Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Stiati ca ciorile sunt printre cele mai inteligente vietuitoare?

Daca nu ai stiut pana acum, afla de la noi ca ciorile sunt niste pasari foarte destepte, capabile sa retina fetele oamenilor pe care ii vad si care pot utiliza diferite obiecte pe post de unelte, in avantajul lor.
Un articol aparut in jurnalul stiintific PLOS ONE in 2014, a concluzionat ca ciorile sunt la fel de destepte precum un copil de sapte ani.
Profesorul John Marzluff de la Laboratorul de conservare a aviației de la Universitatea din Washington a definit ciorile ca fiind niste “maimute zburatoare”.

Iata cele mai cunoscute atribute care fac din ciori, unele dintre cele mai destepte vietuitoare de pe planeta.

Au 1.5 miliarde de neuroni

Studiile recenta au aratat ca ciorile au un numar de 1.5 miliarde de neuroni, asemanator cu unele specii de maimute, insa datorita faptului ca acestia sunt mai compacti, comunicarea dintre neuroni este mai buna, si astfel, inteligenta ciorile este apropiata cu cea a gorilelor.

Ciorile sunt vietuitoare sociabile

Ciorile sunt pasari sedentare si foarte sociabile, si adesea clocesc in colonii ce pot numara cateva mii de exemplare. Acestea nu se tem de oameni, fiind adaptate sa traiasca printre noi, ba chiar profitand de acest lucru in folosul lor.

Comunicarea este cheia supraviețuirii lor. Sunt utilizate multe apeluri — fiecare semnifică un mesaj diferit. De exemplu, au apeluri de avertizare separate pentru pisici, șoimi și oameni.

Ciorile retin fetele oamenilor

Cu câțiva ani în urmă, oamenii de știință au aflat că ciorile pot recunoaște și își pot aminti fețele umane, în special fețele pe care le asociază cu experiențe proaste. Acum, o nouă cercetare publicată în Proceedings of the Royal Society B arată că păsările pot împărtăși aceste cunoștințe despre oameni periculoși cu alte ciori.

Ciorile tin minte daca cineva le-a facut rau sau bine

Catherine Sevcenko de la Diva Crows din Alexandria, Virginia, avertizează: „Nu fi niciodată rău cu o cioară. Ele nu numai că își amintesc fețele, ci își învață urmașii de cine să se ferească.”

Ciorile își amintesc, de asemenea, de cei care au fost amabili cu ei și transmit acele informații, aducând adesea cadouri cu pietre sau alte obiecte mici ca mulțumire.

Un exemplu elocvent in acest sens este cazul orasului Chatham din Regiunea Ontario, Canada, unde aproximativ 500.000 de ciori care zburau peste oras, in ruta lor migratoare, au inceput sa fie vanate la cererea primarului. Acestea reprezentau un risc pentru culturile agricole. De atunci, ciorile au ocolit Chatham, zburand suficient de sus pentru a evita sa fie impuscate. Totusi, acest lucru nu le-a impiedicat sa lase excremente deasupra intregului municipiu.

Stiu sa foloseasca obiecte pe post de unelte si sa faca altele noi

În timp ce mai multe specii folosesc diferite unelte, ciorile sunt singurele non-primate care reusesc sa produca unelte noi. Pe lângă utilizarea bețelor ca sulițe și cârlige, corbii pot sa indoaie sârmă pentru a face unelte, chiar dacă nu au mai întâlnit niciodată sârmă.

Acestea s-au adaptat vietii moderne si folosesc chiar si masinile oamenilor pe post de unelte. Ciorile plaseaza nucile pe strada pentru ca masinile sa treaca peste nuci si apoi revin sa culeaga miezul. Din experientele anterioare, ciorile au realizat ca palsarea nucilor sub rotile tirurilor inseamna sa nu mai gaseasca miezul, asadar, s-au adaptat si fac acest lucru doar cu masinile mici.

„Ciorile își testează întotdeauna mediul”, a spus John Marzluff, profesor de știință a vieții sălbatice la Universitatea din Washington. „Orice lucru care pare potențial comestibil, il vor incerca”

Această trăsătură a condus la descoperiri științifice interesante. Unele ciori folosesc bețișoare pentru a procura hrana greu de obținut. În alte experimente, acestea par să înțeleagă ideea deplasării apei. Ciorile au învățat să arunce pietre în recipiente înguste pentru a ridica apa până la un nivel în care să o poată bea Această observație nu este nouă. Este menționată în povestea veche de secole „Cierul și ulciorul.”

Stiu sa imite sunetele pe care le aud

Spre deosebire de papagali, ciorile nu foloesc limba pentru a imita sunete, ci un organ vocal numit syrinx, localizat in traheea acestora. Mai mult de atat, ciorile nu au un singur syrinx ci doua. Datorita dublarii organului vocal, ciorile pot scoate doua sunete in acelasi timp.
Studiile au aratat ca ciorile pot imita nu doar sunetul ci si tonalitatea acestuia. Desi nu cunosc semnificatia sunetelor pe care le reproduc, ele pot fi invatate intelesul anumitor cuvinte, prin diferite tipuri de asocieri.

Ciorile ascund mancarea

Când o cioară gaseste ceva de mancare, se uită în jur pentru a vedea dacă este observată. Dacă vede că un alt animal urmărește, cioara se va preface că își ascunde comoara, cand de fapt, o va ascunde între pene. Apoi cioara zboară pentru a găsi un nou loc secret. Dacă o cioară vede un alt cioara ascunzându-și prada, ea știe despre acest mic joc de si nu se va lăsa păcălit. În schimb, va urmari cioara sa ii descopere noua ascunzatoare.