Wednesday, October 2Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Galati. Top 40 obiective turistice

Locuri de vizitat in Galati. Top 40 obiective turistice: muzee, biserici vechi, case si palate, monumente, statui si altele.

Orasul Galati are o multime de obiective turistice, la fel ca multe alte orase din Romania, iar alcaturiea topului cu locuri de vizitat a fost greu de alcatuit, caci a necesitat multa documentare.

Chiar si in aceste conditii suntem siguri ca nu am reusit sa includem toate locurile frumose din oras, dar vom actualiza articolul pe masura ce mai descoperim case istorice, sau alte locuri pe care le-am omis.

Acest articol poate fi un ghid de turism, pe care il puteti accesa de fiecare data cand doriti sa gasiti alte locuri de vizitat in Galati.

Muzee si institutii de cultura

Orice oras care are o istorie aparte, se lauda si cu o serie de muzee pe care orice turist sau localnic ar trebui sa le viziteze. Primul muzeu unde ar trebui sa mergeti, ca turisti, este Muzeul de Istorie, locul unde sunt expuse cele mai importante descoperiri arheologice din zona si nu numai.

O parte dintre aceste muzee sunt gazduite de cladiri istorice, unele dintre ele adevarate palate impresionante, un alt motiv pentru care merita sa vizitati aceste muzee.

Muzeul de Istorie Paul Paltanea

Muzeul de Istorie din Galati a fost inaugurat in 1939, si a avut sediul initial in casa care a apartinut domnitorului Al.I.Cuza.

Muzeul a fost inchis in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, colectiile au fost evacuate iar o parte dintre obiecte au fost pierdute.
Activitatea a fost reluata dupa 1951. Incepand cu 1988 muzeul se muta in Casa Cavallioti, ce dateaza din 1920. Casa in stil eclectic cu elemente neoclasice a apartinut avocatului Gh. Cavallioti, fost primar al Galatiului.

Colectia muzeala cuprinde peste 60000 de piese valoroase, de la vestigii dacice pana la obiecte din secolele XIX-XX.

Programul de vizitare este de marți până duminică între orele 10,00 – 18,00 (aprilie – octombrie) și între 9,00 – 17,00 (noiembrie – martie).

 Locuri de vizitat in Galati - Muzeul de Istorie
Foto: informatii-romania.ro

Muzeul Casa Cuza Voda

In casa unde astazi se afla un muzeu, a locuit Alexandru Ioan Cuza, in perioada 1844-1859, cand era presedinte al Judecatoriei si parcalab al Judetului Covurlui.
In 1937 casa a fost restaurata iar doi ani mai tarziu devine sediu al Muzeului de Istorie, dupa ce intrecut mai avusese si alte destinatii precum hotel.
Incepand cu 1986 intra in alt proces de restaurare si din 1995 este cunoscut drept Muzeul “Casa Cuza Voda”.
La parter sunt prezentate obiecte specifice saloanelor mondene galatene si obiecte specifice progresului stiintei si tehnicii iar la etaj sunt obiecte contemporane cu domnitorul Cuza.

In curtea muzeului se afla si un bust al domnitorului, realizat din bronz, pe un soclu de piatra, in 1886.

Locuri de vizitat in Galati: Muzeul Casa Cuza
Foto: migl.ro

Complexul Muzeal de Stiintele Naturii

Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii “Razvan Angheluta” este ampalsat pe Str. Regiment 11 Siret nr6A, in apropierea falezei.
Este cunoscut si ca Gradina Botanica sau Parcul Dendrologic, si inglobeaza si Gradina Zoologica din Padurea Garboavele, aflata la 17km de Galati.
Muzeul a luat nastere in 1956, intr-o cladire din centru, si avea la baza o colectie de mineralogie. Ulterior colectia a fost marita prin expozitia de fauna si acvariul cu pesti exotici.
Constructia actualului sediu a inceput in 1992 si a fost finalizata in 2003.
Patrimoniul actual al muzeului a ajuns sa depaseasca 60000 de piese.
In cadrul aceluiasi complex se afla si Planetariul dar si Observatorul astronomic, unul dintre cele mai importante din Sud-Estul Europei, inaugurat in 2010.

Foto: gazetagalatiului.ro

Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei , Culturii si Spirituatlitatii Crestine

Elegantul Palat Episcopal este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat in Galati, si gazduieste astazi Muzeul Istoriei , Culturii si Spirituatlitatii Crestine de la Dunarea de Jos. Impresionantul palat a fost construit la finalul secolului al XIX-lea si inaugurat in 1901, in fata multor personalitati ale epocii precum Dimitrie Sturdza sau Spiru Haret.


Datorita arhitecturii deosebite, palatul a fost vizitat si de catre familia regala. De mentionat este vizita din aprilie 1906 a principelui Ferdinand si principesei Maria, prezenti la Galati pentru asezarea pietrei de temelie a Catedralei Episcopale.
Afectat de cutremurul din 1940, palatul a fost refacut in doar doi ani.


In perioada comunista palatul a fost confiscat de catre autoritati. Timp de 40 de ani a functionat aici Muzeul de Arta Vizuala. Dupa revolutie, palatul revine in patrimoniul bisericesc iar in 2014 se inaugureaza Muzeul Istoriei, Culturii si Spirituatlitatii Crestine de la DUnarea de Jos.

Locuri de vizitat in Galati - Palatul Episcopal
Foto: muzeugalatiadj.ro

Muzeul Casa Colectiilor

Cladirea in care se afla astazi Muzeul Casa Colectiilor, a fost ridicata in 1900, pentru a servi drept farmacie si locuinta. Farmacia a partinut lui Constantin Tinc, membru al Societatii Farmacistilor din Romania, om politic si personaj marcant asupra vietii culturale, sociale si economice a Galatiului.

Pana in 1989 aici a functionat o farmacie, ulterior fiind evacuata din motive de siguranta, cladirea fiind in stare de degradare. Intre 1994 si 2006 a fost restaurata iar destinatia i-a fost schimbata in muzeu.

Cladirea a fost vanduta in perioada interbelica, iar in 1946, dupa ce proprietarul nu si-a platit taxele, statul a confiscat imobilul. Incepand cu 1950 la parter a functionat o alta farmacie, pana in 1989 cand cladirea a fost evacuata ca urmare a starii de degradare in care se afla.
Constructia in stil eclectic a intrat in proces de restaurare incepand cu 2002, iar in urma cu cativa ani a primit fonduri europene pentru o alta etapa de restaurare.
Muzeul a fost deschis in 2008 si prezinta colectiile ce au apartinut candva Smarandei Braescu, prima femeie parasutist din Romania dar si a fotografului oficial al Curtii Regale, George Maksay.

Foto: migl.ro

Muzeul de Arta Vizuala

Muzeul de Arta Vizuala din Galati este primul muzeu de arta contemporana romaneasca din tara si cuprinde importante colectii de sculptura, pictura, grafica si arta decorativa. Expozitia este dispusa atat in interior cat si in parcul muzeului.

Muzeul a fost inaugurat in 1967 avand sediul in Palatul Episcopal, insa a fost mutat in noul sediu dupa retrocedarea palatului catre Episcopie.

Din informatiile pe care le avem muzeul functioneaza la parterul unui bloc pe Strada Traian.

Majoritatea operelor expuse sunt realizate de artisti romani in perioada 1967-2000, artisti precum Horia Bernea, Marin Gherasim, Ana Lupas, Ion Tuculescu si altii. Exista, totusi, si o colectie mai restransa cu piese din secolul al XIX-lea si din perioada interbelica.

Foto: mangalianews.ro

Teatrul Dramatic Fani Tardini

Cladirea Teatrului Dramatic Fani Tardini, cunoscuta si ca “Palatul V.A. Urechia”, a fost construita intre 1924 si 1941, in stil grecesc, dupa planuri concepute in Italia si de un constructor adus de la Roma.

Incepand cu 1955 au loc primele spectacole de teatru, in sala Orchestrei Simfonice de Stat, si peste un an, primul spectacol in aceasta sala monumentala.

Teatrul Dramatic Fani Tardini - Locuri de vizitat in Galati
Foto: fanitardini.ro

Centrul Cultural Dunarea De Jos

In frumoasa casa de pe Strada Domneasca nr.61, este astazi sediul Centrului Cultural “Dunarea de Jos”. Cladirea a fost ridicata in perioada interbelica iar la 1934 stim ca functiona aici liceul de fete “Mihail Kogalniceanu”.

Urmasii proprietarilor au incercat sa redobandeasca aceasta casa, insa din cate cunoastem nu au avut succes.
In cadrul actualei institutii de cultura se pregatesc anual peste 700 de elevi prin Scoala de Arte.

Foto: viata-libera.ro

Biblioteca V.A. Urechia – Fost Palat al Comisiei Europene a Dunarii

Palatul a fost ridicat in 1896, pentru a servi ca sediu al Comisiei Europene a Dunarii, comisie care a existat pana in 1948. Impozanta cladire a fost construita de Societatea Romana de Constructii si Lucrari Publice, dupa planurile lui C.F. Robesco si R. Effindham Grant.
Incepand cu 1968, palatul devine sediul Bibliotecii Judetene V.A. Urechia, institutie ce dateaza din 1889.

Bombardat in 1917, din palat nu a mai ramas aproape nimic. A fost reconstruit dupa razboi, si dat in folosinta la 1923. Noul proiect este atribuit arhitectului M. Manea.

Comisia Europeana a Dunarii avea un palat administrativ si in orasul Sulina.
Adresa: Strada Mihai bravu nr.16

Foto: realitateadegalati.net

Palate si case istorice

Orasul Galati are zeci de case istorice si palate, toate concentrare in zona centrala, pe Strada Domneasca si strazile adiacente. In continuarea articolului cu locuri de vizitat in Galati vom povesti despre cele mai multe dintre aceste palate si case, insa nu vom reusi sa acoperim tot patrimoniul orasului, caci o buna parte din vechiul Galati a supravietuit, cu toate demolarile din perioada comunista.

Astazi multe din casele istorice sunt private, in ele functioneaza diferite institutii sau afaceri, si le veti descoperi la pas, plimbandu-va de la un obiectiv turistic la altul.

Cladirea Universitatii Dunarea de Jos

La initiativa ministrului de justitie G.M. Cantacuzino, in 1912 se incepe constructia monumentalei cladiri a Palatului de Justitie. Constructia palatului a fost atrivuita arhitectilor Grigore Cerchez si Anton Varnav.

Inceperea Primului Razboi Mondial amana lucrarile, care trebuiau finalizate in 1920. Totusi, lucrarile au durat pana in 1923.

Pe locul unde s-a construit palatul a existat o alta cladire, Hanul lui Costache Ventura, devenita ulterior “Hotelul de Moldavia”, aceasta fiind daramata in 1895.

De-a lungul existentei, aceasta monumentala construtie a fost Palat al Culturii, sediu al Comitetului Judetean PCR iar din 1970 a devenit sediul Universitatii Dunarea de Jos.
Poate fi admirata pe Strada Domneasca la nr.47, in apropiere de multe alte obiective turistice din acest articol.

 Locuri de vizitat in Galati - Fostul Palat de Justitie
Foto: reporterbuzoian.ro

Palatul Administrativ

Impunatorul palat a fost construit intre 1904-1905, dupa planurile arhitectului Ion Mincu, pentru a servi ca Palat Administrativ al Galatiului. Pe fatada principala, la etaj, se afla doua statui de marmura, operele lui Frederic Storck, care simbolizeaza industria si agricultura.

Clădirea in care se afla astazi Prefectura a fost reabilitată și consolidată în anul 2004.

Locuri de vizitat in Galati - Palatul Administrativ
Foto: miscareadesanatate.ro

Palatul Postei

Palatul Poştelor din Galaţi a fost finalizat în 1908, construcţia fiind realizată din beton şi zid de cărămidă. Subsolul cuprindea serviciile de poştă, arhiva, bucătăria cantinei şi atelierul de tâmplărie. La parter urmau să funcţioneze serviciile de poştă, serviciile de Cecuri şi Economii, Serviciul Societăţii Române de Radiodifuziune, cabinetul şi locuinţa dirigintelui, garajul şi magazia de materiale, iar etajul cuprindea serviciul de telegraf, Serviciul Telefonic Judeţean, Serviciul Cenzurii, camera de oaspeţi, toate serviciile administraţiei şi controlul, precum şi cantina funcţionarilor.

Imobilul se regăseşte pe lista monumentelor istorice din 2004 sub denumirea de Palatul Poştei, strada Lahovary Iacob, general 6.

 Locuri de vizitat in Galati - Palatul Postei
Foto: destepti.ro

Palatul Navigatiei

Palatul este situat pe strada Portului, gazduit de o cladire construita in anul 1912, proiectata de Petre Antonesc, arhitectul care a proiectat si cladirile Facultatii de Drept si a Primariei din Bucuresti. Palatal face parte din lista monumentelor istorice si reprezinta prima constructie din Romania pentru care s-a folosit un schelet monolit din beton armat.

Palatul Navigatiei - Locuri de vizitat in Galati
Foto: romaniamama.ro

Casa Auschnitt

Casa Auschnitt a fost construita in 1900 si a apartinut unui negustor renumit din Galati, care a vandut-o in anii 20 lui Max Auschnitt, administratoruil celei mai mari societati pe actiuni care a existat in Romania, pana la instaurarea regimului comunist.

Ulterior, casa a ajuns in posesia negustorului grec Alexandros Kiosseoglu. Dupa decesul acestuia sotia sa a mostenit casa. In 1951 a fost confiscata de autoritatile comuniste. Pana in 1970 aici a fost sediul organizatiei judetene a tineretului comunist, apoi a devenit sediul sectiei de Istorie Moderna si Contemporana a Muzeului de Istorie din Galati.

Dupa 1990 casa de pe Strada Domneasca nr.70 este redata urmasilor de drept.

 Locuri de vizitat in Galati - Casa Auschnitt
Foto: sothebysrealty.ro

Casa Robescu

Situata pe Strada Mihai Bravu nr.28, Casa Robescu se afla pe lista monumentelor istorice din Galati. A fost construita intre 1896 si 1897, dupa planurile arhitectului Ion Mincu.
In aceasta casa au fost sediile diferitelor institutii, pana in 1945 cand urmasii familiei Robescu decid sa o vanda Casei centrale a asigurarilor sociale din Bucuresti. Pentru o perioada aici s-a instalat si Comandamentul Sovietic.
Casa ocupa o suprafata de 460mp, are un parter si un etaj si 41 de incaperi. La etaj sunt doua cerdace sustinute de stalpi de lemn sculptati.
Impresioneaza prin ornamentatia din ceramica, ce prezinta motive inspirate din arta veche romaneasca.

Aici functioneaza astazi Palatul Copiilor, insa cladirea are nevoie de reparatii, caci se afla in stare de degradare.
Gheorghe C. Robescu a fost doctor in drept al facultatii din Bruxelles, prim procuror al Tribunalului din Galati, senator si primar al orasului.

Foto: galatiidealtadata.volte.ro

Institutul Notre Dame de Sion

In cladirea monument istoric, care astazi adaposteste facultati ale Universitatii “Dunarea de Jos”, a functionat la sfarsitul secolului al XIX-lea prestigiosul Institut “Notre Dame de Sion”.
Institutul a fost infiintat in 1867 de Congregatia calugaritelor catolice, sosite in zona dupa Razboiul Crimeii.
Cladirea construita in stil neoclasic, a fost bombardata in al Doilea Razboi Mondial si a ars aproape in intregime. Dupa razboi a fost nationalizata si refacuta, insa fara a se respecta planurile initiale.
Desi nu mai arata ca in urma cu un secol, ramane una dintre cladirile care merita vizitat in Galati. Palatul poate fi admirat pe Strada Domneasca, nr111.
In curte se mai pot admira fantana arteziana si busturile lui Anghel Saligny, Mihail Kogalniceanu si Lascar Catargiu.

Foto: viata-libera.ro

Casa dr. Nicolae Alexandrescu

Doctorul Nicolae Alexandrescu a fost unul dintre medicii de prestigiu din Galati. In casa in care acesta locuia in anul 1929, astazi functioneaza Directia Judeteana de Statistica.
Casa este monument istoric, dar nu cunoastem daca constructiei si cine a fost primul proprietar.
Casa poate fi admirata pe Strada Nicolae Balcescu nr.80.

Casa dr. Nicolae Alexandrescu -  Locuri de vizitat in Galati
Foto: monitoruldegalati.ro

Biserici

Soarta bisericilor din Galati a fost una grea, caci aproape toate bisericile din oras au fost arse in 1821, afectate de cele doua mari Razboaie Mondiale, afectate de cutremurele din 1940 si 1977 si apoi de demolarile din perioada comunista. Totusi, cu grija enoriasilor, a preotilor si a lui Dumnezeu, multe dintre acestea au supravietuit, intr-un fel sau altul.

Biserica fortificata Sfanta Precista

Biserica este o ctitorie negustoreasca, datand din 1647, in timpul domnitorului Vasile Lupu. A fost construita din caramida si piatra, cu turnul clopotnita inclus in corpul bisericii, cu podul fortificat si ziduri de 1,8m grosime.
Biserica era folosita atat ca lacas de cult cat si ca refugiu in timpul diferitelor invazii sau conflicte armate.
Arhitectural, biserica imbina elemente moldovenesti, muntenesti si ardelenesti.
Biserica nu a rezistat razboaielor ruso-turce si a fost distrusa. Reconstruirea ei a inceput in 1831 dar in prezent aspectul difera foarte mult. Ultima interventie de restaurare si consolidare a avut loc in perioada 1991-1994.

Avand in vedere istoria si importanta acestui lacas de cult, consideram ca este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat in Galati.
Frumosul lacas de cult se afla la doi pasi de Faleza Dunarii, pe Strada Traian nr.1, vizavi de Parcul la Elice, unde se afla Statuia lui I.C. Bratianu.

Biserica fortificata Sf. Precista -  Locuri de vizitat in Galati
Foto: locuridinromania.ro

Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Apostol Andrei

Catedrala arhiepiscopala din Galati a fost construita intre 1906 si 1907, in stil neobizantin cu influente moldovenesti, dupa planurile arhitectilor Petre Antonescu si Stefan Burcus.
Piatra de temelie a fost asezata pe 27 aprilie 1906 de catre Printul Ferdinand si Printesa Maria, alaturi de viitorul mitropolit al Moldovei Pimen Georgescu.
Catedrala cu harmul Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Apostol Andrei este cea mai mare si impunatoare constructie religioasa din oras, cu o inaltime de 42,5m. si lungimea de 37m.
A fost afectata de cutremurele din 1940 si 1977 dar si de ridicarea panzei freatice din zona. A fost restaurata de fiecare data, si consolidata pentru a face fata fortelor naturii.

Foto: trecator.ro

Manatirea Metoc

In centrul Galatiului, pe actuala Str. Egalitatii nr.6, se afla Manastirea Metoc, asa cum este cunoscuta de catre locuitori.
Manastirea a fost ridicata in perioada 1802-1805, la initiativa lui Gheorghe Sisman, ca metoc al Manastirii Neamt, de unde si denumirea cu care a intrat in popor.
Biserica este construita in stil moldovenesc tarziu, cu influente muntenesti si este zidita in forma de cruce.
Manastirea nu a avut viata usoara, caci a fost ocupata de armata tarista la 5 ani de la terminarea constructiei iar in 1821 a fost arsa de catre otomani, soarat pe care au avut multe biserici din Galati. Totusi, a fost restaurata si astazi este singura manastire din Galati care a supravietuit veacurilor.

In casele manastirii a fost infiintata o scoala intre 1832-1838, iar 8 ani mai tarziu devine prima scoala publica de stat din Galati.
Redevine manastire in 1994, dupa ce in ultimii ani de comunism ramane doar cu statutul de biserica de mir.

Foto: viata-libera.ro

Biserica Mavromol

Situata pe Aleea Mavromol la nr.12, biserica poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului” si inseamna “Stanca Neagra”, in traducere din greaca.

Constructia bisericii a inceput in timpul celei de-a treia domnii a lui Gheorghe Duca, insa lucrarile au fost finalizate de catre fiul sau Constantin Duca, in 1702, aflat la carma Moldovei, cu sprijinul socrului sau Constantin Brancoveanu. Biserica a fost inchinata schitului Mavromol de la Constantinopol.

A fost arsa in 1736 si reconstruita de Grigore Duca, fiul lui Constantin, acesta inchinand noua biserica Mitropoliei din Iasi.

A suferit alte daune in timpul revolutiei din 1821 si a fost refacuta dupa planurile originale in perioada 1858-1861, cu mici modificari precum absidele sau contrafortii. Intre 1903 si 1907 a fost si catedrala episcopala, datorita pozitionarii in centrul orasului.

Aici se afla Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului “Mavromolissima, dupa ce in perioada 1964-1992 a fost pastrata la Muzeul de Istorie.

