Wednesday, August 17
Shadow

Focul Viu de la Terca.

Focul Viu este un fenomen intalnit in mai multe locuri, atat in Romania cat si in alte tari. Aflat la aproximativ 700m altitudine intre Muntii Vrancei si Muntii Buzaului, Focul Viu este un loc accesibil aproape oricui.

Locul este de o frumusete iesita din comun, impresie la care cotribuie nu doar acest fenomen numit Foc Viu, cat si peisajul montan total diferit de locurile foarte populare, precum Sinaia, Busteni, Poiana Brasov, si alte locuri unde se inghesuie bucurestenii si nu numai. Infrastructura este in curs de dezvoltare, cu progrese de la an la an.

Ultima oara cand am fost acolo, am mers pe asfalt pana in Lopatari. De aici drumul este de pamant, insa poate fi parcurs cu orice masina pana in Terca. De aici se merge pe jos, se traverseaza Raul Slanic apoi se continua pe poteca si pe drum, timp de aproximativ 30 de minute, pe o diferenta de nivel de 200m. Daca nu a plouat in ziua respectiva sau in zilele anterioare, nu ar trebui sa aveti probleme. Daca a plouat, tineti cont ca va fi mult noroi, de aceea trebuie sa aveti incaltari adecvate, si anume bocanci de munte. Cele mai apropiate varfuri sunt Varful Ivanetu cu 1191m si Varful Brezau cu altitudinea de 1240m.

De pe site-ul Consiliului Judetean Buzau aflam ca explicația  formării acestui fenomen o constituie depozitele de gaze naturale aflate în subteran, care în drumul lor către suprafață, se aprind cu ajutorul cristalelor de cuarț.

Focul care a luat naștere în acest mod nu se stinge deoarece este alimentat de gazele prezente în adâncuri. Uneori, flăcările pot să atingă un metru înălțime. Acest spectacol al naturii este mult mai impresionant dacă este admirat pe timpul nopții pentru că atunci se poate observa culoarea albăstruie a flăcărilor.

Focul Viu de la Terca – Foto mergpemunte.ro
Foto:mergpemunte.ro

Daca iti vei propune o vizita in zona iti recomandam sa nu ratezi nici Lacul Meledic, Lacul Mocearu, Muntele de sare de la Lopatari, Focul viu de la Lopatari, Grunjul de la Manzalesti, toate aflate pe o raza mica, astfel incat sa le poti include intr-un itinerariu de o zi.

Despre acest loc minunat din Romania am aflat de la prietenul nostru “Merg pe Munte“, blog care va poate aduce multa inspiratie pentru calatorii mici sau mari in Romania.