Muzeul Satului din Bucuresti este creatia folcloristului si sociologului Dimitrie Gusti, si reprezinta astazi unul dintre cele mai pitoresti locuri din Capitala. Aici vei simti ca ai pasit in trecut, si timp de cateva ore vei uita de agitatia si aglomeratia celui mai mare oras al tarii.
Aici sunt expuse zeci de case din diferite parti ale tarii, case dezasamblate si mutate tocmai pe malul lacului bucurestean, aduse cu trenul din toate colturile tarii. Cea mai veche casa din incinta muzeului este datata din secolul al XVII-lea, iar cea mai noua din secolul XX.
Deschis in 1936, in prezenta Regelui Carol al II-lea, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucuresti gazduieste 380 monumente, 60000 de obiecte in colectiile de patrimoniu si peste 250000 de documente de arhiva in legatura cu viata la sat.
În etapa sa de început, respectiv între 1936-1940, Muzeul Satului dispunea de 4.5 ha de teren. Pe acest teren au fast amplasate 33 de complexe autentice, transferate din satele cercetate: case cu anexe gospodăreşti, o biserică (din Dragomireşti, jud. Maramureş), troiţe, instalaţii tehnice, fântâni şi un scrânciob.
Dupa 1940, ca urmare a anexarii Basarabiei de catre URSS, si negasindu-se alta solutie, in casele din muzeu au fost cazati provizoriu refugiati basarabeni si bucovineni. Situatia s-a prelungit pana in 1948, perioada in care activitatea muzeului a fost intrerupta.
Muzeul nu a fost ocolit de nenorociri nici in vremuri recente, fiind consemnate doua incendii grave, unul in 1997, altul in 2002.
Muzeul Satului poate fi vizitat de marti pana duminica, intre 9 si 17:00, iar pretul unui bilet intreg pentru un adult este de 20 de lei. Accesul se face prin mai multe locuri, dar poarta din Soseaua Kisellef este singura deschisa de luni pana duminica, Portile Miorita si Transilvania fiind deschise incepand cu miercuri.