Manastirea Cetatuia Negru Voda de pe Dealul Cetatuia, este un loc superb ce nu trebuie ratat din lista de călătorii de weekend. Nici nu trebuie sa fii religios din cale afara pentru a aprecia frumusetea pe care o vei gasi la Schitul Negru Voda.
Pe langa vestigiile istorice lasate de cei care au locuit in chiliile vechi de milenii, peisajul natural completeaza cadrul perfect pentru o iesire de o zi in natura.
Cuprins Articol
Cum se ajunge la Manastirea Cetatuia Negru Voda
Aflată la 22 de kilometri de oraşul Câmpulung Muscel, la o altitudine de 880 de metri, Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă seamănă cu Schitul Meteora din Grecia. Este considerată cea mai aspră sihăstrie românească. Alimentele, materialele şi apa se transportă până acolo cu un funicular.
Pentru a ajunge aici trebuie sa parcurgeti pe jos, un mic traseu de drumetie, ce nu dureaza mai mult de 30-40 de minute, in functie de ritmul cu care mergeti la deal.
Drumul este presarat si cu mici pericole, nefiind semnalizat in nici un fel. Exista riscul unei alunecari fie in poteca, pe lespezile de piatra pe care pasiti, fie alunecari din poteca, in prapastie.
Tratati serios aceasta mica drumetie, si nu veniti incaltati in papuci. Daca aveti seniori in grup, asigurati-va ca acestia pot merge in panta si pot parcurge in siguranta acest traseu. Nu exista surse de apa pe traseu, decat jos la un butic sau sus la chioscul din interiorul manastirii.
Drumul ce urcă din șosea până la intrarea pe poarta mânăstirii este înconjurat de stânci masive, ce poartă denumiri sugestive: „Ciobanul și oaia sa”, „Capul de leu”, „Capul de maimuță” sau „Rugătorul”
Istoric Cetatuia Negru Voda
De pe site-ul crestinortodox.ro aflam ca potrivit traditiei locale, pe culmea abrupta de piatra, care se inalta intre raul Dambovita si paraul Cetatuia, a existat o cetate de rezistenta zidita pe vremea ocupatiei romane. Cetatea ar fi fost loc de refugiu si pentru domnitorul Negru Voda al Tarii Romanesti, care isi avea aici si o pestera de taina, numita pana astazi “Pestera lui Negru Voda”.
De la aceasta cetate si-ar fi luat numele, atat muntele, cat si satele din apropiere.
Valea stancoasa a paraului Cetatuia, este plina de pesteri, unele sapate de sihastrii locului, altele create natural.
De-a lungul secolelor, numeori calugari s-au adapostit aici, printre care si cuviosul Ioanichie Schimonah, ale carui moaste au fost gasite chiar intr-una din aceste pesteri, neatins de om pana la aceasta descoperire.
Desi traditia locala sustine ca primul ctitor a fost Negru Voda, credibila este teoria cum ca primul intemeietor cunoscut ar fi fost Nicolae Alexandru Basarab, fiul lui Basarab I Intemeietorul.
De-altfel istoricii nu au stabilit inca cine a fost cu adevarat Negru Voda, existand teorii ca ar fi fost fie tatal lui Basarab I fie chiar insusi Basarab I.
Locul a fost mentionat si in vremea anumitor domnitori, cum ar fi Mihai Viteazu, care ar fi trecut pe aici dupa lupta de la Calugareni sau Constantin Serban Cantacuzino care s-ar fi retras aici, fugind de tatari. Pe aici ar fi trecut chiar si marele domnitor Constantin Brancoveanu, canonizat de Biserica Crestin Ortodoxa.
Dupa ce a suferit multiple avarii, fie din cauza turcilor, fie a incendiilor, Schitul Negru Voda ajunge sa fie renovat la inceputul secolului XX de catre preotul Gheorghe Moisescu de la Biserica Domneasca din Campulung, ajutat de ieromonajul Agatanghel Andritoiu, de la Pestera Stanisoara si de monahul Nicolae Bacioiu, de la Pestera Ialomicioarei.
