Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Obiective turistice Ramnicu Valcea. Top locuri de vizitat.

Top obiective turistice in Ramnicu Valcea

Ramnicu Valcea este un oras care va poate surprinde prin multitudinea de obiective turistice. Desi, la prima vedere, orasul care a fost decimat in perioada comunista, nu ofera multe alternative, pentru cei curiosi se vor gasi foarte multe locuri de vizitat. De la muzee la palate si biserici vechi, va invitam sa descoperiti top 30 obiective turistice in Ramnicu Valcea

Centrul de informare turistica

Conform informatiilor de pe Google Maps, Centrul de informare turistica din Ramnicu Valcea este deschis de lumi pana duminica intre orele 9 si 17 si este localizat pe Bulevardul Tudor Vladimirescu nr.23.
Aici veti putea gasi materiale despre orasul Ramnicu Valcea si veti primi informatii despre locurile de vizitat din oras.

Muzeul de Istorie al Judetului Valcea

Cel mai important muzeu al Municipiului Ramnicu Valcea, Muzeul de Istorie, se afla intr-o cladire construita in 1898, cunoscuta ca “Scoala cu ceas”, situata chiar in centrul orasului Ramnicu Valcea.
Expozitia permanenta dezvaluie perioadele de vieturie continua a acestei regiuni, de-a lungul Vaii Oltului, prin prezentarea marturiilor arheologice din epoca paleolitica, neolitica si a bronzului pana in epoca romana.
Expozitia este completata de reconstituirea siturilor arheologice de la Ocnita, Stolniceni si a Castrului Roman Arutela.
Pe langa toate acestea, se adauga si colectia impresionanta de documente, arme din perioada revolutiilor, manuale vechi si carti, colectii de monede si obiecte de arta.

Foto: planiada.ro

Casa Memoriala Anton Pann

Situata pe actuala strada Stirbei Voda, Casa Memoriala Anton Pann reprezinta unul dintre cele mai importante monumente de arhitectura din orasul Ramnicu Valcea. Casa a fost construita la jumatatea secolului al XVIII-lea si a fost mutata in 1982 de pe amplasamentul initial, pe o distanta de 37 de metri.
Constructia se datoreaza unor negustori veniti de la sud de Dunare si respecta standardul de la acele vremuri, cand orice casa de negustori trebuia sa aiba si o pivnita trainica.
Transformata in muzeu, casa este amenajata cu mobilier si portrete de epoca iar intr-una din incaperi sunt prezentate lucrari muzicale, culegeri de folclor, poezii si povesitiri ale lui Anton Pann.

Casa Memoriala Anton Pann - Obiective turistice Ramnicu Valcea
Foto: planiada.ro

Biserica Sfantul Dumitru

Desi nu se cunoaste cu exactitate data la care a fost ridicata biserica, se presupune ca aceasta dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea.
Totusi, conform documentelor biserica a fost zidita intrr 1783 si 1784, si reconstruita in 1815.
Biserica Sf. Dumitru se situeaza in vatra istorica a orasului, langa cladirea Primariei.
Intr-un pomelnic gasit in biserica la sfarsitul secolului trecut, pomelnic datand din 1812, lista domnitorilor incepe cu Matei Basarab, care a domnit pana la mijlocul secolului al XVII-lea.
Biserica a trecut prin mai multe etape de restaurare, atat in timpul Regelui Carol I cat si dupa Al Doilea Razboi Mondial, in 1964, 1971 sau intre 1982-1999.

Foto: nicelocal.ro

Cladirea Primariei

Cladirea Primariei Ramnicului a fost construita in 1912. Aici a avut sediu si Prefectura Judetului pana in 1970, cand Primaria se muta aici.

Palatul Primariei - Obiective turistice in Ramnicu Valcea
Foto: destepti.ro

Judecatoria Ramnicu Valcea

Cladirea in care se afla astazi Judecatoria a fost ridicata intre 1906-1907 pentru a servi drept sediu al Administratiei Financiare. Palatul a fost construit de inginerul Balasan si de arhotectul Henri Sousskind, pe locul fostelor case ale Stancutei Meculescu.

Foto: destepti.ro

Palatul de Justitie

Cladirea Tribunalului din Ramnicu Valcea a fost edificata la 1 septembrie 1900 si a indeplinit acest rol pana in 1955, cand imobilului ii este schimbata destinatia. Ajunge in posesia Mapn in 1980 pentru ca in 1997 sa revina Ministerului Justitiei.

Foto: destepti.ro

Conacul Socoteanu-Lahovari | Palatul Copiilor

Palatul Copiilor din Ramnicu Valcea se afla in fostul conac Socoteanu-Lahovari, a carui constructie dateaza din secolul al XVIII-lea. Conacul a suferit multiple modificari de-a lungul vremurilor, insa pastreaza multe elemente originale, inclusiv un perete cu contraforti. In prezent este cunoscut si ca Palatul Copiilor.

Palatul Socoteanu-Lahovary - Ramnicu Valcea obiective turistice
Foto:aztravel.tips

Biserica Buna Vestire

Biserica Buna Vestire se afla in Scuarul Mircea Cel Batran, langa Conacul Socoteanu-Lahovari. Constructia actuala a fost finalizata in 1747 de catre Radu Ramniceanu si este una dintre cele mai vechi biserici ale orasului. Biserica nu a suferit mari modificari de-a lungul secolelor, astfel se prezinta aproape in acelasi mod ca in urma cu 3 secole. Biserica initiala fusese construita de catre Mircea Ciobanul.

In curte se afla o veche piatra de hotar, cunoscuta cu denumirile “Crucea lui Mihnea Voda” sau “Crucea Miseilor”, si dateaza din 1718.

Foto: flickr.com Daniel ENGELVIN

Biserica Sfanta Parascheva

Constructia Bisericii Sf. Parascheva a inceput in 1557, in timpul domnitorului Patrascu cel Bun, insa a fost finalizata 30 de ani mai tarziu, de catre fiul sau, viitorul domnitor Mihai Viteazu. Este considerata cea mai veche biserica din Ramnicu Valcea, conform izvoarelor istorice.

Foto: aztravel.tips

Salina Ocnele Mari

Salina Ocnele Mari se afla la 8km de Ramnicu Valcea, insa am inclus-o in aceasta lista pentru ca o vizita in muncipiu ar trebui sa includa si vizitarea acestei saline.
La Ocnele Mari, sarea a fost exploatata din cele mai vechi timpuri, inca din Neolitic, conform descoperirilor arheologice.
Astazi, salina poate fi vizitata, existand o multime de optiuni pentru agrement, precum zone de relaxare si tratament, terenuri de sport, spatii de joaca, un restaurant, o sala de evenimente, o crama sau magazin de suveniruri.

Foto: planiada.ro

Biserica Ortodoxa Toti Sfintii

Atestata inca din secolul al XVIII-lea, Biserica Toti Sfintii, din Ramnicu Valcea, a fost martor al evenimentelor Revolutiei din 1848. Aici au fost sfintite steagurile de lupta si tot aici s-a proclamat prima Constitutie a Tarii Romanesti.
Primul ctitor al bisericii a fost episcopul Grigore Socoteanu, urmat de negustorul Hagi Constantin Malache apoi de, ieromonahul Teodor.

In biserica sunt asezate, spre inchinare, particele din Moastele Sfantului Mare Mucenic Mina, ale Sfantului Ioan Gura de Aur, ale Sfantului Sfintit Mucenic Haralambie si ale Sfintei Parascheva.

Biserica Ortodoxa Sf. Gheorghe

Prima mentiunea a bisericii este intr-un act datand din 18 februarie 1636, fara a se cunoaste exact ctitorul si anul in care a fost ridicata. Se cunoaste ca a fost reconstruita in 1681 de catre mitropolotul Teodosie al Ungrovlahiei.
Biserica a fost incendiata intre 1736-1738 in timpul razboiului turco-austriac. Biserica a fost refacuta de catre nepotul lui Teodosie, Mihail staretul Coziei.
Totusi, cutremurele din 1829, 1832 si 1838 au slabit iar biserica, iar la jumatatea secolului se afla deja in ruina.
Preotul Nicolae Simionescu darama ruinele si rezidesc biserica in trei ani, incepand cu 1857. In 1940 se ridica actuala casa parohiala, pe locul chiliilor vechi.

Foto: http://sfgheorghe2.arhiepiscopiaramnicului.ro

Arhiepiscopia Ramnicului

Situata sub Dealul Capela, la poalele unei paduri de gasi si tei, ansamblul Episcopiei Ramnicului este alcatuita din urmatoarele corpuri de cladire: Catedrala, Bolnita, Paraclisul, Palatul Episcola, Complexul Cultural Religios Antim Ivireanul si alte corpuri de cladiri enexe.

Schitul Troianu

Schitul Troianu se afla pe Strada Intrarea Lotrului, in apropierea orasului Ramnicu Valcea. Biserica inchinata Sfantului Ioan Botezatorul dateaza din secolul al XVIII-lea. Atat biserica cat si casa staretului au fost refacute intre 1840 si 1843.
In 1848 aici au poposit pandurii condusi de Gheorghe Magheru, timp de aproape doua luni.
Schitul Troianu este trecut fortat in proprietatea statuilui in 1949. Ulterior acestui an sunt daramate foisorul si pridvorul.
Ansamblul trece printr-un proces de restaurare intre 1972 si 1975, dupa ce este trecut pe lista monumentelor istorice. Pana in 1990 functioneaza aici un muzeu dedicat Generalului Gheorghe Magheru.
Dupa 2001 este restaurat din nou iar in prezent s-a construit o noua biserica, mult mai mare, cat si alte cladiri destinate calugarilor. Schitul Troianu beneficiaza si de 7 locuri de cazare pentru pelerini.

Foto: crestindortodox.ro

Fostul Schit Inatesti

Construit in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, ca metoc al Manastirii Cozia, Schitul Inatesti din Ramnicu Valcea mai pastreaza astazi doar biserica veche. Pe locul actualei biserici, ridicate la 1747, istoricii cred ca a exista o alta biserica, mult mai veche, distrusa in luptele dintre turci si austrieci.
Biserica a trecut prin mai multe etape de restaurare, intre 1862-1864, 1902-1903 si 1991-1998.

Astazi, biserica se afla in curtea Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea.

Foto: https://www.facebook.com/SeminaruluiTeologicLicealOrtodoxSfNicolaeRmValcea/

Schitul Cetatuia

Pe o colina calcaroasa, plina de grote, intre 1677 si 1680 s-a ridicat Schitul Cetatuia, in timpul domniei lui Serban Cantacuzino iar ctitorul bisericii este considerat mitropolitul Tarii Romanesti, Teodosie.
Biserica a fost modificata intre 1850 si 1853, in timpul mitropolitului Nifon, care i-a adaugat pridvorul cu stalpi din caramida, turla, zidul de incinta si alte doua case.
In 1853 pictorul Gheorghe Tattarescu a pictat frescele interioare.
Pe locul unde a fost ridicat schitul, arheologii au descoperit in anii 70 fragmente de ceramica apartinand culturilor Cotofeni III, verbicioara si Hallstatt, dar si urme ale unei asezari ulterioare, datand din perioada dacica.

Schitul a avut candva si rol de fortificatie iar conform documentelor aici ar fi fost omorat domnitorul Radu de la Afumati in 1529

Foto: trecator.ro

Biserica Romano-Catolica Sf. Anton de Padova

Constructia Bisericii Romano-Catolice, Baratia cum mai este cunoscuta, a inceput in 1720, pe locul unei manastiri franciscane mai vechi. Piatra de temelie a fost pusa de catre un comandant austriac. Biserica a fost sfintita de Episcopul de la Nicopole, Nicolae Stanislavich si are hramul Sfantului Anton de Padova.

A fost construita ca urmare a cresterii numarului enoriasilor, lucru datorat exodului bulgarilor catolici in Oltenia, dupa incheierea razboiului dintre Imperiul Otoman si Impreiul Habsburgic, in 1718.

Biserica nu a rezistat decat cativa ani, fiind distrusa de invazia turca din 1738. Dupa multi ani, o sacristie a fostei biserici a fost transformata in ceea ce este astazi Biserica Sf. Anton de Padova.

Foto: http://arcb.ro/

Biserica Luterana

Biserica Evanghelica-Luterana din Ramnicu Valcea a fost ridicata de catre comunitatea germana din Ramnicu Valcea, in anul 1863.

Daca la acea vreme erau 179 de enoriasi, astazi din lipsa acestora, slujbele in limba germana se tin doar o data pe luna.
Biserica se afla pe Strada General Praporgescu nr. 12, in apropierea Bisericii Ortodoxe “Toti Sfintii” si a Muzeului de Arta.

Parcul Zavoi

Nu doar ca este cel mai vechi parc din Ramnicu Valcea, dar Parcul Zavoi este unul dintre cele mai vechi parcuri din Romania.
Amenajat prin 1850, dupa vizita la Valcea a domnitorului Barbu Stirbei, Parcul Zavoi este locul unde s-a intonat pentru prima oara imnul “Desteapta-te Romane” a lui Anton Pann.
In parc vei descoperi o adevarata oaza, cu arbori maiestuosi, flori, alei umbrite si monumente la tot pasul. Inca de la intrare te impresioneaza poarta masiva din lemn, in stil oltenesc si bustul domnitorului Barbu Stirbei.
Tot in Parcul Zavoi se afla Bustul lui Nicolae Balcescu, Fantana Turbatului (construita de Constantin Maldarescu in 1844) si Teatrul Ariel. Aici exista candva un strand modern, disparut intre timp. Astazi, vremurile moderne se simt si in parc, fiind amenajate spatii de joaca, skatepark si altele.

Foto: aztravel.tips

Boul de Piatra

Boul de piatra este un obiectiv din Ramnicu Valcea, situat pe varful dealului Capela, si se spune despre acesta ca ar reprezenta o bucata dintr-o statuie romana ce il reprezenta pe zeul Apis, apartinand sanctuarului roman care s-ar fi aflat chiar pe acest deal.
Este accesibil doar la pas, intr-o drumetie relativ scurta.

Foto: curieruldermanic.ro

Muzeul Satului Valcean

Muzeul Satului Valcean din Bujoreni se afla la 4 km de Ramnicu Valcea si a luat nastere in 1969, intrand in circuitul turistic in 1974. Sunt expuse case cu specific autohton, gospodarii care pun in valoare preocuparile traditionale, mestesugaresti, pentru a oferi un cadru cat mai autentic al satului valcean.

Conform informatiilor de pe Google Maps, Muzeul Satului Valcean este deschis de luni pana duminica, intre 10 si 18, cu exceptia zilei de luni cand se inchide la 16 iar pretul unui bilet de acces este de 6 lei.

Foto: valceaturistica.ro

Gradina Zoologica

Gradina Zoologica din Ramnicu Valcea se situeaza la 3,5 km de centrul orasului, pe Strada Ostroveni nr.5, si este unul dintre cele mai cautate obiective turistice din Ramnicu Valcea
Conform informatiilor de pe Google Maps, programul este de luni pana vineri intre 8 si 21, sambata intre 8 si 18 iar duminica intre 9 si 20.
Vizitatorii pot vedea ursi, lei, lupi, testoase, lame, caprioare, porci spinosi, vulpi, diferite specii de pasari si pesti. Conform ultimelor informatii pe care le-am putut obtine, pretul unui bilet este de 3 lei pentru adulti.
Vizitatorii pot participa si la cursuri de echitatie, la un cost separat.

Foto: realitateavalceana.ro

Piramidele din Valea Stancioiului

Rezervatia naturala de tip geologic “Piramidele din Valea Stancioiului” se afla in Subcarpatii Valcii, o subdiviziune a Subcarpatilor Getici, pe raza administratica a Municipiului Ramnicu Valcea, in partea estica a cartierului Goranu.
Intinsa pe 12 hectare intre Valea Stancioiului si Dealul Cornetu, rezervatia este declarata arie protejata.
Aici se afla mai multe formatiuni constituite din roca sedimentare, nisipuri, argile si pietrisuri, rezultate in urma eroziunii solului prin actiunea apei, a vantului si a fenomenelor de inghet-dezghet. Reprezinta un obiectiv turistic natural pe care trebuie sa il vezi si la care vei putea ajunge intr-o drumetie lejera.

Foto: cartitaplimbareata.ro

Muzeul de Arta

Amplasat pe Strada Carol I la nr 25, Muzeul de Arta “Casa Simian” adaposteste o expozitie permanenta alcatuita din picturi si sculpturi ale unor mari artisti precum Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Nicolae Vermont, Sabin Popp, Ion Georgescu, F. Storck si altii.
Cladirea care gazduieste muzeul este si ea un monument istoric, construita in stil eclectic in 1940 de catre arhitecul G. Simotta. Casa a apartinut familiei Simian, proprietarii unei fabrici de incaltaminte in Ramnicu Valcea.
Programul de vizitare pe timpul verii este intre 10 si 18, iar iarna intre 9 si 17, cu mentiunea ca luni este inchis.

Foto: locuridinromania.ro

Hala Centrala

Hala veche, unde se afla astazi piata centrala, a fost ridicata intre 1902 si 1904 fiind restaurata in 2010. Se poate vizita pe strada Emil Avramescu nr.1

Foto: mapio.net

Surse: arhiepiscopiaramnicului.ro planiada.ro crestinortodox.ro valceaturistica.ro ziaruldevalcea.ro

1 Comment

Comments are closed.