Salonic obiective turistice. Top 40 obiective turistice: turnuri de aparare, fortarete, ziduri de cetate si porti de acces in cetate, constructii si ruine din perioada romana, muzee, biserici, moschei, monumente.
Orasul Salonic sau Thessaloniki este unul dintre cele mai frumoase din intreaga Grecie si va recomandam sa il vizitati, daca nu ati facut-o deja. Multe ghiduri sau video-uri de pe Youtube ne spun ca nu ai ce face mai mult de 2 zile in Salonic, insa va garantam ca 4 zile ar putea fi insuficiente, mai ales daca sunteti genul de turisti care doresc sa vada toate obiectivele turistice importante dintr-un oras.
Salonicul a fost un oras cu o deosebita importanta, inca de la fondarea sa in 315 i Hr. de catre Alexandru Macedon.
Dupa cucerirea romana a devenit capitala provinciei Macedonia, iar in timpul Imparatului Galerius importanta orasului a crescut si mai mult.
Via Egnatia, cea mai importanta artera din Salonic, este un drum construit de romani, pentru a facilita accesul catre Imperiul Roman de Rasarit.
In Salonic a predicat crestinismul Sf. Pavel, in anul 50, iar in timpul lui Galerius a fost martirizat Sf. Dumitru, devenit ulterior patron si ocrotitor al orasului.
Constantin cel Mare continua dezvoltarea si fortificarea orasului, apoi, dupa fondarea Constantinopolului si separarea Imperiului Roman, devine al doilea oras ca importanta din Imperiul Bizantin.
Dupa caderea bizantului si cucerirea otomana, orasul a devenit parte a Imperiului Otoman, iar in secolul al XX-lea era al treilea oras, ca marime, din intreg imperiul.
In Primul Razboi Balcanic, Grecia cucereste Salonicul, in noiembrie 1912, iar in 1923 are loc un schimb de populatii cu Turcia. Bisericile bizantine transformate in moschei, redevin lacase de cult crestine.
In 1917 intreg centrul orasului este devastat de cel mai mare incendiu din istoria orasului, distrugand 10000 de cladiri. Aspectul pe care Salonicul il afiseaza astazi este datorat lucrarile de reconstructie a orasului.
Cuprins Articol
Forumul Roman
In centrul turistic, la cativa pasi de Piata Aristotelous, se afla ruinele Forumului Roman, construit de romani in secolul I.
Candva centrul politic si administrativ al orasului, s-a pierdut in timp, fiind redescoperit in 1966 in timpul sapaturilor pentru construirea unui tribunal. Evident, lucrarea a fost oprita iar sapaturile au fost continuate de arheologi.
Impunatorul sit arheologic poate fi vizitat contracost, insa poate fi admirat si din afara, in toate splendoarea sa, caci se afla sub nivelul strazilor adiacente.
Pentru un turist pasionat de istorie, Forumul Roman este o adevarata comoara situata in inima orasului Salonic, pe care nu trebuie sa o rateze.
Fortareata Heptapyrgion
Fortareata Heptapyrgion mai este cunoscuta si cu denumirea moderna “Eptapyrgio” sau cu cea otomana “Yedi Kule”.
Situata in coltul nord-estic al cetatii Salonicului, a avut un rol foarte important in apararea orasului, pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea.
A fost construita de catre otomani, peste vechea fortareata bizantina, si este astazi unul dintre cele mai importante locuri de vizitat din Salonic.
Dupa 1890 a fost transformata in inchisoara si si-a pastrat destinatia pana in 1989.
Fortareata poate fi vazuta din aproape orice colt al orasului, tronand in zona inalta a orasului Salonic.
Biletul de acces pentru un adult costa 6 euro. Se poate ajunge cu masina pana in parcarea din fata fortaretei, dar exista si autobuze care duc pana aproape de cetatuie.
Ruinele palatului lui Galerius din Piata Navarino
Complexul Galerian este apreciat de catre multi istorici ca fiind cel mai important grup monumental din Salonic. A fost construit la ordinul Imparatului Roman Galerius, la sfarsitul secolului al II-lea si inceputul secolului al III-lea.
