Sunday, November 17Cereri publicitate la [email protected]
Shadow

Locuri de vizitat in Fagaras. Top obiective turistice. Cetatea Fagarasului.

Desi este un oras micut, exista o multime de locuri de vizitat in Fagaras. Orasul Fagaras este la jumatatea drumului dintre Brasov si Sibiu, si este una dintre portile de intrare in Muntii Fagaras. Cu toate ca nu este un oras foarte mare, Fagarasul are multe de oferit in materie de turism. In acest articol va vom prezenta cele mai importante locuri de vizitat in Fagaras. Topul obiectivelor turistice din Orasul Fagaras nu poate incepe cu altceva decat cu Cetatea Fagarasului, bijuteria orasului.

Cetatea Fagarasului. Cel mai important obiectiv turistic al Orasului Fagaras.

Cetatea Fagaras este perla orasului si cel mai important obiectiv turistic, pe care nu trebuie sa il ratezi. O vizita la Cetatea Fagarasului va dura cel putin doua ore, asta si pentru ca in interiorul cetatii se afla un muzeu.

Constructia Cetatii Fagarasului a inceput in 1310, pe locul unei foste fortificatii de lemn si pamant datand din secolul al XII-lea. In secolele XIV-XV Cetatea Fagarasului era adesea oferita domnitorilor din Tara Romaneasca, motiv pentru care toti voievozii munteni primeau titlul de “Duce al Fagarasului si Almasului”.

Transformarea cetatii prin dublarea zidurilor de aparare si crearea unor noi spatii si incaperi a avut loc la inceputul secolului al XVI-lea cand Stefan mailat devine voievod al Transilvaniei.
Mihai Viteazul ocupa cetatea in 1599 dupa ce devine principe al Transilvaniei si apoi o daruieste sotiei sale, Doamna Stanca. Aici si-a adapostit atat familia cat si tezaurul domnesc.

Cetatea a devenit capitala Transilvaniei fiind resedinta preferata de majoritatea principilor Transilvaniei.
Podul rabatabil de la intrare a fost instalat in 1630.In 1657 se infiinteaza in cetate prima scoala cu predare in limba romana din Fagaras, prin grija principesei ZsuZsanna Lorantffy, sotia principelui Gheorghe Rakoczi I.

Odata cu venirea austriecilor, in 1696, cetatea devine cazarma si inchisoare militara.
Tot inchisoare a fost si in perioada comunista, intre 1948 si 1960, unde erau inchisi detinutii politici, opozanti ai sistemului din Tara Fagarasului.
Intre 1965 si 1977 Cetatea Fagarasului este restaurata.

Muzeul Tarii Fagarasului

 Muzeul Tarii Fagarasului a fost infiintat incepand cu 1923, pe baza patrimoniului colectionat de catre profesorul Valer Literat, iar ncepand cu 1951 muzeul primeste un sediu propriu. Muzeul orasenesc, cum se numea la acea vreeme, avea sa fuzioneze in 1973 cu sectia muzeala deschisa in interiorul cetatii cu 5 ani in urma ajungand astazi la aspectul si formatul actual. In 2004 la titulatura muzeului s-a adaugat si numele profesorului de la care a pornit acest a muzeu.

Expozitia permanenta prezinta evolutia Tarii Fagarasului si este impartita in trei sectiuni:

  • Istoria Ţării Făgăraşului (de la epoca bronzului până la 1 Decembrie 1918),
  • Etnografia zonei (ceramică, ţesături, port popular, interior ţărănesc, icoane etc.)
  • Artă plastică şi decorativă.

Veti putea admira zeci de sali, inclusiv sala tronului, temnita, dormitorul doamnei si pivnita, printre cele mai importante din turul muzeal. Turul muzeului va da ocazia sa intrati in Turnul Thomory, in Turnul Negru si Turnul Temnitei.

Bastionul Tobosarului

Bastionul Tobosarului se afla in stanga in coltul sudic al cetatii, la stanga de pod si de intrarea principala. Acesta este singurul dintre cele 4 bastioane care nu poate fi vizitat, insa poate fi admirat atat de afara cat si din interiorul zidurilor. Bastionul Tobosarului, denumit la 1632 Bastionul Bathory, avea 5 tunuri si 4 bombarde, doua mortiere in cazemate, fiind asemanator cu Bastionul Ianos Szabo

Cetatea Fagarasului
In prim plan Bastionul Tobosarilor. In stanga Turnul Rosu, in centru Turnul Thomory si in dreapta Turnul Portii

Bastionul Ioan Szabo

Bastioane si turnuri medievale
Bastionul Ioan Szabo in prim plan si Turnul Rosu in spate.

Bastionul Janos Szabo / Ioan Szabo era podit cu lemn de stejar si avea doua cazemate similare cu cele din Bastionul Tobosarului. Se afla in coltul de sud-vest al cetatii, la poalele Turnului Rosu, cel mai inalt al cetatii, locul castelanului.

Bastionul Cuptorului

Obiective turistice Fagaras

Bastionul Cuptorului avea o ghereta de paza, doua soproane si trei cuptoare in cazemate. A fost numit in trecut si Bastionul Bethlen.

Bastionul cu Jgheaburi

In prim plan Bastionul cu Jgheaburi. In plan secund, de la stanga la dreapta Turnul Temnitei, Turnul Pestrit si Turnul Negru.

La 1637 apare cu denumirea Bastionul de paie iar la 1676 cu actuala denumire, Bastionul cu Jgheaburi. Se situeaza in coltul de nord-vest al cetatii si poate fi vizitat.

Turnul Temnitei

Turnul Temnita a fost contruit in secolul al XVI-lea si a fost folosit inca de la inceputurile sale ca temnita a cetatii si a Tarii Fagarasului. Intre anii 1948 – 1960 aici a functionat inchisoarea comunista, unde erau inchisi disidentii fagaraseni si toti ce care se opuneau regimului.

Turnul Thomory

Turnul poarta numele primului capitan al cetatii, Paul Thomory, cel care a initiat ridicarea acestui turn de aparare. Dupa moartea sa, urmasii sai Nicolae si Laurentiu Thomory au continuat ce incepuse Paul.

Pe langa rolul de observare sau aparare, acest turn a servit drept pivnita si locuinta a demnitarilor cetatii.

In cadrul vizitei la muzeu puteti intra in interiorul turnului, in sala cu candelabru, covor persan, sfesnice pentru lumanari si jilturi.

Turnul Rosu

Locuri de vizitat in Fagaras
In stanga Turnul negru, in centru Turnul Rosu si in prim plan Bastionul Ioan Szabo

Este primul turn ridicat (constructia a inceput in a doua jumatate a secolului al XIV-lea) si este cel mai inalt din cetate. A servit drept pivnita, camera de tezaur, locuinta a principilor, birouri de vara ale principilor si punct de observatie.

Turnul Negru

Constructia turnului a inceput in a doua parte a secolului al XIV-lea si a fost finalizat in ultimul sfert al secolului al XVI-lea. A servit drept spatiu de trecere catre grajduri, de depozit si de “Casa Doamnei”. Alasturi de Turnul Temnitei si partial Turnul Thomory, acesta poate fi vizitat in cadrul turului muzeului.

Turnul Pestrit

Construit in secolul al XVI-lea in timpul domniei lui Stefan Mailat era un turn de avanpost de tip barbacan. Este unul din cele trei turnuri de aparare ce nu pot fi vizitate.

Turnul Portii

Initial fusese conceput ca turn de avanpost, insa odata cu apartia celui de-al doilea rand de ziduri, turnul avanpost a fost inclus in noile ziduri devenind astfel Turnul Portii. Corpul central aflat deasupra portii era locuit de comandantul cetatii (parcalabul).

Curtea Interioara

Curtea interioara este animata in zilele de sambata, cand se schimba garda, oferind un spectacol ce merita vazut. De aici se poate iesi in curtea exterioara, spre ziduri si bastioanele de aparare. Daca mergeti la muzeu, puteti admira curtea interioara si de la etaj.

Curtea Exterioara

Accesul in Curtea Exterioara se face din Curtea Interioara si ofera experienta autentica de cetate. Aici poti admira turnurile de aparare si bastioanele. Dintre cele patru bastioane, curtea exterioara ofera acces la trei: Bastionul Jgheaburi, Bastionul Cuptorului si Bastionul Ioan Szabo.

Admirati zidurile de aparere, faceti inconjurul cetatii si bucurati-va de o experienta unica, in singura cetate care nu a fost cucerita niciodata.

Tot in curtea exterioara se afla si fieraria cetatii, loc marcat prin plasarea a cateva exponate.

Piata Republicii

Piata Republicii este cel mai viu loc al orasului. Aici vei gasi hoteluri, pizzerii, restaurante, cladiri superbe, un parc in centrul pietei, si cel mai animat loc al orasului.

