Sunday, December 8Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Palatul Brancovenesc de la Potlogi

Palatul Brancovenesc Potlogi
Palatul Brancovenesc Potlogi

Palatul Brancovenesc Potlogi este unul dintre cele mai frumoase palate din Romania, si, datorita proximitatii fara de Bucuresti, Pitesti sau Targoviste, este un loc vizitat de catre foarte multi turisti.

Daca veti vizita Palatul de la Potlogi va recomandam sa va inarmati cu rabdare, caci vizitarea intregului ansamblu dureaza aproximativ doua ore. Frumusetea palatului, a bisericii si a gradinilor, dar si explicatiile ghidului vor face vizita sa merite orele in care veti sta in picioare. Exista nenumarate incaperi si exponate in interiorul palatului, toate insotite de explicatiile ghidului pus la dispozitie de administratorii complexului muzeal.

Scurt istoric al Palatului

Palatul Brancovenesc de la Potlogi a fost construit in 1689 de catre Constantin Brancoveanu, pe o suprafata aproximativa de 23000 de metri patrati si era alcatuit dintr-o incinta dreptunghiulara compartimentata in trei curti. Ansamblul cuprindea palatul, poarta de intrare, incaperile corpului de garda, cuhnia, droşcăria, vechea casă boierească, locuintele slujitorilor, incintele, gradina, zidurile de aparare si biserica ridicata cu 5 ani inaintea palatului.

Curtea de la Potlogi a fost ridicata pentru fiul cel mare al domnitorului, Constantin, mostenitorul la tron.
Palatul reprezinta una dintre cele mai emblematice constructii caracteristice stilului brancovenesc, imbinand influente autohtone, occidentale si orientale.
In trecut existau patru scari, cate una pe fiecare latura a palatului, astazi pastrandu-se doar doua.

In interiorul Palatului Brancovenesc se pot vizita multe incaperi, toate decorate cu elemente originale sau reproduse cat mai apropiat de cele originale. Printre elementele de mobilier autentice se afla si cufarul de calatorie folosit de Brancoveanu.

Pe peretii uneia dintre incaperi exista un desen care se presupune a fi facut chiar de catre fiul cel mare al domnitorului, pe care il chema tot Constantin. Desi este un desen rudimentar, este impresionant sa ne gandim ca este facut chiar de catre mostenitorul tronului, undeva la inceputul secolului al XVIII-lea.

Pivnita Palatului

Ca orice constructie domneasca, si Palatul de la Potlogi beneficia de o pivnita generoase, boltita, care mai exista si astazi, in stare perfecta, cu toate stricaciunile la care a fost supus palatul. Tehnica de construire a acestei pivnita este tipica, asa cum au fost construite si in restul curtilor domnesti, manastirilor fortificate sau in casele boierilor. Este o pivnita construita din caramida rosie, trainica, ce rezista peste secole.

Biserica Sf. Dumitru Brancoveneasca de la Potlogi

Biserica cu hramul Sfantul Dumitru este localizata in partea de est a complexului si a fost ctitorita de domnitorul Constantin brancoveanu in 1683.

Biserica de la Potlogi este prima biserica de curte construita de Brancoveanu si a fost edificata inaintea palatului. Avea o singura turla, initial, cea de-a doua turla fiind adaugata in procesul de restaurare din 1904. Pictura a fost si ea refacuta de mai multe ori, astfel, din pictura originala mai exista tabloul votiv din pronaos, bolta cu medalionul lui Iisus Emanoil si peretele estic la pridvor.

Decaderea si restaurarea Palatului

Dupa moartea crunta a lui Brancoveanu si a celor patru fii ai sai, palatul a fost devastat de catre turci, care presupuneau ca ar putea gasi acolo mari cantitati de aur.

Apoi, palatul a fost distrus de catre otomani, in semn de razbunare, de parca nu fusese suficienta crunta razbunare aplicata familiei domnitorului.

Astfel, Palatul de la Potlogi a ramas in ruina timp de secole, fiind refacut aproape din temelii la inceputul anului 1955. Pentru reconstruire s-au folosit elemente intalnite la alte edificii construite in stilul brancovenesc, precum Palatul de la Mogosoaia, Manastirea Vacaresti, Hurezi sau Stavropoleos.

Mult mai recent, intre anii 2007 si 2013, Palatul Brancovenesc Potlogi a fost reabilitat in intregime, costurile ridicandu-se la peste 40 de milioane de lei.

Acces Palatul Brancovenesc Potlogi

Palatul Brancovenesc de la Potlogi poate fi vizitat de marti pana duminica, intre orele 9 si 17, pe timpul iernii, in timp ce vara programul este prelungit pana la 18:30.
Pretul unui bilet era 10 lei de persoana, ultima oara cand am vizitat noi ansamblul. Accesul se face doar cu ghid, inclus in costul biletului si ofera o experienta completa, gratie informatiilor pretioase oferite pe parcursul turului.
Din Bucuresti se ajunge in aproximativ o ora la Potlogi, cu mentiunea ca estimarea poate varia, in functie de locul din care porniti si traficul intalnit in oras, pana la iesirea spre A1. De regula in zilele de weekend este mai usor sa ajungeti la Palatul Brancovenesc Potlogi, evitand astfel, traficul infernal din Bucuresti in timpul zilelor de lucru.

Traseul din Bucuresti spre Palatul Potlogi
Foto: Google Maps

Distanta din Bucuresti pana la Palatul Brancovenesc Potlogi este de aproximativ 40 de km iar din Targoviste 50 km. Daca porniti la drum din Bucuresti, puteti opta pentru una din cele doua rute, drumul Bucuresti-Targoviste sau A1.

Puteti include in programul de vizitare si Conacul Druganescu, aflat la aproximativ 15km de Potlogi, in localitatea Stoenesti.