Friday, April 19Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Stadioanele din Bucuresti. Arenele vechi si noi ale Capitalei.

Stadioanele din Bucuresti s-au schimbat foarte mult in ultimele decenii. Unele arene au disparut, altele au fost refacute complet, iar altele au devenit ruine.

Bucurestiul a avut intotdeauna un numar semnificativ de arene sportive, doar ca, odata cu trecerea deceniilor, acestea s-au degradat in timp ce standardul de calitate a crescut in lume. Numai noi, romanii, nu aveam stadioane.

Au mai trecut niste ani si astazi ne putem lauda cu cateva arene de 4-5 stele, care ar putea gazdui competitii de talie internationala. In acest articol vom povesti atat despre noile arene construite in Bucuresti cat si despre cele vechi, mai mult sau mai putin istorice, dar care au avut ceva povesti de spus de-a lungul deceniilor.

Arena Nationala

Arena Nationala a fost construita pe amplasamentul vechiului Stadion National, denumit la acea vreme “Lia Manoliu”. Mult asteptata arena a costat 100 de milioane de dolari si a durat 4 ani pentru finalizarea constructiei. A fost deschis la 6 septembrie 2011.

Desi inaugurarea trebuia facuta pe 11 august 2011, cu un meci amical impotriva Argentinei, meciul inaugural a avut loc pe 6 septembrie, impotrivaFrantei.

Stadionul are in prezent o capacitate de 556350 de locuri si a gazduit o finala de Europa League si trei meciuri de la Campionatul European 2020, disputat cu un an intarziere, in anul 2021, din cauza pandemiei.

Construcția include un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferințe și restaurante.

Capacitatea este de 55.600 de spectatori, din care 20.000 la tribuna I și 364 pentru presă, cu pupitre individuale.

De asemenea stadionul are 94 de căi de acces, ceea ce permite ca evacuarea spectatorilor să se poată realiza în 20 de minute. Arena mai este dotată și cu un cub video, situat deasupra centrului terenului, echipat cu 4 ecrane de 30 m² fiecare.

Stadioanele din Bucuresti : Arena Nationala

Stadionul Giulesti

Vechiul stadion Giulesti-Valentin Stanescu a fost dat in folosinta in 1939, renovat in 2003 si demolat in 2019. Stadionul cu o capacitate de 19.100 de locuri a fost gazda echipei Rapid Bucuresti timp de mai bine de 80 de ani. Aici a mai jucat ocazional si Sportul Stundentesc, cele doua echipe fiind vecine de cartier.

Noua arena a fost finalizata in 2021, are o capacitate de 14050 de locuri, a costat 39 de milioane de euro si este clasificat in categoria Uefa 4.

Vechiul stadion Giulesti a fost si el gazda Echipei Nationale in cateva randuri, atat in meciuri oficiale cat si in amicale, celebru ramanand meciul castigat cu Germania 5-1.

Stadioanele din Bucuresti : Stadionul Giulesti
Foto: prosport.ro

Stadionul Dinamo

Stadionul Dinamo a fost inaugurat pe 14 octombrie 1951, cu o partida impotriva echipei Locomotiva Timisoara, castigata cu 1-0 de Dinamo. Trecut prin proces de renovare in 2007, stadionul a mai primit cateva sute de locuri in plus, o instalatie de nocturna, scaune noi si copertina la tribuna a doua.


Inclus initial in planul celor trei stadioane pentru Euro2020, Stadionul Dinamo a fost exclus din proiect, din cauza problemelor juridice a terenului, fiind renovat in loc, Stadionul Arcul de Triumf.


Aici a jucat doua meciuri amicale si Echipa Nationala a Romaniei, in compania Japoniei in 2003 si a Georgiei in 2008.
Cu putin peste 15000 de locuri, Stadionul Dinamo a fost martorul unor meciuri memorabile, meciuri in care Dinamo a stralucit in compania unor nume mult mai celebre, precum Real Madrid, Inter, Bayer Leverkusen, Sahtior, Panatinaikos.

In prezent, Stadionul Dinamo este intr-o avansata stare de degradare, fiind asteptata demolarea acestuia in vederea construirii noii arene.

Stadioanele din Bucuresti: Stadionul Dinamo
Foto: ziuaconstanta.ro

Stadionul Arcul de Triumf

Folosit mai mult pentru rugby decat pentru fotbal, Stadionul Arcul de Triumf a trecut recent printr-un proces de renovare, inaintea disputarii Euro 2020, competitie gazduita si de Romania.

In timpul turneului final Euro 2020, nationalele Austriei si Frantei au avut aici baza de pregatire pentru meciurile pe care le aveau de disputat.
Primul eveniment sportiv desfasurat pe stadion a avut loc pe 3 iulie 2021, cand 4400 de spectatori au asistat la meciul de rugby dintre Romania si Argentina.
In 2022 s-a jucat un meci al nationalei feminine de fotbal, impotriva Austriei, incheiat 1-1.

