Manastirea Marcuta este un monument istoric ce dateaza din 1587, din timpul domnitorului Mihnea Turcitul. Astazi, situata in spatele blocurilor din cartierul bucurestean Pantelimon, Manastirea isi traieste zilele ascunsa. Aceasta este vizitata mai mult de locuitorii din apropiere.
E drept ca sunt multi enoriasi prezenti in zilele de slujba, indeosebi in weekenduri. Totusi, acest monument istoric, ar merita o mai multa atentie. Biserica Marcuta, parte a ansamblului, este a doua cea mai veche biserica, dupa biserica de la Curtea Veche. Are si are o istorie pe cat de bogata pe atat de zbuciumata.
Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril (Biserica Marcuta) se prezinta aproape in starea in care a fost ridicata initial. Acest lucruii creste deopotriva valoarea religioasa, istorica, artistica si culturala.
Istoricul Manastirii Marcuta
Lacasul de cult a fost ridicat de Dan Logofatul, in timpul domnitorului Mihnea Turcitul. Numele acestuia provine de la nepoata de fiica a lui Dan, Visana, fiica lui Marcu Armasul. Acesteia i se mai spunea si Marcuta.
Visana inchina Manastirea Marcuta Mitropoliei Bucurestiului, iar cu ajutorului mitropolitului Teodosie, repara asezamantul si ii adauga noi dependinte.

In timpul domniei lui Grigore al II-lea Ghica (1733-1735), Mitropolitul Stefan adauga pridvorul, clopotnita si renoveaza ansamblul., conform pisaniei.
Apoi, in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti (1774-1782), in jurul bisericii se infiinteaza un han cu pravalii. Manastirea a fost fortificata cu un nou zid, foarte gros, inalt de sapte metri. In 1779 se rezideste clopotnita de zid. Tot atunci se aseaza o placa de marmura cu initialele domnitorului si stema familiei.
Se spune ca in afara zidurulor, pe malul Raului Colentina, s-ar fi aflat un izvor tamaduitor. In jurul manastirii exista un zid de aparare, cu contraforti, specific manastirilor-cetati.
Manastirea are doua turnuri de intrare. Prin turnul dinspre apa Colentinei intrau credinciosii, iar prin turnul dinspre oras, intrau boierii.
Spitalul de Psihiatrie si internarea Poetului Mihai Eminescu
Intre anii 1838 si 1925, aici a functionat spitalul de psihiatrie. Acest spital ajunsese sa aiba, la un moment dat, peste 100 de pacienti. Printre pacientii internati aici s-a aflat si marele poet Mihai Eminescu.
Poetul National, a ajuns intr-o stare grava, la Sanatoriul Marcuta pe 3 februarie 1889. Din pacate nu se cunoaste exact camera in care a stat poetul. Peretii camerei lui Eminescu erau plini de versuri, conform marturiilor ultimilor vizitatori ai poetului. Ulterior, autoritatile comuniste au zugravit la drept, toate incaperile.
In aprilie 1889, Eminescu este instiintat ca tebuie sa paraseasca spitalul, intruat nimeni nu-i platise sederea. Doctorul Sutu il ia la el acasa, unde isi gaseste sfarsitul pe 15 iunie 1989.









In 1956 incepe un vast program de restaurare, caci ansamblul monument istoric se prezenta ca o ruina. Acesta este momentul cand sunt sterse urmele care ar fi atestat marturiile ultimilor vizitatori ai lui Eminescu. Alte documente nu sunt pastrate.
In interiorul zidurilor s-a gasit o cruce alba care ar putea indica mormantul Sfantului Sofronie de Vrata. Sfantul Sofronie s-a retras intre zidurile manastirii, fugarit de otomani, la inceputul secolului al XIX-lea.
Candva, situata in afara Capitalei, astazi Manastirea Marcuta este inglobata in orasul modern. Se afla in spatele blocurilor si a Soselei Pantelimon, langa Parcul Florilor. Puteti ajunge aici ori din Soseaua Pantelimon, urmand strada Biserica Marcuta. Se poate ajunge si dinspre Soseaua Fundeni, urmand Strada Doboresti apoi Strada Hatisului.
Daca ti-a placut acest articol, iti recomandam sa citesti articolul “Locuri de vizitat langa Bucuresti” dar si alte articole despre manastiri:
[…] Manastirea Marcuta […]