Iepurele pitic poate fi un companion extrem de dragalas, chiar daca este mai mic decat alte rase de iepuri si are mare nevoie de spatiu pentru alergat, unde sa stea intins sau sa se joace. Este un animal foarte curat dar si ingrijirea lui necesita mare atentie, totusi este mai usor de ingrijit decat o pisica sau un caine. Poate fi preferat de catre cei mici, pe buna dreptate, dar si de catre adulti, fiind ideal pentru apartament.
Cuprins Articol
Rase de iepure pitic:
– Pitic Olandez : poate fi recunoscut dupa botul rotunjit si urechile micute.
– Hermelin : urechile foarte scurte si botul plat, cu corpul foarte mic si nu depaseste 1kg.
– Bot de leu : in jurul capului blanita este foarte lunga, care formeaza o coama voluminoasa, iar pe restul corpului blanita este extrem de matasoasa, asemanatoare celor de Angora.
– Angora : se impare in mai multe rase, caracteristica principala este blanita lunga si matasoasa.
Hrana iepurelui pitic:
Este un razator erbivor, inseamnand ca regimul alimentar este unul vegetarian. Dieta trebuie controlata pentru ca obijnuiesc sa manace mai mult decat au nevoie. Alimentatia este alcatuita din:
Radacinoase si frunzele lor: Sfecla, ridichi, leustean, pastranac, patrunjel, telina, morcov.
Legume: Castraveti, ardei gras, mazare, fasole verde, stevie, loboda, spanac, salata, varza.
Fructe: Cirese, capsuni, caise, prune, pere, struguri si mere.
Seminte: Alune de padure (a nu se confunda cu arahidele!), floarea-soarelui.
Alte vegetale: Frunze de papadie, fan, lucerna, trifoi, iarba proaspata, andive, busuioc.
Nu este indicat: coji de pepene, cartofi, ardei iute sau citrice, si nu il lasati sa mance plante de apartament chiar daca pare sa ii placa, sunt toxice pentru el.
Schimbari necesare in casa:
Fiind un animal razator activitatea lui zilnica are ca scop cautatul si rontaitul nu doar al mancarii cat si al obiectelor, asigurarea cablurilor electrice este foarte importanta, plantele de apartament cat si muchiile mobilierului care este mai dificil de protejat.
In mod natural isi va cauta un loc in care sa isi faca nevoile fiziologice, asa ca poate fi invatat sa foloseasca ladita-toaleta, pentru pui este putin mai dificil de invatat decat un adult, dar nu imposibil. Utilizarea mancarii uscate poate juca rol asternut igienic si va ajuta la obijnuirea lui cu ladita, in care va trebui sa folosit si asternut igienic din materiale organice si netoxice. Mai trebuie tinut cont de faptul ca la 4-6 luni se produce maturizarea sexuala, asa ca in mod firesc iepuri incep sa isi marcheze teritoriul, este recomandata castrarea. Ladita trebuie curata si dezinfectata periodic.
Vaccinarea nu este necesara, insa aveti grija cu deparazitarea, la fel ca si psicile sau cainii, iepurele pitic de apartament poate avea probleme cu puricii. Recomandata este deparazitarea externa.
Meniul sanatos recomandat:
Dimineata: Morcov sau pastranac (ori cateva bucatele din ambele) patrunjel sau marar plus o felie de mar.
Tot restul zilei: La discretie apa si fan
Seara: Mancare granulata, in functie de greutate.