Orasul Campina se afla aproape de mult circulata Vale a Prahovei. Mii de bucuresteni care se indreapta spre statiuni precum Sinaia, Busteni, Predeal, Azuga, chiar spre Brasov, trec pe langa doua orase, Ploiesti si Campina, fara a le acorda importanta cuvenita.
Aflat la campie, Ploiestiul are si el o lista mare de locuri de vizitat, insa Campina compenseaza prin pozitionare si priveliste.
Municipiul Campina are putin peste 30000 de locuitori si se afla la o altitudine de aproximativ 435m.
Daca ajungeti in Campina, aveti destule locuri de vizitat, cladiri istorice, muzee, monumente dar si locuri foarte aproape de Orasul Campina, precum Curtea Domneasca de la Brebu, Manastirea Cornu, Trovantii de la Breaza, Curcea Domnitorului de la Melicesti, Baile Sarate Telega si altele.
Nu ca ar fi fost prea putine de vizitat in Campina, dar daca va incumetati sa vizitati acest oras si aveti mai mult de o zi la dispozitie, ne-am propus sa va aratam o lista cu cat mai multe locuri de vizitat pe o raza de 10-15 km. E drept ca am ajuns putin mai departe, pana la Lacul Paltinoasa/Barajul Paltinu, satul Secaria sau orasul Breaza, insa pentru a acoperi cat mai multe obiective din zona, le-am inclus si pe acestea, fara sa ajungem la Ploiesti sau Sinaia.
Incepem lista cu bisericile, monumentele si muzeele situate in interiorul Orasului Campina si continuam cu cele aflate in localitati invecinate.
Cuprins Articol
Biserica Sf. Nicolae si Casa Parohiala
Prima biserică de zid a fost construită la sfârşitul secolului XVIII (probabil în jurul anului 1786) de către Daniil Sichiotul, iconom al Mănăstirii Sinaia, devenit monahul Damaschin şi stareţ al acesteia după războiul turco-austiac din 1787-1788. Lucrările de amenajare desfăşurate în curtea parohială în anul 2008 au dus la descoperirea excepţională a unei necropole din epoca Bronzului.
In 1786 au fost zidite si niste case inalte, sub care era un beci iar deasupra 5 odai cu balcon scos in afara. Actuala casa parohiala dateaza din 1840 fiind construita pe fundatiile casei din 1786 si cu aceeasi structura arhitecturala.
Castelul Iulia Hasdeu
Castelul a fost construit intre anii 1894 si 1896 de catre tatal Iuliei Hasdeu, scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu.
Muzeul a fost construit pentru comemorarea Iuliei Hasdeu, fiica lui Bogdan Petriceicu Hasdeu, care a murit la 18 ani de tuberculoză. Iulia Hasdeu, o tânără considerată genială, a fost și primul român care a absolvit facultatea Sorbona din Paris
Afectat de Primul Razboi Mondial, Castelul Iulia Hasdeu este restaurat in 1924. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, acesta este iar afectat iar in 1955 este introdus pe Lista Monumentelor Istorice.
Restaurat din nou, intre 1962 si 1964, castelul este iar avariat, de data asta din cauza cutremurului din 1977. Pana in prezent, lucrarile de restaurare continua, iar la ultima noastra vizita, in 2021, am gasit castelul inchis.
Nu cunoastem inca stadiul lucrarilor de restaurare si daca muzeul a fost deschis publicului. Pentru o informare corecta, incercati sa contactati reprezentantii Muzeului.
Casa Memoriala Nicolae Grigorescu
Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” este o casă-muzeu din orașul Câmpina, în care a trăit și pictat Nicolae Grigorescu. Amplasat în B-dul Carol I nr. 166, muzeul se afla într-o clădire construită între anii 1902 – 1904, arsă în primul război mondial și reconstituită după 50 ani. Adăpostește mobilier, obiecte personale, fotografii, scrisori, biblioteca, picturi și desene ale pictorului Nicolae Grigorescu, unul dintre ctitorii picturii românești moderne.
Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu“ din Câmpina este o secţie a Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus“.
Pictorul Nicolae Grigorescu şi-a trăit în această casă ultimii ani de viaţă, 1904-1907, aici găsindu-se şi ultimul său atelier. El s-a retras la Câmpina împreună cu toată familia
Reconstituirea s-a desfăşurat între anii 1954 şi 1955, iar Muzeul Memorial (parter şi etaj) a fost pus la dispoziţia publicului în 1957.
