si prezentatorilor”.
Muzeul Casa Romantei este pe o lista stransa si selecta, ale muzeelor dedicate muzicii, existand doar 40 de astfel de muzee in lume.

Foto: gazetamunteniei.ro

Mitropolia Targovistei

Adevarata catedrala a Orasului Targoviste, Mitropolia este ctitoria Voievodului Neagoe Basarab, din perioada 1516-1520, cand s-a decis mutarea mitropoliei de la Curtea de Arges la Targoviste.

Conform pisaniei, Voievodul Neagoe Basarab nu a apucat sa vada biserica terminata, caci a murit. Urmasul sau la tron, Radu Paisie, vazand santierul stagnand de atata timp, decide sa finalizeze lucrarile, si reuseste sa o faca in 1537.

In timpul domniei lui Matei Basarab la mitropolia din Târgovişte a functionat tipografia domnească. Aici au fost tipărite multe carti, printre care Pravila cea mare sau Îndreptare legii din 1652.

In timpul lui Constantin Brancoveanu s-au facut lucrari de consolidare si renovari, aceasta fiind si ultima perioada de glorie a ansamblului.

Cutremurul din 1838 avariaza grav intreg complexul, iar de aici incolo soarta Mitropoliei devine una trista, cu toate incercarile de restaurare si de salvare a bisericii.

Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, vechea Mitropolie a fost daramata, iar in 1889 a fost reconstruita dupa planurile arhitectului francez Lecomte du Nouy.

Foto: targoviste.ro

Muzeul Metamorfozele unui loc al memoriei – Locul executiei sotilor Ceausescu

In fosta Unitate Militara 01417, locul unde au fost retinuti, judecati si executati sotii Ceausescu, functioneaza astazi Muzeul Comunismului, cu denumirea “Metamorfozele unui loc al memoriei”.

Cladirea in sine este un monument istoric, construita in timpul regelui Ferdinand si avand rol de scoala militara.

Pentru cei mai tineri poate sa nu fie o experienta atragatoare, insa cei care i-au prins in viata pe dictatorii Ceausescu, ar putea fi atrasi de acest muzeu.

Incaperile au fost aranjate pentru a reda cat mai fidel aspectul din timpul in care sotii Ceausescu au fost retinuti, judecati si executati. Zidul unde au fost executati a fost tencuit la inceputul anilor 90, insa a fost decoperat partial pentru a scoate la iveala urmele de gloante.

Foto: stiridb.ro

Muzeul Scriitorilor Damboviteni

Inaugurat pe 30 decembrie 1968, in casa monument istoric, ridicata in 1897 de scriitorul Ioan Alexandru Bratescu-Voinesti.
Muzeul Scriitorilor Damboviteni prezinta dezvoltarea Targovistei din punct de vedere literar, din Evul Mediu, de la Udriste Nasturel sau Constantin Cantacuzino Stolnicul, pana la familiile Vacarescu si scriitorii pasoptisti nascuti in Targoviste.

Printre scriitori ii mentionam pe Grigore Alexandrescu, Ion Heliade Radulescu, Vasile Alecsandri, Ion Ghica.
In doua sali sunt expuse operele scriitorului care a locuit aici, Alexandru Bratescu-Voinesti, camera de lucru, biblioteca, autografe si insemnari ale scriitorului si alte obiecte personale.

Foto: muzeetargoviste.ro

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavril

1615 este anul primei mentiuni in documente a bisericii Sfintii Voievozi Mihail si Gavril din Targoviste. Dupa arhitectura initiala, istoricii au plasat biserica la sfarsitul secolului al XVI-lea, fiind posibil ctitorie a domnitorului Petru Cercel.


Pe locul actual al bisericii a existat un lacas de cult mai vechi, posibil datand chiar din timpul lui Vlad Tepes. In 1767 a fost refacuta de Badica Logofatul iar in 1823 a necesitat alte interventii de restaurare, la care a participat Vasile Maican.