Galerius a ales Salonicul ca sediu al Imperiului Roman de Est.
Ruinele care pot fi admirate astazi in Piata Navarinou, au fost scoase la iveala in a doua jumatate a secolului XX.
Complexul era impresionant si continea, printre altele, un palat cu mai multe corpuri, o bazilica, un hipodrom, baile complexului.
Dupa moartea lui Galerius, lucrarile au continuat in timpul domniei lui Constantin Cel Mare, si timp de secole au fost facute multe alte modificari.
Rotonda
Rotonda a fost ridicata in timpul Imparatului Roman Galerius, injurul anilor 300-306, in aceeasi perioada cu Arcul de Triumf si Palatul lui Galerius.
Scopul initial al monumentului era pentru a servi drept mausoleu imperial sau mormand al imparatului, ori ca templu inchinat fie lui Zeus fie lui Cabeirus.
Undeva in jurul anului 390, Rotonda este preluata de catre crestinii din oras, in timpul lui Constantin cel Mare, si devine Biserica Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, pentru inca 1200 de ani.
Cucerirea otomana aduce confiscarea cladirii si transformarea ei in moschee. In aceasta perioada a fost construit si un minaret, care mai exista si astazi.
Dupa 1912, grecii elibereaza orasul si resfintesc Rotonda, pastrand, totusi, minaretul.
Arcul lui Galerius
Arcul de triumf a fost ridicat de Imparatul Roman Galerius Maximianus,dupa anul 297, pentru a sarbatori victoria impotriva persilor.
La fel ca alte asemenea monumente, arcul prezinta scene din luptele cu persii, sculptate in relief, in frunte cu Imparatul Galerius.
Deasemenea se afla si sculpturi simbolice ale zeilor din Olimp.
Construit din blocuri de marmura si caramida, avea patru picioare, dintre care doar trei mai exista astazi.
Arcul se afla la cativa pasi de Rotonda, un alt monument impunator, ce dateaza din aceeasi perioada.
Turnul Alb
Turnul Alb din Salonic este simbolul orasului si una dintre principalele atractii turistice. Se afla chiar pe faleza si poate fi vizitat contracost, pretul unui bilet de intrare fiind 8 euro de persoana.
Turnul actual inlocuieste o fortificatie bizantina, si a fost reconstruit dupa cucerirea Salonicului de catre otomani in 1430.
Turnul are o inaltime de 34 de metri iar de pe platforma de sus, poate fi admirat orasul, muntii, marea, peisajul fiind deosebit.
Toate etajele au expozitii amenajate iar o vizita completa ar putea dura peste o ora, daca doriti sa vedeti toate exponatele si sa ascultati ghidul audio.
Trigonion Chain Tower
Turnul Trigonion sau Chain Tower (Turnul cu Lant), dateaza din secolul al XV-lea, si este pozitionat strategic in nord vestul cetatii. Avea rol atat de aparare in cazul unui asediu, dar era si un bun loc de observare asupra portului si partilor joase ale orasului.
Turnul poate fi vizitat separat sau alaturi de Fortareata Heptapyrgion, aflata putin mai sus. Biletul de intrare doar in Turnul cu lant este 6 leva de persoana.
Desi nu este nici pe departe la fel de impresionant ca Turnul Alb, fiind mai mic de inaltime si mai putin cunoscut, merita vizitat chiar si fara a achita taxa pentru a accesa interiorul.
Puteti admira privelistea asupra orasului Salonic, puteti admira portile Ana Palaiologina sau Poarta Mare (Portera), si zidurile de nord, toate aflate in imediata apropiere.
In curtea interioara exista cateva cafenele si magazine de suveniruri, iar locul este animat in plin sezon.
Zidurile de Est
Latura estica a zidurilor se afla de-al lungul strazilor Alenis Zografou si Chatziandreou, si conecteaza orasul de sus cu cel de jos. Urcand de la Rotonda, pe langa zidul de est, veti ajunge la Turnul Trigonio si mai departe la Fortareata Heptapyrgion. Zidurile impunatoare, parcul de vizavi, si privelistea spre orasul de jos, pe masura ce urcati, merita efortul de a parcurge acest drum.