Marea majoritate a obiectelor de aici au aparţinut familiei, iar restul au fost cumpărate de la particulari.
Biserica Adormirea Maicii Domnului de la han
Biserica “Adormirea Maicii Domnului” este cel mai vechi lăcaș de cult ortodox din municipiul Câmpina. Este cunoscută ca Biserica de la Han sau Biserica de la Brazi și este înscrisă în lista județeană a monumentelor istorice. Din pisania săpată în piatră pe faţada exterioară reiese că biserica a fost construită în anul 1833, de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.
Ca amplasament, se află la intersecţia Străzilor Goleşti şi Carol I, în partea de N-V a oraşului.
Există suficiente indicii care arată că aici a funcţionat un locaş de cult din piatră încă din anul 1729, când Moşia Câmpina era stăpânită de două familii: Câmpinenii şi Lupoienii.
În decursul timpului Biserica a fost avariată de cutremure şi bombardamente, iar în 1888 chiar de un incendiu, fiind de fiecare dată reparată şi restaurată. Între anii 1964-1995 în timpul păstoririi preotului Stelian Izvoranu, biserica a fost din nou restaurată, fiind adusă faţada exterioară la forma iniţială, construindu-se clopotniţa şi pornindu-se restaurarea picturii interioare.
Mai multe informatii despre acest lacas de cult gasiti pe campinatv.
Capela Hernia/Hernea
Capela Dumitru V. Hernia este o veche capelă de rit ortodox din orașul Câmpina, județul Prahova, datând din anul 1886.
În momentul construcţiei, capela fusese ridicată în mijlocul unui parc care înconjura o zonă cu băi termale.
Dumitru Hernia, un boier banatean stabilit in 1880 in Campina, cumpara terenul de la Barbu Stirbei si devine unul dintre pionierii extragerii de petrol. Cinci ani mai tarziu acesta moare, si in memoria sa, inginerul Ion Gheorghiu, bun prieten cu Hernia, ridica aceasta capela pe terenul unde acesta din urma exploatase in ultimii 5 ani de viata.
Capela Hernia s-a degradat in perioada comunismului si abia in 2020 a fost inclusa pe lista monumentelor istorice, astazi fiind in pericol de daramare, necesitand ample renovari.
Lacul Miresei/Bisericii
Lacul Miresei sau Lacul Bisericii de la Câmpina, aflat între Bisericii Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavril si Muzeul Nicolae Grigorescu, este unul dintre locurile preferate de catre localnici. Dupa amenajare recenta, lacul este un punct de atractie al orasului Campina, iar legendele care circula, fac din acest loc unul si mai interesant.
In jurul lacului s-au dezvoltat trei legende de-a lungul anilor. Prima spune ca aici era o biserica ce o fost inghitita de ape din cauza pacatosilor care ar fi participat la slujbe. A doua spune legenda unei fete care s-ar fi aruncat in lac chiar in ziua nuntii, dupa ce ar fi fost fortata de catre parinti sa se marite cu un barbat bogat, impotriva vointei sale, ea fiind indragostita de altcineva.
A treia legenda spune povestea a doi indragostiti care s-au aruncat in lac pentru ca parintii lor nu erau de acord cu relatia lor.
Asa cum sunt toate legendele, nici acestea nu pot fi probate, desi campinenii mai in varsta ar sustine o varianta sau alta. Poate fi vorba de povesti date din generatie in generatie sau de exagerari moderne menite sa intrige drumetul sa treaca pe aici. Cert este ca unii campineni stiu de frica acestui loc.
Lacul Miresei are nota 4.3 pe Google Maps din peste 700 de recenzii, si cu toate ca sunt si pareri negative despre alge sau curatenia lacului, faptul ca este notat asa bine de catre campineni, inseamna ca este un loc destul de apreciat.
Lacul si parcul au fost renovate intre 2010 si 2012, fiind adaugata si fantana de pe lac. Aici vin si pescari cu unditele, insa nu cunoastem daca este o activitate permisa.
Rafinaria Steaua Romaniei
Rafinaria Steaua Romaniei a fost construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, si a reprezentat la vremea constructiei, cea mai mare si moderna rafinarie din Europa. Aceasta ocupa o suprafata de 49,6 ha si mai functioneaza si in prezent, dupa ce a trecut prin cateva perioade complicate, reduceri de personal, privatizari.