Foto: romaniamama.ro


Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Biserica Sfintii Imparati a fost construita in stil bizantin, intre 1857 si 1863, pe cel mai inalt loc al orasului, fapt pentru care mai era cunoscuta cu numele “Catredrala din deal”. Ctitori au fost trei comercianti prosperi din zona, si anume Iordache Florea, Soare Ion si Nicolai Macarie.

A fost ridicata dupa planul arhitectonic al catedralei din Cetatea Alba, aflata astazi in Ucraina, aproape de Odessa.

Foto: crestinortodox.ro

Biserica Sf. Nicolae

Prima biserica dateaza din secolul al XVIII-lea, insa aceasta a fost arsa de turci in 1821, in timpul revolutiei. Noua biserica a fost ridicata in 1839 iar intre 1877 si 1903 a servit ca biserica episcopala a Episcopiei Dunarii de Jos.

La ridicarea noii biserici au contribuit enoriasii galateni si arhiepiscopul Sinaiului, intrucat vechea biserica era inchinata Manastirii Sinai.

Biserica a fost afectata de cutremurul din 1903 dar si de cel din 1940. Turla a fost refacuta dupa al doilea cutremur insa consolidarea puternica a bisericii a avut loc de-abia in perioada 1982-1984.

O parte din icoanele bisericii provin de la doua biserici demolate din Galati, Sf. Gheorghe si Sf. Vineri.

Exteriorul bisericii prezinta elemente decorative grecesti.

Obiective turistice in Galati - Biserica Sf. Nicolae
Foto: destepti.ro

Biserica Sf. Treime

Prin contributia donatiilor enoriasilor din cartierul Calica (Astazi cartier Filesti), a fost ridicata Biserica Sf. Treime, in prima jumatate a secolului al XVIII-lea.
Ulterior, doctorul Aristide Serfioti se ingrijeste de reasezarea si restaurarea bisericii.
In curtea lacasului de cult se afla si cavoul doctorului Aristide Serfioti.

Foto: viata-libera.ro


Biserica Sfintii Gheorghe, Modest si Ecaterina

Biserica „Sfânta Ecaterina, Sfinţii Gheorghe şi Modest” din Galaţi, de pe strada Traian, este un lăcaş ce numără mai bine de 100 de ani de viaţă. Când se ridica primul paraclis, actualul cartier era „un loc viran plin de scaieţi”, notează pr. Vasile Lungeanu, în monogafia parohiei.

Biserica a fost ridicata incepand cu 1896, si a continuat in mai multe etape. Arhitectul Mihai Popescu este cel care a conceput planurile dupa care a fost construita biserica iar lucrarile au fost gata in 1933.
A fost afectata de cutremurul din 1940 si restaurata dupa 1957, in plina dictatura comunista.

Foto:nicelocal.ro


Biserica Sf. Haralambie

Biserica Sf. Haralambie a fost ridicata in 1848, pe locul unde exista candva o groapa comuna.
La dorinta locuitorilor orasului si a unor importanti negustori galateni, pe terenul Ilincai Lucacis, de origine grecoaica, s-a ridicat aceasta biserica.
Biserica a fost avariata atat la cutremurul din 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, si apoi la cutremurul din 1977.
Incepand cu anul 1998 biserica a intrat in proces de restaurare si consolidare.

Biserica Sf. Haralambie - Obiective turistice Galati
Foto: viata-libera.ro

Biserica Izvorul Tamaduirii

Biserica Izvorul Tamadurii dateaza din 1866, cand a fost ridicata in Valea Orasului.
Astazi este un obiectiv de patrimoniu si una dintre cele mai vechi biserici din oras.
Gazduieste cateva obiecte de cult restaurate pe care trebuie sa le mentionam, precum o Sfanta Evanghelie datand din 1856, un potir si un Disc din 1873.
Intre 1986 si 1987 autoritatile comuniste ii decideau soarta, si era trecuta pe lista demolarilor.

Foto:casavisonesti.ro

Biserica Vovidenia

Biserica a fost ctitorita de banul Ion Carja in 1790, si poarta hramul Intrarea Maicii Domnului in Biserica.
Construita pe o fundatie realizata din bolovani de rau si beton si zidarie din caramida, i-a fost adaugat in 1901 si un turn clopotnita.

Biserica Vovidenia se afla la cativa pasi de Casa Cuza, si este locul unde veneau sa se roage Alexandru Ioan Cuza si familia sa.
Dupa alegerea lui Al.I.Cuza in functia de deputat al orasenilor pentru Divanul Ad hoc, viitorul domnitor a venit aici sa depuna juramantul, fapt care este trecut pe placa comemorativa de pe fatada bisericii.
Al.I.Cuza a mai vizitat atat Galatiul cat si biserica, dupa momentul unirii, iar ultima vizita a fost la inmormantarea mamei sale, in mai 1865.
Biserica Vovidenia este locul unde a avut loc secularizarea averilor manastiresti.

In 1821, in timpul revolutiei, biserica a fost arsa, la fel ca alte biserici din oras, si a fost restaurata in 1851.
Patrimoniul bisericii cuprinde icoane din secolele XVIII si XIX, carti rare, manuscrise si alte obiecte importante.

Foto: bvau.ro

Biserica Vovidenia se afla pe Strada Logofat Tautu nr.24

Biserica Greaca

Biserica Greaca a fost ridicata de negustorii greci din oras, in 1864, cu hramul “Schimbarea la fata”.
De-a lungul anilor a fost pictata si infrumusetata cu icoane aduse de la Constantinopol.
In perioada comunista, biserica a scapat ca prin miracol de demolare, dupa ce parintele care slujea aici a facut tot posibilul pentru a se opune demolarii.
Impresioneaza prin arhitectura deosebita si prin dimensiunile sale. Poate fi vizitata pe superba strada Domneasca.

Foto: ghidul-horeca.ro

Biserica Romano-Catolica “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”

Pe Strada Domneasca la nr.88 se afla Biserica Romano-Catolica “Nasterea Sf. Ioan Botezatorul”.
Construita in stil neoclasic, in perioada 1842-1844, biserica a fost extinsa in 1893.
Biserica a trecut prin mai multe etape de reparatii, prima avand loc in 1931. Intre 1985-1988 a avut loc o alta etapa de consolidare si renovare. Ultima restaurare a avut loc intre 2017 si 2020, proces in care au fost restaurate si cele doua statui de marmura aflate in curte, statui care ii prezinta pe Sfintii Francisc de Assisi si Anton de Padova.
Biserica Romano-Catolica este considerata cea mai veche cladire de pe actuala Strada Domneasca.

 Locuri de vizitat in Galati - Biserica Romano-Catolica
Foto: catolicagalati.ro

Sinagoga Mare

Comunitatea evreiasca din Galati a decis construirea unei sinagogi, in baza necesitatii unui lacas de cult adecvat pentru numarul mare de evrei din oras.

Sinagoga a fost construita in perioada 1892-1896 iar in 1925 s-a decis reconstructia cladirii pe acelasi amplasament.
Evenimentele din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial dar si perioada comunista, si-au pus amprenta pe Sinagoga Mare. Ajunsa in stare de degradare, intre 2004 si 2009 a inceput procesul de restaurare, iar in 2014 a fost redeschisa.

Obiective turistice Galati - Sinagoga Mare
Foto: wikipedia.org

Monumente si statui

Nu putem vorbi de locuri de vizitat in Galati, fara sa mentionam si o mica parte din monumentele acestui oras frumos, de-a dreptul subestimat, cand vine vorba de turism.

Mausoleul Eroilor

Mausoleul a fost construit intre 1925 si 1930, dupa planurile arhitectului Mihai Popescu. A fost ridicat in Cimitirul Eternitatea, pe doua niveluri, cu demisol si terasa, in memoria ostasilor cazuti in Razboiul de Independenta, in si in cele doua mari conflagratii mondiale.

Locuri de vizitat in Galati - Mausoleul Eroilor
Foto: ercis.ro

Statuia lui Mihai Eminescu

Statuia lui Mihai Eminescu se afla in parcul cu acelasi nume si a fost realizata in 1911 de Frederic Storck, cu banii obtinuti din donatii. Este o copie a statuii care se afla in parcul Cismigiu din Bucuresti.

Monumentul sculptat in marmura este un punct de reper al Galatiului.