Zidurile de Vest
Zidurile de vest sunt mai putin cunoscute si mult mai putin cautate de turisti. Totusi, si acestea sunt impresionante, si merita admirate, pornind de la Ruinele Fortaretei Vardaris, sau venind din orasul de jos, urmand latura zidurilor de nord.
Turnul Andronikos Lapardas si Zidul de Nord
In apropiere de Manastirea Vlatadon, pe zidul de nord mai exista Turnul Andronikos Lapardas. Desi nu are nici pe departe grandoarea celorlalte doua turnuri importante din Salonic, Turnul Alb si Turnul Trigonio, este bine sa stiti de existenta acestuia. Mergand pe langa zidul nordic si coborand spre zona vestica, veti mai intalni cateva turnuri, insa acestea sunt aproape de nedepistat in cadrul zidurilor, precum Turnul lui Manuel Palaiologos sau Turnul lui Claudianus.
Portera
Una dintre vechile porti ale cetatii de sus, Portera este una dintre caile de acces catre curtea interioara unde se afla Turnul Trigonion. Portera se afla pe zidul de nord si este cale de acces auto.
Poarta Anna Palaiologina – Trigonio
La cativa pasi de Portera se afla si Poarta Anna Palaiologina, aceasta deservind doar pietoni. Evident, este situata tot pe zidul de nord, si faciliteaza accesul catre Turnul Trigonion (Chain Tower).
Fortareata, Poarta si Turnul Vardaris
Fortareata Vardaris se afla in partea de S-V a orasului, dincolo de zona turistica, si astazi se afla in ruine. Nu este un obiect turistic care sa fie mentionat pe harti sau in tururi ghidate, insa merita vazut, daca ajungeti prin apropiere. Desi nu este spectaculoasa, intrucat se afla in ruine si in consolidare, este o parte importanta a istoriei Salonicului, care a supravietuit pana in zilele noastre.
Turnul Vardaris este mult mai putin cunoscut si cu siguranta mai putin important in comparatie cu Turnul Alb sau Turnul Trigonion (Chaint Tower). Practic pot fi vazute doar ruinele fostului turn, alaturi de ruinele Fortaretei Vardaris si a portii de intrare, care in opinia noastra este cea mai spectaculoasa din ansamblul Vardaris.
Poarta Pyrgos din Anaglifos
Despre aceasta poarta nu am reusit sa aflam foarte multe informatii, caci nu este trecuta pe nici o harta turistica si se afla in afara zonei turistice. Pe Google Maps poate fi gasita cu numele Pyrgos din Anaglifos, si se afla la doi pasi de Zidurile si Turnul Vardaris. Din recenziile unui utilizator am aflat ca a fost restaurata in 1981, insa detalii istorice nu am reusit sa gasim. Totusi, noi am fost impresionati si de acest colt total ignorat de catre autoritati si turisti, astfel, va recomandam si voua sa faceti un mic ocol si sa vedeti si aceste ruine aflate in sud-vestul cetatii.
Muzeul Culturii Bizantine
Ideea Muzeului Culturii Bizantine a prins radacini inca din 1977, dar constructia acestuia a inceput in 1989.
Inaugurat in 1994, muzeul are in prezent 11 expozitii, incepand de la bisericile crestine din primele secole ale crestinatatii, pana la mostenirea bizantului, dupa caderea Imperiului.
Cele mai vechi exponate dateaza din secolul al II-lea, in timp ce majoritatea acestoraaprovin din zona Salonicului si Macedonia.
Biletul pentru un adult costa 8 euro, insa poate fi achizitionat la pacchet cu alte doua obiective din apropiere, Muzeul de Arheologie si Turnul Alb, pentru 16 euro, conform ultimelor informatii pe care le avem.
Muzeul de arheologie
Gazduit intr-o cladire ce dateaza din 1962, muzeul a fost extins in 1980 prin adaugarea unei noi aripi. Renovat complet in 2004, inaintea debutului Jocurilor Olimpice de la Atena, muzeul se prezinta astazi intr-o stare exceptionala.
In noua aripa sunt gazduite doua expozitii: Aurul Macedoniei, cu artefacte din cimitirele din apropiere, si obiecte din asezarile preistorice din regiunea Salonic, ce dateaza din neolotic pana in epoca bronzului,
Sectiunea centrala cuprinde colectia de sculpturi arhaice romane tarzii din Salonic si macedonia. Se pot admira sculpturi din toate perioadele din Macedonia, datand din secolul al VI-lea i.Hr, exponate ecavate din complexul Palatului lui Galerius, artefacte din aur si altele.
Muzeul Ataturk
Casa in care s-a nascut primul lider al Turicie democratice, Mustafa kemal Ataturk, dateaza din 1870 si a fost donata Turciei in 1933. Aici a fost amenajat muzeul care ii poarta numele marelui lider turc, si poate fi vizitata cu o cerere depusa la consulatul turc de langa muzeu.
War museum
War Museum, sau Muzeul Razboiului din Salonic, a fost inaugurat in anul 2000, si este gazduit intr-o cladire proiectata de arhitectul Vitaliano Poselli intre 1900 si 1902.
Colectia permanenta se axeaza in jurul evenimentelor de la inceputul secolului al XX-lea, culminand cu eliberarea Greciei si sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Expzitia cuprinde uniforme, fotografii, nave si armament, harti si altele.
Biletul de acces pentru un adult este de 4 euro.
Hagia Sofia
Hagia Sofia(Agia Sofia) este una dintre cele mai vechi biserici din oras, si se afla pe lista monumentelor incluse in patrimoniul UNESCO, fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Salonic.
Actuala biserica a fost ridicata in secolul VII, pe locul unei biserici mai vechi, si se aseamana cu Hagia Sofia din Constantinopol.
Dupa 1430 biserica a fost transformata in moschee si reconvertita abia in 1912, dupa eliberarea Salonicului.
Biserica Sf Dumitru
Biserica este situata la nord de Forumul Roman, pe Strada Sfatul Dumitru (Aghiou Dimitriou) si a fost ridicata peste ruinele unor terme romane. Demetrius, un soldat roman, a fost inchis si martirizat pe aceste locuri in anul 303. Mai tarziu, in secolul al V-lea, a fost ridicata aici o capela mica, pentru ca in 620, prefectul Leonitius sa ridice o bazilica mare, peste capela ce a ars la un moment dat.
Biserica a fost distrusa aproape in totalitate la marele incendiu din 1917, si au fost depuse eforturi mari pentru reconstruirea ei, incepand cu 1918. Lucrarile au durat pana in 1948.
In coltul de NV al bisericii se afla cripta unde a fost ingropat Sfantul Dumitru, loc ce poate fi vizitat astazi, si care ofera atat o emotie puternica, dar si o cunoastere a crestinismului timpuriu.
Biserica Panagia Chalkeon (Fecioara Maria)
Potrivit unei inscripții de marmură, situată deasupra intrării de vest, monumentul a fost construit în 1028 pe un altar păgân de Christophoros, un oficial al curții regale (protospathario) și comandant (sus) al Lagouvardiei. Mormântul lui se află pe peretele de nord al templului.
După ocuparea Salonicului de către otomani în 1430, templul a fost transformat într-o moschee cu numele Kazancilar Camii, adică moscheea Călămararilor. Odată cu eliberarea orașului în 1912, a fost resfințit ca biserică ortodoxă. La fel ca majoritatea bisericilor din Salonic, Panagia din Chalkea a suferit daune mari în urma cutremurului din 1933, care a fost restaurat.
Holy Church of the Virgin Mary Acheiropoietos
Biserica bizantina Acheiropoietos dateaza din secolul al V-lea si este inscrisa in lista patrimoniului UNESCO.
