Wednesday, October 4Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cetatea Taraneasca Prejmer

Cetatea Taraneasca Prejmer este situata in Judetul Brasov, la 15 minute de mers cu masina. Indiferent de itinerariul pe care il aveti, atunci cand faceti turism in Judetul Brasovului, va recomandam sa includeti si Biserica Fortificata Prejmer.

Vizita la Prejmer este printre altele, si o lectie de istorie, dar mai ales o calatorie in timp.

Ansamblul fortificat de la Prejmer este pe lista monumentelor istorice, fiind una dintre cele mai importante monumente UNESCO, atat din Romania cat si din Europa.

Biserica Fortificata Prejmer poate fi vizitata atat vara cat si iarna, de luni pana sambata in intervalul orar 9-18 vara/9-16 iarna, si duminica in intervalul 11-18 vara/11-16 iarna.

Accesul se face in baza unui bilet care poate fi achizitionat de la poarta cetatii, pentru 15 lei.

Cand am vizitat cetatea, am sunat la un numar afisat la poarta, si am asteptat sa vina ghidul. Nu au trecut mai mult de 10 minute si dupa ce am platit biletele, doamna ghid ne-a plimbat prin cetate si ne-a povestit despre istoricul ei, rolul pe care l-a avut, legende si alte lucruri interesante.

Ultimele interventii in consolidarea si restaurarea ansamblului, au avut loc intre 1962-1970 si in 1992. In 2020, cand am vizitat cetatea, exista un santier in incinta, semn ca si in prezent se lucreaza la restaurarea acestui fabulos ansamblu medieval.

In prezent se pot vizita etajele, galeriile, scarile si unele dintre locuinte, in care s-au amenajat niste mici ateliere sau expozitii.

Vizitarea ansamblului fortificat din Prejmer poate dura mai bine de o ora, daca nu va grabiti si vreti sa intrati in toate incaperile disponibile pentru accesul turistilor.

Istoricul Cetatii

Mai multe informatii despre istoricul cetatii dar si despre Prejmer, gasiti pe siteul cetatii prejmer.

Biserica Evanghelica a fost ridicata de Cavalerii Teuttoeni la inceputul secolului al XIII-lea.

De-a lungul deceniilor si secolelor s-au adaugat treptat, ziduri de incinta, turnuri, aripi noi, pana in 1556, cand s-a construit castelul.

In secolul al XV-lea, locuitorii sasi au inceput sa ridice ziduri in jurul bisericii, pentru a se apara de invaziile otomanilor. Se spune ca Cetatea Prejmer ar fi fost atacata de 50 de ori si cucerita o singura data, si atunci datorita unui siretlic al otomanilor, care au fost primiti in cetate dupa ce promisesera ca nu vor cuceri cetatea.

In prezent, biserica poate fi vizitata si in interior, insotit de ghid, unde puteti admira arhitectura gotica, picturile, altarul si puteti afla mai multe lucruri interesante, de la fata locului.

Cele 275 de camere de locuit

Pe partea interioară al zidului de apărare, sunt construite pe 4 nivele, 275 de camere pentru locuit. Accesul se face pe scări și galerii de lemn. Locuitorii isi pastrau aici proviziile de grâne, slănină și bunurile de valoare.

In vremuri de război, camerele deveneau locuinte permanente, fiind mult mai in siguranta in spatele zidurilor.

Cetatea este impunatoare si din afara, intrucat starea acesteia este una foarte buna, nefiind afectata de dezastrele secolelor, fie ele naturale sau cauzate de razboaie. Mai mult de atat, Cetatea Prejmer este atat de valoroasa si bine conservata incat este singura atractie turistica din Romania, ce a primit trei stele Michelin in cel mai important ghid de turism din lume.

Mai bine de 10% din turistii straini care ajung la Prejmer, ajung aici datorita prezentei in acest ghid.

Una dintre cele mai cunoscute legende din Prejmer, spune ca atunci cand doi soti se certau, erau pedepsiti sa locuiasca impreuna in “odaia impacarii”, denumita asa pentru ca, inevitabil, cei care ajungeau aici se impacau.

Suveniruri, priveliste spre munti si cetati in apropiere

In interiorul cetatii, imediat cum intrati prin tunelul de la poarta, exista si cateva magazine de suveniruri, de unde puteti pleca acasa cu o amintire in plus.

De la etajele superioare, prin creneluri sau ferestre inguste, se pot vedea Muntii Postavaru si Piatra Mare.

In apropiere, la cativa km distanta, exista mai multe biserici fortificate si cetati, precum Cetatea Taraneasca Harman, Cetatea Feldioara, Biserica Fortificata Sanpetru dar si Bastionul Tesatorilor din Brasov, cu un aspect similar.

3 Comments

Comments are closed.