Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Ploiesti. Top obiective turistice

Locuri de vizitat in Ploiesti. Top obiective turistice: muzee, case istorice, biserici vechi, parcuri si monumente.

Poate nu te-ai gandit ca orasul Ploiesti poate fi o destinatie turistica, insa iti garantam ca vei gasi o multime de obiective turistice, si, cel mai probabil, nu iti va ajunge o zi sa le vizitezi pe toate.

Ploiestiul este mai mult decat un simplu oras pe langa care treci, in drum spre munte. Daca ii dai o sansa, vei ramane placut surprins de mulitudinea de locuri de vizitat pe care le ofera.

Poate fi si o destinatie de o zi, in care iti garantam ca nu vei reusi sa vezi tot ce este de vizitat in Ploiesti, cat si o destinatie de 2-3 zile.

Ploiestul are o serie de muzee, biserici vechi, case, palate si scoli istorice, parcuri, statui si monumente. Mai jos iti vom prezenta cele mai interesante locuri de vizitat in Ploiesti. Poti considera acest articol ca un ghid de turism al orasului, la care sa revii de cate ori ai nevoie.

Cu siguranta nu vom reusi sa includem absolut toate obiectivele turistice posibile, insa ne vom da silinta, si vom actualiza articolul pe masura ce mai descoperim si noi alte locuri pe care sa le includem in acest mic ghid.

Muzee si case memoriale

Articolul nostru cu locuri de vizitat in Ploiesti trebuie sa inceapa cu lista muzeelor si a caselor memoriale. Muzeele reprezinta cele mai importante obiective turistice din orice oras, tocmai din acest motiv vom deschide ghidul cu descrierea muzeelor.

Muzeul Judetean de istorie și arheologie

Cladirea in care functioneaza azi Muzeul de Istorie si Arheologie din Ploiesti, a fost construita in stil neoclasic, intre 1865 si 1867, dupa planurile arhitectului Alexandru Orascu.
Aici a functionat primul gimnaziu din oras, in timpul domnitorului Al.I. Cuza, iar sediu al muzeului a devenit abia in 1970.
Cladirea a avut nevoie de mai multe restaurari, ultima de amploare fiind intre 1990 si 1995.
Expozitiile sunt grupate pe epoci, si se axeaza foarte mult pe descoperirile arheologice efectuate pe raza Judetului Prahova, dar nu in mod exclusiv.

Busturile domnitorilor Mircea cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazu si Al. I. Cuza troneaza in curtea principala a muzeului iar in curtea interioara sunt puse in valoare obiecte de arhitectura romana descoperite in Prahova.

In primele patru sali ale muzeului sunt prezentate obiectele arheologice din Rezervatiile Budureasca, Targsoru Vechi dar si alte situri din judet.
Intr-o alta sala esti invitat sa descoperi istoria orasului Ploiesti.
La etaj pot fi admirate colectii de monede, medalii, decoratii si expozitii ce cuprind istoria evenimentelor de dupa revolutia din 1848.
Toate holurile muzeului sunt valorificate prin prezentarea de mini expozitii cu diferite tematici precum colectii de arta decorativa, opaite, arta plastica romana sau obiecte ce au apartinut profesorului Nicolae Simache, considerat, pe buna dreptate, ctitorul muzeelor prahovene.

Muzeul este situat pe Str. Toma Caragiu, nr. 10, si are program de marti pana duminica, intre orele 9 si 17.

Este poate unul din cele mai importante locuri de vizitat in Ploiesti.

Locuri de vizitat in Ploiesti - Muzeul de Istorie si Arheologie
Foto: facebook.com/Muzeul.de.Istorie.Ploiesti

Muzeul Ceasului Nicolae Simache

Unic in Romania, Muzeul Ceasului a fost inaugurat in 1963, la initiativa profesorului Nicolae Simache. Muzeul impresioneaza atat prin cladirea monument istoric, ce dateaza din 1890, cat si prin colectia impresionanta de ceasuri, clepsidre, cadrane solare, nisiparnite, ceasuri de mobilier, de perete, de buzunar sau de calatorie.

Cele mai vechi ceasuri expuse in muzeu dateaza din 1544 si 1562, fiind create de Jakob Acustodia din Blois si Jeremias Metzker din Augsburg.
In vasta colectie se afla si ceasuri care au apartinut unor mari personalitati ale Romaniei, precum Regele Carol I, Regele Mihai, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, marele savant Nicolae Iorga si altii.

Muzeul situat pe Strada Nicolae Simache nr.1 are program de marti pana duminica intre orele 9 si 17 si se afla in topul locurilor de vizitat din Ploiesti.

Locuri de vizitat in Ploiesti - Muzeul Ceasului

Casa Memoriala Ion Luca Caragiale

Muzeul “Ion Luca Caragiale” a luat nastere la initiativa aceluiasi profesor N. Simache, in 1962, la 110 ani de la nasterea lui Caragiale.
Casa Dobrescu, in care se afla muzeul, dateaza de la sfarsitul secolului al XVIII-lea si reprezinta un monument de arhitectura.
Expozitia cuprinde fotografii, documente, manuscrise, mobilier, si alte obiecte personale ale marelui clasic al literaturii romane.

Locuri de vizitat in Ploiesti - Casa memoriala I.L. Caragiale
Foto:booktes.com

Casa de targovet Hagi Prodan

Casa este construita pe la 1785, fiind caracteristica targurilor prahovene.
Este o casa taraneasca de epoca ce si-a luat numele dupa ce fata proprietarului s-a casatorit cu Ivan Hagi Prodan, fruntas al breslei caldararilor, venit din Bulgaria.
Casa a ajuns in ruina la inceputul secolului 20 dar a fost salvata de la demolare de catre arhitectul Toma Socolescu.
Mai tarziu, dupa Primul Razboi Mondial, casa a fost restaurata prin grija marelui savant Nicolae Iorga.
Casa de targovet Hagi Prodan este cunoscuta ca fiind primul muzeu din Ploiesti.
In interior se poate admira o expozitie ce cuprinde obiecte ce au apartinut lui Nichita Stanescu, mobilier specific veacului al XIX-lea, ziare, afise, fotografii, benzi video si altele.

Locuri de vizitat in Ploiesti - Casa targovet Hagi Prodan
Foto: vatra-mcp.ro

Palatul Culturii

Palatul Culturii din Ploiesti este o cladire impunatoare ridicată pe baza documentației arhitecților Ernest Doneaud, arhitect român, de origine franceză, și Toma T. Socolescu, spre a servi ca Palat al Justiției. Constructia a fost inceputa in anul 1906 si a fost finalizata in 1933.

Palatul gazduieste astazi Muzeul Judetean de Stiinte Naturale Prahova, Biblioteca Judeteana Nicolae Iorga, Acvariul, Muzeul Omului, Scoala Populara de Arta, dar si Curtea de Apel Ploiesti.

Foto: cjph.ro

Muzeul Judetean de Arta Ion Ionescu Quintus

Istoria acestui muzeu incepe in 1931, odata cu infiintarea Pinacotecii din Ploiesti, la initiativa unui grup de intelectuali, printre care si avocatul Ion Ionescu Quintus, sau arhitectul Toma Socolescu.
Evacuata in timpul razboiului, Pinacoteca se va reinfiinta sub actuala denumire, in 1955.
Palatul Ghita Ionescu, care a gazduit Prefectura Judetului Prahova, aflat pe Bd. Independentei nr.1, devine noul sediu al muzeului in 1969.


Colectia muzeala este impartita in patru sectii: pictura, grafica, arta decorativa si sculptura.
Printre cei mai reprezentativi artisti expusi mentionam pe Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Gheorghe Tattarescu, Niccolo Livaditti, Constantin Rosenthal, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza Josef Schoefft

Locuri de vizitat in Ploiesti -Muzeul Judetean de Arta
Foto: conac.sonoro.ro

Muzeul Petrolului

Singurul astfel de muzeu din Romania, a fost inaugurat in 1961 pentru a sarbatori implinrea a 100 de ani de exploatare petroliera in Romania. Este gazduit intr-o cladire monument istoric, despre care nu am putut afla prea multe informatii.

Printre cele 8000 de exponate importante se numara utilaje din secolul al XIX-lea, harti geologice, mostre mineralogice, felinare cu petrol, brevete, lucrari, fotografii si documente.

Muzeul este situat pe Strada Doctor Dumitru Bagdazar nr.8 si are program de marti pana duminica, intre orele 9 si 17. Este un important obiectiv turistic in Ploiesti, fapt datorat unicitatii sale.

Obiective turistice Ploiesti - Muzeul Petrolului
Foto: locuridinromania.ro

Muzeul Memorial Paul Constantinescu

Muzeul de pe Strada Nicolae Balcescu nr.15 a fost infiintat in 1993, dupa ce cumnata compozitorului Paul Constantinescu a donat casa si valorosul patrimoniu, astazi expus.
Colectia cuprinde carti, piese de mobilier, documente si alte obiecte personale, inclusiv o refacere aproape fidela a cabinetului de lucru.

Paul Constantinescu a fost un mare compozitor roman si unul din oamenii de seama ai Ploiestiului.
In decembrie 2001, la implinirea a 38 de ani de la moartea compizitorului, a fost dezvelit bustul din bronz, sculptat de George Dumitru.

Foto: booktes.com

Casa memoriala Nichita Stanescu

Muzeul a fost deschis in 2002, in casa natala a poetului Nichita Stanescu.
Expozitia cuprinde piese de mobilier ce au apartinut familiei Stanescu, carti, documente si alte obiecte personale ale poetului.
Poate fi vizitat pe Strada ce ii poarta numele, la nr.1

Foto: vatra-mcp.ro

Muzeul Memorial Constantin Stere

In Parcul Bucov de la marginea Ploiestiului, se afla fostul conac al familiei Stere, unde astazi se afla muzeul. Conacul a fost donat de catre nora lui Constantin Stere.
Dispus pe doua niveluri si mansarda, casa a fost amenajata oentru a reconstitui aspectul de epoca.
Constantin Stere a fost un savant, scriitor, om politic si jurist, care a participat la Revolutia din 1905 din Rusia si a fost ulterior deportat in Siberia. A jucat un rol important in Unirea Basarabiei cu Romania si a trait pana in 1936.

Obiective turistice in Ploiesti - Muzeul Memorial Constantin Stere

Parcuri si gradini

Orasul Ploiesti nu sta foarte bine la capitolul spatii verzi, insa exista cateva locuri unde se aduna locuitorii si turistii deopotriva.

Parcul Constantin Stere

Cunoscut si ca Parcul Bucov, acest domeniu apartinea candva familiei Ionescu-Quintus. Sotia lui Constantin Stere era descendenta a acestei familii, mostenind domeniul.
Parcul are o suprafata totala de aproape 100 de hectare, si beneficiaza de un mic lac, alei pietonale, locuri umbrite, terenuri de sport, locuri pentru gratar si relaxare, terase si restaurante.
Locul preferat al ploiestenilor gazduieste si Gradina Zoologica dar si Gradina Botanica, astfel exista de trei ori mai multe motive pentru a vizita acest parc.
Aleea centrala este strajuita de busturile fauritorilor Marii Uniri, fiind unul din locurile impresionante ale Ploiestiului.

Gradina Zoologica Bucov

Gradina Zoologica se afla in cartierul Bucov, in partea de S-E a orasului si este una dintre destinatiile aglomerate in weekendurile insorite. Asta si pentru ca se afla in Parcul Constantin Stere, un alt loc preferat de ploiesteni dar si pentru ca aceasta gradina zoologica are o reputatie destul de buna.

Intinsa pe o suprafata totala de 16 hectare, Gradina Zoologica din Ploiesti gazduieste peste 50 de specii de animale, de la pasari, reptile, pana la mamifere precum ursi, lei, tigri, maimute, alpaca, lama, si altele.

Animalele au suficient spatiu in care se pot desfasura iar locul pare foarte curat.

Vizitarea costa 15 lei de adult si se poate face de luni pana duminica intre 9 si 18, cu exceptia zilei de duminica cand programul este prelungit cu o ora.

Accesul cu masina se face contracost, pentru 12 lei/ masina, iar locuri de parcare sunt cateva sute. In zilele aglomerate de weekend este posibil sa gasiti mai greu parcare, daca ajungeti dupa ora 12-1. Gradina zoologica se afla in top locuri de vizitat in Ploiesti.

Gradina Botanica

Gradina Botanica este deschisa din 2014 si se afla in partea de vest a Parcului Constantins Stere. Pretul unui bilet de intrare pentru adulti este de 12 lei.

Se intinde pe o suprafata de 15 hectare si cuprinde gradina engleza, gradina italiana, franceza, dar si zona alpina cu 300 de specii de arbusti, arbori, flori si plante specifice.
Exista si un iaz cu pesti exotici si o fantana arteziana.
Conform ultimelor informatii, programul este de zilnic de la 9 la 19, intre 1 aprilie si 30 septembrie, iar pretul unui bilet de acces pentru adulti este 12 lei.

Locuri de vizitat in Ploiesti - Gradina Botanica
Foto: muzbioph.ro

Parcul Regele Mihai I

Parcul Regele Mihai se situeaza in zona Marasesti si este unul dintre preferatele locuitorilor din Ploiesti.
Desi nu este un obiectiv turistic, merita o vizita in acest parc.
Este dotat cu terenuri de tenis, pista de atletism si pista pentru biciclete, locuri de joaca, copaci care asigura umbra si un aer mai curat, iar in mijloc se afla un mic lac.

Tot aici se afla Sala Sporturilor si turnul de parasutism.
In 2023 s-a luat in considerare implementarea activitatilor de agrement pe acest mic iaz.

