Manastirea Sambata de sus mai este numita si Manastirea Brancoveanu, fiind construita la initiativa vornicului Preda Brancoveanu, si mai apoi a marelui domnitor Constantin Brancoveanu, care a ridicat biserica de zid, in locul celei de lemn, intre anii 1696 si 1707.
Cuprins Articol
Localizare Manastirea Sambata de Sus
Manastirea Brancoveanu, cum mai este cunoscuta, este situata la poalele Muntilor Fagaras, la altitudinea de 640m. Pe aceste locuri era candva una din mosiile Brancovenilor.
Manastirea se afla in Statiunea Climaterica Sambata de Sus, un sat ce apartine de Comuna Sambata de Sus. Satul este o destinatie turistica foarte populara. Accesul se face usor dinspre Orasul Fagaras, pe un drum asfaltat.
La 15 minute de mers pe jos se afla si Izvorul lui Arsenie Boca. Aici este ridicata o troita, si foarte multa lume alege sa faca aceasta mica drumetie.
Parintele Arsenie Boca a slujit la Manastirea Sambata de Sus intre 1940 si 1948.
Mai sus de manastire, la cateva ore de mers pe trasee de drumetie, si la o altitudine considerabil mai mare, se gaseste si Chilia Parintelui Arsenie Boca, loc vizitat de mii de pelerini anual.
Daca la Manastirea Sambata de Sus se poate ajunge cu masina, la Chilia lui Arsenie Boca, trebuie parcurs un traseu de drumetie. Traseul dureaza 5-6 ore, dus-intors si se face pe poteci pietroase de munte, unde este necesar un minim de echipament si conditie fizica.
Istoric Manastirea Brancoveanu
În anul 1708, Constantin Brâncoveanu construieşte pe aceasta mosie, si un palat dupa modelul celor ridicate la Potlogi sau Mogosoaia, pentru a se putea retrage şi adăposti în caz de pericol turcesc.
Palatul Brancovenesc de la Sambata de Sus se afla la aproximativ 10km de locul unde a fost ridicata manastirea.
Astazi, in curtea brancoveneasca mai exista palatul construit in prima jumatate a secolului al XIX-lea de Grigore Brancoveanu si poarta de intrare in incinta, ce prezinta inca decoratii originale din vremea lui Constantin Brancoveanu.
Manastirea Brancoveanu a avut o soarta tragica la sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand trupele habsburgice au daramat-o cu tunul in timpul persecutiilor religioase intreprinse de regimul austro-ungar, indreptate impotriva romanilor crestini.
Doar biserica este crutata partial, caci dupa distrugerea manastirii aceasta ajunge o ruina.
Etapele de restaurare
Pana la renovarea din secolul trecut, au mai existat tentative de a restaura manastirea, insa acestea au ramas fara rezultat, in special din cauza vremurilor potrivnice ortodoxiei si romanismului din Transilvania.
La initiativa mitropolitului Nicolae Balan, biserica a fost restaurata incepand cu anul 1926. Sfintirea acesteia a fost facuta de abia peste 20 de ani, in timpul Regelui Mihai, considerat al doilea ctitor al manastirii, si al carui portret poate fi vazut pictat in interiorul bisericii.
Desi ruinele bisericii au stat prada vremurilor si intemperiilor, dupa restaurare au putut fi salvate picturile originale din interiorul bisericii, care astazi poate fi vizitata in cadrul unui ansamblu restaurat cu maiestrie.
Muzeul Mitropolit Antonie Plamadeala
In interior este amenajat Muzeul Mitropolit Antonie Plamadeala. Acesta prezinta mai multe colectii precum
- colectia de carte veche
- manuscrise si documente
- colectia de icoane
- colectia de vesminte liturgice
- colectie de obiecte de cult
- scrisori si corespondenta
- colectia numismatica si de medalii
- colectia etnografica si de arta populara.
Mai multe informatii, materiale foto si video gasiti pe site-ul oficial al manastirii manastireabrancoveanu.ro
Galerie Foto
Daca ti-a placut articolul despre Manastirea Sambata de Sus, iti recomandam si articolele: