Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cetatea Ika sau Turnul Ciunt

Cetatea Ika sau Turnul Ciunt se afla pe raza localitatii Cernat, in apropiere de orasul Targu Secuiesc, intr-o zona linistita, la confluenta a doua rauri. Din cetatea medievala a mai ramas doar un turn, care a fost restaurat la forma pe care o arata astazi.

Drumul este asfaltat aproape pana la cetate, cu exceptia unei portiuni de 1 km unde este drum de piatra. Exista cateva locuri de parcare chiar la poalele dealului pe care sta turnul ramas din cetate.

Castelul Ika este situat în inima Ținutului Secuiesc, la poalele de est ale Munților Bodoc.

.„Nu avem date istorice despre acest castel; în cel mai bun caz știm din datele vagi ale cronicii Csíki că Ika) a fost unul dintre cei mai mici Rabonbán și a trăit în luptă cu Uopulet (Apold) Rabonbán. Tradiția spune că Ika, liderul regelui Póka, care a fost expulzat din Castelul Idol, a mărșăluit aici și și-a construit un castel aici, dar a fost ucis într-o bătălie sângeroasă pe locul a ceea ce este acum Ikafalva. Potrivit acestui fapt, eroul care a fondat Ikafalva, din al cărui sânge a apărut sursa Furus, ar fi fost Ika. ,, Sursa: Balázs Orbán

In-afara catorva ruine, doar turnul a ramas in picioare, si ar putea fi vizitat si in interior, daca reusiti sa faceti rost de cheia de la poarta. Cheia poate fi luata de la Hanna Guesthouse.

Noi am vizitat mai intai Cetatea Ika, apoi am fost la Muzeul Haszman Pal, aflat tot in Cernat.

De aici puteti face si drumetii, caci Turnul Ciunt sau Cetatea Ika se afla la poalele Muntilor Bodoc, munti domoli, ce pot fi parcursi intr-o drumetie destul de lejera.

Castelul Ika era construit pe creasta lungă și îngustă, strajuita de paraurile Ika si Nagy. Zidurile ce inconjurau cetatea aveauy 200m lungime si 10 m inaltime, cu un turn circular la fiecare capat.

Foto: https://www.3szek.ro/

Există multe legende asociate cu castelul și construcția acestuia. Există încă o credință printre morarii din jurul castelului că în pivnița de sub turn există o comoară în căzi, străjuită de doi cocoși – unul roșu și unul negru – și când unul doarme, celălalt este treaz. Dacă cineva se apropie de ușa subsolului, paznicul începe să se ghemuiască și ușa de fier se trântește imediat. 

Potrivit unei alte povești, odată, stăpânul castelului a fost un uriaș înaripat care a lovit odată stânca castelului, furios fiind, si s-ar vedea si astazi urmele pumnului sau. Se mai spune ca Gigantul zbura adesea spre turnul bisericii din Cernat. 

Potrivit unei alte povești, un șarpe uriaș a locuit odată în castel și era atât de mare încât, în timp ce înconjura turnul cu coada, și-a întins capul pentru a bea din pârâu, devorand trecătorii. Șarpele a fost ucis într-o mare bătălie de către un cavaler.

Conform traditie locale nicio piatra din castel nu poate fi mutata fara pedeapsa. 

O alta legenda vorbeste despre moara de sub castel si despre morarul care a icnercat sa isi ucida sotia, daramand zidul turnului peste moara si peste sotia sa. Cum incepuse acesta sa darame zidul, bratele i s-au ofilit, paraul s-a umflat, luand atat moara cat si morarul.

In prezent se spune ca ar exista sub castel o cladire de moara de apa abandonata.

1 Comment

Comments are closed.