Friday, October 4Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Manastirea Dealu. Necropola domneasca unde se afla capul lui Mihai Viteazul.

Manastirea Dealu este un monument istoric si arhitectural de mare importanta pentru patrimoniul cultural romanesc. Este una dintre cele mai vechi ctitorii domnesti. Ansamblul manastiresc se afla in Viforata, Comuna Aninoasa, la 7 km de Orasul Targoviste.


Prima biserica dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea din timpul lui Mircea cel Batran. La sfarsitul secolului al XVI-lea Radu cel Mare a construit biserica din caramida placata cu piatra. Cu aceasta ocazie a reconstruit din temelie ansamblul manastiresc.

Aceasta a fost o sursa de inspiratie pentru ctitoria lui Neagoe Basarab de la Curtea de Arges. Neagoe Basarab a continuat munca inceputa de catre Radu cel Mare, care s-a stins inainte de a terminat ce incepuse. La ridicarea manastirii dupa moartea lui Radu cel Mare a contribuit si voievodut Vladut, care este ingropat in incinta manastirii.

Perioada Mihai Viteazul

La 9 iunie 1598 Mihai Viteazul depune aici juramantul de supunere fata de imparatul Rudolf al II-lea.
In timpul domnitorului Gheorghe Bibescu au fost refacute incaperile de pe laturi cat si turnul clopotnitei. Astazi pe peretii din interiorul manastirii se afla portretul domnitorului Bibescu. Imediat dupa ce intrati in ansamblu, pe partea dreapta exista bustul lui Mihai Viteazul.

In pronaosul bisericii se gasesc mormantul lui Radu cel Mare si racla cu capul lui Mihai Viteazul.
In anul 1603, prin grija clucerului Radu Buzescu, a fost adus capul lui Mihai Viteazul, ucis miseleste pe Campia Turzii.

“Aice zace cinstitul si raposatul capul crestinului Mihail, marele voievod, ce au fost domn Tarii Romanesti si Ardealului si Moldovei ; cinstitul trup zace in Campia Tordei. Si cand l-au ucis nemtii anii au fost 7109 (1601), in luna lui aug. 8 zile. Aceasta piatra o-u pus jupan Radu Buzescu si jupanita ego Preda.”

Pe lespedea de mormant care acopera capul marelui erou, clucerul Buzescu a pus sa se sape aceasta frumoasa inscriptie

Dupa moartea lui Mihai Viteazul, manastirea este devastata. In decembrie 1610, ostile principelui Transilvaniei Gabriel Bathoty fura tot si devasteaza mormintele domnitorilor in cautare de comori. Ulterior, la reparatia manastirii au contribuit si domnitorii Radu Mihnea si Constantin Brancoveanu.

Manastirea Dealu este o adevarata necropola domneasca. Aici mai sunt inmormantati si alti domnitori precum Vlad Dracul, Vlad Inecatul, Mihai Movila, Radu Badica sau Patrascu cel Bun.

Blestemul Sfantului Nifon

Aici se afla si moastele Sfantului Nifon, care plecase la Muntele Athos. Acesta fusese alungat de Radu cel Mare, in urma unor intrigi ale lui Bogdan Vornicul. Boierul moldovean Bogdan, fusese alungat de Stefan cel Mare.
Sfantul Nifon il blesteama pe Radu cel Mare dupa ce este alungat. Dupa moartea acestora, Neagoe Basarab aduce moastele Sfantului Nifon de la Muntele Athos. Incearca astfel sa scape de blestemul asupra tarii.

Manastirea Dealu in secolele XIX-XX

Manastirea a fost secularizata in 1863. Intre 1877 si 1878 aici a functionat un lagar pentru prizonierii turci, in urma Razboiului de Independenta a Romaniei. Ulterior aici a functionat o scoala de ofiteri, apoi a devenit depozit de munitie sau scoala de copii de trupa.


Incepand cu 1912 pana in 1940 aici a functionat Liceul Militar Nicolae Filipescu. In aceasta scoala au studiat viitorul Rege Mihai al Romaniei sau Corneliu Zelea Codreanu.

Cladirile unde a functionat liceul s-a prabusit in urma cutremurului din 1940.
Actualele corpuri ale manastirii dateaza din perioada 1953-1959, astfel Biserica Sf. Nicolae ramane singurul corp arhitectural pastrat din ansamblul medieval.

Manastirea Dealu

Sursa Info: http://www.viziteazaaninoasa.ro/manastirea-dealu/

Fotografii: https://despretoate.com

Utilizarea fotografiilor redactiei despretoate.com se poate face doar cu citarea sursei! Toate fotografiile din acest articol ne apartin.

Daca ti-a placut acest articol despre Manastirea Dealu, iti recomandam si alte articole despre manastiri istorice: