Tuesday, May 7Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat langa Bucuresti

Locuri de vizitat langa Bucuresti: Top obiective turistice aproape de Capitala: muzee, palate, conace, manastiri si biserici vechi, si alte obiective. Vom actualiza constant articolul pe masura ce descoprim noi locuri de vazut aproape de Bucuresti.

Exista multe locuri de vizitat langa Bucuresti, care merita vazute si la care puteti ajunge intr-o ora. Unele foarte cunoscute si pe care majoritatea bucurestenilor dornici de o escapada in apropiere de oras le stiu deja. Chiar si asa vom include in aceasta lista atat locurile mega cunoscute cat si cele mai putin cunoscute.

obiective turistice aproape de bucuresti
Locuri de vizitat langa Bucuresti

De exemplu multi bucuresteni stiu de Palatele de la Mogosoaia, Buftea, Potlogi sau de Manastirea Comana, printre cele mai cunoscute obiective turistice aproape de Bucuresti. Totusi, exista o multime de alte locuri aproape de Bucuresti, pe care este posibil sa nu le fi vizitat.

Pa masura ce mai facem research si mai descoperim cate o biserica veche, un muzeu sau vreun conac de care inca nu am aflat, vom actualiza lista pentru a crea cel mai complet ghid de turism pentru cei care sunt din Bucuresti si vor sa viziteze cate ceva in fiecare weekend, fara sa se deplaseze foarte departe.

Locuri de vizitat langa Bucuresti – sugestii de trasee

Un traseu pe care il puteti face este Bucuresti-Manastirea Samurcasesti-Schitul Gaiseni-Conacul Druganescu-Potlogi. Astfel, pe langa Palatul Brancovenesc de la Potlogi veti vedea alte obiective turistice care sa va umple ziua.

Foto: Google Maps

Intr-o alta zi va puteti duce la Targoviste, cu opriri la Manastirea Baldana, Conacul Olga Greceanu si Manastirea Nucet. Am inclus si trei orase in acest articol cu locuri de vizitat langa Bucuresti, dar daca vi se pare ca nu sunt chiar atat de aproape, va puteti rezuma la celelalte obiective. Totusi, avand in vedere ca orasele Ploiesti, Giurgiu si Targoviste sunt la aproximativ 60-70 de km distanta de Bucuresti, si ai ce vedea in fiecare din aceste orase, merita sa apara in lista.

Inspre nord, in directia Ploiesti puteti face un circuti care sa va umple intrega zi, sau puteti merge punctual, la cateva dintre aceste obiective, daca aveti doar o ora-doua la dispozitie.

Puteti pleca pe DN1 si sa va intoarceti pe DN1A, sau invers. Aveti ce vedea! Prima oprire la Manastirea Tiganesti, apoi vizita la Muzeul Atelier SCoala de la Piscu, aflata foarte aproape de manastire. De aici faceti o mica deviere spre Manastirea Snagov, apoi mergeti in Ploiesti, unde puteti vizita o multime de muzee.

Pe ruta de intoarcere veti opri la Targsoru Vechi, unde puteti admira Manstirea Turnu, care inglobeaza fostele ruine ale Curtii Domnesti de la Targsor. Tot in Targsoru Vechi se afla Thermele Romane. Mai multe detalii despre toate aceste locuri in continuarea articolului. Inainte de a intra in Bucuresti, opriti la Manastirea Rebegesti, Palatul Stirbey si Palatul Mogosoaia.

Acestea sunt doar trei sugestii de trasee, pe care le puteti scurta dupa bunul plac. Mai sunt si alte trasee pe care nu le-am prezentat in aceasta forma, dar veti descoperi multe locuri de vizitat langa Bucuresti in continuarea articolului.

Foto: Google Maps

Palatul Mogosoaia

In topul locurilor de vizitat langa Bucuresti se afla Palatul Mogosoaia, fosta resedinta a domnitorului Constantin Brancoveanu. Constructia a inceput in 1698 si a fost finalizata in 1702.

