9 cascade langa Bucuresti, la maxim 2-3 ore, si pana in 200 de km distanta.
Cascade langa Bucuresti, efectiv, nu vom gasi, caci Bucurestiul este un oras situat la campie. Astfel, daca vreti sa vizitati cascade aproape de Bucuresti, va trebui sa va deplasati in zonele montane.
Cascadele pe care le vom prezenta sunt cele mai apropiate de Bucuresti, dar drumul pana la acestea poate depasi lejer 2 ore. In Romania sunt zeci de cascade, insa ne vom rezuma la cele care sunt cat mai aproape de Capitala. In acest articol avem si doua surprize peste granita, la vecinii nostri bulgari.
Cuprins Articol
Cascada Urlatoarea Bucegi
Este probabil cea mai cunoscuta cascada langa Bucuresti, sau aproape de Bucuresti, caci, asa cum am stabilit, nu exista cascada chiar la doi pasi de Bucuresti.
Cascada Urlatoarea este vizitata anual de mii de romani. Accesul facil din orasul Busteni o face o destinatie potrivita, in special pe vreme buna, cand poteca este uscata. Traseul dus-intors se parcurge in aproximativ 3 ore si poate fi o iesire minunata in natura, alaturi de familii chiar si cu copii.
Totusi, tineti cont ca este un traseu de drumetie si ca este necesar un minim de echipament, si atentie sporita pe poteca.
Cascada Sapte Izvoare
Cascada Sapte Izvoare se afla tot in Muntii Bucegi dar in centrul masivului, pe Valea Ialomitei. Accesul este oarecum facil si cu masina, pe un drum forestier, pana la baza cascadei. Pentru amatorii de drumetii, se poate parcurge traseul Cheile Zanoagei Mari, cu plecare din zona Campingului Zanoaga.
Acest traseu are o dificultate mica-medie si poate fi parcurs in aproximativ 3 ore, dus-intors. Poteca nu are o elevatie mare, insa este destul de pietroasa, asa ca va trebui sa fiti atenti la fiecare pas, caci piatra uda este dusmanul drumetului, mai ales daca nu aveti incaltarile potrivite.
Despre aceasta cascada se spune ca ar avea cea mai pura apa din lume, fara sa putem spune cu certitudine daca este un fapt atestat de catre oamenii de stiinta sau o legenda locala. Totusi, aici vin multi oameni pentru a lua apa de la izvorul de deasupra cascadei.
Cascada Doamnele
Cascada Doamnei, sau Doamnele, se afla tot in Muntii Bucegi, cu acces dinspre Valea Ialomitei. Aici se poate ajunge doar in traseu de drumetie, cu pornire de la statie telecabinei din Pestera.
Traseul este unul lejer, mai ales pe vreme buna, si poate fi parcurs in aproximativ 2 ore, dus-intors.
De la Telecabina Pestera va trebui sa mergeti pe traseul marcat cu banda albastra, iar la prima intersectie, unde apare indicatorul triunghi rosu, sa il urmati pe acesta.
Este un traseu potrivit si pentru copii, iar cascada, desi nu este mare, are farmecul ei.
Cascada Valea Spumoasa
Probabil cea mai putin cunoscuta cascada din Muntii Bucegi, Cascada Spumoasa, sau Valea Spumoasa, se afla pe firul vaii cu acelasi nume si este o zona protejata. Din acest loc este captata apa care alimenteaza orasul Busteni. Daca ajungeti aici, va rugam sa pastrati tot traseul curat, fara ambalaje, peturi, servetele, caci zona este cu protectie sanitara. Traseul este foarte scurt, asa ca va puteti abtine macar jumatate de ora de la a va face nevoile in padure sau de a arunca gunoaie, comportament ce ar trebui avut pe orice poteca din muntii nostri, nu doar aici.
Traseul pleaca de la intersectia de trasee din capatul strazii telecabinei. In stanga se porneste spre Cascada Urlatoarea, iar in dreapta pe un drum forestier fara marcaj, se ajunge in aproximativ 20 de minute la Cascada Valea Spumoasa. Traseul nu este marcat tocmai din motivele enumerate mai sus, dar accesul este permis.
Cascada Urlatoarea Vama Buzaului
Mai exista o cascada cu acelasi nume precum cea din Bucegi, doar ca se afla in Vama Buzaului, la poalele Muntilor Ciucas. Este o cascada cu acces foarte facil, fiind un drum chiar pana la cascada. Totusi, recomandam sa lasati masina la capatul drumului si sa parcurgeti pe jos distanta de 500 de metri pana la cascada.
Aici vin foarte multi turisti straini, din experienta noastra. Cascada este deosebita in special cand are debitul mare.
Cascada Schinda
Cascada Schinda este ascunsa bine pe Valea Teleajenului, la poalele Muntilor Tataru.
Venind dinspre Ploiesti, pe drumul DN1A, in directia Cheia, Muntii Ciucas, treceti prin Valenii de Munte pana ajungeti in Maneciu.
Accesul se face relativ usor, cu masina, pe un drum forestier, pana aproape de cascada. Drumul forestier de aproximativ 10 km poate fi parcurs si la pas, traseul pornind din zona Barajului Maneciu.
Cascada Casoca
Cascada Casoca sau Pruncea, este situata in Muntii Buzaului, mai exact in Masivul Podul Calului. Accesul se face pe un drum pietruit, si poate fi parcurs cu masina. Desi in zona nu exista indicatoare, este relativ usor sa ajungeti la cascada, urmarind drumul din localitatea Casoca, pana treceti de pensiunea Casoca-Cascada.
Din Bucuresti pana la Cascada Casoca veti parcurge aproximativ 160 de km, in 2-3 ore. Desigur, aceasta estimare poate varia in functie de ora la care plecat, conditiile de trafic, opririle efectuate pe traseu.
Cascada Kartala
Parasim granitele Romaniei, si mergem la 160 de km de Bucuresti, pe la Vama Giurgiu–Ruse, pana in frumosul oras Veliko Tarnovo.
Astfel, includem in top 9 cascade langa Bucuresti, doua din tara vecina, ambele in zona Veliko Tarnovo.
Desi nu este marcat, traseul catre Cascada Kartala este destul de usor, si poate fi parcurs in 2-3 ore, dus-intors. Folositi o aplicatie pentru a parcurge traseul, astfel veti stii ca sunteti pe drumul bun.
Cascada Kartala este foarte aproape de oras, in special daca ati vazut deja orasul si nu mai stiti cu ce sa umpleti timpul petrecut in Veliko Tarnovo.
Cascada Hotnitsa (Kaya Bunar)
Tot in apropiere de Veliko Tarnovo, dar la 20 de km, se afla Cascada Hotnitsa sau Kaya Bunar cum mai este cunoscuta. Este mai spectaculoasa decat Kartala, cel putin in opinia noastra, iar accesul este facil, cu masina, pana aproape de cascada.