Cele mai spectaculoase locuri de cort din Muntii Romaniei sunt cele greu accesibile, sau unde nu se poate ajunge cu masina. Cu cat ajungi mai departe pe munte, cu atat peisajele sunt mai frumoase, iar linistea si sentimentul de drumetie, completeaza tabloul unei seri perfecte la cort.
Locurile de cort pe care ti le vom prezenta nu sunt accesibile oricui, intrucat necesita o conditie fizica buna, ceva experienta in drumetiile montane, si o pregatire consistenta in ce priveste lucrurile pe care sa le iei cu tine.
Acestea nu sunt locuri de camping, unde sfaraie micii si unde asculti muzica la boxa toata noaptea. Pentru a ajunge in aceste locuri este ideal sa mergeti 100% pregatiti din toate punctele de vedere, sa puteti face fata efortului sustinut, sa mergeti cu cineva care cunoaste traseele si sa aveti minimul de echipament constand in: bocanci de drumetie impereabili (chiar si vara), tricouri tehnice care se usuca rapid (caci vei transpira consistent), rucsac de drumetie, apa, mancare usoara ( de preferat ar fi sa evitati conservele, caci acestea ingreuneaza mult ruscacul), pelerina de ploaie, cort, sac de dormit, izopren sau saltea, telefon cu baterie externa, lanterna.
Indiferent cum veti face, nu veti avea un ruscac mai usor de 10 kg, tocmai de accea spunem ca nu este pentru oricine.
Majoritatea campingurilor amenajate se afla la poalele muntilor, iar noi nu vom discuta despre acestea. Cu toate ca exista multe astfel de locuri unde privelistea este deosebita, articolul vrea sa prezinte o parte din cele mai spectaculoase locuri de campat, in locuri unde nu exista facilitati, in creierii muntilor, pe romaneste.
Acum sa trecem la scopul articolului si sa va prezentam cele mai spectaculoase locuri de cort, unde nu vei fi singur, caci acestea sunt adevarate tabere de baza pentru montaniarzi, de aici plecandu-se spre varfuri si alte trasee montane.
Atentionare! Daca ajungeti aici nu lasati nici o urma a prezentei voastre! Luati cu voi toate gunoaiele, sticlele, conservele goale, mucurile de tigara si orice alte deseuri!
Cuprins Articol
Lacul Caltun – Muntii Fagaras
Daca nu sunteti familiarizati cu drumetiile montane sau cu geografia Romaniei, atunci cel mai probabil nu ati auzit de Lacul Caltun. Acest lac este situat in Muntii Fagaras, la 2 ore de al doilea cel mai inalt varf din Romania, Varful Negoiu.
Pentru a ajunge aici exista mai multe variante, printre cele mai circulate fiind traseele ce pornesc de la Lacul Balea (aproximativ 4 ore de drumetie pe creasta) si de la Piscul Negru, tot de pe Transfagarasan, insa mult mai jos fata de Lacul Balea, iar ucarea dureaza aproximativ 3 ore si se face pe Valea Caltunului.
Traseul ce pleaca de la Lacul Balea este marcat cu banda rosie si este un traseu de creasta. Este important sa urmariti vremea si sa mai fi mers pe astfel de trasee inainte. Traseul de la Piscul Negru este marcat cu triunghi albastru si este relativ mai usor si mai sigur pentru a ajunge la Lacul Caltun.
Aici veti intalni o multime de drumeti care merg fie la Varful Negoiu, fie campeaza in zona. Locurile de campare sunt drepte, amenajate cu un rand de pietre pentru protectie impotriva vantului iar langa se afla si noul Refugiu Caltun. Deci nu veti fi singuri aici intr-o seara de vara!
Repetam faptul ca aceste recomandari de locuri de campare nu sunt usor accesibile oricui ci doar pasionatilor de drumetii montane care au ceva experienta.
Lacul Capra – Muntii Fagaras
Probabil cel mai accesibil lac glaciar din Muntii Fagaras, fiind la doar o ora si jumatate, de Lacul Balea, locul pana unde se poate ajunge cu masina, atunci cand este deschis Transfagarasanul. Si pentru a ajunge la Lacul Capra exista doua trasee relativ usoare si mai scurte.
Pornind de la Balea veti avea o urcare destul de abrupta, pe grohotis instabil, pe traseul marcat cu triunghi albastru, pana in Saua Capra. De acolo veti vedea Lacul Capra, pana la care urmeaza o scurta coborare de aproximativ 10 minute pe traseul cu banda rosie.
Al doilea traseu porneste de la Refugiul Fereastra Zmeilor, situat intr-o curba, pe Transfagarasan, in partea dinspre Arges, sub cota 2000 si este marcat cu banda rosie. Mai exista alte trasee insa pe acestea nu vi le recomand asa ca nu le mai detaliez.
Ca si la Caltun, aici nu veti fi singuri, caci si acest loc este unul preferat de drumeti pentru a campa. Totusi, spre deosebire de traseul spre Lacul Caltun, acest traseu este mult mai usor si mai rapid.
Zona de campare de la Lacul Capra este un bun punct de plecare catre Varful Moldoveanu, desi traseul este unul destul de lung, potrivit montaniarzilor cu experienta.
Lacul Vulturilor – Masivul Siriu
Coboram din zonele alpine situate la peste 2000 de metri si parasim Masivul Fagaras pentru Masivul Siriu, situat in Judeteul Buzau. Aici se afla singurul lac periglaciar din muntii nostri, la o altitudine de aproximativ 1400 de m, unde in weekenduri este o forfota de nedescris. Asta nu face locul mai putin frumos, insa daca esti adeptul locurilor linistite, ori eviti acest loc de cort, ori vii in timpul saptamanii.
Traseul pana la lac este destul de lung, undeva la 5 ore, asa ca veniti pregatiti pentru o drumetie nu pentru gratar. Desi aici se ajunge si cu masina de teren, asta o fac mai mult localnicii.
Traseele cele mai comune pentru a ajunge la Lacul Vulturilor pornesc de la Gura Milea (triunghi rosu) sau Cabana Valea Neagra (triunghi sau banda rosie).
Lacul si Refugiul Iezer
Lacul Iezer este un alt lac glaciar din Carpati, situat in Muntii Iezer-Papusa, o prelungire a Muntilor Fagaras, accesibil dinspre Campulung Muscel. Traseele pornesc din zona Cabanei Voina si au o durata de 4-5 ore sau chiar mai mult. Cele mai scurte trasee sunt cele marcate cu punct albastru si cruce albastra in timp ce restul traseelor depasesc estimarea de 5 ore.
Se poate campa oriunde in zona alpina, dar cele mai bune locuri de pus cortul sunt prin preajma Refugiului Iezer, la cativa pasi de Lacul Iezer. Refugiul poate fi si el folosit pentru a dormi, insa, vara este de regula plin, asa ca nu va recomandam sa va bazati pe refugiu. Exista sursa de apa in apropierea lacului iar privelistea de aici este superba.
Culmea Tiganesti – Muntii Bucegi
Desi campatul in Muntii Bucegi este interzis, cu exceptia locurilor special amenajate in acest scop, in Culmea Tiganesti se campeaza constant, fiind si o zona mai greu accesibila pentru autoritati. Nu va incurajam sa incalcati legea, insa nu putem sa nu trecem acest loc in lista noastra, fiind unul extrem de spectaculos, cu privelisti spre vai si culmi din Bucegi, spre Muntii Piatra Craiului dar si spre Masivul Postavaru.
Apusul din acest loc este poate cel mai spectaculos din cate poti experimenta in Muntii Romaniei.
Traseele spre Culmea Tiganesti sunt diverse insa cele mai la indemana sunt cu pornire din zona Bran, fie pe Culmea Clincea pe banda rosie, fie prin Valea Ciubotea pe triunghi albastru, ambele trasee cu estimari de peste 5-6 ore, deci trasee destul de grele. Se poate ajunge aici si de la Varful Omu sau dinspre Cabana Malaiesti, insa traseele devin si mai lungi.
Pe Culmea Tiganesti exista si un refugiu, care vara este plin, acesta este si unul din motivele pentru care multi drumeti isi iau cortul cu ei, pentru a fi siguri ca au unde sa doarma. Asta si pentru ca traseele din Bucegi sunt destul de lungi si nu toata lumea le poate parcurge dus-intors in aceeasi zi.
Platoul de la Cabana Piatra Mare – Muntii Piatra Mare
Langa Cabana Piatra Mare, din Muntii cu acelasi nume, exista un platou unde este permisa camparea. Traseul pana aici este destul de usor pentru un drumet antrenat, avand o durata de aproximativ 3-3.5 ore si porneste din Dambul Morii, trecand prin Canionul Sapte Scari, si continuand pe vale, in sus, pe marcaj banda galbena, pana ajungeti la Cabana Piatra Mare. Din Dambu Morii exista trei variante de traseu, marcate cu banda galbena, banda rosie sau punct rosu.
Alte variante de trasee sunt cu plecare din Sacele, Timisul de Sus sau chiar Predeal, insa sunt ceva mai lungi.
Privelistea de aici este si ea generoasa, cu vedere spre Muntii Neamtului, Muntii Grohotis, Orasul Brasov. Un mare avantaj este pozitionarea langa cabana, caci de aici puteti servi bauturi reci si mancare, fara sa mai carati prea multe in rucsac.
Camping Ceahlau/Dochia – Masivul Ceahlau
In apropierea Cabanei Dochia, din Muntii Ceahlau se afla un camping amenajat sumar, unde puteti campa. Locul este spectaculos prim prisma privelistilor dar nefiind un camping de la poale de munte, nu are facilitati. Veniti aici doar pentru a campa in natura si pentru a va bucura de nopti minunate sub milioane de stele.
Si traseele spre acest loc de campat sunt grele si destul de lungi! Pentru a ajunge aici aveti mai multe variante, cele mai des folosite fiind cu plecare din Izvorul Muntelui, fie pe banda rosie fie pe traseul marcat cu banda albastra sau din Statiunea Durau, pe cruce rosie sau banda albastra.
Traseele au o estimare de parcurgere de minim 5 ore, asa ca nu va aventurati daca nu sunteti pregatiti si echipati corect! Si cel mai important, nu va ghidati cu Google Maps pe munte. Folositi aplicatii specifice, precum muntii-nostri.ro si studiati inainte traseul! Nu va abateti de la traseu si nu parasiti potecile marcate. Ceahlaul este un munte greu, unde se intampla an de an accidente!
Lacul Bucura – Masivul Retezat
Poate cel mai solicitat loc de campat din muntii nostri, platoul de langa Lacul Bucura gazduieste in noptile de vara si cate 200 de corturi odata. Asta si pentru ca se poate ajunge relativ usor aici, pornind din Poiana Pelegii, de la o altitudine de 1600m pe traseul marcat cu cruce rosie si banda albastra. Este cel mai usor si scurt traseu de acces catre Lacul Bucura, pentru ca puteti ajunge in Poiana Pelegii cu masina( drum forestier! verificati starea drumului si inarmati-va cu rabdare!)
Alte variante de trasee sunt mult mai lungi, disponibile doar pentru drumetii antrenati, de exemplu pe Vaile Stanisoarei sau Pietrele.
Privelistea de la Lacul Bucura este superba! Se vad si alte lacuri glaciare din imediata apropiere, lacuri la care puteti ajunge la pas, in drumetii scurte. Tot de aici se vad si alte varfuri din Masivul Retezat, precum Varfurile Bucura sau Peleaga dar si alte masive in departare, precum Retezatul Mic.
Cabana Valea Sambetei – Muntii Fagaras
Pe Valea Sambetei, langa cabana cu acelasi nume, se poate campa gratuit. Avantajul acestui loc de camping este ca se afla langa o cabana, astfel puteti avea acces la mancare si bautura, iar privelistea de aici, inspre Fereastra Sambetei este minunata. Este un bun loc de plecare in drumetii catre zona inalta a Muntilor Fagaras, daca aveti in plan drumetii mai lungi.
Altfel, pentru a ajunge aici, este necesara o drumetie de 2-3 ore, estimarea fiind influentata atat de ritmul de mers cat si de locul unde lasati masina si de unde porniti la pas. Daca aveti o masina cu garda inalta puteti inainta mai mult pe drum si scurta putin. Dintre toate locurile prezentate, acesta este cel mai usor de vizitat.
Daca ti-a placut acest articol cu recomandari de locuri de cort in inima muntilor, iti recomandam si articolul “Cabane in Muntii Romaniei“.
[…] ca la majoritatea cabanelor montane greu accesibile din Romania. Zona cabanei este una dintre cele mai frumoase locuri de cort din Muntii Romaniei, asa ca te poti caza la cort, iar de la cabana sa servesti mancare si bautura, daca […]