Thursday, May 16Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cetatea Sf. Gheorghe. Cel mai important obiectiv turistic din oras.

Cetatea Sfantu Gheorghe reprezinta cel mai important monument istoric din orasul Sfantu Gheorghe, fiind in acelasi timp si singurul monument medieval din oras.

Situata pe un deal, la marginea orasului actual, cetatea se pastreaza intr-o stare foarte buna, avand multe elemente autentice precum castelul, zidurile , biserica veche, turnul clopotnita.

In 2020 intreg ansamblul a intrat in proces de restaurare, lucrarile derulandu-se si la data redactarii acestui articol. Cetatea va putea fi vizitata din nou, desi aceasta poate fi vazuta partial si astazi, accesul in prima curte dupa ziduri fiind liber.

În secolul al XVI-lea biserica a fost înconjurată de o dublă incintă de fortificaţie, completată cu şanţuri. Zidul incintei interioare a fost deosebit de înalt, pe latura vestică şi sudică cu turnuri exterioare. Turnul vestic s-a păstrat, şi a fost reabilitat în 1980. Pe latura sudică, deasupra intrării, în locul turnului de poartă de odinioară se ridică actualul turn clopotniţă.

Zidurile cetăţii realizate din piatră naturală neprelucrată se îngustează spre partea superioară, şi sunt consolidate de contraforturi late, prevăzute cu cornişe. Structura fortificaţiei, urmele grinzilor drumului de strajă, gurile de smoală şi de tragere încadrează acest obiectiv în categoria bisericilor fortificate din secolele XV-XVI ale acestei regiunii. Perimetrul fortificaţiei măsoară 136 metri, iar înălţimea zidurilor este de 10,5 metri.

Singura construcţie medievală păstrată a oraşului este biserica fortificată, care se ridica la est de Piaţa Veche a oraşului, astăzi piaţa Calvin, pe marginea unei terase mai înalte. Pe la mijlocul secolului al XVI-lea enoriaşii bisericii catolice în urma reformei au devenit luterani. În perioada 1570-1622, comunitatea urmeaza religia unitariană, apoi cea calvina, incepand cu 1622.

3 Comments

Comments are closed.