Wednesday, March 27Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Buzau. Turism in Orasul Buzau.

Desi multi din romani nu se gandesc la Orasul Buzau ca la o destinatie turistica, totusi, acest oras are multe de oferit pentru cei care se incumeta sa ii ofere o sansa. In acest articol va vom prezenta cateva locuri de vizitat in Buzau, de la cladiri istorice, muzee, palate, pana la parcuri si alte activitati de agrement.

Ca si sugestie, puteti integra vizitarea orasului Buzau intr-un intinerariu mai lung, care sa includa si alte orase sau obiective turistice din zona, precum: Orasul Urlati(nu radeti, caci aveti ce vedea in Urlati), Ramnicu Sarat, Vulcanii Noroiosi de la Paclele Mici si Paclele Mari, Fierbatorile de la Berca, Paclele de la Beciu, Manastirea Ciolanu, Fosta Manastire Bradu, Manastirea Berca, Statiunea Sarata Monteoru si multe altele. Pentru o lista completa a locurilor de vizitat in Judetul Buzau, va recomandam si articolul “100 de locuri de vizitat in Judetul Buzau

O parte din informatii le-am cules personal de la fata locului, unde am si facut cateva poze, in timp ce altele au fost adunate din surse credibile si pe care va recomandam sa le vizitati, si anume site-urile turismbuzau.ro , cjbuzau.ro si arhiepiscopiabzvn.ro

Este posibil sa fi ratat cateva obiective turistice, religioase, sau culturale, de importanta, insa vom incerca sa mai cercetam orasul BUzau si sa actualizam acest articol pe masura ce mai descoperim si alte locuri demne de vizitat.

Palatul Comunal

Situat in centrul Orasului Buzau, Palatul Comunal este poate cea mai faimoasa cladire din oras. Acesta a fost construit intre 1899-1903, iar la inaugrare au fost prezenti Regele Carol I si Principele Ferdinand.

In prezent cladirea serveste drept sediu al Primariei si a Consiliului Local. In fata cladirii se afla Monumentul 1907, care evoca marea rascoala taraneasca.

Palatul este construit in stil Art Nouveau si prezinta atat elemente locale cat si elemente ale stilului neo-romanesc.

Muzeul Judetean Buzau

Muzeul Judetean Buzau este locul unde trebuie neparat sa ajungi daca vrei sa faci turism in acest oras. Ca si noi, veti fi surprinsi atat de cladire cat si de modul in care a fost configurat muzeul. O vizita aici va dura minim doua ore avand in vedere numarul mare de incaperi, de expozitii si exponate, asa ca ia-ti suficient timp la dispozitie pentru a vizita Muzeul Judetean.

Venind aici veti descoperi foarte multe alte locuri din Judetul Buzau care merita vizitate, veti avea ocazia sa vedeti tezaurul dacic compus din minunate piese de aur, veti descoperi localitati de care nu ati auzit pana atunci, unde se afla ruine sau situri ale unor cetati dacice.

Vechea Catedrala Episcopala Adormirea Maicii Domnului

Vechea Catedrală arhiepiscopală «Adormirea Maicii Domnului», lăcaş de cult ce datează din anul 1649, este ctitoria voievodului Matei Basarab al Ţării Româneşti (1632-1654), fiind zidită pe locul altei biserici mai vechi (probabil, din timpul domnitorului Radu cel Mare). Biserica este construita in stil brancovenesc dar a suferit multiple stricaciuni de-a lungul vremurilor, in special din cauza cutremurelor, in prezent suferind mai multe transformari.

In decembrie 2011, în Catedrala arhiepiscopală veche „Adormirea Maicii Domnului”, a fost adusa o raclă din argint aurit în care sunt păstrate părticele din moaştele a opt sfinţi: Mucenicii Zotic, Atal, Camasie şi Filip de la Niculiţel; Ierarhul Nifon – Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti; Ierarhul Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi; Cuviosul Stelian Paflagonul; Ierarhul Iosif cel Nou de la Partoş – Mitropolitul Banatului.