In fiecare weekend, mii de bucuresteni vin in Mogosoaia pentru a vizita parcul, palatul si celelalte corpuri ramase in picioare.

Pentru o scurta perioada de timp, dupa moartea domnitorului Constantin Brancoveanu, palatul a fost transformat in han.

Dupa 112 ani, domeniul de la Mogosoaia a trecut in posesia familiei Bibescu.

Astazi se pastreaza

  • Palatul Domnesc
  • Cuhnia(bucataria domneasca)
  • Foisorul
  • Biserica Sf Gheorghe
  • Turnul Portii
  • Ghetaria
  • Serele
  • Cavoul Familiei Bibescu

Domeniul Stirbey

Domeniul Stirbey este situat la 20 de km de Bucuresti, in Orasul Buftea.

Palatul Stirbei a fost construit intre 1850 si 1863, sub forma unei cule, de catre domnitorul Barbu Stirbei. Constructia a fost facuta dupa planurile arhitectului Michel Sanjouand, acelasi arhitect care a construit si Palatul Stirbey de pe Calea Victorie din Bucuresti.
Pentru o scurta perioada de timp, in 1916, palatul a servit drept loc de refugiu pentru Regina Maria si cinci dintre copii sai. In 197 a fost rechizitionat de germani, aici stabilindu-si locuinta Maresalul August von mackensen.
Anul 1918 consemneaza Pacea de la Buftea, prin care Romania pierdea Dobrogea.

Domeniul Stirbey include

  • Palatul Stirbey
  • Capela Sf. Treime
  • Turnul de acces
  • Turnul de apa
  • Palatul Mic
  • Serele
  • Lacul Buftea

Domeniul Manasia, Conacul Hagianoff

Conacul Hagianoff este un ansamblu de monumente istorice, localizat in satul Mansia, Judetul Ialomita.
Din ansamblu fac parte conacul, crama si parcul.
Cladirea in stil eclectic cu influente Art Nouveau a fost ridicata intre 1899 si 1900, la initiativa lui Ion Hagianoff.
Acesta a cumparat pamantul de la fratele regelui Serbiei, Efrem Obrenovici, in 1839. Locul are o istorie si mai bogata, fiind candva, pe la 1650, mosia familiei Cantacuzino.
Dupa zeci de ani de uitare, proprietarul Ariadna Lowendal, decide sa restaureze in 2006 ansamblul.
Vizitarea este contra cost, iar taxa de acces este destul de ridicata, aproximativ 50 de lei.

Foto: tripadvisor.ro

Palatul Potlogi

O alta resedinta a domnitorului Constantin Brancoveanu, Palatul Potlogi se afla la 60 de km de Bucuresti, in localitatea Potlogi.

Pe vechiul drum ce lega Bucurestiul de Targoviste si Craiova, Constantin Brancoveanu a ridicat in 1689 Palatul de la Potlogi. Conform pisaniei palatul a fost construit spre a fi lasat mostenire fiului sau Constantin. Pisania este printre putinele elemente originale pastrate din edificiul original.
Palatul a fost restaurat incepand cu anul 2011 si redat circuitului turistic in 2015. Vizitarea ansamblului costa 10 lei si se face cu ghid.
In curte exista ruinele cuhniei, ale unei vechi case si ale unei parti din zidul parterului.
Intr-o curte separata exista si biserica cu hramul Sfantul Dumitru, ctitoria aceluasi voievod Brancoveanu, din anul 1683.
Impresioneaza nu doar palatul ci si zidul de aparare si turnul portii de acces.
Palatul de la Potlogi este unul dintre cele mai vizitate locuri de langa Bucuresti, zilnic fiind sute de turisti.

Palatul Potlogi - Locuri de vizitat langa Bucuresti

Conacul Olga Greceanu

La jumatatea distantei dintre Bucuresti si Targoviste, in Balteni, pe Strada Eroilor nr.205 se afla Conacul Olga Greceanu. Foarte multe date despre acest conac nu am reusit sa gasim. In unele surse apare ca an 1905. Stim despre Olga Greceanu ca este descendenta a unei mari familii boieresti grecesti, care a detinut si Conacul/Cula Maldaresti, din Judetul Valcea.

Foto: Google

Conacul Druganescu

Daca porniti din Bucuresti spre Palatul Potlogi, luati in considerare o vizita si la Conacul Druganescu. Acest conac boieresc este si el in topul locurilor de vizitat aproape de capitala. Conacul a fost construit intre 1710 si 1715 de catre Gavrila Druganescu, vornic de Targoviste. In prezent este restaurat si deschis publicului fara taxa de acces. In interior este amenajat si un muzeu etnografic

Conacul Druganescu - Locuri de vizitat aproape de Bucuresti
Foto: facebook.com/conaculdruganescu

Conacul Marghiloman

Construit intre 1869 si 1874, Conacul Marghiloman a inglobat un ansamblu boieresc ce data de la sfarsitul secolului al XVII-lea. Fostul conac al lui Alexandru Marghiloman, situat in satul Hagiesti, comuna Sintesti, pe actuala strada a Bisericii, a fost construit de mesteri italieni. Are trei niveluri, pivnita, un hol central si 2 terase laterale.
Desi este monument istoric si a fost restaurat in 1996, astazi este in paragina. Vizitarea acestuia se poate face doar la exterior, insa privelistea este destul de trista. Ne imaginam ce muzeu superb ar fi putut exista aici, pe marginea Lacului Hagiesti, intr-un conac pus in valoare.

Foto: De la Atelierelealbe – Operă proprie, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26509104

Manastirea Plataresti

Manastirea ortodoxa Plataresti a fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab si sotia sa Elina, in 1632. Ansamblul manastiresc se afla in sudul localitatii Plataresti, din Judetul Calarasi, la aproximativ 20 de km de Bucuresti.
Este monument istoric de mare importanta, in care se pastreaza pictura din pronaos si icoanele imparatesti, in forma lor originala, din timpul lui Matei Basarab.
Manastirea a fost ridicata si cu scop de aparare, caci in timpul otomanilor, Tara Romaneasca nu avea dreptul de a construi cetati. Matei Basarab a gasit solutia ridicarii de manastiri fortificate, cu rol religios si defensiv. In acest sens a ridicat si Manastirile Caldarusani, Plumbuita, Marcuta, Negoiesti, Brebu sau Maxineni.

Foto: trecator.ro

Conacul Udriste Nasturel

Casa de piatra sau Conacul Udriste Nasturel este unul dintre locurile aproape de Bucuresti despre care putina lume stie. Acesta a fost construit de catre fratii Udriste si Cazan Nasturel intre 1641 si 1643. Cei doi frati erau cumnatii domnitorului Matei Basarab, iar Udriste Nasturel era cel mai important sfatuitor al domnitorului.

Conacul s-a mostenit in familie pana in 1830 cand este vandut Principelui Serbiei Milos Obrenovici. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea conacul este cumparat de Atanase Stolojan. Un incendiu devasteaza conacul in 1931 iar dupa razboi este nationalizat. Urmasii lui Stolojan recupereaza conacul dupa revolutie, si il vand. Astazi este deschis publicului, in zilele de sambata si duminica iar accesul este gratuit.

Domeniul Nasturel se afla la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Oltenita si este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat langa Bucuresti.

Locuri de vizitat langa Bucuresti - Conacul Udriste Nasturel

Manastirea Negoiesti

La 16 km de Conacul Udriste Nasturel, in Negoesti, Judetul Calarasi, se afla Manastirea Negoiesti. A fost ctitorita de domnitorul Matei Basarab si de sotia si Elena, sora fratilor Nasturel.

A fost avariata de-a lungul veacurilor necesitand interventii in 1777 si 1850. Ansamblul este declarat monument istoric de importanta nationala.
Din manastire au mai ramas Biserica Sf. Mihail si Garvil, ruinele chiliilor si zidul de incinta.

Intregul ansamblu a fost restaurat dupa 2013, din fonduri europene, astazi fiind redat publicului.

Locuri de vizitat langa Bucuresti - Manastirea Negoiesti

Manastirea Comana

Manastirea Comana este situata in satul Comana, la aproximativ 40 de km de Bucuresti, inspre sud, si este una dintre cele mai vechi, frumoase si importante manastiri-cetate din Romania. Restaurata in deceniul trecut, astazi se prezinta intr-o stare exceptionala, fiind vizitata zilnic de sute de turisti.

Pe langa caracterul religios pe care il prezinta biserica, ansamblul manastirii este un monument istoric de o mare importanta pentru tara noastra.

Ce cuprinde ansamblul Manastirii Comana

  • Biserica Manastirii Comana
  • Zidurile de aparare cu contraforti
  • Beciurile domnesti
  • Mausoleul Eroilor
  • Muzeul Manastirii Comana
  • Expozitie in aer liber
  • Turnul Intrarii
  • Chiliile manastirii
  • Un magazin de suveniruri, carti si produse de provenienta proprie
Manastirea Comana - Locuri de vizitat langa Bucuresti

Parcul Natural Comana

Din 2004 Parcul Natural Comana este declarata arie protejata. Acesta se intinde pe 24963 de hectare fiind o zona speciala de conservare pentru zeci de specii de flora si fauna salbatica. Este un loc ideal pentru amatorii de fotografii, natura, drumetii, existand cateva trasee tematice.

In apropiere de Parcul Natural Comana exista o multime de alte obiective turistice si istorice:

  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Adunații-Copăceni, construcție 1875, monument istoric.
  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Băneasa, construcție 1908-1910, monument istoric.
  • Biserica “Sf. Gheorghe” din Brăniștari, construcție sf. sec. XIX, monument istoric.
  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Budeni, construcție 1882, monument istoric.
  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, “Sf. Nicolae” din Călugăreni, construcție 1865, monument istoric.Biserica “Sf. Nicolae” din Comana
  • Biserica “Sf. Nicolae” din Comana, construcție sec. XVI -XVIII, monument istoric.
  • Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Dărăști-Vlașca, construcție 1873, monument istoric.
  • Biserica “Sf. Nicolae” din Dărăști-Vlașca, construcție 1880, monument istoric.
  • Biserica “Sf. Nicolae” din Frasinu, construcție 1858, monument istoric.
  • Biserica “Cuvioasa Paraschiva” din Gostinari, construcție 1857, monument istoric.
  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Grădiștea, construcție 1657, monument istoric.
  • Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Pietrele, construcție 1865, monument istoric.
  • Conacul Marmorosch – Blank din satul Adunații-Copăceni, construcție 1897, monument istoric.
  • Situl Ostrovu Lung – Gostinu, arie de protecție specială avifaunistică.
Parcul Natural Comana - Turistm langa Bucuresti
Foto: calatorim.ro

Manastirea Snagov

Se presupune ca Manastirea Snagov ar fi fost ctitorita de catre Mircea cel Batran, fiind atestata documentar in 1408. A fost refacuta de mai multe ori, de catre mai multi domnitori printre care Vlad Tepes, Mircea Ciobanul sau Neagoe Basarab.
Manastirea Snagov se afla pe insula situata la nord de lacul Snagov, in localitatea cu acelasi nume, la aproximativ 15 km de Bucuresti.
Cercetari arheologice recente, au aratat ca aici s-a aflat o biserica din lemn, datata in secolul XI.
La Manastirea Snagov se spune ca ar fi inmormantat Vlad Tepes, insa aceasta ipoteza nu a fost confirmata oficial. Totusi, in biserica exista cripta in care se presupune ca s-ar afla ramasitele lui Vlad Tepes

Ce cuprinde Manstirea Snagov

  • Biserica
  • Turnul
  • Fantana

Manastirea Baldana

Manastirea Baldana este la 35 de km de Bucuresti, spre vest, pe drumul DN153, in satul Baldana, Comuna Tartasesti, Judetul Dambovita, pe vechiul drum catre Pitesti.

A fost zidita de către preotul Gheorghe Baldanescu și soția sa Maria, începând cu anul 1827 ca mănăstire de călugărițe. Biserica este reconstruita în anul 1994.

Manastirea Baldana - Locuri de vizitat langa Bucuresti
Foto: arhiepiscopiatargovistei.ro

Manastirea Rebegesti

Biserica din Rebegeşti (actualmente Creţuleşti – Mânăstirea, com. Crevedia) are toate atributele unei biserici de curte – aşa cum o arată un interesant studiu istoric al colegului arh. Liviu Brătuleanu – şi a fost ctitorită de fraţii Creţulescu, Logofătul Radu şi Pădure Postelnicu, fiii lui Stan Logofătul din Creţuleşti, fiind terminată „cu zugrăvita cu totu la Noemvrie la 1 din leat gosdi 1669” – aşa cum o arată pisania de deasupra uşii de intrare.

În forma şi pe amplasamentul actual imaginea monumentului reprezintă rezultatul intervenţiilor de restaurare suferite cu prilejul ridicării ei cu 4,50m pentru a supravieţui amenajării salbei de lacuri de pe râul Colentina (proiect ing. Pavel Dorin şi ing. Em. Prager) în 1935.

Manastirea Rebegesti - Locuri de vazut aproape de Bucuresti
Foto: sospatrimoniu.ro

Schitul Gaiseni

Schitul Gaiseni este ctitorie a Vornicului Draghici Vintilescu din Floresti, unul din cei mai mari dregatori din timpul lui Neagoe Basarab.

Schitul este atesat documentar in 1526, pe vremea domnitorului Radu de la Afumați. Se afla la 31 de km de Bucuresti, si poate fi vizitat intr-o zi de weekend, alaturi de Palatul Potlogi, Conacul Druganescu sau Manastirea Samurcasesti.

Poate fi vizitat in Gaiseni, pe Strada Bisericii, la vest de Bucuresti si apartine de Judeul Giurgiu.

Schitul Gaiseni - Obiective turistice langa Bucuresti
Foto: doxologia.ro

Manastirea Samurcasesti

Mănăstirea Samurcășești a fost înființată în anul 1808, de vornicul Constantin Samurcaș, care a zidit-o pe moșia sa din satul Ciorogârla, la 15 km de București, cu puțin timp înainte de a deceda. În anul 1847, clucerul Alexandru Samurcaș, nepot de frate și fiu adoptiv al ctitorului, a asigurat mănăstirii vatra și pământul din jurul, ei punând de asemenea și reguli de administrație

In 1845 a făcut și prima reparație la biserica mănăstirii, care fusese afectată de cutremurul din 1838. O alta etapa de reparatii a fost efectuata intre 1866 si 1869, cu fonduri alocate de către Ministerul Cultelor.

După reparație, în anul 1870, biserica a fost pictată de pictorul Gheorghe Tattarescu.

În 1876, în cimitirul mănăstirii, a fost construită o biserică mică, cu hramul Sf. împărați Constantin și Elena, cu destinația de capelă.

Afectata de cutremurul din 1940, Manastirea Samurcasesti a fost refacuta pe vechea temelie, intre 1941 si 1943.

Locuri de vazut aproape de Bucuresti - Manastirea Samurcasesti
Foto: planiada.ro

Manastirea Cernica

Una din manastirile aflate foarte aproape de Bucuresti este Manastirea Cernica. Este ctitorie a vornicului Cernica Stirbei si a sotiei sale Chiajna, din anul 1608. Stilul din care face parte este cel neoclasic. Manastirea este localizata in Orasul Pantelimon, Judetul Ilfov pe Soseaua Cernica nr.16.


Din ansamblul manastiresc fac parte urmatoarele:

  • Biserica Sf Nicolae
  • Biserica Sf Gheorghe
  • Biserica Sf. Lazar
  • Cimitirul Cernica

In cimitirul Cernica sunt inmormantate mai multe personalitati romanesti, precum Mitropolitul Nifon, scriitorul Gala Galaction, pianistul Johnny Raducanu, actrita Stela Popescu, regizorul Geo Saizescu, pictorul Ion Tuculescu si altii.

Manastirea Pasarea

Manastirea Pasarea se afla la 29 km est de Bucuresti, si dateaza din sec al XIX-lea. Este asezata pe malul Lacului Pustnicu, la marginea padurii cu acelasi nume, parte a Codrii Vlasiei, la 2 km de Branesti.

Primul ctitor al manastirii este arhimandritul Timotei, care a ridicat aici o biserica din lemn in 1813. Prabusita dupa cutremurul din 1838, a fost refacuta de Sfantul Calinic de la Cernica, in 1846. Acesta este si unul din ctitorii de la Cernica.

Locuri de vizitat langa Bucuresti - Manastirea Pasarea

Manastirea Tiganesti

Pe DN1, in drum spre Ploiesti, la aproximativ 38 de km nord fata de Bucuresti, se afla frumoasa Manastire Tiganesti.

Cel mai vechi document cu privire la Manastirea Tiganesti dateaza din vremea primei domnii a lui Alexandru Ipsilanti, mai exact de la 1 august 1776. Biserica a fost ridicata in 1812, cu ajutorul Banului Radu Golescu, al Logofatului Florescu si arhimandritul Dositei, pe atunci staret la Manastirea Caldarusani.
Cinci ai mai tarziu se ridica biserica cimitirului si bolnita. Pe langa atelierele de testut si brodat, in incinta exista si Muzeul Manastirii.

Manastirea Pissiota

In Comuna Poienarii Burchii din Judetul Prahova, se afla Manastirea Pissiota. Aceasta a fost construita de catre grecul Nicolae Pissiota intre 1928-1929. Pentru ca afacerile ii mergeau bine in tara noastra, a decis sa ctitoreasca o manastire chiar pe terenul sau, cumparat de la Generalul Angelescu, fost ministru de razboi.
Arhitectul Ioan Giurgea a fost cel caruia ii datoram frumoasa arhitectura in stilul renasterii italieni cu elemente bizantine. Manastirea Pissiota se afla la aproximativ 40 de km nord de Bucuresti, foarte aproape de Manstirea Tiganesti. Gara Crivina se afla la 1 km, oferind posibilitatea vizitarii manastirii si cu trenul.

Foto: manastirea.pissiota.ro

Manastirea Caldarusani

Manastirea Caldarusani se afla in Gruiu, Judetul Ilfov, pe malul Lacului Caldarusani, la doar 30 de minute de Bucuresti. Se poate ajunge aici mergand pe A3, apoi parasind autostrada in dreptul localitatii Moara Vlasiei, sau pe drumul vechi, prin Stefanestii de Jos.

Manastirea este ctitoria voievodului Matei Basarab, fiind ridicata in 1638, pe locul uni schit mai vechi din lemn. Aceasta reprezinta una dintre cele mai importante manastiri din Tara Romaneasca, fiind o adevarata fortareata, inconjurata de apa din trei parti si avand ziduri groase de cetate.

Locuri de vizitat langa Bucuresti Manastirii Caldarusani

Muzeul Atelier Scoala de la Piscu

Tot in Comuna Ciolpani, in Satul Piscu, se afla Muzeul Atelier Scoala de la Piscu. Acesta este un muzeu privat, fiind un spatiu cultural nou, deschis in inima unui vechi sat de olari. Veti putea admira colectia de ceramica taraneasca si participa la atelierele deschise.

Foto: vatra-mcp.ro

Rezervația de Zimbri Neagra

Poate nu e chiar atat de aproape de Bucuresti, caci se ajunge aici in aproximativ o ora, insa merita trecuta in lista noastra de locuri de vizitat langa Capitala. Rezervatia de Zimbri este un loc unde trebuie sa ajungeti, mai spre dimineata, caci atunci sunt hraniti zimbrii, si aveti sanse mai mari sa vedeti cat mai multe exemplare.

Foto: caleatargovetilor.ro

Complexul Arheologic de la Targsoru Vechi

La 40 de minute de Bucuresti, in sud-vestul orasului Ploiesti, se afla Targsoru Vechi. Acest complex arheologic este alcatuit din mai multe obiective de interes:

  • Castrul Roman
  • Theremele Romane
  • Biserica Roșie (ruine)
  • Biserica lui Vladislav al II-lea (ruine)
  • Mănăstirea Turnu
  • Conacul Moruzzi

Castrul Roman de la Targsoru Vechi facea parte linia fortificatiilor romane alcatuita din castrele de la Sfarleanca, Ploiesti, Drajna, Pietroasele.
Astazi castrul este taiat in doua de drumul ce leaga Targsorul de Strejnicu si este acoperit cu diferite culturi. Thermele romane pot fi vizitate, fiind astazi protejate de o constructie speciala pentru protejarea acestor vestigii.
Manastirea Turnu este un reper al istoriei si evlaviei din Tara Romaneasca. Biserica dateaza din timpul lui Vlad Tepes. La dezvoltarea manstirii au contribuit si alti domnitori printre care Vlad Calugarul, Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Neagoe Basarab, Mihai Viteazul sau Constantin Brancoveanu.
Astazi un mic sat, candva, Targsorul era un prosper centru comercial al tarii.

Aici a fost si o importanta curte domneasca, mentionata prima oara in 6 august 1413, intr-un hrisov emis din cancelaria lui Mircea cel Batran. Denumirea de atunci era Novum Forum (Piata/Targul Nou). Ruinele fostei curti domnesti sunt astazi inglobate in Manastirea Turnu.

Orasul Giurgiu

Daca va gandeati ca nu aveti ce vedae in Giurgiu, mai ganditi-va. Din Bucuresti se ajunge in mai putin de o ora in Giurgiu si aveti ce vedea. De la Turnul cu ceas, la biserici vechi, muzee, si ruinele Cetatii Giurgiului.

Iti recomandam sa accesezi articolul “Obiective turistice in Giurgiu” si sa aflii mai multe despre acest oras.

Orasul Ploiesti

Orasul Ploiesti are si el o multime de locuri faine pe care trebuie sa le vezi, mai ales daca esti pasionat de muzee. Ploiestiul poate fi si o destinatie de weekend, si este la o ora de Bucuresti. Poate fi inclus intr-un itinerariu care sa va poarte pe la mai multe manastiri, pana in Ploiesti, apoi la intoarcere, pe alta ruta, pe la alte obiective turistice.

Turismul ploiestean se mandreste cu o serie de muzee precum: Muzeul Ceasului, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, Muzeul Judetean de Stiintele Naturii, Casa Memoriala I.L. Caragiale, Muzeul Judetean de Arta, Palatul Culturii, Muzeul Petrolului, Muzeul Memorial Paul Constantinescu, Muzeul Casa de Targoveti Hagi Prodan si altele.

Am scris un articol special pentru a detalia cele mai importante locuri de vizitat in Ploiesti.

Orasul Targoviste

Fosta capitala a Tarii Romanesti, Targovistea este o destinatie de neratat. Aici veti gasi un oras cu zeci de locuri de vizitat, si nu ne referim doar la Ansamblul Monumental Curtea Veche. Targovistea are multe muzee, diversificate, si cateva zeci de biserici vechi, toate monumente istorice. Iti recomandam articolul cu lista completa a obiectivelor turistice din Targoviste.

Locuri de vizitat pe langa Bucuresti - Turnul Chindiei