In luna mai 2022, Rafinaria Steaua Romaniei si-a deschis portile pentru turisti, fiind o initiativa indrazneata de a prezenta patrimoniul industrial al Campinei.
Pe langa faptul ca este construita in urma cu mai bine de 100 de ani, si este astfel parte a patrimoniului industrial, aceasta rafinarie se poate lauda si cu titlul de cea mai longeviva rafinarie din Europa.
Cea mai infloritoare perioada a fost perioada interbelica, dupa care a urmat declinul generat de inceperea celui de-al doilea razboi mondial, apoi de perioada comunista si cea post decembrista.
Parcul Fantana cu ciresi – Dealul Muscel
Una dintre multele zone verzi din Campina si imprejurimi, Parcul Fantana cu ciresi se afla pe Dealul Muscel, un deal cu o altitudine de putin peste 500m, de unde se poate admira panorama orasului Campina. Cu peste 1800 de recenzii pe Google Maps, Parcul Fantana cu ciresi are o nota de 4,7 si este foarte apreciat de catre campineni, fiind o oaza de liniste, la marginea orasului.
Pe langa panorama orasului, locul ofera destule activitati pe picnic in aer liber, plimbari la soare sau pe la umbra copacilor, caci acest parc are si zone umbrite dar si insorite.
Biserica SF. Anton de Padova
Biserica Sf. Anton de Padova este o biserica catolica, construita in 1906 in stil neogotic si romanic, de catre inginerul petrolist german Anton Raky. Desi nu este situata intr-o zona foarte turistica, fiind aproape de Rafinaria Steaua Romaniei si de sinele de tren, aceasta biserica merita sa fie inclusa in lista locurilor de vizitat din Campina.
Arhiepiscopul Raymond Netzhammer scria in notele sale de la inceputul secolului al XX-lea, că biserica figurează ca „al doilea monument arhitectonic din România”.
Vila Stefanescu – “Casa cu grifoni”, azi Primaria
Cladirea a fost construita in stilul arhitectural “Beaux Arts” intre 1901-1902 de Gheorghe Stefanescu, un prosper om de afaceri local implicat in industria petroliera. “Casa cu grifoni” este faimoasa in Campina deoarece a fost prima prevazuta cu iluminat electric in oras, un mare lux pentru o urbe de provincie la inceputul sec 20.
Casa Basic / Vila Craciun
Construita in anii 30, Vila Basic prezenta elemente de arhitectura similare cu cele intalnite la Castelul Reginei Maria de la Balcic, si adapostea colectii de tablouri, sculpturi, arta decorativa si cusaturi traditionale. Afectata de bombardamentele din 1944, vila a fost renovata de catre fetele familiei Craciun, familie inrudita cu Octavian Goga si cu relatii de prietenie la Casa Regala a Romaniei.
Se spune ca adesea, Regina Maria si Principesa Ileana, opreau aici in drumul lor spre Castelul Peles.
Casa a fost confiscata de comunisti, dupa terminarea razboiului, si a fost retrocedata urmasilor in 2006. In prezent este casa de locuit si poate fi vazuta doar de la exterior.
Liceul Nicolae Grigorescu
In fostele case Stirbey a functionat incepand din 1919 primul liceu din Campina, liceul “Dimitrie Barbu Stirbei “. Imobilul actual a fost ridicat dupa planurile arhitectului Toma T Socolescu : o prima aripa in 1929, iar cealalta in 1937.
Din nefericire, clădirea şcolii, adevărată operă de artă, a avut un destin tragic. Bombardamentele aeriene ale englezilor şi americanilor, din 18 şi 19 august 1944, au avariat grav prima aripă şi holul principal şi au distrus total aripa cea nouă, dinspre strada Eminescu.
Au fost necesare cateva decenii pentru reconstruirea liceului, care a mai fost avariat, din nou, in tipul cutremurului din 1977. Dupa Revolutia din 1989 isi schimba numele in Liceul Nicolae Grigorescu.
Daca ramaneti peste noapte in Campina, sau aveti mai mult timp la dispozitie intr-o excursie de o zi, in apropiere de Campina mai sunt multe locuri incredibil de frumoase si de putin cunoscute.
Curtea domneasca de la Brebu
Ansamblul Curtea Domneasca de la Brebu dateaza din secolul al XVII-lea, si a fost conceput ca manastire si curte domneasca in timpul domnitorului Matei Basarab.
In fosta casa domneasca functioneaza astazi Muzeul Casa Domneasca Brebu, fondat in 1971.
Din vechiul ansamblu mai exista Biserica Sf. Arhangheli Mihail si Gavril, asemanatoare ca stil cu biserica de la Manastirea Dealu din Targoviste, zidurile de incinta si turnul clopotnita.
Inchisoarea Doftana
Clădirea închisorii a fost dată în folosință în anul 1895 si a fost folosita in acest scop pana in 1960. Dupa aceasta perioada a devenit muzeu iar dupa 1990 a fost abandonata din lipsa de fonduri. Fara a incerca sa ii victimizam pe comunistii din perioada interbelica, trebuie totusi sa mentionam ca aici au fost inchisi Nicolae Ceausescu, Gheorghe Apostol, Emil Bodnaras sau Gheorghe Gheorghiu Dej, dintre comunisti, Horia Sima si Corneliu Zelea Codreanu dintre legionari si altii precum pastorul luteran Richard Wurmbrand sau alti detinuti de rang comun.
In prezent locul a fost concesionat de un afacerist cunoscut care intentioneaza sa construiasca aici un complex hotelier. Ramane de vazut ce se va intampla cu acest loc si daca planurile se vor concretiza.
Lacul Paltinoasa/Paltinu
Intins pe o suprafata de 3km, Lacul Paltinoasa a aparut ca urmare a construirii Barajului Paltinu, inceput in 1966 si dat in functiune in 1971.
Acesta este situat la o altitudine de 650m, in bazinul Raului Doftana, pe care il capteaza pentru a alimenta cu apa potabila Orasul Campina.
Aici exista multiple pensiuni dar si o poiana amenajata pentru picnic si gratare. De mentionat ca este interzisa camparea atat in poiana cat si pe intreaga vale.
Pe baraj accesul este interzis din motive lesne de inteles.
Cheile Doftanei
Situate pe Valea Doftanei, Cheile Doftanei au fost sapate de raul omonim, si se gasesc inainte de a ajunge la Lacul Paltinoasa/ Barajul Paltinu. Desi sunt un mic sector de chei, acestea sunt spectaculoase pentru iubitorul de natura si fenomene carstice.
Baile sarate Telega
Baile Telega functioneaza neintrerupt de 140 de ani dar este cunoscut faptul ca au fost folosite cu mult inainte. Lacurile contin namor mineral si prezinta niveluri ridicate de cloruri de potasiu, ammoniu, calciu, sulfati si iod, cu valoare terapeutica.
Temperatura apei este de 30 de grade celsius. In iunie 2022 Baile Telega au fost redeschise publicului. Mai multe detalii gasiti pe telega.ro
Rapa Comorii
Este cea mai reprezentativă zonă pentru Satul Banului deoarece a fost principala sursă de piatră de var (calcar) a satenilor. Datorită acestui lucru oamenii erau cunoscuți ca vărari. Râpa comorii este unul dintre cele mai vizitate puncte de panoramă și ne poate oferi o perspectivă către Munții Bucegi, către crucea eroilor de pe Caraiman, către munții Baiului și către partea superioară a Văii Provita.
Aici se poate ajunge mergand pe poteci, pe un traseu de drumetie, sau cu bicicleta, pentru cei antrenati.
Crucea Eroilor Breaza / Crucea de pe Gurga
Ne indepartam putin de Campina si fara sa intram in traficul aglomerat de pe Valea Prahovei, intram in Breaza, unde in varful Dealului Gurga se afla Crucea Eroilor, ridicata intre 1929 si 1930 in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial. Traseul pleaca din zona Bisericii Breaza de jos si dureaza aproximativ o ora, pe o diferenta de nivel de putin peste 200m altitudine.
Ttraseul marcat cu punct galben este un traseu de tip circuit ce înconjoară Dealul Gurga, dar la un moment dat dacă te abați puțin la dreapta ajungi la cruce pe o cărare ce urcă pieptis.
Circuitul dealului Gurga (Micul Caraiman – altitudine 743 m)
https://www.strava.com/routes/5472146
Trovantii de la Breaza
Pe traseul care duce la Crucea Eroilor veti intalni trovantii de la Breaza, niste pietroaie aparent banale. Totusi, acesti trovanti au forme care au starnit imaginatia localnicilor si reprezinta un fenomen care se mai gaseste si in alte locuri din Romania, precum in Valcea, Ulmet, si de ce nu, Muntii Bucegi cu ale sale babe.