Foto: glasulploiestean.ro

Alte cladiri istorice

Pentru cineva care nu a explorat Ploiestiul in detaliu, ar putea suna ciudat sa afle ca exista zeci, daca nu sute de case si palate vechi, superbe, care merita vazute. Multe dintre acestea sunt astazi sedii de firme, institutii sau hoteluri, si este greu sa gasim istoricul tuturor acestor cladiri, insa plimbandu-va la pas intre muzee si biserici, veti putea admira casele vechiului Ploiesti, care nu a disparut de tot.

Casa Casatoriilor

Casa Casatoriilor mai este cunoscuta si cu numele de Casa celor 3 primari, si ar fi locul de unde a pornit tentativa de lovitura de stat impotriva Regelui Carol I, din ziua de 8 august 1870, eveniment cunoscut si ca “Republica Ploiesti”.

Casa a apartinut primarului Radu Stanian, apoi lui N. Constantinescu-Bordei si a devenit ulterior Casa Casatoriilor.

Cladirea este astazi in stare de degradare fiind necesare investitii masive pentru restaurarea unuia dintre cele mai frumoase palate ale orasului Ploiesti.

Desi nu poate fi vizitata, doar trecand prin fata ei realizezi ca este vorba despre un palat impresionant, cu o istorie aparte si o arhitectura neoromaneasca deosebita.
Casa poate fi admirata la intersectia Strazii Radu Stenian si Bd. Indepedentei, vizavi de Scuarul Ion Luca Caragiale si Muzeul Ceasului.

Casa Casatoriilor - Locuri de vazut in Ploiesti

Colegiul National I.L. Caragiale

Actualul Colegiu National I.L. Caragiale se afla intr-o cladire monument istoric, ridicata intre 1924-1938, dupa planurile arhitectului Toma Socolescu. Fostul “Palat al Scoalelor Comerciale” a reunit toate scolile comerciale pentru baieti sub denumirea Liceul Comercial Spiru Haret.

Schimbarile politice de dupa al Doilea Razboi Mondial a dus la desfiintarea scolii cu educatie comarciale. Astfel a aparut Scoala medie nr.1 I.L. Caragiale, functionand cu aceasta denumire din 1948 pana in 1965. Ulterior a devenit Liceul I.L. Caragiale, pana in 1989 cand isi schimba denumirea in cea pe care o are si astazi.

Evident, fiind un colegiu, nu este vizitabil, insa nu putem sa nu includem acest palat monumental in lista obiectivelor turistice, caci poate fi admirat de afara, pe Strada Gheorghe Doja nr.98.

Foto: Dan Costineanu facebook.com/dan.costineanu

Aripa de Nord a Colegiului Mihai Viteazu

Aripa de Nord a actualului Colegiu Mihai Viteazu, a facut parte din palatul liceului “Sf. Petru si Pavel” construit intre 1895 si 1898, pe locul unde se afla la acea vreme cimitirul parohiei Sf. Gheorghe Vechi. Corpul central si aripa sudica au fost distruse in bombardamentele din al Doilea Razboi Mondial si refacute in stilul specific epocii comuniste.

Colegiul se afla pe cel mai frumos bulevard din Ploiesti, Bd. Independentei, la nr.8. Vizitand Biserica Sf. Gheorghe Vechi, veti remarca si aripa de N, singura ramasa din cladirea originala.

Colegiul Mihai Viteazu - Cladiri istorice din Ploiesti

Halele Centrale

Necesitatea centralizarii comertului de alimente a dus la proiectarea si construirea Halei Centrale din Ploiesti.
Lucrarile au inceput in 1929 si au fost terminate in 1935.
Hala poarta semnatura arhitectului Toma Socolescu si este inclusa in lista momnumentelor istorice.

Locuri de vizitat in Ploiesti - Hala Centrala
Foto: observatorulph.ro

Gara Ploiesti Sud

Gara de Sud este prima gara a orasului Ploiesti, si a fost inaugurata pe 13 septembrie 1872.
La 25 mai 1877, aici a poposit Tarul Alexandru al II-lea al Rusiei, Ploiestii devenind pentru o scurta perioada resedinta familiei imperiale, in timpul Razboiului de Independenta.

Un lucru interesant de mentionat este ca de aici provine expresia “a intoarce-o ca la Ploiesti”, caci trenurile care duceau spre Transilvania, aveau o locomotiva in spate, pentru a putea pleca in sens invers, dupa ce ajungeau in Gara de Sud, venind dinspre Bucuresti.
Constructia initiala a fost daramata ulterior, fiind ridicata alta mult mai grandioasa, in perioada 1892-1894.
Cladirea a fost ridicata dupa planurile arhitectului N. Mihaescu, conceputa cu doua corpuri principale cu cupola, si ceas pe fatada de la bulevard.

Gara a fost bombardata in al Doilea Razboi Mondial si a fost ruinata. Ulterior, autoritatile comuniste au inceput lucrarile de reconstructie, in 1957, in stil clasicist sovietic.
Nu a mai ramas nimic din farmecul de odinioara al garii, insa consideram ca merita sa cunoastem istoria unui loc care inca mai exista, dar care arata total diferit de gloria de altadata.

Foto: destepti.ro

Gara Ploiesti Nord

Cladirea Garii de Nord din Ploiesti se afla pe lista monumentelor istorice, si putem spune ca a avut o soarta mult mai fericita, comparativ cu Gara de Sud.
Evitata de bombardamentele din al Doilea Razboi Mondial, constructia arhitectului italian Bernaducci, exista si astazi, intr-o stare destul de buna. Tot arhitectul italian a proiectat si vechea gara din Valenii de Munte, astazi disparuta.
Gara a fost ridicata pe locul unde se afla candva un cimitir al bulgarilor. A fost data in functiune in 1913 si mult timp a fost o gara foarte importanta a orasului.
Astazi de aici mai pleaca un singur tren, cu destinatia Maneciu, de 4 ori pe zi.

Foto: ph-online.ro

Monumente, busturi si statui

Orasul Ploiesti are o multime de busturi si statui, multe dintre acestea aflate de-a lungul Bulevardului Independentei, fie in curtile muzeelor sau ale diferitelor colegii. Nu vom reusi sa includem toate busturile in acest articol, insa vom povesti despre cateva dintre acestea.

Statuia Libertatii

Considerata una dintre cele mai vechi statui din oras, Statuia Libertatii a fost comandata in Franta, in 1876 dar a fost dezvelita in iunie 1881, pe un soclu executat de arhitectul Toma Socolescu.
Statuia turnata in bronz galvanizat, are 3,5 m inaltime si o reprezinta pe zeita Minerva.

Aceasta a fost amplasata in mai multe locuri ale orasului, de-a lungul deceniilor, iar la sfarsitul anilor 2000 a intrat in proces de restaurare fiind-ui atribut locul actual.

Foto: observatorulph.ro

Bustul lui Al. I. Cuza

Amplasat in curtea Colegiului Al.I.Cuza din Ploiesti, bustul domnitorului a fost dezvelit in 1959, la implinirea a 100 de ani de la Unirea Principatelor Romane, infaptuita de Cuza.
Bustul se afla in curtea Colegiului care ii poarta numele, si este inscris pe lista monumentelor istorice din Romania.
In Ploiesti mai exista inca doua busturi ale domnitorului Al.I.Cuza, unul ampalsat in curtea Muzeului de Istorie iar celalalt in fata primariei.

Foto: infoploiesticity.ro

Ansamblul monumental Ion Luca Caragiale

Ansamblul monumental Ion Luca Caragiale a fost dezevlit in 2012 si il prezinta pe Caragiale alaturi de personajele din schita “Dl. Goe”, precum Mamita, Mam’Mare, dl. Goe sau Tanti Mita.
Ansamblul a fost realizat de catre artistul plastic Radu Ciobanu si poate fi admirat in Parcul Ion Luca Caragiale, situat in dreptul Palatului Culturii, chiar in centrul orasului.

Foto: bunicutavirtuala.com

Bustul lui Nichita Stanescu

Bustul poetului Nichita Stanescu este turnat din bronz, si este opera sculptorului Stefan Macovei. Bustul se afla in Parcul Nichita Stanescu, in centrul Ploiestiului, si a fost inaugurat in 1999.

Foto: destepti.ro

Bustul lui Nicolae Iorga (parc central)

Foto: destepti.ro

Statuia lui Mihai Viteazu

Statuia lui Mihai Viteazu este amplasata in parcul ce ii poarta numele si a fost dezvelita in 1997, cu ocazia implinirii a 400 de ani de atestare documentara a Ploiestiului. Cu o inaltime de 17.6m, statuia a fost turnata din 18 tone de bronz. Este lucrarea sculptorilor de la Uniunea Artistilor Plastici Prahova.
Dintre toate statuile dedicate marelui voievod, aceasta este cea mai mare din tara.

Foto: infopensiuni.ro

Bustul lui Mihai Eminescu

Bustul marelui poet Mihai Eminescu se afla in apropierea Casei de Cultura din Ploiesti, pe Bd. Republicii, in Parcul Esplanada Centrului Civic. A fost inaugurat in 1997 cu mare fast si este astazi un monument important, desi este relativ nou.

Foto: ziarulprahova.ro

Monumentul Vanatorilor

Monumentul dedicat vanatorilor se afla amplasat in fata garii Ploiesti Sud, si a fost ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, pentru a marca victoria de la Grivita, din Razboiul de Independenta.

In jurul obeliscului din granit se afla statuile a patru vanatori, iar in varf troneaza un vultur cu aripile desfacute si cu un stindard in cioc.

Monumentul a fost lucrat de sculptorul Vasilescu si a fost dezvelit in 1897, in fata multor personalitati marcante, inclusiv a Regelui Carol I si a Printului mostenitor Ferdinand.

Foto: destepti.ro

Biserici

Catedrala Sf. Ioan Botezatorul

Catedrala Sfantul Ioan Botezatorul este cea mai impunatoare biserica din Ploiesti.
Prima biserica ridicata aici data din 1810 si era construita din lemn. In 1840 se darama biserica din lemn, intrucat ajunsese in stare de degradare, si se construieste pe acelasi loc noua biserica din caramida.
In perioada interbelica s-a decis ridicarea unei clopotnite impunatoare, pentru a comemora eroii prahoveni din Primul Razboi Mondial. Clopotnita cu inaltimea de 60 de m poarta semnatura arhitectului Toma Socolescu.
Lucrarile au inceput in 1923 si s-au finalizat in 1939.
Incepand cu anul 2000 au fost demarate lucrari de restaurare, iar in 2006 au fost reluate cu ideea de a extinde catedrala.

Foto: casoteca.ro

Manastirea Ghighiu

La sfarsitul secolului al XVI-lea exista deja Schitul Logofatului Coresi si al jupanitei Slavita, aceasta fiind prima atestare documentara. Biserica manastirii a fost ridicata in 1858 si a fost picatata de Gheorghe Tattarescu.
Manastirea a fost avariata de mai multe ori, fie de incendii, fie de razboaie. Incepand cu 1950 manastirea a intrat in proces de restaurare, dupa care a devenit manastire de maici.
In prezent este un loc de pelerinaj foarte cautat de catre credinciosi, asta si datorita icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului, ce dateaza din secolul al XVI-lea.

Frumoasa manastire poate fi vizitata in Barcanesti, la S-E de Ploiesti.

Foto: locuridinromania.ro

Biserica Evanghelica Luterana

Biserica Evanghelica Luterana de Confesiune Augustana a fost construita prin eforturile pastorului Hans Durlesser in perioada 1938-1942, cu ocazia implinirii a 100 de ani de atestare documentara a comunitatii germane din Ploiesti.

Este o constructie deosebita si atipica pentru un oras ca Ploiesti, si este o marturie o comunitatii germane care locuia candva in oras.

Alături de solida construcție cu arcade gotice a Bisericii Evanghelice Luterane se află fosta Școală Primară Germană.

Biserica Luterana din Ploiesti este cea mai mare astfel de biserica, in afara celor din Transilvania.

Adresa: Strada Ștefan cel Mare 36.

Foto: https://www.facebook.com/iubescploiestii

Biserica Romano-Catolica Cristos Rege

Pe locul unde se afla astazi Biserica Romano-Catolica, a mai existat o alta biserica, ce data din 1864. Avariata de cutremure, a fost demolata si s-a decis ridicarea actualei biserici, pe acelasi loc.

Constructia actuala dateaza din 1939 si este opera arhitectului Romano de Simon.

In fata casei parohiale, situata langa biserica, a fost ridicata o statuie a Sfantului Anton de Padova.

Biserica a fost ridicata cu sprijinul Arhiepiscopului Alexandru Theodor Cisar si poarta hramul “Cristos, Rege”

Foto: condoleante.ro

Biserica Domnească Sf. Apostoli Petru și Pavel

Biserica Domneasca este ctitoria lui Matei Basarab, si dateaza din secolul al XVII-lea. A fost ridicata dupa victoria reuprtata in fata domnitorului moldovean Vasile Lupu.

Lacasul este considerat cel mai vechi monument care s-a pastrat in Ploiesti si prezinta multe elemente originale. S-au pastrat zidurile groase ce inconjoara in lateral si in spate biserica, stalpii octogonali ai pridvorului, cat si aspectul exterior aproape neschimbat.

Aici a fost descoperita sabia de lupta a lui Matei Basarab, zidita in peretele de deasupra usii care duce in pod.

Poate fi vizitata pe Strada Matei Basarab nr.63, in partea de est a orasului.