Palatul Arhiepiscopal

De pe site-ul Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, aflam urmatoarele

Palatul arhiepiscopal zidit în vremea marelui voievod al Ţării Româneşti, Matei Basarab, a fost reconstruit în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) şi, ulterior, în perioada arhipăstoririi episcopului Chesarie, fiind îmbunătăţit cu un foişor brâncovenesc în vremea arhiepiscopului Epifanie şi pictat cu cheltuiala sa, spre pomenirea şi cinstirea Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu. De asemenea, în perioada 2013-2014, s-au realizat importante lucrări de restaurare şi înfrumuseţare

https://arhiepiscopiabzvn.ro/palatul-arhiepiscopal.html

Pe langa Palatul Comunal si Conacul Marghiloman, doua dintre cladirile foarte cunoscute din Buzau, Palatul Arhiepiscopal este mai important, in opinia noastra. Acest palat nu doar ca este mai vechi, dar prin prisma faptului ca este construit in stil brancovenesc, dupa restaurare, a devenit o adevarata bijuterie arhitecturala, ce ar trebui sa fie cunoscut si vizitat de catre orice turist care ajunge in Buzau.

Noi, cei din redactia despretoate.com, am fost de mai multe ori in Buzau, insa doar cand am cautat informatii pentru redactarea acestui articol am aflat despre acest palat.

In acest palat a dormit, pentru o noapte, Alexandru Ioan Cuza, aflat in drumul sau de la Iasi spre Bucuresti, intre 5 si 6 noiembrie 1859.
In anul 2015 palatul a fost renovat dupa cum se prezinta astazi.

Obiective turistice Buzau
Foto arhiepiscopiabzvn.ro/

Turnul Clopotnita

Turnul cloptnita este contruit din caramida si lemn, si este acoperit cu tabla. Acest turn reprezinta un monument istoric, situat la intrarea in complexul bisericels de la Centrul Eparhial, si are o arhitectura specifica secolului al XVIII-lea. Pe langa functia de poarta de intrare, acesta adapostea si clopotul vechi din 1776, care exista si astazi, alaturi de alte doua clopote. Aspectul actual al turnului clopotnita nu este cel din 1776, evident, acesta trecand prin mai multe procese de reparatii si restaurari.

Muzeul Bisericesc Eparhial/Muzeul Episcopal

Muzeul bisericesc eparhial a luat nastere in 2007, si este gazduit in cladirea “Chesarie Episcopul”, din incinta Centrului Eparhial. Cladirea a construita in stil neoclasic, si inaugurata in anul 1838, reprezentand un monument istoric si de arhitectura.
La constructia cladirii a fost adusa piatra de pe Dealul Istrita, proces care a dus la descoperirea inestimabilului tezaur de la Pietroasele, “Closca cu Puii de aur”.
Muzeul are o colectie impresionanta de obiecte bisericeste diverse, precum icoane, carti, vesminte arhieresti, tablouri, obiecte liturgice samd.

Foto arhiepiscopiabzvn.ro

Catedrala arhiepiscopală “Înălțarea Domnului” și “Sfinții Trei Ierarhi”

Desi este o catedrala relativ noua, ridicata in 2002, am decis sa o trecem si pe aceasta in lista locurilor de vizitat, fiind o catedrala mare ce poarta gramul “Inaltarea Domnului”. Un alt motiv pentru care am mentionat Catedrala Episcoala este ca se afla in imediata apropiere a Bisericii Episcopale Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind monument istoric. Daca tot ajungeti la Biserica Episcopala, oricum va sarea in ochi si Catedrala, fiind cel mai impunator lacas de cult din Buzau, prin prisma dimensiunilor.

Foto buzau.net

Strada Cuza Voda

Orasul Buzau a suferit multe distrugeri, in special datorita incendierilor repetate ale navalitorilor, de aceea centrul vechi este apoape inexistent, cu exceptia Strazii Cuza Voda, unde mai pot fi admirare cateva cladiri negustoresti care aduc aminte de un centru vechi, asa cum gasim in marile orase. Cladirile de pe aceasta strada nu sunt mai vechi de secolul XIX, insa trebuie sa ne multumim cu atat, caci strada are un farmec aparte.

Locuri de vizitat in Buzau - Centrul Vechi
Foto stiridebuzau.ro

Casa Vergu Manaila

Situata pe strada Razboieni nr. 8. Cea mai veche casa boiereasca din oras, care a apartinut familiilor Vergu si Manaila, personalitati ale targului la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Restaurarea casei a respectat structura interioara si aspectul exterior original deoarece este un monument istoric.