Stadioanele din Bucuresti: Arcul de Triumf
Meciul test de rugby dintre Romania si Argentina, disputat pe Stadionul Arcul de Triumf din Bucuresti, sambata 3 iulie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Stadionul Ghencea

Stadionul Ghencea pare a fi o copie mai mica a Arenei Nationale, putand gazdui 30000 de spectatori. Arena a fost inaugurata in 2021 la un meci Steaua-OFK Belgrad, incheiat 7-1 pentru militari. Vechiul stadion a gazduit sute de partide, atat in competitii interne cat si in competitii intarnationale. Nationala de fotbal a Romaniei a disputat aici peste 30 de meciuri, castigand meciuri foarte importante in campaniile de calificare la turneele finale.

Pentru moment, singura echipa care joaca aici este CSA Steaua, existand tatonari din partea echipei FCSB, care incearca sa joace si ea pe acest stadion, partidele considerate acasa.

Stadioanele din Bucuresti: Stadionul Ghencea
Foto: B365.ro

Stadionul Sportul Studentesc

Construit in perioada interbelica, Stadionul Belvedere, cum era cunoscut atunci, a fost inaugurat in 1920. Aici au jucat mai multe echipe de-a lungul deceniilor, printre care gazda Sportul Studentesc, si alte echipe care au folosit acest stadion pentru a disputa meciurile considerata acasa, cum ar fi Rapid, chiar in ultimele sezoane.

Stadionul care poate gazdui pana la 10000 de spectatori, a trecut prin trei procese de renovare de-a lungul istoriei, in 1972, 2004 si 2019.

Clubul de fotbal Sportul Studentesc, infiintat in 1916 si disparut in 2017, are o istorie bogata fiind unul dintre cluburile cu cea mai mare longevitate. Desi infiintat in 1916, Sportul a disputat primul meci de-abia dupa incetarea Primului Razboi Mondial. In sezonul 1937-1938 Sportul a evoluat in premiera in cel mai mare esalon al fotbalului romanesc, ocupand chiar locul 3 in sezonul 1939-1940.
Echipa Sportul a mai terminat in fruntea clasamentului si in alte sezoane, locul 3 in 1982-1983, sau locul 2 in editia 85-86. Aceasta perioada a coincis cu perioada in care in Regie juca Gheorghe Hagi.
Dupa Revolutie, Sportul a retrogradat, reusind sa revina in prima liga, pentru ca apoi sa repete acelasi scenariu de inca doua ori.
La capitolul palmares, Sportul se poate lauda si cu cateva finale de Cupa Romaniei pierdute, dar si cu un loc 4 in sezonul 2004-2005, cand antrenori au fost Dan Petrescu, la inceput de cariera, si Multescu.

Stadioanele din Bucuresti: Stadionul Sportul Studentesc/ Regie
Foto: eurosport.ro

Stadionul Cotroceni FC National

Stadionul Cotroceni cunoscut si sub numele de Parcul cu Platani, a fost inaugurat in 1995 si are o capacitate de 14542 de locuri. Se situeaza in cartierul Cotroceni, sector 5, pe Strada Doctor Joseph Liste, in apropiere de Arenele BNR.

Candva una dintre arenele cochete ale Capitalei, astazi arena din Cotroceni, se degradeaza de la o zi la alta. In prezent nu exista planuri de modernizare a stadionului echipei FC National, de trei ori vicecampioana si finalista a Cupei Romaniei, echipa care nu mai exista din 2009.

Pe aceasta arena s-au jucat mai multe finale ale Cupei Romaniei dar si amicale de lux precum celebrul meci dintre FC National si AC Milan, meci castigat de bucuresteni cu 1-0.

Stadioanele din Bucuresti: Stadionul Cotroceni / Fost FC National
Foto: bucurestiul.ro

Stadionul Rocar

Pe stadionul Rocar si-a disputat meciurile echipa infiintata in 1953 cu denumirea Autobuzul Bucuresti, ulterior transformata in Rocar Bucuresti, in 1993. Desi echipa s-a zbatut toata existenta ei in esaloanele inferioare, in 1999 Rocar a reusit sa promoveze in primul esalon, cunoscut la acea vreme ca Diviza A. Echipa a rezistat timp de doua sezoane in prima divizie, jucand si o finala de Cupa Romaniei, pierduta cu 4-2 in fata celor de la Dinamo. Retrogradarea a insemnat si inceputul sfarsitului, si, dupa o serie de retrogradari, desfiintari si reveniri, echipa a disparut definitiv in 2009, in anul in care a disparut si FC National.

Arena de 7500 de locuri a fost inaugurata in 1960 si a trecut prin doua procese de renovare, unul in 2001, altul in 2008.

Foto: progresulspartac.com

Stadionul Progresul Spartac – Fost Stadion Prefabricate

Stadionul Progresul Spartac se afla in zona Soselei Giurgiului, si inainte de a fi preluat de echipa actuala era cunoscut cu denumirea “Prefabricate”. Arena are in prezent suprafata de joc artificiala, instalatie de nocturna si 1030 de locuri.
Terenul a fost construit in 1966 deservind mai multe echipe de-a lungul deceniilor, printre care Sportul Muncitoresc si Betonul.
Din 2016 este casa echipei Progresul Spartac, o continuatoare a fostei echipe Progresul sau FC National, fara a avea totusi legatura istorica cu aceasta.

Stadionul IMGB

Construit in 1985, pe Bulevardul Metalurgiei, in zona industriala din Berceni, stadionul IMGB a fost recent modernizat, capatand o peluza moderna si suficient de incapatoare pentru echipele care joaca aici.

Aici a jucat echipa IMGB pana la desfiintare, iar in prezent, din datele pe care le-am gasit, aici joaca echipa United Bucharest.

Stadioanele din Bucuresti: Stadionul IMGB

Stadionul Juventus Colentina (DacoGetica)

Stadionul echipei din Colentina apare nefiresc intre blocuri, in apropiere de intersectia Soselei Colentina cu Soseaua Fundeni, vizavi de Parcul Motodrom.

Inaugurat in 1968, aici a jucat echipa Calculatorul, pana in 1993, echipa de fotbal a institututului care producea calculatoare romanesti in perioada comunista.

Dupa 1993 a devenit casa echipei Juventus Bucuresti/Colentina, echipa care a si promovat in Liga 1 in 2017. In prezent echipa si-a schimbat denumirea si se numete DacoGetica.

Stadioane din Bucuresti: Stadionul Juventus Colentina/Dacogetica
Foto: wikipedia.org

Stadionul Olimpia

Olympia FC a fost prima echipă de fotbal din România înființată în 1904.Terenul de joc al echipei era cel de la Bolta Rece (în apropierea Arcului de Triumf de astăzi). A câștigat titlul de campioană națională în etapele 1909-1910 și 1910-1911. În acea perioadă campionatul era format din 3 echipe de fotbal, și purta numele de Cupa Herzog. În 1915, Olimpia a ieșit din campionat, ca urmare a plecării unor jucători la echipe de rugby, iar alții precum L. Breyer se mută la Colentina. Echipa revine în competițiile fotbalistice șapte ani mai târziu, odată cu participarea la campionatul regiunii București.Sursă:„Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc!” de Alin Buzărin și Cristian Costache

Stadionul Olimpia se afla in cartierul Vitan si candva gazduia meciurile echipei campioane a Romaniei, Olimpia Bucuresti. Initial, echipa isi desfasura activitatea pe disparutul stadion Olimpia, care se afla undeva in zona actualei statii de metrou Brancoveanu.

Stadionul Romprim

Situat in sectorul 4, in Cartierul Berceni, pe Soseaua Oltenitei, Stadionul Romprim a fost inaugurat in 1967 si este functional si astazi. Initial arena purta denumirea de “Motoare Diesel”. Aici isi disputa meciurile considerate acasa, echipa Romprim.

Foto: digisport.ro

Stadionul Metaloglobus

Stadionul Metaloglobus este situat la marginea Bucurestiului, langa Cora Pantelimon, in sectorul 2 si este gazda echipei Metaloglobus Bucuresti, care activeaza momentan in Liga 2.
A fost inaugurat in 1956, renovat intre 2011 si 2015 si are in prezent o capacitate de 1000 de locuri si gazon sintetic.

Foto: stadiondecartier.asz.ro

Stadionul Fratia / Vulcan

Stadionul Fratia sau Vulcan, cum mai este cunoscut, se afla in imediata vecinatate a uzinei Vulcan, si a fost construit la inceputul anilor 80. Are o singura tribuna cu o capacitate de 200 de locuri si este gazda echipei Fratia Bucuresti.
Aici a jucat si echipa Romprim cand nu au putut disputa meciurile pe propriul stadion.

Dintre toate stadioanele prezentate, acesta este cel mai degradat, si are cele mai putine facilitati, fiind situat practic, in camp, fara garduri, doar cu o mica tribuna si o tabela veche.

Foto: cancan.ro

Stadion Electromagnetica / Rapid II

Stadionul Electromagnetica sau Rapid II cum mai este cunoscut, se afla pe Strada Veseliei nr.19, in sectorul 5, in apropiere de Eroii Revolutiei. Arena a fost ridicata in 1939 si timp de 66 de ani a fost gazda echipei Rapid II Bucuresti, echipa care a avut si denumirea Electromagnetica Bucuresti.

Stadionul se remarca prin tabela de marcaj, care a fost recuperata de pe Stadionul Republicii, demolat in anii comunismului, un lucru putin cunoscut de iubitorii sportului sau de bucuresteni, in general.
Arena are o capaticate de 2000 de locuri si a mai gazduit echipele Asalt Bucuresti, CSO Bragadiru, ASC Fratia Bucuresti, AFC Rapid sau ACS Rapid FNG.

Daca ti-a placut acest articol despre Stadioanele din Bucuresti, si vrei sa aflii informatii si despre alte obiective ale Bucurestiului, iti recomandam si articolele: