Thursday, July 25Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici

Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici, reprezinta un areal natural, situat in Judetul Buzau, in imediata apropiere de Paclele Mari, Vulcanii de la Beciu si Fierbatorile de la Berca.

Paclele sau vulcanii noroiosi sunt formatiuni create de gazele natural de subsol, care trec printr-un sol argilos, in combinatie cu apa din panza freatica. Gazele imping amestecul de apa si argila spre suprafata, namolul “erupe” catre suprafata unde, in contact cu aerul, se usuca si formeaza conuri asemanatoare unor vulcani.  Pentru ca vine din stratele de argila, namolul iesit la suprafata este rece, spre deosebire de lava vulcanica, care erupe fierbinte. 

Vulcanii Noroiosi

Desi pe glob se cunosc peste 1100 de vulcani noroiosi, in Europa sunt foarte putini pe continent (Romania , Azerbaidjan) insa exista numerosi vulcani noroiosi sub mari, in Norvegia, Marea Caspica si Marea Barens. 

Vulcanii Noroiosi - Paclele Mici

De regula eruptiile vulcanilor mici sunt de dimensiuni mici si nu la fel de periculoase ca ale vulcanilor clasici, insa o eruptie foarte grava este cea din estul insulei Java (Indonezia), care a inceputi in 29 mai 2006. Aceasta s-a intensificat cu timpul, ajungand in luna noiembrie a aceluiasi an la un debit de 125000 m3 pe zi.

Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici

Dintre vulcanii noroiosi din tara noastra, de departe cei mai cunoscuti sunt cei de la Berca si Scortoasa, din judetul Buzau, ambele formatiuni aflate la mica distanta una de cealalta fiind inclus in situl de importanta comunitara Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici.

Acces Vulcanii Noroiosi – Paclele Mici

Drumul spre Paclele Mici este asfaltat, insa exista cateva portiuni cu gropi sau curbe, asa ca recomandam sa conduceti prudent.

Accesul in rezervatia naturala Paclele Mici este contra cost. Pentru cativa lei primesti permisiunea de a vizita vulcanii noroiosi si de a fotografia si filma imprejurimile dupa bunul plac, cu exceptia materialelor utilizate in scop comercial.

Langa Paclele Mici exista o parcare special amenajata, un restaurant si cateva pensiuni, dar depinde mult cand mergi in vizita si e recomandat sa nu te bazezi doar pe asta pentru masa, iar pentru cazare o rezervare facuta in avans este cea mai buna idee.

Zona este uneori plina de turisti care vin cu masina sau autocarul, iar vizitarea este permisa numai cand este vremea buna (din motive evidente, in cazul care ploua sau a plouat recent arealul poate fi vazut doar de la distanta, pentru ca, asa cum o spune si numele, vulcanii sunt..noroiosi).

Potrivit Ministerului Mediului, situl Vulcanii noroiosi de la Paclele Mari si Paclele Mici are o sprafata de 929 ha, este localizat pe in proportie de 84,4% pe raza comunei Scortoasa, iar restul, de aproximativ 145 ha, pe raza comunei Berca. Ce mi s-a parut interesant este ca, din acest total, numai 316 ha sunt in proprietatea autoritatilor publice locale, 88.5 in proprietatea Romsilva, iar restul apartine proprietarilor privati.

Paclele Mici se afla la o altitudine de 341 m si au o suprafață de 16,5 ha sunt o rezervatie naturala de tip botanic si geologic. In preajma vulcanilor, solul sulfuros si saraturos este nepropice vegetatiei obisnuite intalnite in zona Buzaului, insa exista cateva specii de plante special adaptate, care au gasit aici mediu propice de viata.

Platoul Paclele Mici este rezervatie naturala, pentru a proteja relieful, dar si cele doua specii de plante halofile intalnite aici: Nitraria Schoberi -gardurarita si Obione Verrucifera, aflate la limita vestica a arealului. Prima este o planta originara din Asia, intalnita pe teritoriul Romaniei doar in aceasta zona.Tot in acest platou se intalnesc si cateva asociatii vegetale caracteristice zonei de silvosteapa: colilia, pirul stepic, iarba de sadina, soschiul, ruscuta de primavara.

Intreaga zona este populata de cateva animale cum ar fi popandaul, balaurul mare, buhaiul de balta cu burta galbena si broasca testoasa de apa.

1 Comment

Comments are closed.