Din cauza deselor distrugeri ale orasului vechi, in Fagaras nu exista alte cladiri mai vechi de secolul XVII, cu exceptia falnicei cetati. Majoritatea cladirilor din centrul orasului si din Piata Republicii sunt edificate in a doua jumatate a secolului al XIX-lea si inceputul secolului XX. Cu greu reusesti sa distingi putinele cladiri ridicate in secolul al XVIII-lea, caci si acestea au fost renovate, modificate, iar aspectul initial al acestora este greu de regasit.
Norocul a facut ca Piata Republicii sa supravietuiasca sistematizarii din timpul regimului comunist, astfel ca turistii se pot bucura de acest centru istoric aflat la doi pasi de Cetatea Fagarasului.

In imediata apropiere se gasesc majoritatea obiectivelor turistice prezentate in acest articol, precum Cetatea Fagarasului, Catedrala, Biserica Evanghelica, Biserica Ortodoxa Romana Sf. Treime, stradutele centrului vechi dincolo de Piata Republicii.

Piata Republicii Fagaras
Foto: webcamromania.ro

Centrul Vechi

Centrul vechi al orasului Fagaras se afla de jur imprejurul Pietei Republicii, si daca tot sunteti in Piata, va puteti abate in orice directie, in cautare de stradute cu cladiri vechi, unele dintre ele aflate pe lista monumentelor istorice.

Biserica Reformata

Biserica Reformata a fost construita intre anii 1712-1715 prin contributia contelui Teleki Jozsef si a sotiei sale Arva Bethlen Kata. Biserica reformata din Fagaras este un monument istoric care trebuie vizitat, mai ales ca exista si un mic tur ghidat, in care puteti afla mai multe istoricul locului.

Vechea Biserica se situa langa Cetatea Fagaras si a fost distrusa chiar de catre aparatorii acesteia din cauza faptului ca din turla acesteia se putea uita oricine in interiorul cetatii, si fiind asediati de curuti, au decis sa o darame.
La constructia actualei biserici au fost aduse din biserica veche, amvonul sculptat in piatra si cadrul usii principale.

Biserica reformata din Fagaras
Foto: Wikipedia Andrei Kokelburg

Biserica Greco-Catolica Adormirea Maicii Domnului

Biserica greco-catolica Adormirea Maicii Domnului nu este un monument istoric, constructia fiind una destul de noua, inceputa in 1994 si terminata in anii 2000. In 2004 noua biserica a fost sfintita in cadrul unei ceremonii grandioase. La baza alatarului au fost puse moaste ale Sfantului Papa Clemente Romanul si un hrisov.

Biserica si Manastirea Franciscana

Un alt loc aflat pe lista locurilor de vizitat in Fagaras este Manastirea Franciscana.

Construirea ansamblului Manastirii Franciscane, a inceput in 1737 fiind necesari 5 ani pentru terminarea acesteia. In 1760, in urma unui incendiu care a devastat aproape tot orasul, biserica a fost afectata partial, fiind refacuta un an mai tarziu, in stil rococo.

Inaintea construirii acestei biserici, exista o alta manastire cu biserica romano-catolica, in apropiere, insa aceasta a fost distrusa in urma Reformei Protestante din secol al XVI-lea. In curtea interioara se pot admira doua ceasuri solare iar in interior o orga Angster datand din 1895.

Biserica Manastire Franciscana din Fagaras

Biserica Brancoveneasca Sfantul Nicolae

Nu putem alcatui un top cu locuri de vizitat in Fagaras, fara sa mentionam cea mai veche biserica din oras, Biserica Brancoveneasca Sfantul Nicolae.

Biserica a fost ridicata la cererea ortodocsilor fagaraseni, pe cheltuiala domnitorului Constantin Brancoveanu. La vremea aceea nu exista un lacas ortodox in Fagaras, iar Brancoveanu, neconcepand una ca asta, a decis sa finanteze ridicarea unei biserici ortodoxe intre 1697 si 1698.
Ridicarea bisericii a fost facuta cu acordul principelui Transilvaniei Mihai Apafi al doilea, care a cerut in schimb ca zidurile bisericii sa nu fie prea inalte sau prea groase, pentru a permite Cetatii Fagarasului sa isi pastreze caracterul dominant asupra imprejurimilor.


La intrarea in biserica, se afla o pisanie, cu slove sapate in piatra si stema Tarii Romanesti, unde se mentioneaza anul constructiei si ctitorul sau.
In 1723 biserica a fost confiscata si data in folosinta greco-catolicilor, astfel romanii ortodocsi ramanand fara lacas de cult, pana in 1783 cand a fost ridicata biserica Sfanta Treime din oras.
Biserica a revenit in posesia ortodocsilor in 1948 iar in 1994 a inceput procesul de restaurare.

