Tuesday, September 10Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Top locuri de vizitat in Pitesti. Muzee, Case Istorice, Biserici.

Fie cauți locuri de vizitat în Pitești fie ai ajuns întâmplător pe acest articol. Indiferent care ar fi motivul, iți recomand să citești până la capăt, căci vei rămâne surprins să afli cate locuri de vizitat faine are orașul Pitești.

Desi un oraș mic, Piteștiul a avut un centru vechi care a fost supus la multe demolări de-a lungul deceniilor. Casele și palatele care au supraviețuit incendiilor sau demolărilor, rămân în prezent mărturii ale unui Pitești vechi, aproape uitat.

Oraș cu aproape 160000 de locuitori, Piteștiul este cunoscut mai degrabă pentru industria auto decât pentru turism. Totuși, noi ne-am bucurat să descoperim și Piteștiul turistic, așa că vom încercă să vă povestim și vouă despre locurile de vizitat din Pitești pe care le-am văzut și noi sau pe care ne-am fi dorit să le vedem.

Scurt Istoric

Piteștiul a fost reședință temporară a unor voievozi munteni precum Basarab Țepeluș cel Tânăr sau Mihnea cel Rău. Orașul s-a dezvoltat în mod gradat, de la sat și târg ajungând la titlul de oraș, dobândit la începutul secolului al XIV-lea. Prima atestare documentară datează din 20 mai 1388 când marele Mircea cel Bătrân întărește Mănăstirea Cozia cu o moară în hotarul Pitestilor.

Astfel, Piteștiul este unul dintre cele mai vechi târguri din Țara Românească, alaturi de Câmpulung sau Curtea de Argeș. Prima menționare a Piteștiului ca oraș apare în aprilie 1510.

Domnitorul Neagoe Basarab a emis la 22 noiembrie 1517  un hrisov în care este semnalată existența curților domnești la Pitești. Hrisovul se încheia astfel: Și eu Moisi scriitor, care am scris în noile curți din orașul Pitești… La jumătatea secolului al XVIII-lea, hrisoavele vremii consemneaza existența a șapte sau opt biserici, și o estimare a numărului de locuitori de1250. La începutul secolului XIX se vorbea despre prezența a 5000 de locuitori, circa 700 de case și 1000 de animale. Orașul și-a mărit însemnătatea după revoluția lui Tudor Valdimirescu, mai ales că în zona Pitestiului și-a găsit sfârșitul marele revoluționar român.

În 1848, pentru apărarea revoluției în fața unei eventuale intervenții din afara tarii, aici a fost cantonat unul din regimentele generalului Magheru. Spre sfârșitul secolului, apăreau multiple ateliere meșteșugărești iar modernizarea șoselelor și apariția nodului feroviar în 1872, transforma major orașul.

Centrul de Informare Turistica Pitesti

Situat pe Calea Bucuresti nr.2B, Centrul National de Informare si Promvare Turisti Pitesti este deschis doar joi si vineri intre orele 9 si 17, in restul zilelor fiind inchis. Daca se intampla sa veniti in Pitesti in zilele de joi sau vineri, va recomandam sa vizitati centrul de informare, atat pentru a afla mai multe despre locurile de vizitat, dar si pentru a obtine diverse materiale turistice, harti, pliante, care descriu mai amplu locurile pe care urmeaza sa le vizitati.

Centrul Vechi

Desi multe dintre obiectivele turistice de vizitat in Pitesti, pe care urmeaza sa le prezentam in acest articol, se afla in centrul vechi, am tinut sa mentionam si Centrul Vechi ca atare, ca si loc de vizitat. Pe langa locurile de vizitat deja mentionate, veti mai gasi si alte case superbe, fantana muzicala, si unul din locurile de promenada din Pitesti. Orice tur al obiectivelor turistice din Pitesti ar trebui sa inceapa din Centrul Vechi.

Muzeul Judetean Arges

Cladirea care adapostea candva sediul Prefecturii Arges, a fost construita intre 1898 si 1899, si astazi gazduieste sectia de biologie si stiintele naturii.

Tot aici, într-o cladire nouă este Muzeul Sportului Argeșan și alte două galerii: Galeria de Numismatică și Galeria Flori de Mină.

Poarta Eroilor

Poarta Eroilor mai este cunoscuta si ca Poarta Eroilor Argeseni, si este situata pe Strada Trivale, la intrare in fosta garnizoana a Regimentului 4 Dorobanti.

Monumentul construit in forma de poarta traditionala romaneaca, a fost lucrat din zidarie pe fundatii si soclu din piatra, acoperit cu tigla si a fost inaugurat la 28 septembrie 1926.

poarta eroilor argeseni
Foto Google

Pe stâlpi sunt înscrise denumirile localităților unde s-au desfășurat operațiunile militare în anii 1916-1917 și numele a sute de militari căzuți la datorie în campaniile din 1877-1878 și 1916-1918. Având statura impunătoare a unui arc de triumf, poarta se vrea a fi un omagiu celor peste 1.100 de eroi argeșeni căzuți pentru înfăptuirea unității naționale. Poarta Eroilor Argeșeni a fost restaurată în anul 1971

Manastirea Trivale

Mânăstirea Trivale este situată în parcul Trivale din Municipiul Pitești, pe stradă Trivale, nr.71. Biserica mânăstirii, cu hramul ,,Sfânta Treime”, a fost construită din lemn, în secolul al XV-lea, de familia Trifon și Stanca Stăncescu.

S-a refăcut în timpul lui Matei Basarab, domnul Țării Românești (1632-1654) și a fost rezidită din piatră și cărămidă de către Mitropolitul Varlaam al Ungrovlahiei (1672-1674), lucrările săvârșindu-se în anul 1698 în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, când a fost pusă și pisania.

Foto ziarulargesul.ro

Primaria Pitesti

Desi sediul primariei unui oras nu este un loc de vizitat in mod normal, Primaria Pitestiului iese din acest tipar, fiind o cladire monument istoric. Institutia Primariei a functionat pana in 1968 in alta cladire istorica, care gazduieste astazi Galeriile de Arta, si se afla vizavi de actualul sediu.

Noua cladirea a primariei a fost ridicata in 1933 dupa planurile arhitectului State Cintan, cladirea fiind ridicata pe trei nivele, cu un hol central similar unei curti interioare acoperite cu un luminator central. Stilul in care este incadrata cladirea este stilul reprezentativ ar arhitecturii romanesti, si anume stilul neoromanesc, la fel ca multe alte palate ridicate atat in Pitesti cat si in alte orase.

Primaria Pitesti

Biserica Domnească „Sfântul Gheorghe”

Biserica Domnească „Sfântul Gheorghe” din Pitești a fost ctitorită în 1656 de Constantin Șerbandomn al Tarii Romanesti.

Palatul Aquila – Banca Populara

Institutia Banca Populara a fost infiintata in 1898, iar 14 ani mai tarziu a dat in folosinta sediul aflat acum pe Strada Victoriei nr.20, in Pitesti. Cladirea a avut mai multe destinatii de-a lungul deceniilor, devenind in 1956 filiala Bancii de Stat a Republicii Populare Romania, trei ani mai tarziu Cinematograful Muncitoresc, Clubul Tehnic al Tineretului in 1972 pentru ca in prezent sa functioneze aici Cinematograful “Sebastian Papaiani”.

Galeria de arta

Galeria de Artă – este situată în fosta Primărie a orașului, construita în anul 1886. Dispune de numeroase colecții valoroase de arheologie (tezaure din epoca romană de la Rociu și Bălănești), artă modernă și contemporană (picturi din secolele XIX și XX și grafică locală), dar și de o colecție de cărți formată din 18.000 de volume.

Galeria de arta Pitesti

Statuia lui I.C. Bratianu

Statuia lui I.C. Bratianu este facuta din bronz, are o inaltime de 4 metri si a fost create de sculptorul Lucian Irimescu. Istoria acestei statui este interesanta.

Amplasata in Gradina Publica unde astazi este parc, in fata Muzeului Judetean al Argesului, statuia lui I.C. Bratianu a fost dezvelita pe 25 mai 2008, la cateva luni dupa ce alta statuie, Monumentul 1907, a fost mutat din Gradina Publica, in mai 2008.

Locuri de vizitat in Pitesti

Grădina Zoologică

Situata in Padurea Trivale, Gradina Zoologica se intinde pe 12 hectare si detine aproape 1800 de animale, pasari, reptile si pesti.

Gradina Zoologica a fost inaugurata in 1950 in cadrul Padurii Trivale. Astazi gazduieste aproximativ 70 de specii de animale.
Poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10 si 19:30. Luni gradina este inchisa.

Curtea de apel

Situată în strada Victoriei nr. 22, clădirea a fost construită de arhitecţii Eracle Lăzărescu şi Arghir Culina în perioada 1912-1914, ca sediu pentru Tribunalul Argeş. Faţada edificiului realizată în stil neoclasic prezintă scări de marmură, şase coloane masive ce susţin frontonul şi trei intrări cu uşi masive de stejar. De-a lungul timpului a găzduit Palatul culturii, Biblioteca Judeţeană, astăzi fiind sediul Curţii de Apel Piteşti.

