Monday, May 23
Shadow

Manastirea Sambata de Sus, bombardata de habsburgi la sfarsitul secolului al XVIII-lea si renovata doua secole mai tarziu.

Manastirea Sambata de sus mai este numita si Manastirea Brancoveanu, fiind construita la initiativa vornicului Preda Brancoveanu, si mai apoi a marelui domnitor Constantin Brancoveanu, care a ridicat biserica de zid, in locul celei de lemn, intre anii 1696 si 1707.

Manastirea Brancoveanu este situata la poalele Muntilor Fagaras, la altitudinea de 640m, pe locurile unde candva era una din mosiile Brancovenilor. Mai sus de manastire, la cateva ore de mers pe trasee de drumetie, si la o altitudine considerabil mai mare, se gaseste si Chilia Parintelui Arsenie Boca, loc vizitat de mii de pelerini anual.

Daca la Manastirea Sambata de Sus se poate ajunge cu masina, la Chilia lui Arsenie Boca, trebuie parcurs un traseu de drumetie pe poteci pietroase de munte, unde este necesar un minim de echipament si conditie fizica.

În anul 1708, Constantin Brâncoveanu construieşte pe aceasta mosie, si un palat dupa modelul celor ridicate la Potlogi sau Mogosoaia, pentru a se putea retrage şi adăposti în caz de pericol turcesc. Palatul Brancovenesc de la Sambata de Sus se afla la aproximativ 10km de locul unde a fost ridicata manastirea.
Astazi, in curtea brancoveneasca mai exista palatul construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea de Grigore Brancoveanu si poarta de intrare in incinta, ce prezinta inca decoratii originale din vremea lui Constantin Brancoveanu.


Manastirea Brancoveanu a avut o soarta tragica la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand trupele habsburgice au daramat-o cu tunul in timpul persecutiilor religioase intreprinse de regimul austro-ungar, indreptate impotriva romanilor crestini. Doar biserica este crutata partial, caci dupa distrugerea manastirii aceasta ajunge o ruina.

Pana la renovarea din secolul trecut, au mai existat tentative de a restaura manastirea, insa acestea au ramas fara rezultat, in special din cauza vremurilor potrivnice ortodoxiei si romanismului din Transilvania.

La initiativa mitropolitului Nicolae Balan, biserica a fost restaurata incepand cu anul 1926. Sfintirea acesteia a fost facuta de abia peste 20 de ani, in timpul Regelui Mihai, considerat al doilea ctitor al manastirii, si al carui portret poate fi vazut pictat in interiorul bisericii.

Desi ruinele bisericii au stat prada vremurilor si intemperiilor, dupa restaurare au putut fi salvate picturile originale din interiorul bisericii, care astazi poate fi vizitata in cadrul unui ansamblu restaurat cu maiestrie.

In interior este amenajat si un muzeu, care prezinta mai multe colectii precum, colectia de carte veche, manuscrise si documente, colectia de icoane, colectia de vesminte liturgice, colectie de obiecte de cult, scrisori si corespondenta, colectia numismatica si de medalii, colectia etnografica si de arta populara.

Mai multe informatii, materiale foto si video gasiti pe site-ul oficial al manastirii manastireabrancoveanu.ro