Acestia se formeaza ca bulgarii de zapada , prin cimentarea nisipului cu ajutorul apei dure bogata in calciu si magneziu , rostogolindu se apoi la vale. Trovanții sunt răspândiți în zonele de deal/podiș pentru că acolo există pantă, nisip și liantul dat de prezența calciului.
Crucea Domnitorului din Melicesti
La cativa km de orasul Campina se afla satul Melicesti, unde pe coama unui deal se afla Crucea Domnitorului Carol I. Accesul pana in culmea unde este amplasata crucea se poate face si cu o masina mica, drumul fiind pietruit.
Crucea a fost construita din dorinta Regelui Carol I, care nu doar ca a trecut pe aici, dar a dorit sa isi construiasca resedinta de vara in Telega. Din mai multe motive a fost aleasa Sinaia, unde s-a construit Castelul Peles.
Satul Secaria si drumul spre Comarnic
Putina lume stie de satul Secaria si de drumul care duce inspre Comarnic. Acest sat este retras, dar usor accesibil cu masina. Drumurile sunt bune iar peisajele sunt de vis. Satul Secaria se afla la poalele Muntilor Baiului, inspre Valea Doftanei. Aici veti descoperi un peisaj autentic, rural, cu capite de fan, case rasfirate si peisaje montane diferite de cele din Valea Prahovei.
Pe drumul mentionat se poate ajunge si din Comarnic in Secaria (evident) iar drumul, desi cam ingust, este asfaltat si poate fi parcurs cu orice tip de masina.
Drumetii
Zona Campinei ofera multiple variante de drumetii de o zi, in muntii din imprejurimi: Subcarpatii Prahovei, Muntii Bucegi, Muntii Baiului, Muntii Grohotis. Cele mai usoare drumetii se pot face in Subcarpatii Prahovei, pe dealurile de la Melicesti, Alunis, Secaria, Plaiul Capinei. Pentru cei cu anduranta mai mare, exista trasee mai lungute ce pornesc fie din Valea Doftanei fie din Valea Prahovei, catre creasta Muntilor Baiului, Bucegi sau Grohotis.
Orice drumetie pe munte trebuie tratata serios, si abordata cu echipament specific de drumetie. Nu este recomandat sa faceti drumetii in adidasi, sau mai rau, in slapi. Este necesar sa aveti la voi apa, mancare, pelerina de ploaie, telefon si baterie externa, harta, si un minim de orientare. Daca nu ati mai facut drumetii pana acum, va recomandam sa mergeti impreuna cu cineva care a mai fost si care va poate indruma in siguranta pe munte.
Inainte de a decide sa plecati in drumetie, urmariti vremea in zona in care va aflati si accesati site-ul muntii-nostri.ro sectiunea trasee, pentru a vedea traseele marcate. Nu va aventurati pe trasee nemarcate!
ATENTIE! Pe munte exista ursi. Acestia nu sunt neaparat un pericol, insa trebuie sa constientizati ca oriunde va duceti, pe munte, va puteti intalni cu un urs. Vrobiti intre voi, faceti-va simtita prezenta, folositi un fluier si daca aveti posibilitatea sa aveti la voi un spray de urs, mai ales daca aveti o frica mare de aceste animale.
Situl dacic??
Pe Google Maps gasim informatia ca aproape da Valea Boului, la Sud-Est de Campina, se afla un sit dacic. Nu am reusit sa verificam aceasta informatie din alta sursa, iar pe serverul cartografic CIMEC nu am gasit sit arheologic in acest loc.
Vom incerca sa ne deplasam la fata locului cand vom avea ocazia pentru a fotografia la fata locului. Daca unul din cititorii nostri stie ceva, sau afla intre timp mai multe informatii, poate ne spune si noua in comentarii.
Biserica Sfintii Voievozi din Urleta
Urleta este un sat in comuna Banesti, la granita cu orasul Campina, fiind situat la o altitudine de 400m. Biserica Sfintii Voievozi din sat este cunoscuta pentru lacasul de cult vechi, construit din lemn in 1760. In prezent aceasta bisericuta de lemn a fost demontata si reconstruita la 20 de metri fata amplasamentul original, fiind renoavata si tencuita modern, pierzand din autenticitatea pe care o avea.