La cativa km de orasul Campina se afla satul Melicesti, unde pe coama unui deal se afla Crucea Domnitorului Carol I. Accesul pana in culmea unde este amplasata crucea se poate face si cu o masina mica, drumul fiind pietruit.
Crucea a fost construita din dorinta Regelui Carol I, care nu doar ca a trecut pe aici, dar a dorit sa isi construiasca resedinta de vara in Telega. Din mai multe motive a fost aleasa Sinaia, unde s-a construit Castelul Peles.

Crucea propriu-zisă este amplasată pe un postament realizat din lespezi din piatră cioplită așezate una peste alta, astfel încât să alcătuiască o piramidă cu trei trepte. In acest loc se afla cel mai inalt punct din Dealul Macesu, la o altitudine de apropximativ 700m, dupa ultimele masuratori.
Intregul ansamblu este orientat pe direcția vest-est, avand o inaltime de 4m.
Sub cruce se afla Poiana Prunii Mitrului, iar privelistea este deosebita, in aproape toate directiile. Se pot vedea Muntii Bucegi, Leaota, Muntii Baiului, Muntii Grohotis, Varful Mare Bechet si Varful Maciuca de langa Slanic Prahova, cat si alte culmi din Subcarpatii de Curbura.
Pe partea frontală, la intersecția brațelor crucii este montat un medalion cu efigia Casei de Hohenzollern, un scut patru careuri deasupra căruia este plasată o coroană regală. Medalionul nu a fost sculptat în corpul crucii, ci separat, și a fost montat ulterior.


Pe cruce sunt cioplite trei inscripții. Prima, scrisă cu caractere chirilice și poziționată pe fața și pe spatele brațului orizontal al crucii este mesajul IIs.HR.NI.KA (Iisus Hristos biruiește prin cruce).
Celelalte două inscripții, realizate tot cu caractere chirilice, sunt foarte greu de descifrat din cauza trecerii timpului, a prăbușirii crucii în timpul cutremurul din 1977 și a modului cum a fost reparată în anul 2000. Textul de pe fața crucii are 21 de rânduri, dar unele din ele nu mai sunt vizibile.
Crucea a căzut și s-a rupt în bucăți la cutremur, iar la reparații a fost tencuită în acel loc cu mortar. Textul de pe spatele crucii, vizibil doar parțial din același motiv, avea probabil 15 rânduri. O transcriere parțială se datorează eforturilor de studiere și descifrare a celor două texte depuse de profesorii Gheorghe Bîlgă și Gheorghe Stanciu din Breaza

Pe fața crucii:
MULȚUMIMU
ȚIE DUMNEZEU
CĂ … TU
CUVÂNTULU PRO
ROCULUI ISAIA
VA LOCUI NORO
DUL MEU ÎN CE
TATEA PĂCII
ȘI VA LOCUI NĂ
DĂJDUINDU ȘI
[5 rânduri indescifrabile]
VEKU CĂCI IATĂ
STĂPÂNITORIU
…TU VA ÎM
PĂRĂȚI ȘI DOM
NU CU JUDECA
TĂ VA STĂPÂNI
Pe spatele crucii:
[2 rânduri indescifrabile]
CA … LIMANUL ÎN
VIJELIA (?) RÂURI
LE ÎN PUSTIU ÎN
SETATULUI CA UN
SCAI ÎN ARȘIȚA SOA
RELUI ȘI VORU VE
DEA CÂMPURILE
DREPTATEA LUI
…
PE POTECA (?) …
CU VOIA DOMN
ULUI DUMNEZEU
AMIN (?)
Data exactă a realizării monumentului și mai ales cea a amplasării lui la Melicești sunt și ele subiect de dezbatere. Conform inscripției de pe spatele crucii, aprobarea „în unanimitate” a ridicării acestui monument a avut loc în ședința Consiliului General al județului Prahova din 12 noiembrie 1866, iar sarcina realizării lui i-a fost încredințată tânărului arhitect Paul Focșeneanu.
Sursa:https://ro.wikipedia.org/wiki/Crucea_Domnitorului_din_Melice%C8%99ti
Sursa foto: www.mergpemunte.ro
[…] ales sa mergem in Melicesti, unde trebuia sa ajungem la Crucea Domnitorului Carol I, monument ridicat la cererea Regelui Carol 1, dupa o vizita efectuata in zona, cautand un loc […]