Curtea de Apel Locuri de vizitat in Pitesti

Monumentul lui Tudor Vladimirescu

Monumentul lui Tudor Vladimirescu este opera sculptorului român Teodor Burcă. A fost dezvelit în anul 1934. Realizată din bronz statuia are 2,50 metri înălțime și este plasată pe un soclu înalt de 5 metri, placat cu travertin. Statuia a fost mutata de cativa ani din parcul situat in fata Muzeului Judetean, in locul ei fiind ampalsata statuia lui I.C. Bratianu.

Cercul Militar

Cunoscuta si cu denumirea de Casa Armatei, cladirea Cercului Militar a fost construita de M. Papadopol, dupa planurile arhitectului Octav Doicescu. La data de 7 iulie 1939, in prezenta prim-ministrului de la acea vreme, Armand Calinescu, a fost depusa piatra de temelie.

Palatul situat in Piata Munteniei nr.2, a fost construit in stil neoromanesc si astazi se desfasoara aici mai multe tipuri de activitati culturale precum spectacole coregrafice, simpozioane, conferinte, lansarii de carte, intalniri cu scriitorii, vizionari de filme, cursuri de pian sau orga, si alte tipuri de festivitati.

Teatrul Davila

Teatrul Alexandru Davila Pitesti cuprinde o varietate de productii care sporesc nivelul de acces al publicului către artă, sprijina valentele culturale româneşti, atat în spaţiul argeşean, cat si în cel national şi internaţional. Despre teatru, cea dintâi voce care a răsunat a fost cea a lui Dinicu Golescu, cerand reprezentații și-n grai românesc.

In fata teatrului se gaseste bustul lui Alexandru Davila, mare dramaturg, director de teatru, poet, prozator și lingvist român.

Teatrul este situat in centrul vechi, in apropiere de alte obiective turistice prezentate in acest articol.

teatrul davila pitesti
Foto destepti.ro

Parcuri

La capitolul parcuri, Orasul Pitesti sta binisor, avand multiple parcuri de dimensiuni diferite. Printre cele mai frecventate de catre locuitori dar si de turisti, sunt Parcurile Trivale, Parcul Lunca Argesului, Parcul Tineretului, Parcul Strand, Parcul 1907, Parcul Prundu si Parcul Central.

In Parcul Strand se pot inchiria mici ambarcatiuni pentru agrement pe lac, exista un parc de skateboard si un trenulet in miniatura. A fost inaugurat în anul 2013 fiind cel mai mare parc natural amenajat cu fonduri europene din România.

Parcul se întinde pe 24 de hectare și este o continuare a Centurii Verzi a oraşului. Acesta dispune de 4 km de piste pen­tru biciclete, 15 km de alei, circa 360 de bănci, două fîntâni arteziene, tea­tru în aer liber, discotecă în aer li­ber, terenuri de sport ce vor putea fi folosite gratuit, iluminat public, trei grupuri sanitare, peste 2.000 de arbori şi arbuşti.

Parcul Trivale este cel mai mare parc natural din țară, numele lui fiind strict legat de Pitești.

Considerat unul dintre simbolurile oraşului, Parcul Trivale a fost amenajat începând cu anul 1900 în cadrul unei păduri seculare de stejar, devenind un loc favorit de promenadă al piteştenilor. 

Memorialul Inchisoarea Pitesti

Memorialul Închisoarea Pitești funcţionează astăzi în interiorul fostului penitenciar Pitești, activ între 1941-1977. Memorialul deschis in 2014, gazduieste astazi expozitii, evenimente culturale si programe educationale pe teme legate de detentia politica anticomunista. https://pitestiprison.org/

Expozitiile au un fir narativ cu precădere boiografic și se bazează pe documente, studii și mărturii, intervențiile în spațiul fostei închisori fiind minimale. În interiorul Memorialului Închisoarea Pitești se află și o librărie, de unde vizitatorii pot achiziționa cărți, materiale audio și alte produse legate de subiectul detenției politice

Inchisoarea Pitesti
Foto reteauamemoriei.ro


Surse: ziarulargesul.ro , Wikipedia, destepti.ro, ghid-pitesti.ro, jurnaluldearges.ro

Fotografiile care nu au mentionate surse, ne apartin. Prealuarea acestora se poate face mentionand sursa “despretoate.com”.

Daca ti-a placut articolul cu Top Obiective Turistice de vizitat in Pitesti iti recomandam urmatoarele articole:

1 Comment

Comments are closed.