Chiliile sapate in piatra
Pe marginea prapastioasa a peretelui estic al Cetatuii se afla asa-zisa “chilie a lui Negru Voda”. Conform legendei, aici isi depozita Negru Voda tezaurul, atunci cand era atacat de tatari.
Mai apoi, aici au locuit pustnici, care au cioplit icoane in peretii de piatra.
Mai jos de biserica rupestra, cam la o suta de metri, se vede o Cruce mare, catarata pe o stanca inalta si ingusta. Despre aceasta, se crede ca a fost asezata de insusi Negru Voda.
La baza acestei Cruci se afla o piatra mare, numita “masa lui Mihai Viteazul”
Sculpturile vechi de peste 2500 de ani.
In spatele bisericii rupestre, intr-o pestera sapata in piatra, se afla “Pestera Mosului”. Aceasta este socotita a fi fost chilia staretului vechiului asezamant monahal. In partea de miaza-zi a pesterii se afla o cladire etajata, ce adaposteste chiliile si celelalte incaperi. Cladirea cu etaj a fost construita in secolul al XIX-lea.
Langa “Pesterea Mosului”, silueta daltuita a “Cavalerului Trac” sta de veghe la capatul cimitirului. Aici se afla cateva cruci, pe care nu stau scrise decat nume, fara data nasterii sau a mortii. Celebrul si misteriosul “Cavaler Trac” avea un cult raspandit din Carpati, pana la Marea Mediterana.
Sculptura are o vechime de peste 2500 de ani.
Legende
La Cetăţuia se găsesc câteva miracole ale creştinătăţii. Se spune ca in anul 1996 Icoana cu chipul Maicii Domnului a început să lăcrimeze, in timpul slujbei.
De atunci, mii de pelerini vin in fiecare an aici si se roaga la icoana.
Pe cel mai înalt colţ de stâncă de pe vârful Cetăţuia este o cruce, supranumită “crucea dorinţelor”. Aici s-a rugat Negru-Vodă să scape de năvălitori. Aceeaşi legendă spune că celui care ajunge aici şi se roagă îi vor fi îndeplinite trei dorinţe.
Dar aceste dorinţe trebuie chibzuite cu grijă. Pe cărarea de piatră ce coboară de la cruce se văd nişte urme de picior săpate în piatră. Aceste urme misterioase, spune legenda, ar fi ale lui Negru-Vodă şi ale soţiei sale.
Rugându-se să scape de urgia tătarilor, domnitorul ar fi cerut un semn că rugăciunea i-a fost auzită. Pe când coborau de pe vârful pe care s-au rugat, stânca s-a topit sub paşii lor. Acesta a fost un semn că rugile le-au fost îndeplinite.
Crucea dorintelor si privelistea de sus
Mai sus de biserica rupestra, in cel mai inalt punct al dealului, se afla un foisor, fantana si Crucea Dorintelor. Pana aici se ajunge pe treptele inguste, pe langa biserica noua si picturile domnitorilor de pe ziduri.
Se spune ca aici s-a rugat Negru Voda sa scape de navalitori. Pentru ca ar fi scapat, ar fi ridicat aici o cruce. Astazi, pelerinii care se roaga aici si isi pun trei dorinte. Acestia spera ca le vor fi indeplinite asa cum lui Negru Voda i-a fost indeplinita dorinta.
In foisor este o mica expozitie cu porturi traditionale romanesti iar in micuta fantana pot fi admirati nuferi. Desi este un afis care atentioneaza calatorii sa nu arunce bani, tot veti gasi cateva bancnote plutind.
Nu doar pitorescul locului si vestigiile istorice impresioneaza ci si privelistea de aici. In zilele senine se vad Muntii Iezer-Papusa, culmi din Muntii Leaota, si cariera de la Mateias.
Daca ti-a placut articolul despre Manastirea Cetatuia Negru Voda, iti recomandam si articolele:
Foto: mergpemunte.ro