Thursday, February 22Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Cetatea de la Capul Kaliakra/Caliacra, Bulgaria.

Capul Kaliakra/Caliacra este cel mai estic punct din Bulgaria, si datorita pozitionarii, a fost loc de refugiu inca dinaintea ascensiunii Impreriului Roman. Se presupune ca prima fortificatie a fost ridicata de traci in secolul IV BC.

In prezent vizitatorii pot admira ramasite ale zidurilor vechi, fundatii ale unor biserici, ramasitele bailor romane, turnul si zidurile de la intrarea in cetate, si altele, toate avand panouri explicative in mai multe limbi.

Accesul cu masina este permis pana aproape de intrarea in cetate, iar plata de persoana este 3 leva.

Pe masura ce inaintezi in cetate, peninsula se ingusteaza, oferind o priveliste deosebita, cu marea de ambele parti si abrupturi spectaculoase. Ca un avertisment, tineti cont sa nu va incumetati prea aproape de prapastii. In vizita noastra am tot vazut acest tip de comportament si poate fi periculos.

Spre sud se vad malurile bulgaresti de la Kavarna, Balcic, Albeana si chiar Nisipurile de Aur. De altfel distanta pana la Balcic este de aproximativ 25km si chiar va recomandam sa ajungeti si acolo, daca tot ati venit pana la Capul Kaliakra.

Peninsula are o mare biodiversitate, cu un numar impresionant de peste 400 de plante, dintre care 47 de specii pe cale de disparitie sau protejate. Fauna este diversificata si ea, cu peste 300 de specii de pasari. Regiunea este extrem de importanta in timpul migratiei, deoarece se afla pe a doua cea mai mare ruta migratoare din Europa – Via pontica.

In anumite zile, daca aveti noroc, puteti vedea si delfini in apropiere de coasta.

Cum ajungi la Capul Kaliakra

Indiferent de itinerariul pe care il parcurgeti, daca aveti drum pe litoralul bulgaresc, trebuie sa includeti si Cetatea Kaliakra in lista de locuri de vizitat in Bulgaria.

Daca plecati din Bucuresti, pana la Cetatea Kaliakra veti conduce aproximativ 4 ore, in functie de traseul ales si de aglomeratia de pe drumuri si din vama. Distanta Bucuresti-Kaliakra este de aproximativ 320km, traseul prin Calarasi-Silistra fiind mai scurt cu aproape 40km, insa aici depindeti de trecerea cu bacul. Dinspre Constanta distanta este mult mai scurta, de doar 110km, insa tot veti face aproximativ 2 ore, cu tot cu aglomeratia din vama.

Daca veniti din orase mai indepartate, va recomandam sa includeti Capul Kaliakra intr-un itinerariu in perioada cand mergeti oricum la mare, fie ca mergeti in statiunile romanesti sau cele bulgaresti.

Traseu Bucuresti - Cap Kaliakra

Scurt Istoric

Pe vremea cand cetatea era condusa de traci, aceasta se numea Tirisis si era a doua cetate ca marime, de la malul Marii Negre, dupa Tomis. Urmeaza epoca elenistica, perioada in care se adauga alte fortificatii.

În epoca romană fortul a devenit cunoscut cu numele Accra (de la Acros Castellum – „cap fortificat”) fiind construite apeducte, biserici, bai, multiple ziduri de cetate, majoritatea păstrate până astăzi.

In secolul VI sub bizantini, cetatea a primit alte fortificatii spre nord, iar un secol mai tarziu ajunge sub dominatia bulgarilor.

Cetatea a fost condusa si de catre celebrul Dobrotici, cel care a dat numele regiunii Dobrogea din prezent, si care isi intemeiase un regat pe care l-ar fi condus fara razboaie. De altfel se spune ca in Despotatul lui Dobortici, Kaliakra ar fi fost in cel mai mare punct de dezvoltare, datorita lipsei conflictelor. Acest loc ajunsese sa fie unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Neagra.

In istoria mai recenta a locului, aici a avut loc una dintre bataliile cele mai importante din primul razboi ruso-turc, fiind ultima batalie a acestui razboi, incheiata fara victoria vreunei parti, insa cu otomanii nevoiti sa se retraga datorita perderilor mari suferite in batalia navala. Bătălia a pus capăt războiului ruso-turc care sa încheiat cu semnarea Tratatului de la Iasi.

Intre anii 1913 – 1916 şi 1918 – 1940, capul Kaliakra a apartinut Romaniei, in timpul Regatului Romaniei, dupa cucerirea Cadrilaterului. Tot in ceasta perioada a fost ridicat si Castelul Reginei Maria, din Balcic.

Monumente istorice

Inca de la intrare se pot vedea bucati de ziduri, ridicate in mai multe etape, de catre diferitele neamuri care au stapanit peninsula, unele portiuni restaurate dupa cum s-a putut. Tot la intrare exista si un monument ridicat cel mai probabil in perioada sovietica, si comemoreaza sacrificiul celor 40 de fecioare din legenda care spune ca acestea s-au aruncat in mare, la venirea otomanilor in secolul XV. Monumentul este numit “Poarte celor 40 de fecioare”

Sapaturile arheologice au scos la iveala morminte, fundatiile mai multor biserici, fundatiile unor terme/bai provenind din perioada stapanirii romane, alte urme de fortificatii, incinte, cladiri rezidentiale, majoritatea avand panouri explicative in mai multe limbi, printre care engleza, franceza, germana, pe majoritatea lipsind informatiile in limba romana.

Terme Romane Cetatea Kaliakra
Ruinele Bailor Romane – Cetatea Kaliakra
Fantana in Cetatea Kaliakra
Fantana in Cetatea Kaliakra

Alimentarea cu apa era una dintre principalele probleme, rezolvate prin saparea unor puturi/fantani. Cu toate ca multe dintre acestea au fost astupate de-a lungul veacurilor, o parte din ele au fost descoperite, iar ruinele lor pot fi astazi admirate.

Pe partea religioasa, peninsula a facut cunostinta cu catolicismul roman, pana in anul 865, cand statul bulgar de atunci, a adoptat religia crestina rasariteana, si anume ortodoxismul bizantin. Sapaturile arheologice in ultimele decenii au scos la iveala fundatiile mai multor biserici, din perioade diferite.

Ruinele unei biserici bulgaresti din secolul XIV – Cetatea Kaliakra

Desi tot sit-ul este important, atractia principala o reprezinta poarta de intrare si zidurile vechii Cetati Tirizis, care astazi, restaurata, se prezinta intr-o stare foarte buna si este cu adevarat impunatoare.

Aproape de cel mai ingust punct al Capului Kaliakra este si un monument dedicat amiralului Ushakov, care a dus batalia din 1791 de la Capul Caliacra, batalie despre care va povestisem putin in inceputul articolului.

In urma acestei batalii navale, trupele otomane au suferit pierderi foarte mari, in timp ce trupele rusesti conduse de Ushakov au pierdut foarte putini oameni si nave, fortandu-i pe otomani sa se retraga si incepand astfel declinul puterii acestora in balcani. Tot aici se poate vedea si Monumentul Arcasului, ridicat in a doua jumatate a secolului trecut.

Monumentul Amiralului Ushakov

Muzeul Kaliakra

Muzeu Cap Kaliakra

Chiar aici langa restaurant, exista o pestera unde in prezent este amenajat un muzeu. Colectia cuprinde multe obiecte ce au fost excavate de pe teritoriul cetatii iar in mijlocul muzeului puteti admira o macheta a cetatii.

Muzeul Kaliakra/Caliacra se poate vizita gratuit, fara a fi necesara prezentarea biletului pe care l-ati platit la intrarea in cetate. Desi nu etste un muzeu mare, exponatele prezentate sunt foarte valoroase iar faptul ca muzeul este amenajat intr-o pestera naturala il face cu atat mai interesant.

De aici puteti cumpara diverse suveniruri, precum magneti, vederi, carti, pliante.

Capela Sf. Nicolae

Daca mai aveti timp si inaintati inca putin, pana in cel mai estic punct al Capului Kaliakra, veti descoperi si o capela construita in piatra. Aceasta capela este ridicata in cinstea Sfantului Nicolae, si se presupune ca aici este locul unde ar fi inmormantat.  In 1993 a fost construită o capelă pe locul presupusului mormânt în memoria patronului-făcător de minuni.

Treptele spre mare

In capatul promontoriului, dupa ce treceti de capela, se gasesc cateva zeci de trepte pe care puteti cobora pana la apa. Noi nu ne-am incumetat, asa ca ne-am multumit doar cu o poza de sus, insa daca aveti timp suficient la dispozitie, cu putina atentie, poate fi o experienta reusita.

Restaurantul Castello di Kaliakra

In Cetatea Kaliakra gasiti si un restaurant cu preturi putin mai mari fata de media cu care v-au obisnuit vecinii nostri bulgari, insa neavand alte optiuni poate fi un loc bun pentru o pauza de masa, mai ales ca va puteti bucura de priveliste.

Restaurantul “Castello di Kaliakra” ofera mancare mediteraneana, europeana, preparate cu fructe de mare, si este notat cu 3,5 pe Tripadvisor, unul dintre prinicpalele portaluri online dupa care se iau turistii atunci cand viziteaza astfel de locuri. Pe Google Maps restaurantul are o nota de 4,2 din aproape 1000 de recenzii, un semn al faptului ca utilizatorii platformei Tripadvisor sunt mai critici. Programul restaurantului este de la 9:30 pana la 22:30.

Legende

There are many legends related to Cape Kaliakra. The most famous one tells the story of 40 Bulgarian girls led by the beautiful Kaliakra who jumped from the rocks and into the sea to escape from the Ottomans. They braided their hair together to make sure no one would back away.

Una dintre cele mai tragice legende din jurul Capului Kaliakra spune povestea a 40 de fete bulgaroaice in frunte cu frumoasa Kaliakra, care si-au legat parul intre ele si au sarit de pe stanci in apa marii, pentru a scapa de asediul otomanilor.

O alta legenda se invarte in jurul Sfantului Nicolae, care in timpul asediului otomanilor, ar fi fost ajutat de Dumnezeu, prelungindu-i …

O legendă povesteşte despre Sfântul Nicolae, patron al marinarilor. În timp ce alerga spre mare, pentru a scăpa de asuprirea turcilor, pământul a început să crească sub picioarele sale. Adică Dumnezeu i-ar fi prelungit o limbă de pământ din faţa picioarelor pentru a scăpa de turci. Cu toate acestea, sfântul a fost prins şi ucis. În prezent, în vârful capului Kaliakra se află o capelă micuţă, ce marchează mormântul Sfântului Nicolae. 

Un alt mister este legat de numele domnitorului macedonean Lysimachus, unul dintre moștenitorii lui Alexandru cel Mare, care ar fi adunat multe bogatii in timpul vietii sale si le-ar fi ascuns pe teritoriul Capului Kaliakra. Desi multi oameni, printre care si arheologi, au cautat comorile lui Lysimachus, nu au fost gasite, astfel ca nu vom sti prea curand daca aceasta legenda este reala. Un alt aspect ar putea fi luat in calcul, si anume ca bogatiile domnitorului macedonean au fost de mult gasite.

Daca ti-a placut acest articol iti recomandam sa aflii si despre locurile de vizitat din Veliko Tarnovo

Surse articol: ziuaconstanta.ro / tripadvisor.com / bulgariatravel.org

1 Comment

Comments are closed.