Thursday, November 21Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Curtea de Arges. Top obiective turistice.

Curtea de Arges, prima capitala a Tarii Romanesti, locul unde se presupune ca a descalecat legendarul Negru Voda, este un oras prin care trec zeci de mii de turisti anual. Asta pentru ca este situat pe drumul catre Transfagarasan, venind dinspre Pitesti.

Poate articolul acesta va convinge o parte dintre acesti turisti, o parte din voi, sa opriti si in Curtea de Arges, fie in treacat, fie pentru o noapte, sau de ce nu, mai multe. Orasul are atat de multe locuri de vizitat, incat nu va ajunge o zi. Va invitam sa descoperiti Curtea de Arges, dincolo de drumul catre Transfagarasan.

Manastirea Curtea de Arges – Top Locuri de vizitat

Nu putem incepe articolul “Locuri de vizitat in Curtea de Arges” fara a pune in capul listei Manastirea Curtea de Arges, cel mai important si cunoscut obiectiv turistic din oras.

Manastirea Curtea de Arges a fost construita intre 1515 si 1517 de catre domnitorul Neagoe Basarab, pe locul vechii mitropolii. Pana in 1866 complexul era pastrat intact, insa doua incendii au distrus turnul de intrare, locuintele si cladirile seminarului.
Desigur, si biserica a fost afectata, insa la initiativa lui Carol I, a fost demarat procesul de restaurare in 1875. In 1886 a inceput constructia palatului regal, transformat ulterior in Palat Episcopal.
La intrarea in complex a fost construita o catedrala noua, incepand cu anul 2009. Lucrarile au fost finalizate in 2018.
In Biserica Manastirii sunt ingropati Regii Carol I si Ferdinand, alaturi de sotiile lor Reginele Elisabeta si Maria. In noua catedrala au fost ingropati Carol al II-lea, Regele Mihai, alaturi de sotia sa, Regina Ana si de mama sa, Regina Elena.
Manastirea Curtea de Arges este faimoasa si pentru legenda Mesterului Manole. Pe una din laturile bisericii se afla semnalizat locul unde se presupune ca ar fi zidita Ana lui Manole.

Daca vizitati in grup restrans, va recomandam sa asteptati pana vine un grup mai mare in vizita, si sa ascultati ce povesteste ghidul. Accesul in biserica este 2 lei, insa merita atat pentru a admira interiorul, cat si pentru explicatiile ghidului.

Manastirea Curtea de Arges - Top obiective turistice

Curtea Domneasca – Top obiective turistice in Curtea de Arges

Pe locul doi in topul obiectivelor turistice din Curtea de Arges se afla ansamblul Curtea Domneasca.

Desi nu este de amploarea curtii de la Targoviste, aceasta impresioneaza prin Biserica Sf. Nicolae, ce dateaza din 1352, ruinele caselor domnesti, turnul clopotnita, turnul de poarta, zidurile de incinta si casa traditionala, aflata din pacate in paragina.
Complexul feudal dateaza din secolul al XIII-lea, si ar fi fost ridicat de domnitorul Seneslau. Basarab I a intarit cetatea, a ridicat biserica, palatul domnesc de pe latura de sud, turnul si zidul de incinta, in perioada in care a domnit in Tara Romaneasca, intre 1310 si 1352. Peste cateva secole domnitorul Neagoe Basarab a ridicat si el o casa domneasca, pe latura de nord si a intarit cetatea.
Biserica Sf. Nicolae Domnesc reprezinta una dintre cele mai importante constructii medievale din tara noastra. Ridicata dupa modelul bizantin, biserica pastreaza pictura initiala din secolul al XIV-lea.

Casa traditionala dateaza din 1867 si a fost stramutata de pe ruinele turnului de poarta al curtii.

Palatul Episcopal

Palatul Episcopal se afla in ansamblul Manastirii Curtea de Arges, insa merita o rubrica separata. A fost construit ca Palat Regal, incepand cu 1886, in timpul Regelui Carol I, in stil german, dupa planurile André Lecomte du Noüy. Acest palat era folosit ca resedinta de vara.

La interior inca mai exista obiecte care au apartinut familiei regale. La etajul 1 in aripa din stanga palatului se afla cabinetul de pictura a Reginei Elisabeta. De altfel, aceasta obisnuia sa vina aici cu precadere iarna, si sa petreaca foarte mult timp in cabinetul ei.

Palatul Episcopal - Locuri de vizitat in Curtea de Arges

Noua Catedrala Arhiepiscopala

Desi este recent construita, este totusi o constructie impunatoare, care iese in evidenta chiar la intrarea in curtea Manastirii Curtea de Arges. Am inclus aceasta catedrala in topul locurilor de vizitat datorita importantei pe care o are in prezent pentru poporul roman. Aici sunt ingropati ultimii regi, Carol al II-lea si Mihai I, alaturi de sotiile lor dar si de fratele lui Carol al II-lea, Nicolae.

Intrucat in biserica manastirii, ctitorita de Neagoe Basarab, nu mai era loc pentru inhumarea membrilor familiei regale, s-a ales aceasta catedrala ca loc de veci pentru ultimii regi ai Romaniei.

Catedrala Noua - Locuri de vizitat in Curtea de Arges

Muzeul Municipal

Muzeul a fost Inaugurat in 1696, in cladirea fostului spital orasenesc ce dateaza din 1897. Muzeul Municipal din Curtea de Arges dispune de 12000 de piese muzeistice, organizate in 7 sali, corespunzatoare diferitelor perioade istorice.
Printre piesele din muzeu se numara documente, portretele voievozilor din Arges, paftale, inele, sigilii, sabii, medalii si decoratii, colectii de numismatica din perioadele dacica, romana, bizantina si medievala, si multe alte exponate valoroase pentru istoria romanilor.

Muzeul se afla pe Strada Negru Voda nr.2 langa Curtea Domneasca din Curtea de Arges.

Muzeul Municipal Curtea de Arges - Obiective turistice in Curtea de Arges

Fantana Mesterului Manole

Peste drum de Manastirea Curtea de Arges, intr-un parculet aflat pe Strada Eroilor, se afla Fantana Mesterului Manole. Pana in secolul al XVIII-lea, izvorul Mesterului Manole se gasea in incinta manastirii, insa acesta a secat, iar ulterior a fost descoperit, putin mai jos, noul izvor.
Fantana a fost construita in 1804 si prezinta o inscriptie in versuri, in slavona.

Fantana Mesterului Manole - Turism in Curtea de Arges

Casa Norocea

Dumitru Norocea si-a inceput carierea ca invatator, apoi intra la Scoala de Arte Frumoase. Beneficiaza de multiple burse in strainatate, apoi se intoarce si restaureaza pictura de la Manastirea Govora. Acest aspect il aduce in prim plan si este solicitat sa restaureze pictura din Biserica Domneasca din Curtea de Arges.
Decide sa isi construiasca aici o casa, dupa planuri proprii, imbinand stilul neoromanesc cu trasaturile culelor gorjene. Constructia a inceput in 1914 si a fost finalizata zece ani mai tarziu.


Pe durata construcitie, Dumitru Norocea a locuit in casa de langa palat, si ea monument istoric.
In conacul sau a avut parte de vizita multor personalitati, printre care regele Carol al II-lea, sau prim ministrii I.G. Duca si Armand Calinescu.
Pentru ca acesta si-a dorit ca palatul sau sa devina muzeu, sotia sa a dus la indeplinire aceasta dorinta, dupa moartea artistului.
Intre 1985 si 1986 in frumoasa casa a fost organizata o expozitie de etnografie, care a crescut de-a lungul anilor.
Dumitru Norocea este cunoscut si pentru ca a pictat Sala Unirea din Alba Iulia si a realizat mozaicurile Catedralei Unirii din acelasi oras.

Casa Norocea - Top obiective turistice in Curtea de Arges

Casa Teodorescu

Pe Strada Victor Stefanescu nr.10, gard in gard cu Casa Norocea, se afla Casa Teodorescu. Construita la inceputul secolului al XX-lea, Casa Teodorescu este pe lista monumentelor istorice din Curtea de Arges. Aici a locuit provizoriu artistul Dumitru Norocea, pe durata constructiei casei sale.

Casa Teodorescu - Case istorice in Curtea de Arges

Casa Goanga

Casa Goanga a fost ridicata la inceputul secolului al XIX-lea, ca resedinta a baritonului Petre Stefanescu Goanga. Aceasta reprezinta cea mai ampla constructie rezidentiala traditionala ce s-a pastrat in centrul vechi al orasului Curtea de Arges.

Locuri de vizitat in Curtea de Arges - Casa Goanga

Casa Cioculestilor

Casa Cioculestilor se afla pe una dintre cele mai vechi strazi din oras, fosta strada Chivarari, astazi Armand Calinescu. Chivarasii erau mestesugari sasi ce confectionau coifuri pentru cavaleri. Acestia ar fi fost adusi de Negru Voda, odata cu descalecatul acestuia, insa au parasit Argesul dupa adoptarea luteranismului, in timpul domnitorului Petru Cercel.
Casa a fost finalizata in 1851 si se pastreaza intr-o stare foarte buna de conservare. Beneficiaza de o pivnita tipica zonei, prispa spatioasa si un acoperis traditional.
Din pacate casa este proprietate privata si nu poate fi vizitata, iar tot ce ne ramane este sa o admiram din fata portii. Langa aceasta casa se afla casa in care a copilarit Armand Calinescu, fost prin ministru al Romaniei intre 1938-1939, asasinat de legionari.

Foto: visitcurteadearges.ro

Biserica Olari

In fostul cartier al olarilor, aproape de Manastirea Curtea de Arges, pe strada Cuza Voda nr.134, se afla Biserica Olari, ce poarta hramul Adormirea Maicii Domnului.
Datata in secolul al XVII-lea, a fost ridicata pe locul unei biserici mai vechi ce data din secolul al XV-lea.
Biserica are turnul clopotnita lipit de corpul principal, si prezinta elemente din lemn si zidarie imbinate armonios.

Biserica Olari - Lacase de cult istorice din Curtea de Arges

Biserica Adormirea Maicii Domnului – Drujesti

Vizavi de cladirea judecatoriei, pe Strada Negru Voda nr.48, se afla Biserica “Adormirea Maicii Domnului” – Drujesti. Lacasul de cult a fost ridicat la sfarsitul secolului al XVIII-lea, fiind ctitoria fratilor Druja, Iorgu si Stoian.
Pe acest loc se afla o biserica mai veche, din lemn, ce data din secolul al XVI-lea, si care a fost distrusa in timpul razboiului ruso-turc din perioada 1787-1792. In urmatorii doi ani, cu donatia generoasa a unui localnic pe nume Tudor Tudoran, a fost reconstruita noua biserica, cu influente bizantine. In 1875 au fost efectuate lucrari de restaurare a bisericii, care i-au adus in mare parte aspectul initial.

Sapaturile arheologice din 1987 au scos la iveala monede din secolul al XVI-lea, un inel de argint dar si fragmente din zidurile vechii biserici.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Drujesti

Ruinele Bisericii San Nicoara

Cunoscuta si cu denumirea de “Biserica Sf. Nicolae cel Mic”, pentru a nu fi confundata cu Biserica Domneasca, Biserica San Nicoara a fost ridicata la inceputul secolului al XIV-lea, cel mai probabil odata cu ridicarea Curtii Domnesti.
Construita pe platoul inalt unde astazi se afla un parc, biserica prezinta elemente arhitecturale tipice artei bizantine. Ctitoria sotiei lui Basarab I, Clara Dobokai, a fost sediu al Episcopeii Catolice a Tarii Romanesti, pana in 1519 cand a fost desfiintata. Avea un turn inalt, folosit ca foisor de foc si punct de obseratie, si, de aici, se putea comunica prin intermediul facliilor, cu turnul Cetatii Poienari.

Ruinele Bisericii San Nicoara - Turism in Curtea de Arges

Judecatoria

Cladirea in care se afla astazi Judecatoria Curtea de Arges a fost ridicata intre 1914 si 1916, in stilul clasic.
Cladirea aflata pe Strada Negru Voda nr.83, impresioneaza prin arhitectura, desi nu este un loc de vizitat tipic, merita admirata de afara.

Judecatoria Curtea de Arges - Case istorice - turism

Primaria Veche

Cladirea in care a functionat fosta primarie a orasului a fost ridicata in 1908, in stil neoromanesc. Se afla vizavi de Curtea Domneasca iar astazi este sediu al unui cabinet stomatologic. Este o cladire cu un singur nivel, care nu sare in evidenta, insa un ochi avizat recunoaste o constructie veche cu importanta pentru oras, chiar daca nu este in cea mai buna stare de conservare.

Primaria-Veche-Obiective-turistice-Curtea-de-Arges

Fostul Hotel Royal

Cladirea in care a functionat fostul Hotel Royal a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil eclectic, si impresioneaza prin decoratiile bine conservate de pe fatada. Este una dintre cele mai frumoase cladiri din Curtea de Arges, si se afla pe Strada Negru Voda, artera principala care traverseaza centrul vechi al orasului.

Fostul Hotel Royal - Locuri de vizitat in Curtea de Arges
Foto: interesargesean.ro

Fostul seminar teologic, azi Liceul Agricol

Asa cum v-am obisnuit in articolele noastre despre locurile de vizitat din diverse orase, includem si cladiri istorice, care sunt in afara circuitului turistic, dar care va pot impresiona, si despre care, poate, ati dori sa stiti cand vizitati un oras.

Cladirea in care functioneaza astazi Liceul Agricol C Dobrescu Arges a fost construita in 1867, pentru a deservi Seminarul Teologic.

La momentul constructiei sale, Seminarul Teologic reprezenta cea mai ampla constructie publica a vremii in Curtea de Arges.

In prezent cladirea este in proces de restaurare, fara sa cunoastem alte detalii despre data finalizarii.

Fostul Seminar Teologic - Monumente istorice de vazut in Curtea de Arges

Privelistea de la baraj

Pe marginea barajului exista un mic trotuar, de unde poate fi admirata privelistea catre varfurile Negoiu, Lespezi si Caltun, din Muntii Fagaras, in zilele senine. Desi barajul nu este neaparat spectaculos, fiind de dimensiuni reduse, exista ceva flora tipica unei delte. Este un loc foarte frumos pe inserat, unde puteti organiza o scurta sedinta foto, cu cerul oglindindu-se in lac, si cu Muntii Fagaras pe fundal.

Hala de Carne

Hala de Carne din Piata Centrala este si ea un monument istoric ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, insa nu cunoastem alte detalii despre istoricul acesteia. Am incercat sa cautam in diferite surse, informatii despre hala, fara succes. Totusi, daca veti trece pe langa aceasta, caci se afla la doi pasi de centrul istoric al orasului, veti stii ca va aflati in fata unui monument istoric.

Hala centrala - Cladiri istorice din Curtea de Arges

Gara Regala

Gara Regala din Curtea de Arges a fost ridicata in mai putin de un an, la dorinta Regelui Carol I, dupa planurile arhitectului italian Giulio Magni, sub indrumarea inginerului Elie Radu. A fost inaugurata cu mare fast, in 1898, odata cu calea ferata care lega Curtea de Arges de Pitesti.

Pe fatada dinspre peroane se afla un ceas Paul Garnier, asemanator celui din Gara Centrala din Paris, insa acesta nu mai functioneaza.

Aflata in stare de degradare, gara ar fi intrat in proces de restaurare in 2023, insa nu cunoastem stadiul lucrarilor sau data finalizarii acestora.

Pentru moment poate fi admirata doar la exterior, interiorul fiind inaccesibil publicului. Este totusi un monument istoric impozant, si in acelasi timp important, atat pentru orasul Curtea de Arges cat si pentru patrimoniul national.

Gara Regala din Curtea de Arges - Locuri de vazut

Pentru articolul “Locuri de vizitat in Curtea de Arges – Top obiective turistice” am folosit informatii aflate pe teren, la fata locului, vizitand orasul si obiectivele prezentate, cat si folosind informatii din urmatoarele surse:

wikipedia.org

visitcurteadearges.ro

muzeulcurteadearges.ro

argesghid.ro

interesargesean.ro

Daca v-a placut articolul cu top locuri de vizitat in Curtea de Arges va recomandam si urmatoarele:

Locuri de vizitat langa Bucuresti

Locuri de vizitat in Sighisoara

Locuri de vizitat in Sibiu

Locuri de vizitat in Brasov

Locuri de vizitat in Pitesti

Obiective turistice in Galati

Obiective turistice in Ploiesti