Wednesday, October 2Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Mangalia. Top obiective turistice.

Obiective turistice in Mangalia sunt o multime, chiar daca noi nu stiam prea multe despre acest oras.

Desi majoritatea romanilor care aleg Mangalia ca destinatie de vacanta o fac exclusiv pentru plaja, noi am fost in Mangalia, in plin sezon estival, fara sa facem plaja. Interesul nostru a fost sa descoperim cele mai importante locuri de vizitat in Mangalia.

Asadar, excursia noastra a inceput din statiunea Neptun, unde eram cazati, si unde am gasit un Centru de Informare Turistica, de unde am facut rost de harti si alte materiale de promovare turistica a orasului Mangalia.

Din Neptun pana in Mangalia sunt aproximativ 7 km, pe care i-am parcurs in aproximativ 12 minute cu masina, fara sa intalnim aglomeratie pe sosea. Nici orasul Mangalia nu este unul aglomerat, chiar in plin sezon, mai ales daca esti obisnuit cu haosul din Bucuresti.

Am aflat ca sunt multe obiective turistice in Mangalia, si nu am reusit sa ajungem chiar la toate.

In Mangalia, prima noastra oprire a fost la Muzeul de Istorie si Arheologie Callatis, ceea ce va recomandam si voua.

Muzeul de Istorie si Arheologie Callatis

Cu siguranta aici este primul loc unde ar trebui sa va opriti daca veniti sa vizitati Mangalia. Muzeul de Istorie si Arheolgie Callatis a luat fiinta in 1959 iar din 1994 se afla in actuala cladire care are o intrare construita in stil antic grecesc.

Muzeul de Arheologie Callatis este poate cel mai important obiectiv turistic din Mangalia.

Expoziţia permanentă constă în obiecte de epocă greacă, romană, romano-bizantină, dar şi produse ale civilizaţiei geto-dacilor din localitatea vecină Mangaliei, Albeşti.

La nivelarea unor mici movile, pentru ridicarea unui stadion, au fost descoperit un sarcofag datand din sec IV-III i. Hr. iar printre resturile de oseminte a fost gasit unul din cele mai vechi papirusuri din Europa. Mormântul poate fi vizitat în incinta Muzeului de Arheologie „Callatis” Mangalia, sub forma sa tumulară.

Locuri de vizitat in Mangalia Muzeul de Arheologie

Gradina Culturala Callatis

Grădina Culturală Callatis este un proiect care presupune amenajarea grădinii Muzeului de Arheologie Callatis într-un spațiu de expoziții artistice, evenimente culturale și petrecere a timpului liber gratuit pentru comunitate și vizitatori, conform descrierii paginii oficiale de facebook a proiectului. Dupa ce vizitati Muzeul de Istorie si Argeologie, nu uitati sa mergeti si in spatele acestuia, pentru a admira exponatele din gradina si pentru a petrece cateva momente de relaxare, la umbra, pe o bancuta sau intr-un hamac.

Poate aveti noroc si prindeti si un concert live.

Muzeul Marinei Mangalia

Foto: Locuridinromania.ro

Muzeul Marinei din Mangalia, amenajat in 2004 intr-o cladire dezafectata a cazarmei, prezinta tehnica militara, navala si obiecte de patrimoniu din istoria recenta a Marinei Militare.
In fata cladirii exista exponate din colectia navala si antiaeriana, barci, antene radio, flotoare, armament, torpile si o nava militara.
In interior exista doua sali cu exponate din aceeasi categorie. Este genul de muzeu unde puteti merge si cu copiii, caci acestia vor fi fascinati de obiectele pe care le vor gasea.
Muzeul se afla pe Strada Portului si poate fi vizitat zilnic intre 8 si 16.

Cetatea Callatis

Accesul la ruinele Cetatii Callatis este putin mai anevoios, insa odata ce ati ajuns aici, veti putea vizita cetatea, neoficial, caci aceasta nu este deschisa pentru vizitare in adevaratul sens al cuvantului.

Cand am ajuns noi aici, era un angajat care intretinea locul, matura, cosea, aduna uscaturile. Am intrat in ansamblu printr-o spartura in gard, iar angajatul respectiv nu a fost deranjat de prezenta noastra.

Cetatea Callatis a fost întemeiată spre sfîrşitul sec. VI î.Hr. de către coloniştii dorieni veniţi din Heracleea Pontică, la porunca unui oracol pe locul unei aşezări getice numită Cerbatis sau Acervetis. O serie de scriitori antici printre care îi amintim pe: Ptolemeu, Strabon, Memnon, Ovidiu, Pliniu cel Bătrân, Arian, Pseudo-Skymnos, Demetrios din Callatis şi Scylax din Cariadna, mentioneaza Cetatea Callatis in scrierile lor.

In secolul IV î.Hr. Cetatea Callatis ajunge sub dominatie macedoneana. Influenta romana incepe sa isi spuna cuvantul in Sec I î.Hr. dar Callatis reuseste sa iasa de sub aceasta dominatie si ajunge sub comanda lui Burebista. Nu prentru mult timp, totusi,caci romanii cuceresc iar cetatea si o vor dezvolta pana mai tarziu, in secolele IV-V.

Cetatea a fost distrusa definitiv in sec. VII d. Hr. de catre popoarele migratoare care au invadat arealul pontic.

Cetatea Callatis - Top Obiective Turistice in Mangalia

Farul Genovez Mangalia

Actualul far genovez din Mangalia este ridicat in 1958, dar inainte de acesta a existat un adevarat far construit de genovezi, in secolul XIII cand acestia dominau zona litorala. Istoria consemneaza existenta acestui far, insa nu se cunoaste cu exactitate data cand acesta a disparut sub apele Marii Negre.

Farul a fost renovat in 1999 pentru ca ajunsese in stare de degradare. In prezent, acesta este un simbol al Orasului Mangalia.

Biserica Sf. Gheorghe

In octombrie 2020, la Biserica Sf Gheorghe, a fost descoperit un document, un hrisov, care atesta ca piatra de temelie a Bisericii Sf Gheorghe a fost pusa in septembrie 1915, iar sfintirea a avut loc 14 ani mai tarziu. La inaugurarea bisericii au fost prezente mari personalitati, printre care Regina mama Elena si marele istoric Nicolae Iorga.
La inceputul celui Primului Razboi Mondial, Biserica Sf. Gheorghe din Mangalia a fost printre primele cladiri bombardate de catre puterile centrale, de pe mare.

A murit atunci chiar seful de santier Dimitrie Marcu, care se afla la fata locului. Biserica era in stadiu avansat de constructie, ajungand deja la turle, pana sa fie bombardata. Nici pana in ziua de azi nu se stie sigur cine sunt cei care au efectuat bombardamentul de pe mare, daca au fost germanii sau bulgarii.

Un articol mai amplu despre acest subiect gasiti aici.

Foto: facebook.com/Parohia-SfMMc-Gheorghe-Mangalia-113796693319694

Moscheea Esmahan Sultan

In Mangalia exista si o moschee veche de aproape 500 de ani, fiind si un monument istoric de o mare importanta, nu doar pentru orasul Mangalia.

Moscheea Esmahan Sultan este un lacas de cult musulman ridicat in 1573 de catre fiica unui mare sultan al Impreriului Otoman, Selim al II-lea. Numele moscheii vine chiar de la numele printesei Ismahan.

Este cea mai veche geamie / moschee existenta pe teritoriul Romaniei.
Constructia moscheii a fost facilitata de ruinele Cetatii Callatis, de unde a fost extrasa piatra cioplita necesara ridicarii moscheii. In interior s-a folosit lemn de stejar pentru stalpii de sustinere si nu exista picturi sau alte decoratiuni, cu exceptia tavanului decorat in lemn.


Exista si un amvon, locul de unde imamul predica in fiecare zi de vineri, chiar si in zilele noastre.
In exterior incanta pridvorul, balustradele si stalpii din lemn, cat si o fantana construita cu pietre recuperate dintr-un mormant vechi.

De altfel, langa moschee exista si un cimitir musulman, vechi de peste 300 de ani, care se afla si el pe lista monumentelor istorice. Aici este si mormantul lui Mehmed Pasa, un important om politic otoman al secolului XVI si sotul printesei Ismahan.

By Ioan Bodean – Own work, CC BY-SA 3.0 ro, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35176101

Edificiul Bizantin

Monumentul Edificiul Bizantin dateaza din secolul V, iar descoperirea acestor vestigii a avut loc incepand cu 1993. O descoperire foarte recenta, ce a avut loc pe locul hotelului New Belvedere, fost President. Ansamblul construit din blocuri mari de calcar a fost pastrat si inclus in cladirea hotelului, existand chiar si un muzeu.

Edificiul Romano-Bizantin era localizat in partea de N-E a Cetatii Callatis si era de forma rectangulara, alcatuit din mai multe sali si se intindea pana la plaja orasului. Situl arheologic descoperit in aceasta zona a fost restaurat, amenajat in holul hotelului si la subsolul restaurantului, si, poate fi vizitat. Acesta este singurul hotel-muzeu cu vestigii arheologice din România.

In cadrul muzeului amenajat in interioriul hotelului sunt expuse vase din ceramica folosite pentru depozitarea si transportul hranei, dar si fragmente arhitecturale descoperite in cadrul Edificiului Bizantin.

Foto: Cosinus1982 skyscrapercity.com

Portul Mangalia

Unul din cele mai apreciate locuri din Mangalia este cu siguranta portul. Unul destul de mare si foarte cochet, cu o promenada pe masura. Acesta este un loc unde zilnic vin turisti, chiar si in afara sezonului estival.

Construit intre 2006 si 2008, cu fonduri europene, Portul Mangalia este in prezent cel mai modern port turistic din Romania.

Monumentul Eroilor

Situat in fata Casei de Cultura din centrul orasului Mangalia, Monumentul Eroilor dateaza din 1998 si are o placuta de bronz montata, pe care scrie in latina “Este inaltator sa mori pentru tara ta”.

Monumentul Eroilor Dobrogeni a fost construit din piatra dobrogeana, intr-un stil modern, de catre Daniel Divricean (Specialist in metal) , Doru Nuta (Sculptor) si Adrian Dumitru (Ceramist).

Foto: mangalianews.ro

Daca ti-a placut articolul cu Topul Obiectivelor Turistice din Mangalia, iti recomandam si urmatoarele:

1 Comment

Comments are closed.