Statuia lui Mihai Eminescu - Obiective turistice Galati
Foto: cetateanul.net

Statuia lupoaicei

Statuia Lupoaicei a fost realizata de sculptorul Gheorghe Terescenco, in 1992 si a fost instalata in fata Universitatii “Dunarea de Jos”.
Monumentul este o copie dupa Statuia Lupoaicei din Bucuresti, care la randul ei este o copie a statuii Lupa Capitolina din Roma.

 Locuri de vizitat in Galati - Statuia Lupoaicei
Foto: viata-libera.ro

Statuia lui I.C. Bratianu

Statuia lui I.C. Bratianu a fost realizata de sculptorul Oscar Spathe, in anul 1926. Cu o inaltime de 3.5m statuia se afla in piata de pe faleza orasului.
In 1940 a suferit daune importante, dupa ce o grupare legionare a folosit statuia drept tinta de tir.
In 1947 statuia a fost inlaturata de catre autoritatile comuniste, fiind adapostita zeci de ani prin grajdurile primariei sau in curtea Muzeului de Arta Vizuala.
Anul 1992 a insemnat restaurarea si reinstalarea statuii in locul actual.

Foto: destepti.ro

Scările Alexandru Moruzzi

Scarile au fost construite in 1874, cand primar al Galatiului era Alexandru D. Moruzzi, nepotul cunoscutului domnitor Moruzzi. Inainte construirii scarii, aici era un mal de pamant ce sprijinea platoul orasului si facea legatura intre orasul de sus si orasul de jos, asa cum erau in Galatiul acelor vremuri.

Consolidarea acestui mal de pamant a fost facut cu piatra, adaugandu-se cele doua scari, pentru a facilita drumul dintre platoul orasului spre gara recent pusa in functiune din valea orasului. Scara reprezinta unul din cele mai populare locuri de vizitat in Galati.

Locuri de vizitat in Galati - Scarile Alexandru Moruzzi
Foto: casavisonesti.ro

Cavoul dr. Aristide Serfioti

Cavoul doctorului Aristide Serfioti a fost construit in stil gotic, in 1880. Monumentul este dispus pe doua nivele, un demisol si o terasa in trepte. Pe laturile acestuia se afla o fortificatie cu metereze.

Cavoul se afla in cartierul Filesti, aproape de sinele de tren, in curtea Bisericii Sf. Treime. Desi este un obiectiv turistic cel putin ciudat, acesta este un adevarat monument istoric, putin cunoscut nu doar de catre turisti, ci si de localnici.

Cavoul dr. Aristide Serfioti -  Locuri de vizitat in Galati
Foto: viata-libera.ro

Poarta de Han turcesc

Poarta de han turcesc ramasa astazi in picioare, este un monument istoric ce dateaza din secolul al XIX-lea si poate fi admirata pe Strada Egalitatii nr.16.
Atat hanul cat si alte locuinte vechi din zona au fost demolate intre 1982 si 1984, de catre autoritatile comuniste, pentru a face loc noilor blocuri.
Poarta a scapat ca prin minune de demolari, dar astazi nu mai arata ca in pozele de arhiva, caci a fost tencuita si multe decoratiuni au disparut.

Foto: planiada.ro

Alte locuri de vizitat in Galati

Faleza Dunarii

Foto: reperul.ro

Plaja Dunarea

Plaja Dunărea sau Plaja „Valuri”, cum mai era cunoscută, a fost construită în locul unei foste baze de antrenament de caiac-canoe. Bazinele de pe plajă au fost inaugurat. Complexul a fost modernizat si redeschis in 2023, sub forma unui parc acvatic. Nu am vizitat acest parc, asa ca nu va putem face o recomandare, totusi, in zilele toride de vara, daca vizitati orasul pentru mai multe zile, poate fi o alegere potrivita. Verificati preturile biletelor de acces, programul si recenziile pe Google Maps.

Foto: atatdeafain.com

Daca apreciati articolul “Locuri de vizitat in Galati” va recomandam si urmatoarele articole despre turism in orasele Romaniei:

Locuri de vizitat in Ploiesti

Locuri de vizitat in Sibiu

Locuri de vizitat in Sighisoara

Locuri de vizitat in Constanta

Locuri de vizitat in Busteni

Locuri de vizitat in Brasov

Locuri de vizitat in Sinaia

Locuri de vizitat in Mangalia

Surse:

adevarul.ro

perlafalezei.ro

viata-libera.ro

planiada.ro

wikipedia.org