Poate fi vizitata pe Strada Agias Sofias, la mica distanta de alta biserica monumentala, Agia Sofia.
Este considerata cea mai veche biserica ce a supravietuit in Salonic.
A suferit mai multe modificari de-a lungul veacurilor, in sec. VII sau in secolele XIV-XV.
Dupa cucerirea otomana a fost prima biserica transformata in moschee, functionand ca principala moschee din oras vreme de cateva secole.
Biserica Sfintii Apostoli
Situata langa zidurile medievale de vest, Biserica Sfintilor Apostoli dateaza din secolul al XIV-lea si se remarca prin arhitectura si mozaicurile bizantine.
A facut parte dintr-un ansamblu mai mare, al unei manastiri, din care au mai ramas o coloana la sud de biserica si cisterna bizantina la N-V.
Biserica Sfintii Arhangheli
Biserica dateaza din secolul al XIV-lea si a fost transformata in moschee dupa cucerirea otomana. Eliberarea Greciei din 1912 a insemnat revenirea la cultul ortodox.
Intre 1950 si 1960 a suferit multiple modificari, fiind adaugata o noua sectiune in stil neobizantin.
Biserica Sf. Ecaterina
Biserica bizantina Sf. Ecaterina se afla in coltul de N-V al orasului vechi, Ano Poli. Data exacta cand a fost ridicata nu este cunoscuta, insa in decoratiile interioare care au mai ramas, este mentionat anul 1315.
Ca multe alte biserici din Salonic, si nu numai, si aceasta a fost transformata in moschee dupa cucerirea otomana, in timpul lui Baiazid al II-lea. Evident, i-a fost schimbata denumirea, in Moscheea Yakup Pasa, dupa cel care a ordonat aceasta transformare.
Moscheea Hamza Bey
Moscheea Hamza Bey a fost construita din ordinul lui Hafsa Hatun, fiica lui Isa Bey Evrenosoglu, in secolul al XV-lea. A fost reconstruita in 1620 ca urmare a distrugerilor provocate de cutremure si incendii.
Incepand cu 1923 nu mai functioneaza ca si cladire religioasa.
Ulterior acestui an, pentru o buna perioada de timp, aici a functionat cinematograful Alkazar, denumire cu care este cunoscuta de catre multi localnici. In 2006 a fost predata Ministerului Culturii, iar de atunci este in proces de restaurare. La fel ca multe alte obiective de interes din Salonic, si aceasta moschee se afla pe Bd. Egnatia, principala artera a Salonicului.
Moscheea Alaca Imaret
Moscheea Alaca Imaret dateaza din a doua jumatate a secolului al XV-lea si a fost construita din ordinul lui Ishak Pasa.
Candva avea si un minaret, distrus dupa evenimentele din 1912 care au culminat cu eliberarea Salonicului.
Denumirea Alaca Imaret inseamna “moscheea colorata”, in traducere.
Astazi moscheea nu mai este folosita si nu poate fi vizitata in interior, fiind in proces de restaurare.
Biserica Sf. Pantelimon
Biserica Sf. Pantelimon se afla in imediata apropiere a Rotondei si a Arcului lui Galerius. A fost ridicata in 1164, are un dom inconjurat de patru arcade, specific arhitecturii macedonene. Este una dintre multele biserici vechi care trebuie vizitate, daca sunteti pasionati de istorie si religie.
Manastirea Latamou
Manastirea Latamou (sau Latamos) se afla in orasul de sus, inghesuita intre case. Din ansamblul original mai exista doar Biserica Osios David, ridicata in secolele V-VI. Este o biserica micuta, insa impresioneaza prin simplitate si prin mozaicul ce dateaza de la intemeierea bisericii.
Manastirea Vlatadon
In Orasul de Sus (Ano Poli), la doi pasi de Zidul de Nord al Cetatii Salonicului, se afla Manastirea Vlatadon, una dintre cele mai vizitate obiective turistice religioase din Salonic.
Este singura manastirea din perioada bizantina care a continuat sa functioneze fara intrerupere pana in zilele noastre.
Intemeiata intre 1351 si 1371 de catre Ana Paleologina, manastirea precede o biserica paleo-crestina bizantina, teorie sustinuta si de descoperirile din 1983, care au scos la iveala fresce datand din secolul al XI-lea.
Conform traditiei, aici a poposit Sfantul Apostol Pavel in anul 51, predicand crestismul locuitorilor din Salonic.
Biserica Sf Nicolae al orfanilor
Este o biserica ridicata in secolul al XIV-lea, in timpul Imperiului Bizantin si se afla in partea de N-E a orasului vechi, chiar in interiorul zidului de est.
Se remarca prin frescele sale bizantine, contemporane cu biserica, descoperite la sfarsitul anilor 1950, in timpul procesului de restaurare. Initial biserica facea parte dintr-un ansamblu manastiresc, ale carui ruine mai pot fi vazute langa biserica.
Dupa cucerirea otomana a continuat sa functioneze pana la caderea imperiului.
Baile Bizantine Hamam Bey – Baile Paradisului
Baile Pradisului au fost construite in 1444 in timpul sultanului Murad al II-lea. A fost prima baie comunala din Salonic si cea mai importanta dintre cele care mai exista astazi in intreaga Grecie.
Baile au fost utilizate pana in 1968, si, dupa cutremurul din 1978, au fost restaurate si folosite pentru evenimente culturale si expozitii temporare.
Se afla pe bulevardul principal, Egnatia, la mica distanta de Piata Aristotelous.
Mausoleul lui Musa Baba
Mausoleul Musa/Moussa Baba este un monument funerar otoman ce dateaza din secolul al XVI-lea. Este situat in Piata Terpsithea, in orasul de sus al Salonicului si este un obiectiv prea putin remarcat si cunoscut. Acesta se afla in afara zonei turistice, ascuns intr-un parculet, printre casele orasului de sus.
Piata Otomana Bezesteni
Fosta piata otomana Bezesteni poate fi vazuta pe Strada Venizelou, si este una dintre cele mai vechi cladiri din centrul Salonicului. A fost construita de sultanul mehmet al II-lea in perioada 1455-1459 pentru activitati comerciale si financiare in acea epoca.
Astazi este eclipsata de bazarul din apropiere si putini turisti ii dau importanta.
In interior se gasesc cateva afaceri mici cu panze sau bijuterii.
Kapani-Vlali Market
Este cea mai veche piata traditionala din Salonic, si un punct de atractie datorita pozitionarii sale, langa cel mai mare bulevard, Egnatia, si Piata Aristotelous. In aceasta piata puteti gasi peste si fructe de mare proaspete, mirodenii, masline si multe altele.
Piata Aristotelous
Piata Aristotel / Aristotelous este cea mai faimoasa din intreg Salonicul si este inconjurata de cladiri construite in stil neoclasic.
A fost proiectata de arhitectul francez Ernest Hebrard in 1918, dupa marele incendiu care a mistuit centrul orasului. Majoritatea cladirilor au fost finalizate pe la 1950, renovate si restaurate in anii 2000.
Este situata pe malul Marii Egee si face legatura cu Piata Sfanta Sofia si Bulevardul Egnatia.
Faleza
Faleza orasului Salonic este lunga de 5 km si reprezinta un loc important de promenada atat pentru pentru locuitori cat si pentru turisti. In Salonic nu se poate face baie in apa Marii Egee, intrucat toata faleza este betonata. Pentru plaja aproape de Salonic, exista cateva mici statiuni aproape lipite de oras, precum Peraia sau Agia Triada.
In zilele de weekend, cu precadere spre seara, faleza este foarte aglomerata.
Din apropierea Turnului Alb se poate urca pe ambarcatiuni care te plimba pe mare, totul la un cost decent. Unele ambarcatiuni nu percep tarif de imbarcare dar trebuie sa faci consumatie, in timp ce altele percep o taxa si nu impun consumatie.
Daca ti-a placut articolul “Salonic obiective turistice – Top locuri de vizitat in Thessaloniki” iti recomandam si urmatorele: