Sunday, March 24Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Curtea Domneasca Brebu

Curtea Domneasca de la Brebu este un ansamblu ce dateaza din secolul XVII si este compus din urmatoarele: Casa Domneasca unde este amenajat un muzeu, biserica fostei manastiri, turnul clopotnita si zidul de incinta.

Ansamblul a fost conceput ca manastire si curte domneasca, in timpul domnitorului Matei Basarab. Desi exista o contradictie cu privire la anul in care a fost finalizata manastirea, se crede ca anul corect este 1640. Totusi, intr-una din pisanii este mentionat anul 1650, desi exista documente care arata ca la 1641 manastirea era deja functionala, daca nu finalizata.

Localizare si acces la Curtea Domneasca Brebu

Localizata in Brebu Manastirei, Judetul Prahova, Curtea Domneasca reprezinta unul dintre cele mai importante monumente din judet. Este vizitata anual de zeci de mii de turisti fiind o destinatie ideala atunci cand vizitati alte obiective de pe Valea Prahovei sau din apropiere.

Curtea de la Brebu este situata la 115km fata de Bucuresti si la doar 8 km fata de Campina.

Pentru a ajunge la Curtea Domneasca de la Brebu, din Campina, mergeti pe DJ100E, treceti Raul Doftana si continuati pe DJ214.

Casa Domneasca, astazi muzeu.

Casa Domneasca a fost ridicata in 1641, odata cu zidul de aparare si cu biserica.

In fosta casa domneasca functioneaza astazi Muzeul “Casa Domneasca Brebu”, fondat in 1971, astazi in cadrul Muzeului de Istorie si Arheologie al Judetului Prahova.
Expozitia permanenta cuprinde obiecte de istorie si arta feudala, printre care se numara diferite exponate ce atesta dezvoltarea agriculturii, mestesugurilor, comertului, tipografiei si culturii.
Tot aici se poate admira Biblia de la Bucuresti, tiparita in 1688, icoane vechi, vesminte, costume boieresti si diferite bijuterii de epoca.

Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril

Biserica Manastirii Brebu este asemanatoare ca arhitectura cu biserica de la Manastirea Dealu, locul unde se spune ca s-ar afla capul lui Mihai Viteazu. Este construita pe un plan triconc, are o turla pe naos si alte doua mai mici pe pronaos.
Zidaria bisericii este din caramida arsa si piatra iar decoratiunile exterioare sunt specifice bisericilor din Tara Romaneasca.

In prezent, biserica manastirii are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril si serveste ca lacas de cult pentru parohia satului Brebu Manstirei.

Zidurile de aparare si Turnul Clopotnita

Zidurile de incinta cu o grosime de aproape 1m, sunt construite din caramida arsa si bolovani de rau. Pe toata lugimea zidurilor exista creneluri si locuri de straja. Cu o inaltime de 6.5m, zidurile s-au dovedit greu de trecut de-a lungul veacurilor, astazi pastrandu-se aproape in intregime.
Turnul clopotnita, cu o inaltime de 27m si o latime de 8.5m la baza, este inserat in zidul de incinta. Ca si acesta, s-a pastrat aproape intact pana in zilele noastre.

Decaderea si etapele de restaurare

Dupa moartea domnitorului Matei Basarab, cel care se ocupa de refacerea manastirii este Constantin Brancoveanu. Acesta reda privilegiile manastirii si scuteste de dari 52 de localnici pentru ca acestia sa se ocupe de lucrarile necesare.
Acest fapt va duce ulterior la scindarea locuitorilor, creandu-se cele doua localitati, Brebu Manstirei si Brebu Megiesesc.
Dupa moartea lui Brancoveanu, manastirea se degradeaza din nou. Grigore al II-lea Ghica trece administrarea manastirii in grija Eforiei Spitalului Sf. Pantelimon din Bucuresti, printr-un act din 1752.

Ansamblul a fost afectat serios de cutremurele din 1790,1802 si 1838 dar si de incendiul devastator din 1855. fiind renovat in secolul al XIX-lea. In perioada 1955-1960 a avut loc un proces de restaurare care a redat aspectul initial al bisericii.

Dupa cele trei cutremure, in timpul lui Gheorghe Bibescy, in 1843, manastirea trece printr-un proces de reconstructie si restaurare care ii schimba putin aspectul initial. Isi va recapata aspectul dupa restaurarea dintre anii 1930 si 1939.

In perioada 1955-1960 a urmat cel mai amplu proces de restaurare, doar pentru ca un an mai tarziu, in 1961, manastirea sa fie lovita din nou de catre un incendiu. Au fost necesare alte lucrari de reparatie ce au avut loc pana in 1963, ansamblul capatand aspectul dins ecolul al XVII-lea, asa cum poate fi admirata si astazi.

Galerie Foto Curtea Domneasca Brebu

1 Comment

Comments are closed.