Thursday, September 5Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Manastirea Caldarusani. Ctitoria lui Matei Basarab, 1638.

Manastirea Caldarusani se afla in Gruiu, Judetul Ilfov, pe malul Lacului Caldarusani, la doar 30 de minute de Bucuresti. Se poate ajunge aici mergand pe A3, apoi parasind autostrada in dreptul localitatii Moara Vlasiei, sau pe drumul vechi, prin Stefanestii de Jos.

Manastirea este ctitoria voievodului Matei Basarab, fiind ridicata in 1638, pe locul uni schit mai vechi din lemn. Aceasta reprezinta una dintre cele mai importante manastiri din Tara Romaneasca, fiind o adevarata fortareata, inconjurata de apa din trei parti si avand ziduri groase de cetate.

In timpul lui Constantin Brancoveanu manastirea incepea deja sa se degradeze. La 1775, dupa mai bine de jumatate de deceniu de la moartea lui Brancoveanu, Voda Ipsilanti constata:

“Din cursul vremii si din imperecherea intamplarilor, nu numai buna oranduiala ce a fost inlauntru s-a stricat, ci inca si zidurile s-au prapadit, fiindca s-au lipsit de multe din milele ce au avut.”

https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/manastirea-caldarusani-68165.html

In urma hrisovului domnesc al lui Ipsilanti, manastirea a fost incredintata pe viata parintelui arhimandrit Filaret, protosinghelul de atunci al Mitropoliei. Vreme de douazeci de ani, acesta va purta de grija manastirii, atat personal, cat si prin egumenii acesteia (1772-1792). Datorita lucrarilor intreprinse in manastire intre anii 1775-1778, cuviosul Filaret poate fi considerat pe drept cuvant al doilea ctitor al manastirii.

In 1778 se infiinteaza aici o scoala de pictura, pe care o va frecventa si marele pictor Nicolae Grigorescu intre 1854 si 1855. Cat timp si-a facut aici o parte din ucenicie, pictorul a realizat mai multe icoane, sase dintre acestea putand fi admirate in colectia actuala a manastirii.

In biserica manastirii se afla icoana Maicii Domnului, Facatoare de Minuni, racla cu moastele Sfantului Ierarh Grigorie Dascalul, Mitropolitul Tarii Romanesti intre 1765 si 1834, si mormantul lui Ghenadie Petrescu, Mitropolit al Romaniei, exilat la Caldarusani.
In ansamblul manastiresc se afla si un muzeu, ce are inceputurile in 1908, cand mitropolitul Ghenadie Petrescu doneaza colectia personala de picturi.
Muzeul a fost refacut in 1964 si reamenajat in 2006 de o echipa specializata de muzeografi si conservatori ai Sectorului Patrimoniu Cultural Bisericesc din cadrul Patriarhiei Romane, de la Arhiepiscopia Bucurestilor si Secretariatul de Stat pentru Culte, cat si de la Manastirea Caldarusani.


Corpul de cladire in care este gazduit muzeul a fost ridicat intre 1841-1850 pe latura estica a cetatii, insa incendiul din 1945 a distrus cladirea, si a fost necesara refacerea ei in 1964.
Expozitia cuprinde manuscrise si tiparituri, Evanghelia de la Bucuresti, tiparita sub domnia lui Serban Cantacuzino in 1682, carti din tipografiile Tarii Romanesti, icoane, printre care sase icoane pictate de Nicolae Grigorescu, tezaurul Manastirii Caldarusani si multe obiecte liturgice de mare valoare.

Daca ti-a placut acest articol despre Manastirea Caldarusani, iti recomandam si alte articole despre manastiri: