Conacul Udriste Nasturel. Casa de piatra – Comoara din Judetul Giurgiu unde accesul este gratuit.
In comuna Heresti, Judetul Giurgiu, se afla unul dintre cele mai impresionante conace din Tara Romaneasca. Putin cunoscuta de catre turisti, proprietatea familiei Nasturel se afla astazi in circuitul turistic, si poate fi vizitata in mod gratuit, in zilele de sambata si duminica.
Va garantam ca veti fi impresionati de monumentalitatea conacului, de arhitectura sa si de intreaga mosie. Este unul dintre acele locuri de vizitat langa Bucuresti, despre care foarte probabil inca nu ati aflat.
Cuprins Articol
Istoria conacului Udriste Nasturel
La 1620 mosia era deja in posesia lui Radu Nasturel, tatal fratilor Udriste si Cazan. In 1641 cei doi frati au inceput constructia conacului, construcie ce a durat doi ani.
Este foarte posibil ca fratii Nasturel sa fi avut sprijin financiar din partea curtii domnesti a lui Matei Basarab, domnitorul Tarii Romanesti la acea vreme. Sora fratilor Udriste era sotia domnitorului iar legaturile acestora erau foarte stranse.
La 15 km de Herasti, locul unde se afla Conacul Udriste Nasturel se afla Manastirea Negoiesti, ctitoria lui Matei Basarab, unde acesta avea si o casa domneasca aparata de ziduri cu contraforti si guri de tragere.
Revenind la conac, acesta a fost construit integral din piatra, in forta de L, si cuprinde doua locuinte aproape identice, destiate fratilor Nasturel.
In 1644. pe terenul mosiei, Elina Basarab ridica Biserica Sf. Treime si Sf. Arhengheli Mihail si Gavril, cu ajutor financiar din partea fratilor ei Udriste si Cazan Nasturel.
Conacul Udriste Nasturel a fost mentionat in 1657 in scrierile marelui cronicar sirian Paul de Alep.
“un palat fără egal în lume, afară numai de țara francilor… atât de frumos că împrăștia toată grija sufletului întristat”
In 1692, urmasii fratilor Nasturel si-au impartit mosia, pentru ca in 1716, Serban Herescul, nepotul lui Udriste, sa rascumpere intreaga proprietate de la urmasii lui Cazan. Constantin, fiul lui Serban, mare ban si paharnic, mosteneste proprietatea si o lasa mai departe fiului sau, Radu Nasturel Herescu.
Mosia mai ajunge pentru ultima oara in familia Nasturel, prin fiul lui Radu, care acumuleaza datorii in Rusia si vinde proprietatea principelui sarb Milos Obrenovici.
In 1830 mosia familiei istorica a familiei Nasturel este cumparata de Principele sarb Milos Obrenovic, devenit ulterior conducatorul Serbiei in doua randuri. Acesta este considerat creatorul Serbiei moderne.
Milos Obrenovici a fost casatorit cu Elena Maria Catargiu, si au avut un fiu, pe Milan al Serviei, devenit Rege al Serbiei intre 1882-1889.
Elena Maria Catargiu ar fi fost amanta domnitorului Al. I. Cuza, si i-ar fi daruit doi fii.
Dupa moartea lui Milos Obrenovici, fiul sau a mostenit intreaga mosie. Ulterior aceasta a fost mostenit de un nepot al surorii sale Elisabeta, baronul Mihaly IV Nicolic de Rudna.
In 1881 Mihaly vinde mosia lui Anastase Stolojan, care supraetajeaza o casa aflata in curtea conacului, si care astazi este cunoscuta ca si “Casa Stolojan”.
Urmasii lui Anastase Stolojan au mostenit mosia, iar dupa incendiul din 1931, din lipsa de fonduri, acestia nu au mai reparat casa stramosilor.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, in 1949, Conacul a fost nationalizat de autoritatile comuniste.
Cine a fost Udriste Nasturel
Conacul si-a luat numele de la Udriste Nasturel, mare carturar, poet, traducator in Tara Romaneasca si cel mai mare sfatuitor al domnitorului Matei Basarab. S-a nascut in 1596 si a trait 60 de ani.
Udriste Nasturel a fost si un mare colectionar de carti valoroase, avand contact cu cultura europeana.
A avut un mare rol in introducerea limbii romane in biserica dar si in activitatea tipografiilor de la Govora si Targoviste.
Acesta a tradus, printre altele, “Invataturile lui neagoe Basarab catre fiul, Teodosie”.
Localizare si acces
Conacul mai este cunoscut si cu denumirea “Casa de piatra Udriste Nasturel”. Este pozitionat la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Oltenita, la aproximativ 36km distanta de ambele orase.
Acesta se afla in satul Herasti, fosta Fieresci/Fierasti, ce apartine de comuna cu acelasi nume din Judetul Giurgiu. Accesul se face pe la poarta principala din Strada Milos Obrenovici nr.32.
De obicei nu este aglomerat, si chiar sunt sanse sa fiti singurii turisti la momentul cand veti ajunge acolo. La poarta exista putin spatiu in laterale, unde puteti lasa masina. Sa nu va lasati descurajati de panoul care mentioneaza ca accesul este interzis fiind proprietate privata.
Conacul este deschis publicului, in mod gratuit, in fiecare sambata si duminica, in intervalul orar 10-16, si nu este necesara rezervare.
Veti putea vizita atat interiorul conacului cat si curtea interioara sau terenurile aflate in josul platoului.
Vizitarea se face alaturi de ghidul conacului, o doamna foarte amabila si care este incantata sa primeasca turisti si sa le povesteasca despre istoria locului.
Va recomandam sa vizitati si site-ul oficial al Casei de Piatra Udriste Nasturel sau pagina lor de facebook.

Restaurarea, retrocedarea si vanzarea
In 1953 Comisia Monumentelor Istorice incearca sa demareze un proiect de restaurare, dupa proiectul arhitectului Emanoil Costescu, proiect ce prevedea, printre altele, si refacerea turnului adaugat de Milos Obrenovici.
Desi fusese avizat, acest proiect nu a mai fost pus in practica, iar un an mai tarziu a fost propus un altul, de catre arhitectii Toma Socolescu si Eugenia Greceanu, care au propus restaurarea la starea initiala, asa cum fusese construi de Udriste Nasturel.
Nici acest proiect nu a fost dus la bun sfarsit. Peste 10 ani arhitecta Olga Bazu reuseste sa demareze restaurarea Conacului Udriste Nasturel, dupa ideea lui Toma Socolescu.
Conacul Udriste Nasturel a intrat in administratia Muzeului de Arta Populara si a inaugurat aici Muzeul Lemnului si Feroneriei. Ulterior au fost expuse obiecte de arta traditionala.
In 2013 mostenitorii familiei Stolojan, ultimii proprietari ai domeniului, au castigat in instanta retrocedarea unei parti a vastului domeniu pe care l-a detinut Anastase Stolojan. Acestia au scos la vanzare proprietatea iar in 2020 s-a gasit si un cumparator.
In prezent conacul se afla intr-o noua etapa a istoriei sale zbuciumate, fiind in conservare, restaurare si punere in valoare. Acest proces se face in timp ce vizitarea este permisa, asa cum mentionam anterior, gratuit, in zilele de sambata si duminica.
Am vizitat recent Conacul Udriste Nasturel si putem confirma ca merita pe deplin sa il vizitati.
Galerie Foto Conacul Udriste Nasturel
Poate imaginile surprinse de noi nu ii fac dreptate conacului, cai noi nu suntem fotografi, insa am incercat sa surprindem, asa cum am putut noi, atat conacul cat si curtea si alte detalii. De exemplu la intrarea intr-unul din beciuri am fotografiat cateva inscriptii vechi, din perioada in care proprietar era Milos Obrenovici, una dintre inscriptii fiind in sarba.
Alte imagini surprind statuete, poarta de intrare in curte, Casa Stolojan, sau privelistile inspre iazul aflat mai jos de Conacul Udriste Nasturel.
































