Biserica Fortificata Agnita este de fapt o adevarata fortareata, astfel ca mai este cunoscuta si cu denumirea de Cetatea Agnita. Orasul Agnita se afla pe Valea Hartibaciului, in Podisul Hartibaciu, fiind la o distanta de o ora de Sibiu si Fagaras si de aproximativ 40 de minute fata de Medias si Sighisoara.
In germana Orasul Agnita se traduce prin Agnetheln, care inseamna “Sfanta Agata”. Denumirea in maghiara este Szentagota sau Szaszagota insemnad “Agata Saseasca”.
Informatii despre Orasul Agnita
Prima mentiune a Orasului Agnita este intr-un document sasesc din 1280, fiind un orasel cu traditie mestesugareasca, renumit pentru breslele sasesti ale tabacarilor, cizmarilor, croitorilor, dogarilor si olarilor.
Din datele cunoscute, Orasul Agnita are in prezent aproximativ 9000 de locuitori si este asezat la o altitudine maxima de 497m.
Orasul include localitatile Agnita, ca resedinta, Coves si Ruja si este unul din locurile de vizitat daca treceti prin Transilvania. Chiar daca exista orase mai mari si mai faimoase imprejur, va recomandam sa nu evitati Agnita, caci este un oras care are multe locuri de vizitat.
In Agnita se afla si o minunata Biserica Evanghelica Fortificata, fiind practic un ansamblu de monumente istorice format din:
- biserica evanghelica cu turnul clopotnita
- turnul de poarta (turnul olarilor)
- turnul estic (turnul fierarilor)
- turnul sud-estic (turnul croitorilor)
- turnul sud-vestic (turnul cizmarilor)
- fragment din zidul de incinta.
O adevarata fortareata, Cetatea de la Agnita este una dintre cele mai vechi astfel de ansambluri sasesti de pe teritoriul Romaniei, fiind mandria Agnitei.
Scurt Istoric Biserica Fortificata Agnita
In secolul XIII, pe locul unde a fost ridicata ulterior biserica, exista o bazilica romanica. Din cauza deselor incursiuni ale otomanilor in Transilvania, vechea basilica a fost fortificata. Prima mentiune a Bisericii Evanghelice Fortificate din Agnita se regaseste in 1466.
Biserica a fost construita in stil gotic avand elemente renascentiste si baroce. Din vechile fortificatii mai exista turnurile amintite si zidul de incinta.
In 1845 a fost demolata incinta exterioara, in 1867 camarile de provizii din exteriorul incintei interioare si in jurul anului 1870 incinta interioara care lega cele patru turnuri.
Ansamblul medieval este asezat la circa 45 de metri de cursul Raului Hartibaciu.
Biserica fortificata a trecut prin mai multe etape de refaceri, la inceputul secolului XVII, pe la mijlocul secolului XVIII si in a doua jumatate a secolului XIX.
Si in secolul XX au existat mai multe interventii petnru reparatii si restaurare insa cea mai mare lucrare pentru redarea stralucirii ansamblului a inceput in 2019, fiind finantata prin fonduri europene.
Au fost astfel efectuate si primele cercetari arheologice in perimetrul bisericii, fiind astfel descoperite fundatiile bazilicii romanice peste care a fost ridicata actuala cetate.
Daca ti-a placut articolul despre Biserica Fortificata din Agnita, iti recomandam si urmatoarele articole despre biserici fortificate sau cetati:
[…] Biserica Evanghelica Fortificata din Agnita […]