Foto: ziarulprahova.ro

Biserica Sf. Haralambie

Biserica cu hramurile “Sf. Haralambie” si “Sf. Mucenic Visarion” a fost ridicata intre 1875 si 1979, in timpul domniei Regelui Carol I. Pisania mentioneaza ca si ctitori pe Neagu Nita, Mihai Petrescu, Nita Stanica, Chiriac Dobrescu si Nicolae Popescu.
Au fost necesare reparatii intre 1899 si 1902, cat si dupa Primul Razboi Mondial, cand inamicii Romaniei o transforma in lagar de prizonieri.
Ultimele lucrari de restaurare dateaza din 1931-1932 si au fost efectuate pe baza proiectelor arhitectului Toma Socolescu.
Poate fi vizitata pe Str.Marasesti, Nr. 65.

Foto: nicelocal.ro

Biserica Sf. Treime

Constructia i se datoreaza pescarului Alexe Manea, care a contribuit la ridicarea lacasului de cult, pe locul unei biserici mai vechi, din lemn.

Biserica a fost construita in 1842 si nu a suferit interventii substantiale pana la cutremurul din 1977, care a afectat structurile de rezistenta cat si tencuiala.

Lucrarile de restaurare s-au desfasurat intre anii 1983-1986 si intre anii 1999-2000.

Biserica se afla in partea de vest a orasului pe Strada Traian. Pe vremea vechii biserici, numita Sfanta Troita, se stia ca aici erau cateva case in mijlocul unei paduri seculare de stejari.

Foto: casavisonesti.ro

Biserica Sf. Ilie

Biserica Sf. Ilie Tabaci din Ploiesti a fost ridicata in perioada 1848-1849, pe locul unei biserici mai vechi, ce devenise neincapatoare. Este situata pe Strada Carpenului, in partea de est a orasului, in apropiere de stadionul Ilie Oana.
Asa cum numele sugereaza, tabacarii au ridicat lacasul de cult, adaugand si un turn clopotnita in 1893.
Biserica a fost lovita de bombardamentele din Al Doilea Razboi Mondial. Exista si astazi urmele proiectilelor pe o latura a turnului clopotnita.

Foto: facebook.com/iubescploiestii

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena a fost ridicata intre 1894 si 1902, pe locul unei biserici mai vechi, ce data din 1831. Acea biserica veche a fost afectata de incendiul din 1843 si a rezistat pana spre sfarsitul secolului.

Nu este o surpriza ca actuala biserica poarta semnatura mareului arhitect Toma Socolescu.
Biserica a fost afectata de cutremurul din 1940, apoi de bombardamentele din al Doilea Razboi Mondial, necesitand interventii capitale.
Distrugerile au fost amplificate de cutremurele din 1977 si 1986.
Incepand cu 1989, s-a decis restaurarea si consolidarea bisericii, proces care a durat pana in 1999.

Foto: prahovalibera.ro

Biserica Sf Vineri

Biserica Sfanta Vineri, cu hramul Sfintei Parascheva, a fost ridicata intre 1875 si 1880, pe locul unor biserici mai vechi.
Este construita in stil gotic, cu turle in stil rusesc, in forma de ceapa.

A fost construita dupa planurile arhitectului Toma Socolescu, si la acea vreme era cea mai impunatoare biserica din oras.
La interior a fost pictata de Gheorghe Tattarescu.

Intre 1995 si 2009 s-au efectuat lucrari de restaurare si consolidare insa din lipsa de fonduri au fost intrerupte. Incepand cu 2019, au fost alocate fonduri europene pentru interventiile necesare.
Situata destul de aproape de centru, pe Strada Neagoe Basarab nr.12, Biserica Sf. Vineri este una dintre bisericile cu traditie in oras. La inceputurile sale avea cel mai lung program liturgic, de 12 ore zilnic.

Foto: casoteca.ro Codrut Cojocaru

Biserica Sfintii Voievozi

Biserica Sfintii Voievozi are hramuruile Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril dar si a Sfantului Antonie cel Mare.
Se afla pe strada Stefan cel Mare nr.23 si se invecineaza cu Bisericile Sf. Pantelimon, Maica Precista, Buna Vestire si Sf. Gheorghe Vechi.
Ca si alte biserici din Ploiesti, si aceasta a fost ridicata initial din lemn, posibil in 1648, fiind astfel a doua cea mai veche biserica dupa biserica Domneasca.
Totusi, din vechea biserica din lemn nu au mai ramas decat patru stalpi din stejar, situati astazi intre naos si pronaos.
Biserica a fost zidita la initiativa breslei macelarilor in perioada 1711-1720. De jur imprejur a fost ridicat si un zid din care astazi mai exista aproximativ 30 de metri liniari, acoperiti de Casa Parohiala si alte case din jur.

De-a lungul secolelor a trecut prin mai multe perioade de restaurare, ultima fiind intre 1937 si 1940, cand s-a ridicat noua clopotnita.

Foto: destepti.ro

Biserica Buna Vestire

Biserica Buna Vestire se afla la 300m de centrul orasului, pe Strada Plevnei nr.2, in apropierea altor biserici pe care merita sa le vizitati. Lacasul de cult a fost ridicat in 1833, in timpul domnitorului Alexandru Ghica, si ii are ctitori pe Teodor Zaplan, Sarban Luxandra si Hagi Nicolae Cazan.

Conform documentelor a fost ridicata pe locul unei biserici mai vechi, datand din secolul al XVIII-lea.
Patrimoniul bisericii cuprinde peste 50 de icoane pictate in secolul al XIX-lea si un potir de argint din 1806. Biserica este construita in stil neoclasic, din caramida cu mortar de var. Candva avea trei turle, insa astazi mai exista doar una. Turnul clopotnita dateaza si el din sec. XIX, iar casa parohiala din perioada 1932-1934.
Cutremurele si Al doilea Razboi Mondial au afectat serios biserica, iar reparatiile care au urmat i-au schimbat aspectul initial.

Foto: basilica.ro

Biserica Sf. Nicolae Nou – Ispravnici

Biserica Sf. Nicolae Nou mai este cunoscuta si cu denumirea de Sf. Nicolae Ispravnici. Denumirea aceasta vine de la faptul ca in apropiere se afla casa paharnicului Boiarolu, unde functiona ispravnicia, institutie asemanatoare cu prefecturile din zilele noastre.
Biserica a fost ridicata intre 1863 si 1869 prin truda lui Dimitre Mirzea, si avea initial doua turle.
Una dintre acestea s-a prabusit la cutremurul din 1940, iar cea de-a doua la cel din 1977, aceasta din urma fiind reconstruita.
Lacasul de cult se afla in partea de est a orasului, pe Strada Stadionului 21, in apropierea Stadionului Ilie Oana, celebrul antrenor ploiestean, care este si ingropat in cimitirul acestei biserici.

Foto: https://casavisonesti.ro/

Biserica Sf Gheorghe Vechi

Construita in 1832 pe locul unui lacas de rugaciune de pe la anul 1600, biserica a fost grav afectata de cutremurul din 1940 si bombardamentele din 1944. Clopotnita bisericii este originala prin forma sa rar intalnita in arhitectura romaneasca, precum si prin decoratia exterioara. La scoala, care a functionat o vreme in casa parohiala, a invatat in clasa I primara Ion Luca Caragiale.

Langa biserica se afla aripa de nord a Colegiului Mihai Viteazu, construita la inceputul secolului trecut, pe locul cimitirului parohiei.

Bulevardul Independenței, Ploiești

Biserica Sf. Dumitru – Sf. Mina

Biserica Sf. Dumitru a fost ridicata in prima jumatate a secolului al XIX-lea, inlocuind o biserica mai veche ce devenise neincapatoare.
Primul lacas de cult era cunoscut ca Biserica Sfantul Dumitru din mahalaua lui Ceausu Dobre. Despre aceasta nu au ramas documente. Astazi se afla pe Strada Putul cu Apa Rece, in sud-estul orasului.
Sfintita in 1856, i se adauga si hramul “Sf. Mina”, conform pisaniei.

Foto: facebook.com/profile.php?id=100067497937304

Biserica Maica Precista

Construita in 1820, Biserica Maica Precista poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului” si se afla pe lista monumentelor istorice.
Lacasul de cult se afla in centru, pe Strada Armoniei 3 si adaposteste parti ale moastelor Sfintei Ecaterina dar si o icoana ce o infatiseaza pe Maica Domnului avand trei maini. Icoana a fost donata de Tarul Alexandru al II-lea al Rusiei.

Foto: informatii-romania.ro

Biserica Sf. Pantelimon

Biserica a fost ridicata intre 1912 si 1936, dupa ce preotul Ene Dumitrescu l-a angajat pe arhitectul Toma Socolescu.

Desi piatra de temelie a fost pusa in 1912, pisania arata ca aceasta biserica a fost ridicata pe locul unei alte biserici mai vechi din 1819.

Biserica are forma de cruce, iar in cuprinsul sau se desfasoara, intr-o unitate perfecta, toate incaperile traditionale: pridvor, pronaos, naos si altar, deasupra carora se inalta trei turle (arhitect Toma T. Socolescu).

Cutremurul din 1977 a afectat grav peretii lacasului de cult, fiind necesara o interventie pentru consolidarea si repictarea suprafetei afectate. Lucrarile au inceput imediat dupa cutremur si s-au terminat in 1994.

Foto: biserica_sfantul_pantelimon_ploiesti.crestinortodox.ro

Daca v-a placut articolul cu locuri de vizitat in Ploiesti va recomandam si urmatoarele articole:

Surse articol “locuri de vizitat in Ploiesti”: