Thursday, December 2
Shadow

Cetatea Feldioara – Marienburg

Cetatea Feldioara, sau Marienburg este situata in Judetul Brasov, pe malul stang al Raului Olt, la 17km de orasul Brasov, fiind construita in secolul al XIII-lea de catre cavalerii teutoni. Aceasta fortificatie a fost cea mai importanta ridicata de cavalerii teutoni in Transilvania.


Construit in aceeasi perioada precum Cetatea Taraneasca Prejmer, Cetatea Feldioara nu a avut aceeasi soarta, fiind distrusa aproape complet si restaurata intre 2013 si 2017.

La inceputul secolului al XIII-lea, Cneazul Andrei al II-lea a colonizat în anul 1211 în Țara Bârsei, Ordinul cavalerilor teutoni, pe care tot el, apoi l-a alungat în anul 1225, după confruntări armate, de frica unei expansiuni a teutonilor.


Inainte de restaurarea din 2013-2017, printre ruinele cetatii, abia se mai pastrau cateva urme vizibile ale prezenței Cavalerilor Teutoni.

Turnurile și curtinele au fost construite probabil de comunitatea săsească rămasă după plecarea lor, fara sa se poate preciza cu exactitate perioada. După invazia tatarilor, a avut loc o adevărată efervescență în construirea și ridicarea de noi fortificații.

Cum cetatea din Feldioara a fost practic distrusă, localnicii au reconstruit-o cu o incintă ovală, după forma platoului, făcându-i intrarea prin sud, ridicând turnuri de apărare, singurul ramas in picioare pana astazi fiind cel vestic.

Credit foto: mergpemunte.ro

Reconstructia cetatii a fost posibila datorita investitiei Consiliului Judetean, care a alocat aproximativ 4 milioane de euro pentru a recrea ceea ce a fost candva cetatea teutonilor. S-au restaurat toate zidurile de incintă și toate turnurile dar si zidul Zwinger de protecție. Toate fortificațiile inițiale, de pe vremea teutonilor, au fost conservate în întregime. Prin marcarea la nivelul solului, în curtea interioară s-au pus în valoare resturile capelei și a mănăstirii cisterciene.


Pentru a recrea cetatea, s-a folosit material natural, cat mai apropiat de cele utilizate la constructia originala, asta insemnand piatra si lemn similare ca aspect si textura, aduse de la afaceri locale din regiune.

In incaperile rezultate in urma reconstructiei au fost create ateliere si muzee, cu obiecte specifice sasesti, din diferite perioade, dar si expozitii tematice.

Accesul catre cetate se face cu masina sau pe jos, existand suficiente locuri de parcare chiar langa cetate. Pretul unui bilet este de 15 lei iar explicatiile ghidului contribuie foarte mult la experienta vizitarii.