Din 1976, aici funcționează Colecția de Etnografie și Artă Populară, care este o secție a Muzeului Județean Buzău. Actuala Colecţie de Etnografie şi Artă Populară cuprinde 3.869 artefacte, achiziţii şi donaţii din spaţiul buzoian, şi acoperă domeniile: costum popular (femeiesc şi bărbătesc), mobilier, obiecte de uz casnic, obiecte decorative (ţesături, lemn, metal etc.), unelte (metal şi lemn) şi icoane.

Obiective turistice in Buzau - Casa Vergu Manaila
Foto cjbuzau.ro

Hanul Ionita Ploiesteanu

Ca orice oras-targ, si Buzaul a avut hanuri. Unul dintre acestea, Hanul Ionita Ploiesteanu, ridicat in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, mai exista, si chiar este declarat monument istoric. Desi nu se afla in circuitul turistic, fiind locuit de cateva familii, acesta poate fi vazut de la strada.
Ansamblul se afla pe Strada Alexandru Marghiloman nr.15-17, pe vremuri avand o a doua iesire, secundara, spre mahala. Fiind constructii tipice hanurilor, si acesta avea pivnite boltite, care in acele vremuri faceau parte din galeriile subterane folosite in caz de necesitate a unei evacuari.

Hanul Ionita Ploiesteanu Buzau - Obiective turistice
Foto: turismbuzau.ro

Biserica Banu

In 1571 se construiește aici un lăcaș de cult. De atunci datează si icoană Maicii Domnului considerată făcătoare de minuni, icoana care se afla si astazi în biserica. In 1593, vornicul Andronic Cantacuzino si ban al Craiovei zideste o nouă mănăstire, atestată într-un document din 1618. De la funcția lui se trage numele “a Banului”.

In 1884 se rezideste actuală biserica, pictori fiind Tattarescu si Teodorescu, fiind începută pe vremea lui Constantin Brâncoveanu. A fost mănăstire până la Legea secularizarii averilor mănăstirești a lui Al. I. Cuza

Buzau Obiective turistice - Biserica Banu
Foto turismbuzau.ro

Biserica Sfintii Ingeri

Biserica Sfintii Ingeri reprezinta una dintre cele mai vechi lacase de cult din Orasul Buzau, fiind construita la inceputul secolului al XVII-lea. Biserica se afla pe lista monumentelor istorice insa nu exista prea multe informatii despre aceasta. De pe site-ul infopensiuni.ro am aflat ca aceasta biserica mai era cunoscuta cu denumirea “Biserica din padure”, asta fiindca la acea vreme aici erau Codrii Vlasiei.

In 1806 rusii au ocupat orasul, eliberandu-l de turcii din Raiaua Brailei, care-l aveau sub stapanire de cateva luni si creand in turnul bisericii un punct de observatie. Au ridicat acolo si un tun, cu care trageau in hoardele de turci care pradau in jurul orasului.

Biserica a fost refacuta de mai multe ori in secolul al XIX-lea.

Foto destepti.ro

Biserica din Parcul Crang

Legenda spune ca spre sfarsitului veacului al XIX-lea, in timpul unei secete, buzoienii au adus moastele Sfintei Filofteia de la Manastirea Curtea de Arges, si imediat a inceput ploaia. In semn de multumire, in acest loc a fost ridicata o cruce, iar la inceputul veacului urmator, in 1922, a fost ridicata actuala biserica din Parcul Crang.
Ridicata fara o fundatie, din caramida, bisericuta a fost in ruina pentru multe decenii, insa recent, aceasta a fost restaurata.

Foto turismbuzau.ro

Biserica Sf Parascheva

Biserica Sf. Parascheva nu este inclusa pe lista monumentelor istorice, insa este o biserica care a implinit aproape 80 de ani de la momentul in care a fost inaugarata, si consideram ca este suficient de veche si de frumoasa incat sa o includem in lista locurilor de vizitat din Buzau. Biserica se afla pe Strada Oltului nr. 42, in partea de N-V a orasului, la aproximativ 800m de Muzeul Judetean.

Locaşul de cult a fost ridicat în perioada 1938-1957. Din cauza intemperiilor şi a cutremurelor, după anul 2000, s-au efectuat ample lucrări de consolidare şi restaurare a bisericii. 

Foto arhiepiscopiabzvn.ro

Biserica Greci/Negutatori

Cunoscuta de buzoieni mai mult sub numele de Biserica Greci, Biserica Negustori este una dintre cele mai vechi din Buzau, fiind inclusa pe lista monumentelor istorice. Desi in anumite surse am gasit anul constructie 1585, conform pisaniei din 1850, biserica a fost ridicata in timpul lui Matei Basarab, la 1649 de catre Badea Obredi, un boier de origine greaca.

Pe acest loc a exista inainte o biserica mai veche numita a Biserica Popa Mihai, si ar fi pomenita de catre personalitatea ecleziastica si marele carturar Episcopul Luca din Cipru in actul care cedeaza Bisericii Popii Mihai, pravalia de la bazar, dupa cum se regaseste intr-un studiu al profesorului Dimitrie Ionescu.

In timpul razboiului Ruso-turc, in anul 1806, biserica a fost arsa. Dimitrie Sarateanu, Atanasie Poenaru si alti negustori greci si buzoieni au refacut biserica in 1850.

Foto turismbuzau.ro

Sinagoga/Templul Evreiesc

Desi se afla pe lista monumentelor istorice, fiind construita in 1885, Sinagoga din Buzau se afla intr-o avansata stare de degradare, fiind in pericol de prabusire. Totusi, sinagoga intiala nu mai exista, aceasta fiind demilata si reconstruita sub forma unui templu intre 1907-1910.

Foto turismbuzau.ro

Conacul Marghiloman

Situat in Parcul Marghiloman, Conacul Marghiloman este un monument deosebit de important pentru orasul Buzau. Conacul a fost reședința de vară a d-lui Marghiloman, care între altele a avut timp de un an funcția de prim-ministru al țării noastre. Conacul impresionează prin arhitectură, aducând mult cu castelul Reginei Maria din Balcic. De altfel, Regina Maria și regele Ferdinand erau deseori oaspeți in această locație. Parcul are 42 de hectare și se mai păstrează și astăzi câteva exemplare din arborii originali. La acest moment conacul este centru cultural care desfășoară din 2015 o multitudine de activități cu și pentru copii.

Parcul Marghiloman

Situat in partea de est a orasului Buzau, Parcul Marghiloman este unul din cele trei mari parcuri ale municipiului. Acest parc a fost construit in fosta gradina a conacului Marghiloman, cunoscut si ca Vila Albatros. În parc se află conacul boieresc, un lac, un pod ce străbate lacul la jumătate, alei, statui de piatră, ronduri de flori și trandafiri, un loc de joacă pentru copii, cișmele. O mare parte a parcului este împrejmuit de “zidul lui Marghiloman”.

Chiar daca acest parc nu este la fel de bine amenajat precum Parcurile Crang si Tineretului, merita o vizita, intrucat Conacul Marghiloman este un monument istoric deosebit.

Foto Catalin Pruteanu

Parcul Crang

Construit in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, pe locul unei foste mari paduri ce facea parte din Codrii Vlasiei, Parcul Crang este cel mai mare si mai frecventat parc al Orasului Buzau. In parc exista un lac, trei insule, posibilitati de practicare a diverselor sporturi, un restaurant situat intr-o casa veche specifica regiunii Chiojdu, o biserica, un parc de aventura, si un monument dedicat istoriei orasului.

Interesant este faptul ca apa lacului este adusa printr-un canal, chiar din Raul Buzau.

Tot in acest parc se gasesc doua turnuri de apa, unul mai vechi si unul din beton, mai noi, unde se pregateste amenajarea unui observator astronomic.

In trecut parcul a apartinut Arhiepiscopiei, iar in vremurile noastre a trecut din administrarea Romsilva, in administrarea Primariei care a promis amenajarea celui mai mare parc al Europei, parcul ocupand in prezent 10 hectare din totalul de 189 de hectare.

Padurea in care a fost amenajat parcul este cunoscuta pentru stejarii si teii batrani, fiind predonderent populata de foioase cu putine conifere.

La extremitatea esitca a parcului se afla stadioanele Gloria Buzau si Metalul Buzau.

Foto informatiabuzaului.ro

Parcul Tineretului

Situat in partea de nord a orasului, Parcul Tineretului a fost construit in 1980, pe locul unui fost abator, in timp ce lacul a fost amenajat pe locul unei foste crescatorii de peste. In parcul Tineretului se gaseste stufaris si o fauna specifica, iar multi pescari isi arunca unditele in acest lac.

Tot aici exista si alte activitati de agrement printre care posibilitatea de a inchiria hidrobiciclete.

Printre multele statui din parc, cea mai importanta este statuia compozitorului George Enescu, care este si pe lista monumentelor istorice.

1 Comment

Comments are closed.