Biserica Evanghelica

Biserica Evanghelica din Fagaras dateaza din 1843, cand a fost construita pe locul fostei biserici. In biserica se pastreaza o inscriptie de donatie a lui Carl von Brukenthal, un portret pe panza, al Catharinei Bangot, realizat in 1815, un pupitru pictat si orga realizata de Johannes Prause in 1780, ambele mutate de la Biserica Evanghelica Fortificata din Felmer.

Noi nu am reusit sa o vizitam in interior, insa accesul in curte a fost posibil, bucurandu-ne astfel de un tur exterior si de privelistea turnului cu ceas.

Turnul cu ceas al Bisericii Evanghelice, vazut din curtea Bisericii Sf. Treime

Biserica Ortodoxa Romana Sfânta Treime

A doua cea mai veche biserica ortodoxa din Fagaras, Biserica Sfanta Treime a fost ridicata in secolul al XVIII-lea.

Ramasi fara biserica ortodoxa, intrucat Biserica Brancoveneasca Sf. Nicolae fusese atribuita greco-catolicilor, fagarasenii primesc autorizatia de a cladi o noua biserica de piatra, in 1771, in timpul imparatului Iosif al II-lea, chiar dupa moartea imparatesei Maria Tereza.
Planul propus de ortodocsi a fost aprobat cu exceptia turnului, autoritatile motivand ca ar depasi inaltimea bisericii evanghelice din oras.


Aici a fost infiintata prima institutie de invatamant romaneasca in 1869, numita Scoala Confesionala Radu Negru, ce functiona in cladirea din fata bisericii.

Catedrala Sf. Ioan Botezatorul

Catedrala Sf, Ioan Botezatorul din Fagaras este construita recent, fiind inceputa in 1995. Au existat multiple probleme, de la avize pana la infiltratiile din Lacul Cetatii, insa acestea au fost depasite iar constructia a fost finalizata. Desi nu este un monument istoric, Catedrala din Fagaras isi are locul in acest articol prin pozitionarea in centrul orasului si prin dimensiunile sale, fiind o constructie impozanta.

Sinagoga din Fagaras

Sinagoga a fost ridicata in 1870 si dupa mai bine de un secol in care a slujit comunitatea evreiasca din zona, a fost inchisa in 1986. Din acel moment a inceput procesul de degradare stopat doar recent.
In 2019 a inceout un proces de reabilitare, continuat si in prezent. Cladirea urmeaza sa fie transformata intr-un centru cultural international.
O lucrare a lui Andrei Morar, numita “Sinagoga si Comunitatea Evreiasca – Istorie pierduta a Fagarasului“, aparuta in 2020 la Editura Institutului de Cercetare Fagaras, descrie atat sinagoga, cat si comunitatea din jurul acesteia, si schimbarile prin care aceasta a trecut de-a lungul deceniilor.

Foto; bizbrasov.ro

Statuia Doamnei Stanca

Bustul Doamnei Stanca, sotia lui Mihai Viteazul, a fost sculptat de catre Spiridon Georgescu, in anul 1938, cu putin timp inainte de izbucnirea celui de-al doilea Razboi Mondial. Acest monument se afla langa Cetatea Fagarasului si merita evidentiat in acest articol.

Casa Inocențiu Micu-Klein

Casa a fost construita in 1727, in stil renascentist trasnilvanean. Aici a locuit, intre 1729 si 1735 carturarul, iluministul si inaltul prelat greco catolic, membru al Dietei Transilvaniei, Ioan Inochentie Micu-Klein

Nu cunoastem daca se poate vizita casa, insa merita o vizita chiar si pentru a admira exteriorul acestei case vechi de aproape 300 de ani.

Foto: Wikipedia Andrei Kokelburg

Daca ti-a placut acest articol cu locuri de vizitat in Fagaras, iti recomandam si urmatoarele articole cu obiective turistice de importanta:

Locuri de vizitat in Brasov

Locuri de vizitat in Targoviste

Locuri de vizitat in Sinaia

Locuri de vizitat in Busteni

Locuri de vizitat in Campina

Obiective Turistice Sibiu

Nota: Fotografiile care nu au mentionata sursa, ne apartin, iar preluarea acestora trebuie facuta indicand sursa (despretoate.com) asa cum si noi indicam sursele fotografiilor care nu ne apartin.

2 Comments

Comments are closed.