In 1910 a trecut prin alt proces de restaurare, insa cutremurele din a doua jumatate a secolului XX i-au afectat din nou structura.
Renovata de curand, biserica a fost redeschisa din nou pentru enoriasi.

Foto: romanianresorts.ro

Biserica Sfântul Ioan Botezătorul

Pe locul actualei biserici se afla o biserica datand din timpul lui Mircea Cel Batran, insa aceasta a fost distrusa de otomani in 1394. Biserica actuala a fost refacuta spre sfarsitul secolului al XVII-lea de catre familia Greceanu.

Foto: discovertargoviste.ro

Biserica Stolnicului

Având hramul Sfântului Ștefan, biserica este ctitoria din anul 1705 a stolnicului Constantin Cantacuzino și a soției sale Safta, pe locul unei biserici din lemn, construită de Udrea Brătescu în secolul al XVII-lea.

Ctitorul acestei biserici, al cărui nume este legat puternic de orașul Târgoviște, unde a avut și case, a fost una dintre cele mai de seamă figuri de intelectuali și oameni politici pe care i-a dat poporul român în secolele XVII-XVIII.

Foto: arhiepiscopiatargovistei.ro

Biserica Izvorul Tamaduirii

Biserica Izvorul Tamaduirii mai este cunoscuta si cu denumirea de “Izvorul Tamaduirii de la Oborul Vechi, datorita pozitionarii sale langa targul din afara zidurilor cetatii.
Inca de la ridicarea acesteia, a avut rol de a deservi enoriasii din afara zidurilor cetatii si pe cei care veneau din toate partile, la targul oborului, organizat la fiecare sfarsit de saptamana.


Biserica a fost terminata in 1832, cu ajutorul meseriasilor diferitelor bresle din acele vremuri.
In 1938, la aproape100 de ani de la construirea bisericii, aceasta a fost restaurata, fiind necesare alte interventii pentru consolidare in 1998.

Foto: gazetamunteniei.ro

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Cretulescu

Biserica Cretulescu/Kretzulescu prezinta elemente de arhitectura gotica, preluate de la vechea biserica catolica din apropiere. A fost ridicata in secolul XV si refacuta de trei ori in 1643, 1757 si 1777.

Istoricii si cercetatorii nu au ajuns la in consens cu privire la datarea exacta a bisericii si nici a ctitorului initial. Biserica actuala a fost ridicata peste ruinele unei biserici de lemn, ce ar fi datata in sec XV, insa fara documente care sa ateste acest lucru, nu poate fi emisa o data concreta.


Sfarsitul secolului al XVI-lea a consemnat un incendiu care a distrus atat Biserica Cretulescu cat si vechea Biserica Catolica Sf Maria. In secolul XVII, cand Targovistea infloreste din nou, se ridica mai multe biserici. Unii istorici atribuie constructia noii biserici marelui logofat Radu Cretulescu, de unde si denumirea bisericii, existand si o data presupusa intre 1662 si 1680.

Restaurarile ulterioare au fost facute tot de familia Cretulescu. In 1757 a fost refacuta de catre marele logofat Iordache Cretulescu, care a ctitorit si Biserica Cretulescu din Bucuresti.

In veacul urmator de Ion Cretulescu si Nicolae Cretulescu, ajuns prim ministru, acesta incredintand lucrarea arhitectului Luigi Ludovic Lipizer, pictura fiind atribuita lui Gh. Tattarescu.

Foto: arhiepiscopiatargovistei.ro

Biserica Sf. Nicolae-Geanoglu/Geartoglu

A fost ridicată din starea de ruină, în care se afla la sfârșitul sec.XVIII, de către căminarul Gheorghe Geanoglu(Geartoglu), care cumpărase casele din jurul bisericii.

A. Ipsilanti si-a stabilit cartierul general in 1821 in casele Geanolu care apartin bisericii , iar in biserica Sf. Nicolae a fost inchis Tudor Vladimirescu inainte de a fi dus la Mitropolie si ucis de eteristi

Foto: facebook.com/TargovisteaTuristica

Biserica Sfantul Nicolae-Andronesti

Conform pisaniei in limba slavona, Biserica Nicolae-Andronesti a fost ridicata in 1527, in timpul domnitorului Radu de la Afumati, acesta fiind ginerele lui Neagoe Basarab. Biserica a fost grav avariata in 1595, in timpul atacului trupelor lui Sinan Pasa asupra Targovistei.


Refacerea acesteia a venit cateva decenii mai tarziu, in timpul domniei lui Matei Basarab, in 1653. I-a fost schimbata forma, i-au fost adaugate alte elemente, un naos dreptunghiular, un pridvor pe opt stalpi din zidarie si un turn clopotnita, demolat in 1912.


Pana in secolul al XIX-lea, lacasul de cult a purtat numele de Biserica Elinei, fiind schimbat dupa ce familia Andronescu a investit in restaurarea bisericii.
Alte interventii de restaurare au avut loc in 1912.

Foto: promovarebisericisecxvitargoviste.ro

Biserica Sf. Gheorghe

Biserica Sf. Gheorghe a fost ridicata in primii ani ai domniei voievodului Neagoe Basarab, in 1512. Pana in zilele noastre au mai ramas putine elemente din zidirea originala.

Au fost facute interventii in 1730 cand s-a ridicat pridvorul si s-a efectuat pictura interioara. Nici aceasta pictura nu mai exista.

Alte interventii au fost facute in 1816 si 1862. Cutremurul din 1940 a avariat grav biserica. In 1942 a fost restaurata de catre Comisia Monumentelor Istorice, in vreme de razboi.
Din vechea biserica medievala mai exista astazi pronaosul boltit, pridvorul din partea de vest, ridicat in 1730.
In urma unui amplu proces de restuarare inceput in 2003, sub biserica s-a descoperit un put acoperit cu o lespede. Acesta facea legatura cu o tainita unde se ascundeau comori. Din pacate singurele comori descoperite au fost doua monede unguresti datand din 1515.

Foto: Cosmin Carciumaru@ Google Maps

Biserica Sfântul Francisc de Assisi

Este cunoscut faptul ca pe locul actualei biserici catolice a existat una mult mai veche. Ba mai mult, in Targoviste au existat doua biserici catolice, fara a se cunoaste exact anul constructiei sau ctitorii.

Se poate presupune ca sasii si ungurii, catolici fiind, venind din Transilvania si asezandu-se in Targoviste, si-au dorit o biserica a lor, catolica.

Prima biserica catolica din Targoviste s-ar fi numit “Sfanta Maria” si ar fi fost ridicata intre 1340 si 1385, in timpul domniei lui Nicolae Alexandru Basarab, Vlaicu Voda sau Radu Negru Voda.

În anul 1885, când vine ca paroh la Târgoviste părintele pasionist Vitus Bianconi, biserica veche este în ruine. Sfintele Liturghii se celebrau în capela mică din casa parohială (actuala bucătărie a casei parohiale) , unde abia încăpeau 20 de persoane.

Părintele Bianconi începe lucrările de constructie a actualei biserici în anul 1895

Foto: turistintaramea.blogspot.com

Biserica Lemnului

Situata pe Strada Maior Brezişeanu Euge, Biserica Lemnului a fost ridicata de catre mahalagii, la initiativa lui Mihai Alexandrescu si a fiului sau Grigore Alexandrescu in 1842.

Pe locul acesta a existat o biserica de lemn, de unde ii si vine denumirea de Biserica Lemnului.

Intre 1864-1865 biserica a fost renovata iar in 2006 a fost efectuat un studiu pentru a determina daca biserica poate rezista unei restaurari, aceasta neavand o fundatie propriu zisa.

Foto: discovertargoviste.ro

Biserica Targului

Ctitorie a marelui carturar umanist al secolului al XVII-lea, Udriste Nasturel, Biserica Targului a fost inaltata in 1654 pe locul unui lacas de cult mai vechi.

Biserica Targului, cu hramul Adormirea Maicuu Domnului este asezata in centrul vechi al Targovistei, iar numele sugereaza ca ar fi apartinut negustorilor targovisteni.

Biserica a fost restaurata de mai multe ori, in 1787, 1825 si 1974. A fost afectata de multe evenimente, inclusiv de asaltul otomanilor in 1821, dupa moartea lui Tudor Vladimirescu, sau de cutremurul din 1940

Foto: facebook.com/Amfiteatrul-România

Biserica Sf Nicolae Simuleasa

Biserica Sfantul nicolae Simuleasa, cunoscuta si ca biserica Sarbilor, este ctitorie a lui “Mirco vel capitan za sarbi” sau “Mirco mare capitan de lefegii”, in anul 1654, in timpul domniei lui Constantin Serban, fiind una dintre cele mai vechi biserici din Targoviste.


Este posibil ca aceasta sa fi fost ridicata pe ruinele unei biserici mai vechi, insa acest fapt nu este confirmat.
In 1800 este reparata de Sima Bucseneanu, zugravind si refacand acoperisul, cladind ambonul si clopotnita, apoi adaugand inca o pisanie pe langa cea veche. Pe la 1863, la initiativa Sultanei Sumuleasa, probabil fiica lui Sima Bucsaneanu, biserica este restaurata din nou, tot atunci adaugandu-se doua turle din lemn.

Foto: discovertargoviste.ro

Catedrala Eroilor Înălțarea Domnului

La initiativa parintelui Chivulescu, in 1991 au inceput lucrarile la Catedrala Eorilor. In 1995, au inceput slujbele la demisol, desi biserica nu era inca terminata. In 1997 se termina lucrarile la biserica iar in 2003 este sfintita.

Biserica are inaltimea de 33 de metri si o amprenta la sol de 500 de metri patrati.
In 2006 a fost dat in folosinta si asezamantul social.
Practic, in prezent exista doua biserica cu denumirea de Catedrala in Targoviste, fiind vorba de Catedrala Mitropoliei si Catedrala Eroilor.

Foto: ziarulumina.ro

Biserica Alba

Avand hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Sfinţii Trei Ierarhi, Biserica Judetului sau Biserica Albă a fost greu de datat de către istorici şi arheologi .

Biserica a fost construită la sfârşitul secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea, oricum înainte de anul 1632 când apare în documente pe fosta Uliţă Mare, în partea de sud a oraşului .

Conform pisaniei din 1871, biserica a fost refacuta din temelii pe la 1777. Aceasta se degradeaza in secolul XIX si este supusa unor interventii de restaurari, inclusiv in secolul XX. Din vechea biserica se mai pastreaza partea de jos.

Foto: condoleante.ro

Posta Veche

Arhitectul Alexandru Clavel, care a realizat Posta Veche, este și autorul proiectelor pentru edificiile cu aceeași destinație din Curtea de Argeș, Craiova, Râmnicu–Vâlcea, Roman.

Ridicata in 1906, cladirea Postei Vechi, este astazi pe lista monumentelor istorice, si prezinta elemente de arhitectura munteneasca din secolele XIV-XV.

Foto: atratur.ro

Daca ti-a placut acest articol cu locurile de vizitat din Targoviste, iti recomandam si urmatoarele articole cu obiective turistice:

Surse:

zootargoviste.ro

promovarebisericisecxvitargoviste.ro

curteadomneascadintargoviste.ro

muzeetargoviste.ro

stiridb.ro

discovertargoviste.ro

jurnaldedambovita.ro

4 Comments

Comments are closed.