Monday, September 30Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cetatea Rupea – Cetatea cavalerilor teutoni

Cetatea Rupea sau Cetatea Cohalmului este atestata documentar inca din anul 1324, cand sasii rasculati impotriva regelui Ungaria s-au refugiat in cetate.

Situata pe drumul dintre Brasov si Sighisoara, Cetatea Rupea este in prezent una dintre cele mai frumoase cetati medievale, si este vizitata anual de zeci de mii de turisti romani si straini.

Cetatea Rupea – Scurt istoric


Mentionata in multiple documente din secolul al XV-lea ca un important centru comercial si mestesugaresc, cetatea a servit de-a lungul secolelor ca fortificatie si refugiu pentru populatia din imprejurimi.

Cetatea Rupea s-a tot extins pana in secolul al XVII-lea, pana cand se spune ca a fost abandonata din cauza incendiului care a devastat cetatea in 1643.

Inainte de abandonarea cetatii aici se gaseau conditii bune de locuit. Existau aproximativ 100 de case de locuit, spatii administrative, capela, loc pentru carute, depozite de provizii si arme, fantana, loc de targ in Cetatea de jos.

Totusi, istoria locului este mult mai veche de secolul XIV, aici existand in vremea dacilor cetatea Ramidava, mentionata si de catre cartograful Ptolemeu.

Dupa cucerirea romanilor, Rumidava devine castrul roman Rupes, nume care va da denumirea localitatii de astazi, Rupea, insemnand “stanca” sau “piatra”.

Primele primele semne de așezări omenești dateaza din paleolitic și neoliticul timpuriu.

Fortareata Rupea a fost construita pe trei incinte si anume cetatea de sus, unde ar fi fost dava dacica Ramidava, cetatea de mijloc, ridicata in secolul al XV-lea si cetatea de jos construita in secolul al XVIII-lea.

Decaderea si restaurarea

Cetatea s-a degradat treptat, pana in 1790 cand a fost abandonata definitiv.
Autoritatile comuniste doreau sa refoloseasca materialele pentru constructiile din localitatea Rupea, insa printr-un miracol, acest lucru nu s-a mai intamplat.
Inainte de aceasta, a existat o tentativa de restaurare in 1954, care nu s-a concretizat.

Ruinele au rezistat si in perioada comunista, cand cetatea a scapat de o demolare totala, iar in 2013 cetatea a fost restaurata integral, devenind unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Tarnavelor.

Daca nu ati apucat inca sa vizitati aceasta fortareata din inima Romaniei, va recomandam sa o faceti, incluzand in itinerariu si alte obiective turistice, cum ar fi salba de biserici fortificate din regiune, sau orasele mai mari din apropiere, precum Brasov, Sighisoara, Targu Mures sau chiar Medias.

De asemenea in apropiere se afla si Vulcanul stins de la Racos, un loc magnific

Programul de vizitare al Cetății Rupea:
Perioada 1 noiembrie – 31 martie: 9:00 – 17:00
Perioada 1 aprilie – 31 august: 9:00 – 20:00
Perioada 1 septembrie – 31 octombrie: 9:00 – 17:00

Tarife: 10 lei adulți, 5 lei copii

Galerie Foto Cetatea Rupea

Dupa ziduri in Cetatea Rupea